Bugera ili blackstar

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nebojsak

Re: Bugera ili blackstar

Post by nebojsak » 13 Mar 2012, 20:26

Pa ne, u višoj srednjoj si spomenuo Maršale i Fendere više klase, zato pitam. Razlika je u tome što firme navedene u najvišoj ne prave budget modele, samo to. A ja bih recimo, da imam sad 1500 evra, to potrošio na zajeban Maršal ili Fender, a ne na Mesu, Bogner ili Engl. Kapiram ja da su potonji cenjeni zbog versatilnosti™ i dobre izrade, ali ja od pojačala tražim ton. Zato i ne postoji Mesa/Bogner/Engl ton koji se prepoznaje, nego Marshall/Fender/Vox. Dakle, stvar je ukusa, neko traži konkretan zvuk, neko mnoštvo zvukovlja za više namena. Poenta je u kvalitetnoj izradi i u kvalitetnom tonu, ostalo su lične preferencije. Primera radi, ja ne smatram da je neka napucana mjetal custom đitra sa zlatnim finišom, inlejima od smrznute ajkuline sperme i hardverom od smaragda viša klasa od nekog jebačkog LP-a od 2 soma, mada košta 3x više. Stvar je u detaljima, prestižu i tako to, ali opet se sve svodi na ukuse :)

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2012, 20:35

za 1500e ne bi ni mogo da kupis mesu, o tome pricam. Bogner Shiva i Mesa Mark su cca 2500$ u usa, tj najmanje toliko evara u evropi, znaci jedno 3-4k kod nas :). I to nije sa sminkom, toliko su standardni modeli. Ne znam da li ima neki fender koji toliko kosta, a da nije neki custom shop koji je isti kao i standardni samo drugacije finishiran. JVM410 je oko 2 soma $ doduse, tako da je on u sivoj zoni zajedno sa engl-ovima :)

Najbolje je pojacalo koje tebe usrecuje, kao i kola...pokusao sam da objektivno razvrstam, isto kao sto bi stavio golfa ispod bmw-a i renoa ispod golfa :) Mozda neko svog megana vise voli od M5-ice ali ipak nisu u istom rangu.
nebojsak wrote:. Primera radi, ja ne smatram da je neka napucana mjetal custom đitra sa zlatnim finišom, inlejima od smrznute ajkuline sperme i hardverom od smaragda viša klasa od nekog jebačkog LP-a od 2 soma, mada košta 3x više.
agree. Zato uzimam samo standard modele kao poredjenje. Mesa Mark ipak nije custom zlatno oplodjen amp, vec standardni model koji nudi nesto vise nego marshall/vox/fender. Mozda nekome to ne treba ali vise vredi vise.

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Mar 2012, 20:43

Au, pa onda je situacija još grđa. Svejedno, nije za poređenje sa kolima. Zajebana kola od 100-200k su ludilo od udobnosti/mogućnosti/brzine, za razliku od Golfa koga neko voli i za koga je vezan. Adekvatno poređenje -recimo- bi bilo napucani BMW vs nešto što je i auto i avion i podmornica i gajba. Pa će neko pre to sve da uzme odvojeno (Marshall, Fender, Vox i Orange), a neko će da uzme samo Mesu, da mu bude sve to. Al ipak ne može da bude sve to.
Last edited by nebojsak on 13 Mar 2012, 20:44, edited 1 time in total.

mrBlonde

Post by mrBlonde » 13 Mar 2012, 20:44

Inleji od smrznute ajkuline sperme- dopata 30e :XD: :XD:

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2012, 20:54

nebojsak wrote:Au, pa onda je situacija još grđa. Svejedno, nije za poređenje sa kolima. Zajebana kola od 100-200k su ludilo od udobnosti/mogućnosti/brzine, za razliku od Golfa koga neko voli i za koga je vezan. Adekvatno poređenje -recimo- bi bilo napucani BMW vs nešto što je i auto i avion i podmornica i gajba. Pa će neko pre to sve da uzme odvojeno (Marshall, Fender, Vox i Orange), a neko će da uzme samo Mesu, da mu bude sve to. Al ipak ne može da bude sve to.
To poredjenje sa podmornicom i avionom mislim da je previse ekstremno jer ovde ne pricamo o pojacalima koje ima ko zna sta i kosta ko zna koliko. Zato sam i poredio sa kolima. Megan od cca 13k i bimer od 35k su dobar reprezent za marshall-a i mesu. I jedno i drugo su sedani sa 4 vrata koji mogu da idu mnogo vise nego sto je dozvoljeno, al bimer ima par feature-a vise, bolji kvalitet i kosta primetno vise ali je isti red velicine cene.

u stvari, povlacim. Bugera je visoka klasa, Marshall najvisa, a sve ostalo je nepotrebna komplikacija koja nema mesto na trzistu :)

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Mar 2012, 21:04

Pa eto, ako već insistiraš na kolima, evo ti adekvatnije poređenje - imaš savršena kola za grad, savršena trkačka kola i savršena porodična kola. A možeš sve to da pokušaš da spojiš u jedno.

