Yamaha FG730 i 0.10 zice za el.gitaru
Yamaha FG730 i 0.10 zice za el.gitaru
Ljudi,ako moze jedno pitanje? Za par dana treba da mi stigne Yamaha fg730 i to verovatno sa debljim zicama.Planirao sam da zice u startu zamenim tanjim zicama za el.gitaru i to debljine 0.10.Sada me brinu malo oni postovi u kojima se pise o iskrivljenim vratovima(gitare).Zanima me dali ce to proci bezbolno (yamaha fg730+zice za el.gitaru 0.10)? jel ima neko iskustvo sa tom problematikom?
Re: Yamaha FG730 i 0.10 zice za el.gitaru
Nece se iskriviti, opusti se...
Na Jolani koju je moj otac davno posedovao,je stavio hevy set(debljina 125) i nije se iskrivio vrat.
Da dodam, ako stavljas tanje zice, logicno je da ce tenzija na vratu biti manja, i da su manje sanse da se iskrivi vrat.
Na Jolani koju je moj otac davno posedovao,je stavio hevy set(debljina 125) i nije se iskrivio vrat.
Da dodam, ako stavljas tanje zice, logicno je da ce tenzija na vratu biti manja, i da su manje sanse da se iskrivi vrat.
Meni su rekli da su zice za el.gitaru jace od zica za akusticnu gitaru.U svakom slucaju hvala na brzom odgovoru
Moja greska,ali je isto,manja debljina manja tenzija
Neće se iskriviti vrat ali je moguće da žice zuje na nekim pragovima pa ga zato treba podesiti (truss-rod).
Inače zašto bi stavljao žice za el.gitaru?
Imaš 10-ke i za akustičnu (mada ja lično preferiram deblje žice na akustičnoj).
Inače zašto bi stavljao žice za el.gitaru?
Imaš 10-ke i za akustičnu (mada ja lično preferiram deblje žice na akustičnoj).
=>viden wrote:(mada ja lično preferiram deblje žice na akustičnoj).
12ka na Skvajer akustari (na tu foru, ali otprilike 3x jeftinija) od kad je imam i nikakvih problema nema sa vratom...

Rekli mi da je bolji zvuk sa el. zicama.Jel istina?
Nije.trebor wrote:Rekli mi da je bolji zvuk sa el. zicama.Jel istina?
Mada, sve naravno zavisi i od toga kakav zvuk voliš (i hoćeš).
Ako želiš "tanak" zvuk, sa izuzetno malo susteina i punoće onda su za tebe pravi izbor 10-ke za el.gitaru (ali zašto bi to želeo

Zašto bi se onda pravile različite žice za akustičnu i električnu gitaru?
Naravno postoje razni tipovi žica za akustičnu koji različito zvuče i razlikuju se po materjalu od koga je žica napravljena ili presvučena (fosfor-bronza, nikl, čelik...) ali koje koristiti zavisi od ličnog afiniteta i želje. Tu treba malo eksperimentisati jer ne zvuče žice isto na svim gitarama.
Na kraju krajeva žice su potrošni materjal pa se ne opterećuj previše njima (bar ne u početku).
Ako uporedis set zica za elektricnu i akusticnu gitaru, i ako je kod oba seta prva zica .010, videces da su dimenzije, kako ides ka debljim zicama, solidno jace kod seta za akusticnu gitaru, tako da jednostavno nema teorije da ces imati jacu tenziju sa zicama za elektricnu gitaru. S te strane, ne treba da se brines. Ipak, ja ne bih uradio ovo o cemu ti razmisljas.
Ovo je velika gitara, masivan trup, zvuka koliko hoces. Ja bih se uvek opredelio za zice za akusticnu gitaru, imaju malo "tamniji" ton, i sa ovolikim rezonatorom daju, po mom skromnom misljenju, lepsi i zreliji ton.
