Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Aleksej79ns » 19 Jan 2012, 17:30

16 - 61 wrote:Namestio sam stvar sto se tremola tice, dotegao malo srafove sa zadnje strane i spustio ga. Uvek sam motao ovako zice, izgleda mi ok drzi stim
sto mislis da je nepotreban? Kako ti motas (zice :D )?

PA ja standardno! :)

Provucem zicu, vratim par cm i onda motam. Jedan namotaj od gore, i onda sve ostale dole, prema glavi... :) Tako da kada namotam i zategnem, nastimujem, zice imaju jedno 3-5 namotaja oko civije. I isto mi super drzi stim, naravno, odmah ih malo "isteglim", pa nastimujem, pa opet malo 'isteglim" i nema sanse da se rastimava, a jos manje da isklizne.

KAo kod ovog lika:

http://www.youtube.com/watch?v=qgVAhI8PqPU

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Jan 2012, 19:00

16 - 61 wrote:Intonacija mi nije ok, bezi malo na E i na A. Kada sam pitao pri kupovini gitare da li je setapovana rekli su mi da nije, nisu lagali, odnecu je kod Gorana kada budem menjao zice da mi uradi kompletan setap i sve to lepo tonira. Imam malo i na nekom pragu baz fret ali nije strasno.
Inace na ovom videu lik je skoro zategao zicu pre nego sto je uvrnuo, ja je malo poustim pa onda stegnem, malo sviram, ostavim preko noci u sobi i ujutru nastimujem i nema vise nekog preteranog rastimavanja samo finese doterujem.
Moras sedla da podesis,posto nekad nije dovoljno samo zategnuti srafove na oprugama,mada ako ne znas ,najbolje majstor ocas posla odradi.To nocenje,"ostavljanje da se slegne" i slicne gluposti zaboravi,samo istegni valjano,sve dok prestane da se rastimava i gitara je spremna.to inace i uradi svaki majstor.A i gitarski tehnicari svih muzikanata,kad im srede gitaru pred i u toku nastupa.

MarkoX

Post by MarkoX » 01 Mar 2012, 00:44

Odlucio sam da predjem malo da 10ke radi punijeg tona na Y Pacifici, malo gledao ovde i svi preporucuju da se ide na setup za to. Nisam nesto mnogo akao oko gitare, malo podesavao visinu magneta a nemam imbus kljuceve i nisam siguran koji bi odgovarali za 112j za podesavanje sipke i kobilice, tako da sam mislio da je nosim kod majstora, cuo sam da Goran nije skup i da je korektan, pa me zanimaju par konkretnih stvari:

-Sta sve ide u setup uz podesavanje kobilici, sipke i tog standardnog dela, tip hoce li me odrati mnogo za brusenje pragova koji malkice vire sa strane vrata ili i to ide u setup?

-Da mu odnesem zice da mi on tamo stavi i to zavrsi ili da ih stavljam ja? (nisam neki pro za to)

-Kako da mu objasnim kako da mi radi setup, koja visina i sta da trazim od njega? da mu skrenem paznju sto mi nekad na suvo krene da zuji plastika na neck magnetu zbog neke bzvz rezonancije i da malo zakacinju zice pragove pa zuju posebno na tanjim zicama i sta jos da trazim da pogleda?

-Da li ima razlike sto je napolju velika razlika u temperaturi kada je budem nosio tamo-ovamo, da li ce to uticati na setup da bude losiji?

-Gde da kupim te inbus kljuceve? hteo bih da naucim posle sam da radim setup. jel postoji neki standard velicina koji su na gitarama ili je za svaku gitaru posebna velicina tih srafova, nisam uspeo na sajtu da nadjem za Pacificu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Mar 2012, 10:27

Savo, gitara se setapuje sama. :metal:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Mar 2012, 10:28

Dersu Uzala wrote:Savo, gitara se setapuje sama. :metal:
Ja??!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Mar 2012, 11:16

Majok, oridjidji Sava. :ziveli: :metal: :bambi: :kokice: :mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Mar 2012, 11:36

Ali ja se zovem Sava, de ćeš originalnije od toga? :?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Mar 2012, 11:59

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Mar 2012, 19:29

Dersu Uzala wrote:
Ti putuješ u staklenom mehuru??!! :shock:

MarkoX

Post by MarkoX » 03 Mar 2012, 00:47

MarkoX wrote:Odlucio sam da predjem malo da 10ke radi punijeg tona na Y Pacifici, malo gledao ovde i svi preporucuju da se ide na setup za to. Nisam nesto mnogo akao oko gitare, malo podesavao visinu magneta a nemam imbus kljuceve i nisam siguran koji bi odgovarali za 112j za podesavanje sipke i kobilice, tako da sam mislio da je nosim kod majstora, cuo sam da Goran nije skup i da je korektan, pa me zanimaju par konkretnih stvari:

-Sta sve ide u setup uz podesavanje kobilici, sipke i tog standardnog dela, tip hoce li me odrati mnogo za brusenje pragova koji malkice vire sa strane vrata ili i to ide u setup?

-Da mu odnesem zice da mi on tamo stavi i to zavrsi ili da ih stavljam ja? (nisam neki pro za to)

-Kako da mu objasnim kako da mi radi setup, koja visina i sta da trazim od njega? da mu skrenem paznju sto mi nekad na suvo krene da zuji plastika na neck magnetu zbog neke bzvz rezonancije i da malo zakacinju zice pragove pa zuju posebno na tanjim zicama i sta jos da trazim da pogleda?