Kapiram ja da neki ljudi vole da imaju sve u jednom, ali eto, za cenu jednog mesa bugija ja dakle mogu da kupim makar tri svoja omiljena pojačala, da se uštekam u njih, otpanjim ih i odmah dobijem taj ton. Umesto da idem na -lupam - Crunch 2 kanal i provrtim EQ da bih dobio nešto što samo liči na taj ton.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 13 Mar 2012, 21:05

Zaboravili ste Hiwatt i Orange,dve ULTRA dobre firme... :D :ziveli:

Po meni..uzmesh ono shto ti se svidja. Ja sam se navukao na fender firmu i uglavnom imam njihove proizvode jer mi to radi posao. Marshall me ne interesuje pa da je i najskuplji koji imaju (jedini koji bi mozda svirao je neki matori JMP ili JCM 800 ali posle toga kad se ubodem u neshto fenderovo, progledam).... Mesu bi oshacovao, ali ona koju smo probali u NS, (dal je mark4 ili kako vec) mi je shit iskreno...tojest totalno je haj Gejn, a to meni ne treba. Orange sam da kazem skoro pa i fan jer imaju kranch koji mi se svidja a i taj prljavi klin mi je kul kod njih. Probao sam i Bogner i hiwatt, to su opaka pojacala, a ja bi se tu pre opredelio za Hiwatt. Vox je takodje super firma i oni imaju pojacala od po 3000evra i jace (butik modeli i shtatijaznam), koji su odlicni i pored orange su mi favoriti. Mesa Boogie necu da vredjam jer znam da imaju pojacalo za mene, i te kako! a to su ta manja combo koja nisu hi gain i u njihov kvalitet ne treba ni u jednom momentu sumljati, a dal su preskupa, pa jesu...precenjena. :D :ziveli:
Peavey radi kul ali moje iskustvo je da malko muljaju na drajvu, za klin su super. Laney sam imao i sve reci hvale, jedino shto su sa marshal fazonom pa su mi samo za drajv, koji mi je iskreno lepsi i zrnastiji od marshall-a.
Black star mi je okej a okej je i taj bugera za uvod u lampaska pojacala i razmislio bih tu o Epiphone pojacalima te klase jer su mi se mnogo svidela u jednom obilasku muzickih radnji.
Shta je sa AMPEG? to je meni po prilici interesantna pricha kao i recimo Hiwatt...i tako dalje...prici nikad kraja. Sto ljudi dvesta ushiju. :mrgreen: :ziveli:

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2012, 21:14

nebojsak wrote:Pa eto, ako već insistiraš na kolima, evo ti adekvatnije poređenje - imaš savršena kola za grad, savršena trkačka kola i savršena porodična kola. A možeš sve to da pokušaš da spojiš u jedno.

Kapiram ja da neki ljudi vole da imaju sve u jednom, ali eto, za cenu jednog mesa bugija ja dakle mogu da kupim makar tri svoja omiljena pojačala, da se uštekam u njih, otpanjim ih i odmah dobijem taj ton. Umesto da idem na -lupam - Crunch 2 kanal i provrtim EQ da bih dobio nešto što samo liči na taj ton.
ja uopste ne pricam o tome da mesa ili bilo koji drugi menjaju vise pojacala u jednom. Kazem samo da nudi vise, cego god to bilo, mesa ga ima vise :) zato je u kategoriji iznad, ne zato sto se meni vise svidja ili ne. Zato i mislim da je reno/bmw dobro poredjenje jer ne mislim da je mesa formula 1 protiv mershalla koji je fica. Mislim da i jedan i drugi odlicno rade poso al jedan ima vise necega sto se translira u vecu vrednost, bilo to potrebno nekom ili ne

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 14 Mar 2012, 01:49

Hiwatt je retka 'tica pojačalska koju voli i đed Dersu.Al' je takođe i 'tica koja visko leti,a ko visoko leti, visočije padne :O.o:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 14 Mar 2012, 08:30

Baš sam sinoć nosio Hiwatt kod Pece na tjunovanje pred snimanje, promenio sam matore originalne Mullarde, sva četiri komada i konačno čuo svoje pojačalo u punom sjaju.
Moje mišljenje je da je to ultimativno pojačalo za progresivni rok, pojačalo koje najbolje prihvata efekte i ima taj utegnut i čajmi klin, fensiji u zvuku od Fendera. Ima tonu hedruma a kada krene da drajvuje to je onako old skul rokerski (The Who, Animals album od Pink Floyd, itd...). Mislim da je Mesa u tom segmentu dosta vukla uzore od Hiwatta i ta precizna inženjerska priča na koju se lože je realno Hiwatt prvi profurao. Kada se otvori unutra izgleda kao da ju je neki štreber sa ETF-a pravio, žice pod pravim uglom, sve obojeno, obeleženo, o najsitnijim stvarima se vodilo računa i sve je ekstremno pedantno.
Verujem da ljudima kojima se ne sviđa Mesa se verovatno ne bi svideo ni Hiwatt.

