Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?
U nedoumici sam oko kupovine i odabira.Cuo sam hvasolpjeve za JV strat ali i za lite ash.Imam malu saku i kratke prste pa me zanima koji bi bolje legao a i vidim da su im i magneti razliciti.Neznam kako bi se ponasale gitare na distorziji jer je JV strat npr.vise bluzerska a lite ash ima SD magnete koji obecavaju.Svako misljenje i preporuka su dobrodosli.Hvala i 

Re: Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?
Jimmie Vaughn definitivno, jeste soft V neck sto mozda nije zgodno za male prstice neam pojma, ali bolja je gitara u svakom slucaju.
Koji vrat mi predlazete?Koji model vrata?Ima li neko iskustva sa lite ash-om mozda?
Ne mozemo nista da ti predlozimo, jedino da probas. Ono, oblik vrata je sasvim individualna stvar, zavisi kome sta lezi
U potpunosti te razumijem ali meni najbliza "civilizacija"zvana Beograd je 400 km daleko i kod nas u u "pickovcu" od C.Gore mi nemamo Mitros,Artist i sl.da bi probali licno ono sto trazimo.Jedina utjeha nam je Youtube i forumi,poput ovoga,theTrooper wrote:Ne mozemo nista da ti predlozimo, jedino da probas. Ono, oblik vrata je sasvim individualna stvar, zavisi kome sta lezi

Debljina vrata gitare i njegov oblik nije ti nikakvo mjerilo da će ti odgovarati. Mnogo toga zavisi i od samog stila svirke. Recimo ja imam SRV strata koji ima debeo vrat, ali pošto je to gitara koja je namjenjena za bluz bolje reći bendanje i uvijanje žica takakv oblik vrata (thick D) joj savršeno odgovara. Ako postaviš ruku u položaj za uvijanje žice vidjećeš da je ruka baš u obliku jednog širokog D (palac sa gornje strane daje oslonac, ostali prsti guraju odozdo). Sa druge strane za šrediranja i super brzo "skaliranje" nema ništa bolje od ultra thin Ibanezovih vratova. Opet, kad se za takvu svirku postavi ruka, palac je jedva cent odmaknut od ostalih prstiju i prislonjen je na vrat sa druge strane vrata, dok ostali prsti nesmetano pletu sa druge strane. Ne znam jesam li ovo baš najbolje objasnio 
Meni lično fenderovi modern C vratovi nisu nešto konforni ni tanki. Kod JV starata je opet special V oblik, dakle nije čak ni obični soft V , što se zaista mora osjetiti pod prstima da bi se o njemu moglo raspravljati.
Generalno za malu ruku thin C ili thin U vjerujem da bi bila najbolja opcija.

Meni lično fenderovi modern C vratovi nisu nešto konforni ni tanki. Kod JV starata je opet special V oblik, dakle nije čak ni obični soft V , što se zaista mora osjetiti pod prstima da bi se o njemu moglo raspravljati.
Hvala ti druze na ovako detaljnom odgovoru i zanima me jos,ako te ne mrzi,da mi kazes koji modeli Fendera imaju thin C i thin U vrat da bih bio na pravom putu jer mi je ovo prvi dodir sa Fenderima jer sam cijeli zivot svirao shred Ibaneze.Hvala iSuperhik wrote:Debljina vrata gitare i njegov oblik nije ti nikakvo mjerilo da će ti odgovarati. Mnogo toga zavisi i od samog stila svirke. Recimo ja imam SRV strata koji ima debeo vrat, ali pošto je to gitara koja je namjenjena za bluz bolje reći bendanje i uvijanje žica takakv oblik vrata (thick D) joj savršeno odgovara. Ako postaviš ruku u položaj za uvijanje žice vidjećeš da je ruka baš u obliku jednog širokog D (palac sa gornje strane daje oslonac, ostali prsti guraju odozdo). Sa druge strane za šrediranja i super brzo "skaliranje" nema ništa bolje od ultra thin Ibanezovih vratova. Opet, kad se za takvu svirku postavi ruka, palac je jedva cent odmaknut od ostalih prstiju i prislonjen je na vrat sa druge strane vrata, dok ostali prsti nesmetano pletu sa druge strane. Ne znam jesam li ovo baš najbolje objasnio

Nažalost, ja ne znam da ijedan standardni fender ima takve profile vrata. Svi uobičajeni fender modeli (standard strat, american standard, american special) čini mi se da imaju modern C. E sad, problem je što fender nigdje ne daje specifikaciju za ovaj profil. Ako sam dobro zapamtio debljina na prvom pragu kod ovog modern C profila je 21 mm, a širina 42 mm. Negdje sam pročitao da japanski fenderi imaju tanji vrat od američkih.
Za thin U profile znam da su uobičajeni kod ESP-LTD gitara.
Za thin U profile znam da su uobičajeni kod ESP-LTD gitara.
Hvala jos jednom druze.