Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi
Nemanja Velimirovic ih koristi konstantno KRis ukoliko se ne varam i kune se u njihovu intonabilnost
a za rotosund se ja kunem da gore nikad nisam probao, nikad nikad vishe to ne ide na gibsona mojega. mada eto, chika Guthrie Govan i Alex Hutchings koriste samo rotosund. *****.
a za rotosund se ja kunem da gore nikad nisam probao, nikad nikad vishe to ne ide na gibsona mojega. mada eto, chika Guthrie Govan i Alex Hutchings koriste samo rotosund. *****.
Хммм... добро, имају једно позитивно бројање 
Ротосаунд мислим да нисам никад користио... Односно, постоји сумња да сам их пре доста година имао у некој комбинацији када сам стављао на гитару шта успем да нађем, али нисам сад начисто сигуран. Не могу о њима да судим, мада сам слушао само најгоре критике.
Што се тиче акустичне гитаре, ван сваке сумње најгоре жице које сам ставио су баш Дин Маркли, иако је то био неки сет са не знам каквом шију-мију специјалном технологијом, неке Формула 82Р, на паковању написали елаборат цео, оно, одобрено и препоручено од Буде, Исуса и Мухамеда, а ни Ниче није равнодушан... Међутим, тон је постао онако мртав-мртав после недељу дана, а навој на трећој жици почео да пуца после 3 недеље. Ја мењам на месец дана жице на акустичној, и то је ваљда једина ситуација да сам пожурио да заменим жице пре него што нека пукне.
Блу Стил су жице за које сам повремено прочитао повољне коментаре када је електрична гитара у питању, а ја сам само једном користио гитару једног мог другара на којима је био сет неких од оних Никлстил Дин Маркли жица, и то се мени уопште није допало. Нису деловале похабано, а имале су мртав тон. Ко зна...

Ротосаунд мислим да нисам никад користио... Односно, постоји сумња да сам их пре доста година имао у некој комбинацији када сам стављао на гитару шта успем да нађем, али нисам сад начисто сигуран. Не могу о њима да судим, мада сам слушао само најгоре критике.
Што се тиче акустичне гитаре, ван сваке сумње најгоре жице које сам ставио су баш Дин Маркли, иако је то био неки сет са не знам каквом шију-мију специјалном технологијом, неке Формула 82Р, на паковању написали елаборат цео, оно, одобрено и препоручено од Буде, Исуса и Мухамеда, а ни Ниче није равнодушан... Међутим, тон је постао онако мртав-мртав после недељу дана, а навој на трећој жици почео да пуца после 3 недеље. Ја мењам на месец дана жице на акустичној, и то је ваљда једина ситуација да сам пожурио да заменим жице пре него што нека пукне.
Блу Стил су жице за које сам повремено прочитао повољне коментаре када је електрична гитара у питању, а ја сам само једном користио гитару једног мог другара на којима је био сет неких од оних Никлстил Дин Маркли жица, и то се мени уопште није допало. Нису деловале похабано, а имале су мртав тон. Ко зна...
Sta znam meni ove Rotosound za sada odlicno rade posao,takodje imaju i taj,rekao bih low tension poput recimo Dunlopa sto je meni jako bitno.Upravo iz tog razloga mi smetaju recimo Ernie Ball sto imaju preveliku tenziju i to vec sa .010 a i pritom pucaju kao lude,pogotovo D zica sto sam iskusio na 3 razlicite gitare,a i brzo se ubudjaju i pored odrzavanja i brisanja zica posle svakog sviranja.Imaju odlican zvuk ali su bas kratkotrajne i zahtevaju da se obavezno menjaju na svakih mesec dana.Moje iskustvo.
E sada Rotosound kao sto rekoh imaju odlican sustain,deluju dosta mekano pod prstima i imaju sasvim solidnu definiciju.
Slozio bih se za Dean Markley
Mislim da gore zice nikada nisu napravljene u istoriji,mozda samo D'addario 
E sada Rotosound kao sto rekoh imaju odlican sustain,deluju dosta mekano pod prstima i imaju sasvim solidnu definiciju.
Slozio bih se za Dean Markley

Da nisi ti nešto obrnuo?ripkid wrote:Sta znam meni ove Rotosound za sada odlicno rade posao,takodje imaju i taj,rekao bih low tension poput recimo Dunlopa sto je meni jako bitno.Upravo iz tog razloga mi smetaju recimo Ernie Ball sto imaju preveliku tenziju i to vec sa .010 a i pritom pucaju kao lude,pogotovo D zica sto sam iskusio na 3 razlicite gitare,a i brzo se ubudjaju i pored odrzavanja i brisanja zica posle svakog sviranja.Imaju odlican zvuk ali su bas kratkotrajne i zahtevaju da se obavezno menjaju na svakih mesec dana.Moje iskustvo.
Meni su EB ubedljivo najmekše žice od postojećih kod nas, ubedljivo najmanja tenzija, traju mi po nekoliko meseci, pukle su mi možda 3-4 za 3 godine. I to su se odmotale, zapravo.
Ja samo kazem,takvo je moje iskustvo sa njima 

Ma jašta, nego mi samo čudno otkud to sve obrnuto 

- Rocket Roll
Svako ima svoju telesnu hemiju - nekom jedan tip žica traje po par meseci, a nečiji znoj iste te žice ucmeka u roku od par dana.
Žice su jedini komad opreme koji nema smisla preporučivati, osim ako ne sprovedete detaljnu hemijsku analizu kiselosti osobe kojoj dajete preporuku.
Žice su jedini komad opreme koji nema smisla preporučivati, osim ako ne sprovedete detaljnu hemijsku analizu kiselosti osobe kojoj dajete preporuku.
-
Jes, treba i to uzeti u obzir.
+ 1
To sam isto negde procitao
To sam isto negde procitao