Što se tiče drugih pomenutih firmi, matori Orange, samo o njemu mogu da pričam jer ga slušam svaki drugi dan, ove nove sam slušao samo po koncertima kada bendovi donesu, nisam probao nikada i mislim da su potpuno drugačiji, tj. da su haj gejn za razliku od ovih matorih. Taj matori Orange je ultra klin i zašiljen u visokima i neki mu isto zameraju što nema svoj karakter. Za sviranje tog pojačala vam stvarno trebaju odlične pedale da ga poteraju ali kada skupite 2-3 dobra drajva sa tim Orangeom dobijate neverovatan spektar zvukova.

Imao sam i matori Ampeg za đitru i prodao ga Duane-u. Po meni to pojačalo je samo za mast, klin je neupotrebljiv, tj. ima preterani karakter za razliku od ova dva gore pomenuta. U svakom slučaju za nekog ko svira hevi muziku, milim da je to najbolje pojačalo jer može da ga zabode preko oglasa za 400-500 eura i da dobije vrhunsko lampaško pojačalo.

Treba obratiti pažnju i na Sunn kada se pojavi na oglasima. Imao sam matori 200S model i to je prekrasno pojačalo. Fenomenalan klin i dosta hedruma. To isto ide za 350-400e. Takođe i matori Laney je ekstra, lampaški modeli Selmera... to su sve super lampaška pojačala do kojih može da se dođe za do 400e i ja bi uvek to pre kupio nego dao u ranji sada 400 eura za novo pojačalo... ne bi mogao da dobijem ništa.
Postao sam potpuni protivnik vintage gitarskih pedala jer mislim da samo prave problem u lancu, jedu signal i nisu pouzdane za koncerte, ali sam zato uvek za vintage pojačalo jer njega odneseš kod nekog dobrog majstora i kada ti ga on utegne to je maltene kao novo, a zvuk ne može da se poredi sa novim pojačalima u tom rangu cene.

Da ne bude totalni off, biram Blackstar uvek pre Bugere.

umart

Post by umart » 15 Mar 2012, 01:50

koji orange slusas?jel on doveden u ok stanje,i sto je najbitnije,sta je u njemu?jer ne mogu da vjerujem da je neko za orange rekao da nema svoj karakter.nista licno,ovo je prvi put da sam cuo da neko kaze to.

Mrav

Post by Mrav » 15 Mar 2012, 02:46

ma kakve su ovo zamene teza ne mogu da shvatim...

bugera > blackstar > marshall > mesa > bog!

Pa onda staviš JVM seriju marshall-a (takozvanu flagship firme) u višu srednju klasu, a onda kažeš Mesa - visoka (bilo koja mesa) , takođe legendarna pojačala po tonu izradi i svemu ostalo (svideo se on vama ili ne) kao što je jcm800 ili usa fenderi (bassman, twin reverb).

Ton jednog dobrog marshall-a nije ton dobre mese, ko želi ton marshall-a, nikada ga neće dobiti od mese i obrnuto. JVM je serija koja ima do 4 potpuno nezavisna kanala, svaki sa po par modova rada, pa ako ćemo i o mogućnostima, ne vidim kad je mesa dirnuta od boga, a i oni imaju pojačala sa "samo" 2 kanala i sl.

A gde je Soldano? ako ti je cena reper za najbolje pojačalo vidi koliko koštaju. Pa Diezel? Pa odlična pojačala od Hughes&Kettner?

Stvarno mislim da se mešaju babe i žabe, i da samo pokazuješ da si mesa fanboy.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 15 Mar 2012, 06:17

Mislim da je omasena poanta kad je u pitanju Mesa Boogie jel'.

Nisu to nikakve 'replike' kanala sa Fendera i Ma'shalla vecma samo ponudjen vajb kao opcija. Ti kanali imaju taj 'vajb' (kad uopste nude te kanale zavisno od modela) da bi covek profesionalac ili tezgaros ili studijski baja mogao da zavrsi posao i strpa si neki talir udzep, kupi si leb ispod miske.

Pocev od nas, preko ovi' nabedjeni' zvezda, sve do Greateful Deada, Keith Richardsa, Princa, Tallice, Petruxhija i raznorazne ekipe.

Aj' :ziveli: , u se i u svoje kljuse. :mrgreen:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 15 Mar 2012, 08:13

umart wrote:koji orange slusas?jel on doveden u ok stanje,i sto je najbitnije,sta je u njemu?jer ne mogu da vjerujem da je neko za orange rekao da nema svoj karakter.nista licno,ovo je prvi put da sam cuo da neko kaze to.
Slušam Orange OR-120 iz '75.
Nemoj pogrešno da me shvatiš, to mi je vrhunsko pojačalo ali stvarno nema neki svoj karakterističan zvuk. Marshall, Twin Reverb i tako neka pojačala možeš da provališ i na snimku bez gledanja a Orange je ultra klin, čist i ništa ne farba ton pa zato kažem da nema karakter.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 Mar 2012, 09:45

Jadan Nyarl bode se u razglas a ni ne zna :mrgreen:

Post Reply