"Napucane" cijene gitara
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
"Napucane" cijene gitara
Vjerujem da većina ljudi na forumu prati cijene gitara u , nazovimo ih glavnim, prodavnicama instrumenata. Da li ste primjetili ekstra popuste kojima se reklamiraju. Meni tu nešto ne štima. Kako je moguće gitaru koja je do juče koštala, recimo 1000 ojra, danas prodavati za 500. Ko je tu lud?????
Moj drugar iz benda je kupio Peavey CT custom (inače je koštala oko 2000 €) za svega 1300 €, i to nije platio u kešu nego je platio pola odmah, a drugu polovinu na rate.
Morao sam se zapitati koliko se ti trgovci ugrađuju u cijenu kad mu se isplatilo prodati instrument za gotovo 700€ niže ( sumnjam da je "pao")
Pogledajte naše domaće dilere i njihove cijene. Uvijek su tu nekakvi popusti, za gotovinu niže i sl. Ja bih rekao da se oni ugrađuju "mašala" u cijenu. Pa koga zaje**.
Lično sam došao u "jednu" prodavnicu sa gotovo 900€ da kupim gitaru. Nisam dobio popust. Otišao sam kući poraznih ruku, a danas se ta ista gitara prodaje (ista prodavnica) za 700 i kusur €. Koje tu lud?
Meni ovdje nešto "smrdi"
Moj drugar iz benda je kupio Peavey CT custom (inače je koštala oko 2000 €) za svega 1300 €, i to nije platio u kešu nego je platio pola odmah, a drugu polovinu na rate.
Morao sam se zapitati koliko se ti trgovci ugrađuju u cijenu kad mu se isplatilo prodati instrument za gotovo 700€ niže ( sumnjam da je "pao")
Pogledajte naše domaće dilere i njihove cijene. Uvijek su tu nekakvi popusti, za gotovinu niže i sl. Ja bih rekao da se oni ugrađuju "mašala" u cijenu. Pa koga zaje**.
Lično sam došao u "jednu" prodavnicu sa gotovo 900€ da kupim gitaru. Nisam dobio popust. Otišao sam kući poraznih ruku, a danas se ta ista gitara prodaje (ista prodavnica) za 700 i kusur €. Koje tu lud?
Meni ovdje nešto "smrdi"
Re: "Napucane" cijene gitara
Nista to nije cudno, malo trziste, mali promet, diktira vise marze. Radnja koja hoce da drzi milion evra robe, i mesecnim prometom od npr. 200.000 evra, ne moze da dopusti sebi da radi sa 20% marze. Ima nesto sto se zove mrtav ili umrtvljen kapital, brzina obrta, da si radio nekad u nekoj trgovini znao bi kako stari lager ume da zakuca posao. Upravo zbog toga se nekad stari lager (npr. gitara od 2000 evra) prodaje posle godinu dana skupljanja prasine po nabavnoj ceni, nekad i u minusu, samo da bi se kapital vratio u obrt. Zato se neke stvari moraju naruciti i cekati, jer je dobavljacu neisplativo da drzi skup i spor lager, koji neretko mora da se plati za 30 dana.
Pa zar je malo 20 % marže?
Faktički mi plaćamo duplu-troduplu cijenu za instrumente. I ne samo za instrumente, nego i za pojačala, pedale i sl.
Stvarno sam zabrinut?!
Faktički mi plaćamo duplu-troduplu cijenu za instrumente. I ne samo za instrumente, nego i za pojačala, pedale i sl.
Stvarno sam zabrinut?!
Oduvek se vise isplatilo polovno. I po ceni, i po kvalitetu. 

- Dersu Uzala
Jaoj kume, Pandorinu kutiju otvaras, zatvaraj to i sedi ozgo na poklopac.
Mogu ti samo reci jednu stvar. Proizvodjac doticnog uredjaja (bilo gitara bilo bas bilo pojacalo, stagod) ima najmanji profit. I najmanje se ugradi u cenu kako procentualno tako i u realnim novcanim ciframa. Distributeri i dileri, ili jednostavno 'radnje', sve i da nisu ovlasceni za prodaju od strane proizvodjaca, uzimaju tu najvise para. Ali samo onda (ko sto covek napomenu) ako brze vrte inventar. Ako ne ide brzo, onda koliki god da ti je profit, lezeci inventar ti gricka profit kao mis(h) ementaler.

Mogu ti samo reci jednu stvar. Proizvodjac doticnog uredjaja (bilo gitara bilo bas bilo pojacalo, stagod) ima najmanji profit. I najmanje se ugradi u cenu kako procentualno tako i u realnim novcanim ciframa. Distributeri i dileri, ili jednostavno 'radnje', sve i da nisu ovlasceni za prodaju od strane proizvodjaca, uzimaju tu najvise para. Ali samo onda (ko sto covek napomenu) ako brze vrte inventar. Ako ne ide brzo, onda koliki god da ti je profit, lezeci inventar ti gricka profit kao mis(h) ementaler.

