Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti o Setupu Gitare
Imao sam isti problem. Stavio sam jedan feder i stvar resena.
Hvala, guv'nor i Tufli, probaću jedno ili drugo! Verovatno će prvo da radi šrafciger, pre kupovine federa. 
Ma ne ide mi se na devetke, koliko god mi izgledalo lakse za svirku, osećam da to ne treba da radim... Čini mi se kao linija manjeg otpora; ne ložim se ja na .12 i te priče o masnijem zvuku (šta bi rekao bili gibons
ali mislim da mi desetke taman pašu, nisu tvrde a ruka ipak malo radi. no pain no gain!
da ne sviram qrcu mnogo, hvala još jednom, evo pivo nacrtano
dok se ne upoznamo nekom prilikom
nego, kad će ti strat dani, kao što su tele okupljanja s vremena na vreme?!
K.

Ma ne ide mi se na devetke, koliko god mi izgledalo lakse za svirku, osećam da to ne treba da radim... Čini mi se kao linija manjeg otpora; ne ložim se ja na .12 i te priče o masnijem zvuku (šta bi rekao bili gibons

da ne sviram qrcu mnogo, hvala još jednom, evo pivo nacrtano

nego, kad će ti strat dani, kao što su tele okupljanja s vremena na vreme?!
K.
evo samo da potvrdim, upalilo je dotezanje federa na poledjini gitare.
federa komada tri, obrnuo sam dosta puta ta dva šrafa, no ostalo je tu još dosta prostora (štafovi od 4-5 cm?!, pretpostavljam ako se stave malo deblje žice da mogu šrafovi još da se uburgijaju.
da, bridž je sada skoro pa u ravni sa gitarom, mrvicu je uzdignut zadnji deo, valjda je to ok, za vibrato...
cheers!
federa komada tri, obrnuo sam dosta puta ta dva šrafa, no ostalo je tu još dosta prostora (štafovi od 4-5 cm?!, pretpostavljam ako se stave malo deblje žice da mogu šrafovi još da se uburgijaju.
da, bridž je sada skoro pa u ravni sa gitarom, mrvicu je uzdignut zadnji deo, valjda je to ok, za vibrato...
cheers!

Ne bih ja tu previse burgijao srafove.
Prvenstveno sto nije tvoja gitara, pa nece biti lepo kada za 6 meseci, ortak uzme nazad i hoce da stavi npr osmice pa mu poispadaju srafovi zbog razgazenih rupa.
Ako hoces jos da spustis, a federi su ti namesteni paralelno, tj i na bloku kobilice i na tom metalnom sto se srafi zakaceni na prvo, trece i peto mesto, onda ih na metalnoj ploci (koju drze srafovi) stavi na drugo, trece i cetvrto mesto - tako ces isto povecati tenziju. Ili, ono sto od starta forsiram
, odes do radnje, kupis jos par federa za par stotina din i namestis 4 ili svih 5.
Nego, bilo bi ok da iscitas i ovo: http://www.fender.com/support/articles/ ... etup-guide

Prvenstveno sto nije tvoja gitara, pa nece biti lepo kada za 6 meseci, ortak uzme nazad i hoce da stavi npr osmice pa mu poispadaju srafovi zbog razgazenih rupa.
Ako hoces jos da spustis, a federi su ti namesteni paralelno, tj i na bloku kobilice i na tom metalnom sto se srafi zakaceni na prvo, trece i peto mesto, onda ih na metalnoj ploci (koju drze srafovi) stavi na drugo, trece i cetvrto mesto - tako ces isto povecati tenziju. Ili, ono sto od starta forsiram

Da, Fender preporucuje valjda oko 3mm lufta.krmenadla wrote:da, bridž je sada skoro pa u ravni sa gitarom, mrvicu je uzdignut zadnji deo, valjda je to ok, za vibrato...
Nego, bilo bi ok da iscitas i ovo: http://www.fender.com/support/articles/ ... etup-guide
Pa šta znam, imam osećaj da nisam uopšte ušao preduboko a zaista ima mesta za rikverc, šrafovi ulivaju poverenje, drvo deluje poprilično zdravo. Šrafovi su pružali dosta otpora, što znači da je situacija gde oni sami izleću jer je roša nevina k'o đevrek ravna nuli, cenim...
Eh, malo me grize savest posle tvog posta, pa ja čuvam tuđe stvari više nego svoje!
Evo, ako neko preko leta mora da otputuje negde, rado ću mu pričavati kola ili stan, bez nadoknade!
Thanx za link STRATOCASTER® ADJUSTMENT AND CARE, sad ću da probam da ga pročitam, samo da mi šef ne naleti!
Prokleti kapitalizam i mi koji moramo da radimo svaki dan da bi imali šta da jedemo i pijemo...
Krmak
Eh, malo me grize savest posle tvog posta, pa ja čuvam tuđe stvari više nego svoje!
Evo, ako neko preko leta mora da otputuje negde, rado ću mu pričavati kola ili stan, bez nadoknade!

Thanx za link STRATOCASTER® ADJUSTMENT AND CARE, sad ću da probam da ga pročitam, samo da mi šef ne naleti!

Prokleti kapitalizam i mi koji moramo da radimo svaki dan da bi imali šta da jedemo i pijemo...

