Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sirac-šunka
vragolan

Re: Oprema Koju Imate

Post by sirac-šunka » 23 Feb 2012, 10:42

Rocket Roll wrote:Evo Precisiona na koji me je uputio naš dragi Sirac-Šunka, koji me je nesebično obavestio o njegovom postojanju te mi prepustio pravo kupovine, na čemu mu hvala "đe čuli i đe ne čuli":

Image
Image
Image
Image

Kosmička ironija se ogleda u činjenici da je u pitanju Jean & Jean rad, uz Šanjikine ispravke - par "domaćih majstora" čiji rad malo cenim... eto, sada imam i potvrdu za svoju namrštenost. Šipka u vratu je bila pogrešno postavljena od početka, tako da se Šanjika nakanjivao godinu i po dana (!!!) da počne sa popravkom. Na kraju je isekao vrat i izdubio skunk-stripe kako bi to doveo u red... i još više oštetio vrat. "Što propusti Mali Radojica, to dočeka Starina Novače."

Sada ćemo videti šta naš Oboss može da izvede kako bi spasli što se spasti može. Držim mu palčeve - ako neko može da uradi nešto vratu koji je u ovakvom stanju, to je onda sigurno on. Rovarenje je vidljivo na trećoj slici. Vrat je blago uvijen u kontrasmeru, što znači da šipka ipak i dalje radi svoj posao.

Telo je... kako da to kažem... neuko lakirano. Nema dovoljno filera i lak se upio u pore, pa ceo finiš izgleda "rebrasto". Da je u pitanju Precision iz pedeset i pete, to bi bilo u redu, ali. Pickguard je pogrešno postavljen, rupe su pogrešno izbušene pa se plastika deformiše blizu džeka, i jedan šraf je zbog toga potpuno oblajznuo.

Dobre strane - bas je veoma lagan, lak je tanak, drvo je lepo (mada je telo trodelno), tu je Seymour Duncan BassLines magnet, Schallerove čivije... U originalu je dolazio sa Badass kobilicom, ali je to prethodni vlasnik zadržao za sebe. Ne znam koliko Badass utiče na ton - da li da je jurim?

Ali to još nije sve! Bonus kupovina od istog prodavca:

Image
Image
Image
Image

Stoji čoveku na pojačalu, rasklopljen, okrenut licem naniže, ali prepoznajem ga intuitivno - prvim pogledom od ulaska u sobu vidim da je u pitanju EH3003 pločica. Samo mirno, srce, ne tuci tako ludo... "Šta ti je to? Zanimljivo, meni baš treba jedan Maf. Da li je na prodaju? A da jeste, za koliko bi ga prodao?" Dečko ne zna: "Hajde da vidimo koliko košta nov, i daću ti ga za trećinu cene." Nov je 60 dolara, obojica se smejemo. Da vidimo koliko košta stari primerak na eBayju? 1500 dolara. Smejemo se još više. I nađemo se na 100 evra. Verovatno nije oklevao da ga proda jer ga zaista ne zanima šta je to prva verzija V3 Mafa, a i zato što je bio delimično u kvaru. Rasklopio sam ga kada sam došao kući i primetio komad kalaja zaglavljen između prvog i drugog pina "Volume" potenciometra - jedino mesto na kojem je nešto, koliko sam mogao da primetim, čačkano. Svi ostali lemovi su fabrički, koliko za sada mogu da zaključim. Uklonio sam taj komadić i... Da, sad mi je jasno zašto se svi seku na Skreddy Mayo - ista upotrebljivost tonske kontrole, ista zdrava distorzija.
He-he, pa čestitam na kupovini! :)
Tj. na kupovinama! :D

Nadam se da će to da ispadne jedan super bas na kraju! :wink: I samo da se zna, jednog dana kada ti dosadi, zadržavam pravo preče kupovine! :)

Baš smo pre neki dan Nikola_Niš i ja gledali bas, ja mu ispričah celu moju priču (kako je došlo do ove atraktivne ponude i zašto sam ipak odustao (mogu i vama da ispričam, ako nekoga zanima)) i zaključismo da je dobra ponuda, ali je sve to "klimavo" dok se lično ne proveri i pogleda, za šta sam ja izgubio volje... :(
Drago mi je da je baš Rocket došao do ovoga i da je zadovoljan dilom :)

A što se tiče badass-a i precision-a, pa ovako jednom reče jedan naš basista kome valja verovati. Badass na precu dosta upegla ton i sve počne više da liči na zvuk jazz bass-a na neck-u. Mali Fenderov bridž je dosta odgovoran za taj zvuk preca koji je definisao muziku kroz istoriju...