- LifelessDead
Mene vise zabrinjavaju cene koje se traze za polovne instrumente. Sto se tice prodavnica nisu cene nesto mnogo vece nego u Evropi.
Lifeless je u pravu, ovde ljudi traze 90 do 100% cene novog proizvoda za nesto sto je vec 10-15-20 godina korisceno, i ciji je hardver prilicno izakan. Razumem da su to neke zaista vintage stvari, Stratovi i Telci iz 60-tih, ali kad za neku mass production robu trazis tako nesto
.
Opet, razumite i prodavce, ovo nije kompjuterska roba/bela tehnika/brown goods da sedi na lageru 1-60 dana, neke stvari sede po tim radnjama godinama. Ne znam da li nas zakon poznaje cenkanje (mislim da ne), Nemci to imaju u zakonodavstvu, odes lepo u radnju, procenis sta je problematicno za kupovinu i krenes kao Arapin "dajem ti 50 evra za tog MusicMan Axis-a"

Opet, razumite i prodavce, ovo nije kompjuterska roba/bela tehnika/brown goods da sedi na lageru 1-60 dana, neke stvari sede po tim radnjama godinama. Ne znam da li nas zakon poznaje cenkanje (mislim da ne), Nemci to imaju u zakonodavstvu, odes lepo u radnju, procenis sta je problematicno za kupovinu i krenes kao Arapin "dajem ti 50 evra za tog MusicMan Axis-a"

da to sa polovnim instrumentima je neverovatno.
ali kako to promeniti na veliko? kako promeniti odjednom?
ne mozhe tu jedan da pokrene revoluciju pa taj ce ondmah sve da rasproda i ispasti iz igre i sve je onda po starom medj preostalim igrachima
pa ne zaista, kako iz stanja kakvo je kod nas, preci u stanje kakvo je na Zapadu, eto samo ako gledamo kulturu prodavanja polovne robe?
kako...jedino geneza nekakvog mentaliteta godinama kao shto se desilo na Zapadu, ili drastichno poboljshanje uslova zhivljenja kod nas [josh manje moguce] pa da onda svoju gitaru, pedalu, pojachalo, ljudi ne dozhivljavaju kao suvo zlato kao neshto shto ce ih izvaditi iz shkripca, a kupac ako se ne cenjka ako ne pregovara da se cena spusti makar za 20e, na kraju nece ni imati pojachalo ili shta vec. valjda, eto, takvo ponashanje oglasivaca proizilazi iz toga shto imamo jako malo, zhivotarimo, ne zhivimo, i onda pompezno prodajemo s nekakvim nadama umesto da prodajemo kao dzhentlmeni, lezherno, imajuci u vidu da kupac ima kinte i za novo, no jbg to kod nas nije sluchaj
ali kako to promeniti na veliko? kako promeniti odjednom?
ne mozhe tu jedan da pokrene revoluciju pa taj ce ondmah sve da rasproda i ispasti iz igre i sve je onda po starom medj preostalim igrachima

pa ne zaista, kako iz stanja kakvo je kod nas, preci u stanje kakvo je na Zapadu, eto samo ako gledamo kulturu prodavanja polovne robe?
kako...jedino geneza nekakvog mentaliteta godinama kao shto se desilo na Zapadu, ili drastichno poboljshanje uslova zhivljenja kod nas [josh manje moguce] pa da onda svoju gitaru, pedalu, pojachalo, ljudi ne dozhivljavaju kao suvo zlato kao neshto shto ce ih izvaditi iz shkripca, a kupac ako se ne cenjka ako ne pregovara da se cena spusti makar za 20e, na kraju nece ni imati pojachalo ili shta vec. valjda, eto, takvo ponashanje oglasivaca proizilazi iz toga shto imamo jako malo, zhivotarimo, ne zhivimo, i onda pompezno prodajemo s nekakvim nadama umesto da prodajemo kao dzhentlmeni, lezherno, imajuci u vidu da kupac ima kinte i za novo, no jbg to kod nas nije sluchaj
Prva stvar koja će to polako da rešava je pojava više vrsta jeftinih a solidnih instrumenata, a druga će doći vremenom, pošto smo trenutno u periodu divljanja, koji je počeo pre koju godinu, i moraće jednom da se završi. Uostalom, i sad može da se vidi da dosta opreme stoji već maltene godinu dana na KP, i jasno je da će da se prodaju samo eventualnim teškim userom. Na pamet mi pada onaj Orange 1x12 konbo iz 79, koji lik valja već ohoho za 1050 ojra, mislim...
jasno je da to neće da ode. Još jedna stvar je razvijanje ovakvih foruma/komjunitija, gde se stvari prodaju i razmenjuju po razumnim uslovima, plus se radi antipropaganda za Šedije™ i slične lihvare. Jbg, ništa ne ide brzo.
Što se tiče prodavnica, sve je rečeno. Jbg, nema tu zamerki, u pitanju je roba koja teško ide, i mora se priznati da su cene ok.

Što se tiče prodavnica, sve je rečeno. Jbg, nema tu zamerki, u pitanju je roba koja teško ide, i mora se priznati da su cene ok.
Last edited by nebojsak on 06 Mar 2012, 09:43, edited 1 time in total.
Pay Pal ako ikad dođe ovde promeniće tu filozofiju dok si rekao keks..
I pitao i dao odgovor! ;D Standard jbg, ili sto bi covek "odande" rekao, "hiljaduipo dolara - nisam lud da dam toliki deo plate na gitaru". Razliciti su redovi velicina, razliciti zakoni gravitacije, razliciti univerzumi. Tamo niko nece da budalasa za regularnim masovnoprodukcijskim polovnjakom bez bar 50% ustede, da se glupira za ustedu od 100-200 dolara. Ovde je to preziveti-jos-jedan-mesec kategorija. 20e je dobar razlog da vrtis oglase mesec dana. Slab je izbor, uglavnom najgrdjeg azijskog shunda i onda kad neko donese uvazen brand name proizvod u oglase ocekuje nacionalnu penziju i ulicu sa imenom u krugu dvojke. Paypal ce promeniti sve!Cortex wrote:ali kako to promeniti na veliko? ...drastichno poboljshanje uslova zhivljenja kod nas

- mislim_stvarno
realno govoreci, veci problem nam je carina nego paypalparker wrote:Pay Pal ako ikad dođe ovde promeniće tu filozofiju dok si rekao keks..
Nije ni carina problem, koliki je problem PDV - 10% carina, i 18% PDV.