Krmak
Ma u principu ti srafovi mogu da se maltretiraju do prekosutra i ne moze nista da se desi, nego (kao sto si i sam rekao) kada su tudje stvari u pitanju nesto ne volim preterano da cackam, jer uvek ocekujem najgori moguci scenario. 

Izvolte. Zanimljivo štivo za bistriti.
nebojsak wrote:Izvolte. Zanimljivo štivo za bistriti.

Sad sam pregledao na brzinu, vrlo vrlo detaljno a ipak sažeto, jednostavne ilustracije i fotke iz prakse +1nebojsak wrote:Izvolte. Zanimljivo štivo za bistriti.
Evo da priložim jedan link, ima pomalo od svega, meni je bio interesantan test magneta, jedan od iole svrsishodnijih:
http://www.acmeguitarworks.com/
http://www.acmeguitarworks.com/Acme-Gui ... s-W60.aspx
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Imam jedno pitanje i mislim da je ok da ga postavim u okviru ove teme i da ne otvaram novu temu.
Dakle, imam kopiju Strata, nama poznati Rooster, koji odlicno zvuci u odnosu na ulozene novce.
Jedinu zamerku imam na to sto je zilav za sviranje, mislim na string bending, pogotovu posle 12-og praga na E,H,G zicama.
Koristim 10-ke za sviranje, akcija mi je razumno niska, neck relief je isto ok.
Sviram 4-5 godina tako da nemam problem sa nedostatkom snage u rukama.
Da li mogu bilo sta da uradim da mi gitara postane laksa za sviranje? Ili jednostavno da predjem na 9-ke?
Dakle, imam kopiju Strata, nama poznati Rooster, koji odlicno zvuci u odnosu na ulozene novce.
Jedinu zamerku imam na to sto je zilav za sviranje, mislim na string bending, pogotovu posle 12-og praga na E,H,G zicama.
Koristim 10-ke za sviranje, akcija mi je razumno niska, neck relief je isto ok.
Sviram 4-5 godina tako da nemam problem sa nedostatkom snage u rukama.
Da li mogu bilo sta da uradim da mi gitara postane laksa za sviranje? Ili jednostavno da predjem na 9-ke?

-
e, ja baš juče namikerio 12-tice na strata
i uvrno šrafove do kraja (jer se tremolo bio napeo ko praćka) ali evo ga i dalje malo lebdi.
Nije da mi smeta, al preferiram flat.
Dobio sam masniji zvuk i sve je kao ok, ali mi se definitivno sve čini malo žilavijim (pre su bile 10-ke)
zapazio sam jedan fenomen: dok nisam istegao žice više puta i dok nisu legle, štim je menjao na VIŠE
dakle nije popuštao, nego se zatezao..
šta li bi to moglo da bude upičumaču..
dal da popuštam šipku?
e da, pri benodavnju (koje je definitvno sada već mali fitness za prste) ima i jedna dobra stvar što se tiče zvuka:
pre su 10-ke znale malo da mi se "prepletu" pa tu bude raznog mešanja..
Sada toga nema.
Tvuk je prava žica.
Šta kažete, da skidam ploču? (kod mene je meksikanac i nema truss gore na vratu, nego dole kod magneta)
i uvrno šrafove do kraja (jer se tremolo bio napeo ko praćka) ali evo ga i dalje malo lebdi.
Nije da mi smeta, al preferiram flat.
Dobio sam masniji zvuk i sve je kao ok, ali mi se definitivno sve čini malo žilavijim (pre su bile 10-ke)
zapazio sam jedan fenomen: dok nisam istegao žice više puta i dok nisu legle, štim je menjao na VIŠE

dakle nije popuštao, nego se zatezao..
šta li bi to moglo da bude upičumaču..
dal da popuštam šipku?
e da, pri benodavnju (koje je definitvno sada već mali fitness za prste) ima i jedna dobra stvar što se tiče zvuka:
pre su 10-ke znale malo da mi se "prepletu" pa tu bude raznog mešanja..
Sada toga nema.
Tvuk je prava žica.
Šta kažete, da skidam ploču? (kod mene je meksikanac i nema truss gore na vratu, nego dole kod magneta)
Javice se ova iskusnija ekipa, do tada bih samo izneo misljenje oko dve stvari. Prvo, ako ides na sajle od zica, valja staviti 4 ili svih 5 federa, tako da ne zatezes mnogo srafove u telo gitare. Drugo, ako ides sa .10 na .12, treba da se zategne sipka u vratu.
Sto se tice ovog fenomena, kaj znam
mozda ta sipka ipak nije podesena kako treba? Pogledaj kako ti izgleda vrat, obrati paznju na udaljenost zica & stuff.

Sto se tice ovog fenomena, kaj znam

-
vrat mi se čini ok..
- Haralampije
Vrat lako proveris,stisni prvi i poslednji prag debele E i obrati paznju na rastojanje izmedju zice i osmog praga.Oko milimetra bi trebalo da bude.
-
ma sve je to ok, proverio sam
štim, tonovi..
izgleda da sam oslabio prste sa 10-tkama..pa treba sad malo da vežbam da savladam ove deblje
štim, tonovi..
izgleda da sam oslabio prste sa 10-tkama..pa treba sad malo da vežbam da savladam ove deblje