Tako da, ne bih ja tu ništa dirao! :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Feb 2012, 10:46

sirac-šunka wrote:I samo da se zna, jednog dana kada ti dosadi, zadržavam pravo preče kupovine! :)
Važi se :ziveli:
sirac-šunka wrote:Mali Fenderov bridž je dosta odgovoran za taj zvuk preca koji je definisao muziku kroz istoriju...
A, ništa onda, hvala lepo, ostaje ovakav kakav je.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Feb 2012, 00:27

U međuvremenu, posle bliže inspekcije, ispalo je da dva od tri kondenzatora prikačenih na leđa pločice nisu originalni. Stavljeni su na ulaz i izlaz da blago seku bas. Relativno neinteligentno odrađeno - 100nF na ulazu, gitara to ni ne primeti, mislim. Čak i sa 47nF ima problema (poliester i keramika će malo zaoštriti zvuk, ali dobar visokovoltažni polipropilen neće ni primetiti gitarski signal), i često treba ići prema 33nF da bi se nešto zaista promenilo, a 100nF! Mogao sam baš i da ih ostavim. No, uklonio sam oba, okrpio jedan presečen vod i vratio pedalu u originalno stanje. Okrenuo sam pločicu da vidim da li je još nešto dirano...

Image

...i prijatno se iznenadio kad sam video da nije. Usput sam potvrdio pretpostavku - radi se o Ram's Headu iz 1976. spakovanom u V3 kućište, dakle, o Mafu iz 1977. godine. Što je divno, jer sam i ja napravljen iste te godine. Identičan je ovom: http://www.kitrae.net/music/1977%20Rams ... 0BC239.jpg

BC239 tranzistori zvuče odlično - vrlo je lako moguće da je u njima dobar deo modžoa Ram's Heada.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 24 Feb 2012, 17:13

Upravo pazario:

Image

Koristio sam ga dugo, dugo, na jako veliko zadovoljstvo koje se vremenom nije smanjivalo, i jedini razlog zbog kojeg sam ga uopšte i zamenio jeste što sam naleteo na priliku da za jako malu doplatu uzmem Ibanez CS9 (koji je fenomenalan, tačka), ali sam Ibaneza prodao u naletu rasprodavanja pedala, i priznajem da mi je to jedina greška, a za ostalo se ne kajem ni sekunde, fuck it.

Elem, Carl Martin je dobar chorus, super radi, lep vibrato mode, ali sam shvatio da su mi kontrole na ovom Digiju jednostavno bolje, odn. više odgovaraju onome što smatram da meni treba/odgovara. Carl Martin je otišao u spretne ruke jednog kolege forumaša koji će se oglasiti ako to bude želeo, koliko sutra. :D :ziveli:

Uporedio sam C.M.C.C. i Digi-M.C. i zvuk je bukvalno 98% isti, s tim što je Digi malo više ''crisp'', i to je to. Jedina razlika je u kontrolama, i svodi se na to šta kome više treba...

Krug se polako zatvara, i ako sve bude po planu, uskoro ću se oglasiti sa poslednjom ''većom'' kupovinom. Onda ide samo i isključivo kupovina žica i trzalica, dok mi Majti krajem godine ne napravi ako-bog-da™ još jednu gitaru, and that's all folks! :cao:

EDIT: Veliko hvala Hotstepperu na pozajmici Digija radi isprobavanja... :ziveli: :ziveli: :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 Feb 2012, 23:04

Digitech Delay PDS1002 je otisao...

Umesto njega od danas imam Aster MD18EQ...

Image

Samo sto ova moja ima mnooogo bolji gigbag. Crvst je i kao kofer...

Za moje potrebe, odlicna gitara. Svidja mi se zvuk, a ozvuku nisam uspeo a probam, ali EQ7545 koliko vidim na netu radi ok..
Za ono sto mi treba... nisam se dvoumio...

luci

Post by luci » 25 Feb 2012, 10:32

to na slici je kofer koji ti imas, samo sto je losa slika, ja imam takvog astera neozvucenog i jako sam zadovoljan, cak i ljudi koji imaju mnogo vise iskustva od mene kazu da je dosta dobra gitara... e sad me jedino zanima kako zvuci kad se koristi ozvuka...

inace na jednom mestu sam video odlomljen headstock takve gitare i meni se cini da je vrat od mahagonija, od javora nije sigurno...