Samo sam par meseci u zivotu koristio zice za elektricnu gitaru na akusticnoj gitari - kad sam tezgario u postavi gde sam kao besan morao da "deljem" akorde do pola noci, pa sam napravio ovakav izbor jer su mi zice za elektricnu bile mekse za sviranje, manje fizickog napora. Inace, zaista ne volim tu kombinaciju, basovi mi zvuce pogresno, imaju previse definicije, i nedovoljno sustaina.
Za ovu gitaru, opet po mom skromnom misljenju, idu .011 zice. Koristio sam i .012 ali to onda ovakvu gitaru cini nedovoljno univerzalnom. Ovakva gitara bas divno zvoni kad se sviraju otvoreni akordi, sa .012 zicama taj efekat malo izumre, sa .013 ga gotovo nema. Sto se mene tice, .010 su zice koje samo prividno olaksavaju sviranje. Kod bare akorada svakako je malo lakse, ali s druge strane umeju malo da budu kao "zvaka" kod bendinga, i ako nemas super-duper artikulisanu desnu ruku, ne znam kakva to podesavanja treba da uradis da ne dobijes ono gadno zveckanje po pragovima u visim pozicijama. Ova poslednja opaska vazi i za deblje zice ako je desna ruka bas "musava", pa nemoj mnogo o tome da mislis, ali nemoj ni da zaboravis.
Primetices i sam da celicne zice brzo izgube svoj pravi ton, pa kao sto rece Viden, nemoj mnogo da brines, zice su potrosna roba, menjaj svakih par nedelja dok ne potrefis prave. Samo nemoj da se obeshrabris zbog debljine zica, i nemoj da ih odbacis ako nisi u prvih 10 minuta uspeo da odsviras sve sto ti je palo na pamet. Ruka se navikne na deblje zice, a uho se tesko navikne na tanki, njanjavi ton.
Ovo je velika gitara, masivan trup, zvuka koliko hoces. Ja bih se uvek opredelio za zice za akusticnu gitaru, imaju malo "tamniji" ton, i sa ovolikim rezonatorom daju, po mom skromnom misljenju, lepsi i zreliji ton.
Samo sam par meseci u zivotu koristio zice za elektricnu gitaru na akusticnoj gitari - kad sam tezgario u postavi gde sam kao besan morao da "deljem" akorde do pola noci, pa sam napravio ovakav izbor jer su mi zice za elektricnu bile mekse za sviranje, manje fizickog napora. Inace, zaista ne volim tu kombinaciju, basovi mi zvuce pogresno, imaju previse definicije, i nedovoljno sustaina.
Za ovu gitaru, opet po mom skromnom misljenju, idu .011 zice. Koristio sam i .012 ali to onda ovakvu gitaru cini nedovoljno univerzalnom. Ovakva gitara bas divno zvoni kad se sviraju otvoreni akordi, sa .012 zicama taj efekat malo izumre, sa .013 ga gotovo nema. Sto se mene tice, .010 su zice koje samo prividno olaksavaju sviranje. Kod bare akorada svakako je malo lakse, ali s druge strane umeju malo da budu kao "zvaka" kod bendinga, i ako nemas super-duper artikulisanu desnu ruku, ne znam kakva to podesavanja treba da uradis da ne dobijes ono gadno zveckanje po pragovima u visim pozicijama. Ova poslednja opaska vazi i za deblje zice ako je desna ruka bas "musava", pa nemoj mnogo o tome da mislis, ali nemoj ni da zaboravis.
Primetices i sam da celicne zice brzo izgube svoj pravi ton, pa kao sto rece Viden, nemoj mnogo da brines, zice su potrosna roba, menjaj svakih par nedelja dok ne potrefis prave. Samo nemoj da se obeshrabris zbog debljine zica, i nemoj da ih odbacis ako nisi u prvih 10 minuta uspeo da odsviras sve sto ti je palo na pamet. Ruka se navikne na deblje zice, a uho se tesko navikne na tanki, njanjavi ton.