Duncan ili EMG ?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Seller

Duncan ili EMG ?

Post by Seller » 15 May 2012, 03:00

Molim postovane kolege da mi pomognu u izboru pickupova za moj prvi LP projekat. Imam dilemu za koji set da se opredelim:

1."Seymour Duncan SSH-JB Hot Rodded Humbucker set" -(SH-2N jazz humbucker (neck) and SH-4 JB (bridge)
ili
2."EMG Zakk Wylde Pro set "- (1x EMG 81 humbucker pick-up and 1x EMG 85 humbucker pick-up, 4x pots (long shaft), battery clip, output jack) ?

Primamljiviji mi je set 2, zbog povoljnije cene i zbog manje "noise-a" (s obzirom da je aktivan), ali se bojim da nije previse agresivan, tj. interesuje me koliko je upotrebljiv za neki normalan, clean sound. Zeleo bih da imam sto univerzalniju gitaru, pa mislim da je SD ipak univerzalnije resenje. Posto ne mogu sam da odlucim, svaki savet bi mi pomogao na koju stranu da prevagnem.
Inace, les paul je radjen po standardu (mahogany body and neck + maple top + ebony fingerboard), i nameravam da ga koristim pre svega u studiju pa je i to jedan od razloga vise za "aktivu".
Unapred hvala na svakom dobronamernom savetu. :?

fizikohemicar

Re: Duncan ili EMG ?

Post by fizikohemicar » 15 May 2012, 03:23

Licno ja bih isao na pasivnu kombinaciju (po meni univerzalnija i znacajno jeftinija)... Moguce je da ja inace preferiram pasivne magnete,ali u ovom slucaju stvarno imam utisak da bi bili univerzalniji,s obzirom i da je SH4 JB prilicno jak magnet...

dikan

Post by dikan » 15 May 2012, 08:40

Ja bih izabrao opciju 1, vise sam za pasivu. JB je odličan, imam ga na svojoj gitari (doduše strat tip gitare, jova) i to radi do m*** :P odlično se i splituje jer je dosta jak. Sva aktiva koju sam cuo je sterilna, a nije ni fora da sve bude sega mega bešumno :D

bancika

Post by bancika » 15 May 2012, 10:26

definitivno pasivne. Sum ne treba uopste da te brine, nisu to single coil pa da zuje nesto. Odradi mu lepo shielding i ozicenje i nemas problem.

Ja nisam imao JB, ali jesam onu smanjenu varijantu JB Jr i nije mi se mnogo dopao. Da jurim najuniverzalniju mogucu varijantu, trazio bih neki malo blazi magnet od JB-a...mozda Custom + 59 set.

A jesi zamisljao o dimarzio? Znam da su ljudi po tom pitanju kao intel vs amd, ali i oni imaju dobre magnete i jos jeftinije od duncana. Jos sam pod utiskom kako njihovi 36th PAF koje sam skoro uzeo razaraju :) Imam u drugoj gitari Fred + Paf Pro koji je maaaalo jaci combo ali i dalje pokriva mnogo teritorije. Norton + Paf Pro ili Norton + Air Norton je popularan i univerzalan combo.

:ziveli:

Seller

Post by Seller » 15 May 2012, 12:56

Pa ja i jesam krenuo od 36th PAF, ali u neprestanom kalkulisanju kako proci sto jeftinije i lutanju kroz lavirint weba, nekoliko puta sam pomislio da sam nasao pravu best bay varijantu, ali onda mi se ucini da je sledeca varijanta bolja, pa onda sledeca... Ja bih zeleo da imam look klasicnog LP-ija (pupovi sa metalnim poklopcima, vec sam pokrenuo jednu temu u vezi toga). Onda nadjem povoljnu varijantu bez poklopaca, pa pokusam da nadjem odgovarajuce poklopce i naletim na gomilu standarda i nedoumica oko polepieces razmaka. Posle nadjem varijantu sa poklopcima, ali je ili preskupa ili ne odgovara mojim zahtevima. Onda resim da sve kupim ovde kod nas, i ispostavi se da to sto meni treba nemaju na lageru. Na kraju sam resio da pazarim kod "Tomann"-a i evo na sta sam sveo najuzi izbor:
1.Seymour Duncan SSH JB hot rodded humbucker set - SH-2N jazz humbucker (neck) and SH-4 JB (bridge)-125e + shaller poklopci-20e (poslao sam mail firmi, ali jos nisam dobio odgovor da li odgovaraju SD setu ili ne)=145e
2.Seymour Duncan SSH-59 BK Set Vintage Blues, 2x calibrated SH1 '59 ( ovo mi je najdraza varijanta) -129e + shaller poklopci -20e =149e
3.EMG Zakk Wylde Pro set - 1x EMG 81 and 1x EMG 85 - 144e (oni ispadaju najpovoljniji jer dolaze sa 4 vrhunska potenciometra u paketu i ne trebaju im poklopci, ma da se ni zvuko ni svojim "plasticnim"izgledom ne uklapaju u look kakav ja zelim)
4.Gibson Vintage Matched PU Set/Scratched, 2 x Gibson 57 Classic Humbuckers with Alnico III magnets, the legendary Sound of PAF humbuckers, Scratch & Dent -147 e (ovo je original Gibson set za cenu jednog pickupa u BG), ali (uvek ima ali) ne svidja mi se ovo AlNiCoIII. Takodje ne znam sta im je ovo "Scratch & Dent", jel` to znaci da su namerno "ulubljeni" i "izgrebani" kao onaj neki antiquity fazon, ili su estetski zaista malo osteceni pa su zato jeftiniji ("na akciji" kako to sada kod nas vole da kazu).

Evo i link gda sam vrsio poredjenje ovih setova: http://www.thomann.de/gb/search.html?xs ... hk65537=on
Last edited by Seller on 15 May 2012, 13:02, edited 1 time in total.

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 15 May 2012, 13:02

neki dimarcio Paf, mislim da je jeftinije, a veoma dobri magneti

Seller

Post by Seller » 15 May 2012, 13:07

Dusan wrote:neki dimarcio Paf, mislim da je jeftinije, a veoma dobri magneti
Mislis da je jeftinije? Kod nas ili negde preko? Moze neka konkretna adresa gde se mogu jeftinije kupiti (ako ne sme javno, posalji mi na PM)

bancika

Post by bancika » 15 May 2012, 13:11

scratch & dent obicno znaci da je ostecen ali ne namerno kao relic :)

nesharm

Post by nesharm » 15 May 2012, 13:12

Mix prodaje Dimarzio, ali pitanje da li imaju na lageru i koliko mora da cekas dok ne naruce sledeci put ako nemaju na lageru.

Seller

Post by Seller » 15 May 2012, 14:08

bancika wrote:scratch & dent obicno znaci da je ostecen ali ne namerno kao relic :)

Na fotografijama koje su na sajtu, (a velike su rezolucije), vidi se jedva primetna ogrebotina na jednom pickupu, verovatno se moze srediti poliranjem. A sta mislis o AlNiCo III jezgru?

bancika

Post by bancika » 15 May 2012, 14:39

ne treba mnogo da brines o tome...izgrebaces ih ionako sviranjem :)
sto se tice alnico III, nemam pojma, svi magneti koje sam imao su ili ceramic ili alnico V. Nikad ne gledam od cega je napravljen magnet...ako mi se svidja kako zvuci kao celina uzimam, ako ne nista :)

dikan

Post by dikan » 15 May 2012, 20:37

MM je na novogodisnjem popustu imao Duncane po 4-5000 din. sad vidim da su oko 7000. neznam kakvi su sa poklopcima za iste :-?

nikolic025

Post by nikolic025 » 17 May 2012, 17:04

Ja sam imao Gibsona sa classic 57 i 57 plus magnetima i to je radilo bruka...jos placem za tim zvukom,a promenio sam brdo gitara...

istiqrac

Post by istiqrac » 17 May 2012, 18:22

Auuu da te pedeset sedmice su fantasticne, ali probao sam 2 razlicita gipsona sa istim magnetima na istom podesavanju pojacala i shvatio da nije sve u magnetima :) Jedna gitara je zvucala dobro, a druga vise nego odlicno...

Seller

Post by Seller » 25 May 2012, 12:58

Na kraju sam narucio "Seymor Duncan" SH1n i SH1b set ovde u Beogradu (da ne reklamiram firmu). Zbog trenutnog kursa eura to ispada najpovoljnija varijanta, a verujem da nisam pogresio. Hvala svima na savetima :ziveli:

Post Reply