Hotstepper

Post by Hotstepper » 25 Feb 2012, 10:59

...kolko je to ovih domacih dukata?

@BabaSlim
Nema shto, uvek :ziveli:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 25 Feb 2012, 11:54

Iam i ja takvog astera. Za kućnu uporabu - radi poso.

pivonroll

Post by pivonroll » 25 Feb 2012, 19:01

Kolege forumasi, ostao sam vam duzan da sa vama podelim utisak o Blackstar ht-5 koji sam pazario pre nekoliko dana.
Za pocetak cu samo reci: "Fuck yeah! To je to!" Bas onaj zvuk koji zelim, moderniji, ali ne previse moderan. Kontrole su jako responzivne, a ISF je ja mislim ono sto bi svaki gitaros trebalo makar da proba da vidi kako utice na zvuk i koliko vam pomaze da namestite "onaj ton". Klin je ono sto mi jako prija, pogotovo kada koristim neck magent, tone kontrola na gitari na pola hoda, i treble na 3 sata (da ne reknem o'clock :) ), fali mi reverb ali i to ce da padne ali o tom-po-tom. Drive na pojacalu zvuci toliko dobro da prosto ne mogu da verujem. Prosto je greota na njega kaciti bilo kakvu dist pedalu, no opet i to je stvar ukusa a i nije da nisam probao :). Pedala koju sam kacio na pojacalo je Digitech Hot head (stara cirka 5 godina) ali jednostavno zvuci previse tanko u odnosu na drive sa pojacala. No to je mozda do toga sto je na pojacalu ustvari overdrive, a ne distorzija. Posto je ovo jedina pedala koju posedujem ne mogu nista vise reci o tome kako se kapira sa ostalim tipovima pedala, a pogotovo mi je zao sto ne mogu da probam effects loop sa nekim delay-om ili reverb-om. Uz pojacalo ide i footswitch cvrste metalne konstrukcije i sa kablom duzine oko 3 metra. Kako trenutno nemam kabinet (nabavka istog je sledeca akcija) pojacalo sam svirao preko izlaza za sluske. Kod izlaza za sluske imate i opciju da birate tip emulacije, 1x12" ili 4x12". Ja preferiram sledece kombinacije: drive-a i 4x12" ili klin sa 1x12" emulacijom.
Gitara koju sviram je Ibanez S320 sa INF2 u bridge poziciji i INF1 u neck poziciji.

Kada stignem da usnimim nesto okacicu odmah samo da napomenem da na kompu imam samo integrusu pa moze doci do degradacije zvuka.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 26 Feb 2012, 13:09

Baba Slim wrote:Carl Martin je otišao u spretne ruke jednog kolege forumaša koji će se oglasiti ako to bude želeo, koliko sutra. :D :ziveli:
Probao sam ga sinoć u studiju, izuva kako radi. Instant old skul zvuk, čuje se skupo :D
Hvala na transakciji, drago mi je da si uzeo ono što ti najviše odgovara a ja nastavio proces zamene vintage pedala iz lanca sa novim primercima :)

DOD FX-60 chorus ide na doboš sada, i ako je to stvarno dobra pedala, snimio sam i album sa njom i svirao tolike koncerte ali Carl Martin mi nekako lepše peva sa Hiwattom i Stratom, a i nova je pedala i to mi postaje baš bitno jer mi je pouzdanost jedna od najbitnijih karakteristika svakog dela opreme.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 26 Feb 2012, 13:12

@Rocket: Čestitam na Precu i tom prelepom Muff-u, ajde dođi jednom do nas u studio da ga sviramo malo.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Feb 2012, 15:14

+Hopkins+ wrote:Probao sam ga sinoć u studiju, izuva kako radi. Instant old skul zvuk, čuje se skupo :D
Hvala na transakciji, drago mi je da si uzeo ono što ti najviše odgovara a ja nastavio proces zamene vintage pedala iz lanca sa novim primercima :)
Hvala tebi, drago mi je zaista da ti se sviđa... :) Nadam se da će te dugo služiti, što bi rekla moja baba - u zdravlju ga koristio, boljim ga zamenio! :lol: :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Feb 2012, 16:33

+Hopkins+ wrote:@Rocket: Čestitam na Precu i tom prelepom Muff-u, ajde dođi jednom do nas u studio da ga sviramo malo.
Uskoro!

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Feb 2012, 18:05

Ah, we meet at last... ^^

Image

Pozdrav ovoj temi. :cao:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Feb 2012, 18:06