Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by NikolaNis » 09 May 2008, 14:04

Izgleda da nam se ukusi slažu, i meni su se jako dopali pa sam ih zato i naručio.
Ne znam da li ću vam baš pokloniti gitaru, ali bih rado dao nekom iskusnom gitaristi da je malo proba kada (ako) bude završena i da mi kaže svoje utiske... :D
Rado bih ja pravio sunburst ali nisam to nikada radio a koliko sam informisan treba dosta znanja da to ispadne kako treba. Druga stvar je što ovaj javor baš nije reprezentativan u estetskom smislu, tako da će biti neka solid boja, za sada nemam pojma da li će biti plava, crvena ili nešto treće, ali sam prilično siguran da neće biti crna jer uglavnom većinu koju sam video da su radili LP farbali su ih u crno. Možda leđa i bočne strane budu crne a top u nekoj drugoj boji, ali ima još puno posla do tog koraka, mada voleo bih da čujem predloge i naravno stavite i neku sliku kao primer koja bi boja mogla da dođe u obzir... :wink:

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 May 2008, 15:06

mada voleo bih da čujem predloge i naravno stavite i neku sliku kao primer koja bi boja mogla da dođe u obzir.
Super bi bilo da bude npr. ovako neka Image

Ne znam koliko je tesko uraditi ovako nesto ali, super bi izgledalo a i uklopilo bi se sa knoboovima :D

Edit: ovo je neka zlatna mada bih ja pre rekao oker zuta varijanta :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 May 2008, 15:18

Mislim da je to čuveni Gold Top, ne znam koliko je izvodljivo u kućnoj radinosti tako nešto napraviti ali sviđa mi se i to jako već dugo, još od kada sam gledao kako Slash prži na LP-u te boje... :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 09 May 2008, 15:19

Image

Meni je ova boja ok, ali po meni bi trebalo da bude sunburst...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 May 2008, 15:24

NikolaNis wrote:Mislim da je to čuveni Gold Top, ne znam koliko je izvodljivo u kućnoj radinosti tako nešto napraviti ali sviđa mi se i to jako već dugo, još od kada sam gledao kako Slash prži na LP-u te boje... :D
Mene je opet "kupio" ovakav LP kad ga boris milivojevic krade iz one kuce u Paket Aranzmanu (ako se ne varam za naziv filma) :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 May 2008, 15:25

I meni se dopada ta boja, ta i plava su mi prve na listi za sad. Za sunburst je lepo imati ptičiji ili rebrasti javor na topu, onda fenomenalno izgleda, ja na žalost imam naš domaći običan.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 May 2008, 15:26

Jeste Paket aranžman, ta priča se zove Herc minuta, dobar film i dobra muzika... :)

kozomora

Post by kozomora » 10 May 2008, 15:58

Belly je sad skroz ok. Kojim alatom ces raditi binding?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 12 May 2008, 08:48

kozomora wrote:Belly je sad skroz ok. Kojim alatom ces raditi binding?
Za kopanje kanala za binding ću napraviti verovatno stalak za glodalicu pomoću koga bi trebalo da relativno lako odradim taj posao, malo je teško da se objasni, to sam video na komšijskom forumu i mogu reći da je super ideja. Kada to sredim slikaću pa ćete videti... :)

kozomora

Post by kozomora » 19 May 2008, 03:49

Pretpostavio sam a ces morati da napravis alatku,posto ce ti najverovatnije i koristiti samo par puta.
Ovaj dizajn smatram prilicno pouzdanim, s obzirom na to da je radjen po uzoru na alat napravljen za stewmac.

Evo linka, nadam se da ce ti pomoci, i kada napravis router,
OBAVEZNO se prvo malo izvezbaj na nekom
starom komdu iverice ili medijapana!

Pardon :lol: http://galileo.spaceports.com/~fishbake ... outbod.htm

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 26 Jun 2008, 13:18

Pozdrav ljudi, evo mene posle duže pauze izazvane raznim stvarima, neću time ni da vas davim. U svakom slučaju stigao mi je fingerboard i inlay-i za ovu gitaru koju pokušavam da napravim. Evo kako to izgleda:
Image
Image

Inlay sam morao malo šmirglam da bi sve to lepo leglo u ove rupe napravljenje za njih. Onda je sledilo smirglanje gradacijama 60,80,100 i 150 da bi sve to lepo bilo glatko i da nema razlike pod prstima između fingerboarda i inlay-a. Evo na kraju kako je sve to ispalo:
Image
Image
Image
Image

Sada preostaje da fingerboard dovedem na prave dimenzije, lepo ga sredim i onda sledi binding...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 26 Jun 2008, 13:22

Pa da,nije te dugo bilo,ja bas cekao :D

SUper,bas Gibson inlay-i :)

Btw,kad lezu pragovi i to?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 26 Jun 2008, 13:34

Drago mi je da me neko čekao :D
Kao što vidiš kanal za pragove su već urezani, ja ću morati da kupim pragove, utisnem malo lepka u kanale, ubacim prag i malo ga gumenim čekićem "zamolim" da lepo legne i to je to. Onda naravno ide malo šmirglanja i igranja turpijom za metal da sve to lepo izgleda i bude funkcionalno. Doći će i to na red, ali mislim da ću to tek kad ploču spojim sa vratom.

jolana

Post by jolana » 26 Jun 2008, 13:37

san mi je da izradjujem elektricne gitare

znaj da zivis i moj san svaka cast!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 26 Jun 2008, 13:46

Hvala ti Jolana na ovim tvojim rečima, ali ja baš ne bih rekao da izrađujem električne gitare, kao što tema kaže, ovo je moja prva gitara koju radim, nadam se da će na kraju na gitaru i da liči a da funkcioniše kako treba.
Ako imaš baš toliko volje i želje probaj i sam, nije tako teško, ali treba da imaš vremena i živaca pa polako, dan za danom i na kraju možda i uspeš. :)

Post Reply