Meni samo iskreno nije jasno kako ljudima pucaju zice. Ja sam na ibanezu svasta stavljao (DM Blue Steel, Ernie Ball, Dunlop, Dunlop signature, Daddario...) i opet, pored izdrkavanja sa tremolom nikad mi nije ni jedna zica pukla
Zbog već pomenutog sastava znoja, kao i zbog neispravnih sedala na bridžu. Imam drugara kome žice pucaju na bridžu non stop, i to ne na jednoj nego na više đitri. Meni se recimo ruke ne znoje dok sviram, a i sedla su mi očito ok, s obzirom na količinu pucanja.
- Dersu Uzala
Svedjani su sad napravili zice, zovu se nesto 'Srce zmaja' al na sveckom, i ono kao, svecki (najlegendarniji) celik i to. Vikinzi, zmajevi, pas, mater. 

biće neki endorsment za Amon Amarth 

- nikolic025
Sto se tice elektricne,koristim trenutno D'Addario 10-ke,samo zato sto je 3 pak nesto na popustu,pa sam se obezbedio,inace ih ne volim nikako,jako su mi tvrde,dosta kratko traju (pogotovo za akustaru)...A duze vreme sam koristio SIT i bio sam veoma zadovoljan.Stavim zice na rezernu gitaru i stoji par meseci u koferu,izvadim,i kao nove i zvuk i izgled...A na drugoj ih sviram i vise od mesec dana,naravno uz redovno odrzavanje i meni super...
Sto se akustare tice,koristio sam D'Addario XL i vise se necu vracati na njih iz jos izrazenijih gore pomenutih razloga,bronze,a fosfor bronza je jako jako losa,tri dana i braon boje budu,uz odrzavanje.Sada,popreporuci Nemanje koristim obicne Martin 11-ke i odlicne su,stavio sam jedne jos u oktobru,svirao oko 4-5 svirki i onda,pauza i sviram ih samo kuci i jos uvek lepo zvuce,malo su potamnele i izgubile onaj 'zing',ali za kucnu varijantu su extra...Preporucili su mi SP martin i to bih rado probao,ali u opste ne mogu da nadjem 11-ke nigde,pa sam uzeo jos koji komplet ovih...Dunlop sam koristio,dva puta za redom,nikako mi se nisu pokazale,ok su za svirku,ali jako,jako brzo izgube zvuk...Juce sam kod ortaka probao D'Addario EXP fosforna bronza i jako,jako,jako su mekane,malo potanji zvuk,ali su za svirku milina...Malo su mi preskupe,skoro kao dvoje Martin,videcu koliko ce njemu da traju,pa cu ih mozda i probati.Imao sam Elixir,ali mi bilo jako zao da ih probam,pa sam ih zamenio sa ortakom za kapodaster i pakovanje Martin 11-ki.
Voleo bih da probam Elixir,ali sam stipsa
takodje bih voleo one EB earthwood (ako se tako pise),ali cini mi se da su one pravljenje za gitare sa manjim telom.Kao i one Fender u fensi belom i braon pakovanju...Fosforne ne uzimam,iz razloga sto jako kratko traju,sada samo bronzane koristim...
Sto se akustare tice,koristio sam D'Addario XL i vise se necu vracati na njih iz jos izrazenijih gore pomenutih razloga,bronze,a fosfor bronza je jako jako losa,tri dana i braon boje budu,uz odrzavanje.Sada,popreporuci Nemanje koristim obicne Martin 11-ke i odlicne su,stavio sam jedne jos u oktobru,svirao oko 4-5 svirki i onda,pauza i sviram ih samo kuci i jos uvek lepo zvuce,malo su potamnele i izgubile onaj 'zing',ali za kucnu varijantu su extra...Preporucili su mi SP martin i to bih rado probao,ali u opste ne mogu da nadjem 11-ke nigde,pa sam uzeo jos koji komplet ovih...Dunlop sam koristio,dva puta za redom,nikako mi se nisu pokazale,ok su za svirku,ali jako,jako brzo izgube zvuk...Juce sam kod ortaka probao D'Addario EXP fosforna bronza i jako,jako,jako su mekane,malo potanji zvuk,ali su za svirku milina...Malo su mi preskupe,skoro kao dvoje Martin,videcu koliko ce njemu da traju,pa cu ih mozda i probati.Imao sam Elixir,ali mi bilo jako zao da ih probam,pa sam ih zamenio sa ortakom za kapodaster i pakovanje Martin 11-ki.
Voleo bih da probam Elixir,ali sam stipsa

Poslije godinu dana sviranja na DAddario žicama stavio sam Peavey 6505. Razlika je nevjerovatna, bolja dinamika, duži sustain, jasniji ton. Mnoogo bolje od DA.
Dobitna kombinacija za moju akustičnu su Dunlop Phosphor Bronze, extra light, a za strata GHS Gilmour signature (kao da su mi malčice toplije od Fenderovih, a zadržavaju onaj fenderovski plink)
Dobitna kombinacija za moju akustičnu su Dunlop Phosphor Bronze, extra light, a za strata GHS Gilmour signature (kao da su mi malčice toplije od Fenderovih, a zadržavaju onaj fenderovski plink)