-Da li ima razlike sto je napolju velika razlika u temperaturi kada je budem nosio tamo-ovamo, da li ce to uticati na setup da bude losiji?

-Gde da kupim te inbus kljuceve? hteo bih da naucim posle sam da radim setup. jel postoji neki standard velicina koji su na gitarama ili je za svaku gitaru posebna velicina tih srafova, nisam uspeo na sajtu da nadjem za Pacificu.
Jel moze neko da mi pomogne, hteo bih da nosim gitaru u ponedeljak pa me ovo zanima?

Zoll

Post by Zoll » 03 Mar 2012, 01:28

MarkoX wrote:Odlucio sam da predjem malo da 10ke radi punijeg tona na Y Pacifici, malo gledao ovde i svi preporucuju da se ide na setup za to. Nisam nesto mnogo akao oko gitare, malo podesavao visinu magneta a nemam imbus kljuceve i nisam siguran koji bi odgovarali za 112j za podesavanje sipke i kobilice, tako da sam mislio da je nosim kod majstora, cuo sam da Goran nije skup i da je korektan, pa me zanimaju par konkretnih stvari:

Da krenem redom:
1. Kompletan setup bi trebao da sadrži menjanje žica, podešavanje truss rod-a (tj. šipke u vratu), podešavanje akcije (tj. visine žica), eventualno podešavanje bridge-a, ako je potrebno, i kotiranje (toniranje) gitare. Brušenje pragova ni kod koga ne spada u standardan setup, a to ne bi ni trebao da radiš osim ako su pragovi negde baš vidno istrošeni, em košta prilično em tanjiš pragove bez preke potrebe.

2. Odgovor već imaš u ovom pod 1. :)

3. Objasni mu sve što po tebi treba da se podesi i pitaj sve što te zanima ili ti nije jasno. Za to zujanje plastike na magnetu ne znam šta da ti kažem, ali zujanje žica će ti biti sređeno prilikom podešavanja truss rod-a (verovatno usled toga dolazi do udaranja žice u neki od pragova, pa to izaziva to zujanje).

4. Ta temperaturna razlika koju si pomenuo ne bi smela nikako da utiče na setup, posebno sada kad su prošli oni enormni minusi. :)

5. Inbuse možeš da potražiš na buvljaku, kod kineza, zatim po onim "Sve za 120 (ili koliko već) dinara" prodavnicama, po pijacama, prodavnicama alata, a prilično sam siguran da ih ima i Tempu, Metrou i ostalim megamarketima. Što se promera tiče, to bi bilo najbolje da pozajmiš od nekoga ko ih ima, pa da vidiš koji ti odgovaraju za šta ili da ih eventualno sam izmeriš nekako.

Nadam se da sam bio od pomoći. :)
Pozdrav.

MarkoX

Post by MarkoX » 03 Mar 2012, 15:18

Hvala puno Zoll, odgovorio si mi sve sto mi je trebalo, thx. :D

Zoll

Post by Zoll » 03 Mar 2012, 15:43

Ma nema frke. ;)
:ziveli:

krmenadla

Post by krmenadla » 12 Mar 2012, 14:59

Drugar mi je pozajmio Strata USA Standard na pola godine. :D
Čovek mora da otputuje, meni je takodje teško palo...

Naravno, nisam mogao da sačekam, noćas sam odmah stavio nove žice.

Kako nikada nisam ima Fendera, moram da pitam: Kada pogledam bridge iz profila tj pogled koji imam dok sviram (odozgo), primećujem da je bridge i to sam kraj tj najudaljenija tačka od glave poprilično uzdignuta (bah, valjda sam dobro objasnio). Kao da se bridge nagnuo prema ostatku gitare, jbg, valjda je jasno.
Izgleda mi kao da je tenzija žica mnogo veća no što bridž može da podnese, kao da će svakog časa da se odvali i ubije nekoga u sobi.

Još kod njega sam to primetio ali sada je dosta izraženije, cenim jer sam stavio .10 a bile su .09 žice.

Ima li nekih predloga, osim da odem do majstora, naravno.

Image

Čemu služe ova dva velika šrafa na slici gore, hoće li pričvrstiti bridge da mogu mirnije da spavam?
Da li je ovo neki privajući most, vidim da mogu da ga rukom pomeram i na gore i dole (nemam ručicu ali može da ide gore-dole tj da utiče na tenziju žica)
Da li bi zatezanje federa pomoglo? (ili lupetam)

Hvala na odgovoru, jasno mi je da treba da odvojim malo vremena i upoznam bolje instrument... :oops:

Krmak

guv'nor

Post by guv'nor » 12 Mar 2012, 15:08

Tek sto si ga uzeo odma' resio da ga pokvaris! :lol:

To se resava podesavanjem tenzije federa sa zadnje strane gitare (ili mozes stim da spustis u Es, i to ce da ga sredi).
Prvo pokusaj da zatezanjem jedina dva srafa spustis kobilicu, ovako:
Spoiler:
Image
A ako vidis da se nista bitno ne desava posle par krugova, verovatno bi trebao da dokupis jos par federa (jer ih verovatno nema svih 5 pozadi) ili da ipak vratis 9-ke na gitaru.
Ukratko. :ziveli:

Post Reply