Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
supersonic

Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Post by supersonic » 02 Mar 2011, 10:16

E ovako, ja ne znam 100% kako to funkcioniše, niti kako se to zove, međutim, ja sam par puta htio da poručujem nešto i onda mi je prijatelj koji se bavi muzikom isto tako, a već kod njih ima poveći račun, kazao kako njemu je shipping 25 eur. Tako da mi sada naručujemo preko njega u vrijednosti do 125 eura robe + 25 eura shipping. I regularno stiže sve normalno. Nama je carina tek iznad 150 eura vrijednosti robe. E sada, kako to šta , ne znam. Čini mi se , da je to obična pošta, a ne neka naprednija ( doduše nije FED EX ili DHL) ali neka malo naprednija verzija. Ovo je čini mi se, neka obična najobičnija pošiljka.

Kada se uloguješ kod tomana, ima tamo čini mi se FAQ, pa negdje pod ''shipping'' ima objašnjeno vrijednosti shippinga... pa se raspitaj. Na kraju krajeva, zovni ih preko skajpa ( 2 centa minut :) - tj. 2 dinara :) ) i ispričaj se sa njima k'o sa rodom rođenim, jer su uber sajber ljubazni i profesionalni. Ispričaj im šta te interesuje i to je to. Npr. Zapamti broj pošiljke, i pitaj ih - znate - ja sam čuo da postoji šiping za 25 eura, možete li mi objasniti kako :) itd :P

eto, nadam se da pomogoh makar malo :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Mar 2011, 15:38

hvala, pretpostavljam da je to shipping ups-om. Glavni je DHLom, a navodno moze da se treazi ups.

jelenko

Post by jelenko » 08 Jun 2012, 13:08

Pzdrav, moze li neko da mi odgovori na pitanje oko carine? Jasno mi je kako sve funkiconise, ali da li bi me odrali prilikom slanja, tj narucio bih preko thomanna gitaru i pojacalo. Tezak paket bi to bio, pa da li neko zna koliki je procenat koji bih dodatno placao (shipping + carina, :zzz:

luci

Post by luci » 08 Jun 2012, 13:32

shipping ce ti se obracunati prilikom slanja, znaci na thoman sajtu... nemoj me drzati za rec, ali mislim da je 40e do nas bez obzira na to sta se salje... barem sam ja to tako ukapirao, oni ti na thomanu ti odma u skinu porez posto se roba salje u inostranstvo, ali stvarno nemam pojma koliko ce te odrati na carini...

bancika

Post by bancika » 08 Jun 2012, 18:29

uh, ne bih se ja odvazio na slanje takvih stvari preko cele evrope, pogotovo kod nas :) Ne samo zbog carine, tu ne sumnjam da ce ti uzeti max koliko mogu da uzmu (10%+18%+500din kad sam zadnji put kupovao), al gitara i pojacalo su osetljive spravice koje ne vole da se bacaju okolo. Pogotovo ako ti salju gitaru koja je nategnuta zicama. Malo su joj bolje sanse za prezivljavanje ako su skinute zice, ili jos bolje i vrat, ali mislim da to ne rade u thommanu.

luci

Post by luci » 08 Jun 2012, 21:15

ja kad bi narucivao gitaru obavezno bi kupio odma i kofer, drugacije uopste ne bi ni razmatrao, ali veliko je pitanje da li bi se uopste odvazio na tako nesto...

komil

Post by komil » 09 Jun 2012, 15:59

bancika wrote:... Ne samo zbog carine, tu ne sumnjam da ce ti uzeti max koliko mogu da uzmu (10%+18%+500din kad sam zadnji put kupovao),...
Kad je iznos malo veći onda će te već neko sa carine zvati da ga podmitiš. Recimo da je scenario u praksi sledeći, pri prvom pozivu primalac kuka kako je to jako mnogo, razmišlja se da li da prosto kaže da vraćaju paket nazad, onda ipak kaže da će nabaviti dodatnu dokumentaciju koja dokazuje da je roba ipak jeftinija (polovna recimo). Pri drugom-trećem pozivu kupac nedvosmisleno dobija info o podmićivanju. Ako je kupac iz Beograda pa ide tamo lično onda je stvar još jednostavnija...

Još u Bibliji su carinici opisani kao gnjide koje mažnjavaju pare od normalnog sveta...

nikolic025

Post by nikolic025 » 22 Nov 2012, 19:36

Sta kazete na ovo:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... bez-carine

Znaci pojacala bez carine...A jel i elektricne gitare mogu da udju u tehniku?

komil

Post by komil » 22 Nov 2012, 22:15

Neki dan mi reče jedan čovek kako uredno kupuje sa ebay-a, potrošio je već iljad eura na razne sitnice. Njegova procedura je sledeća:

Registrovao se na sajt, u polje zemlja stavio Bosna. Učestvuje u aukcijama gde je prodavac naznačio da mu je ok slanje u inostranstvo. Plaća stvari visa karticom (trebao sam pitati iz koje banke). Nakon dobijene aukcije u privatnoj poruci pošalje adresu na koju moli dostavu (sve isto kao i registrovana, samo piše Srbija umesto Bosna). I to je to.

nikolic025

Post by nikolic025 » 22 Nov 2012, 22:52

Cuo sam za te seme sa Bosnom,zbog onog peJ-pala...Ali mene zanima da li cu ja moci da narucim iz Thomann-a ili da odem u Madjarsku,Nemacku,itd..kupim gitaru,pojacalo,dodjem kuci i niko me nista ne pita na carini?
Ili kazem sestri kada dolazi iz USA da mi donese Gibson-a i ne platim nikakvu carinu?

Mislim da ce to za sobom povuci jos vece popuste domacih prodavaca,a i osetan pad cene polovne robe,posto niko nece moci da proda po ovim cenama koje su trenutno vazece kod nas za polovnjake...

komil

Post by komil » 22 Nov 2012, 23:31

Znam, ja sam pričao u vezi naslova teme...A što se tiče tvoje brige, to su neke stvari koje će morati da se uvode u cilju čuvenog približavanja Jevropi. Kako to sa instrumentima funkcioniše sve u praksi, može se lepo videti kod susjeda Hrvata (svi efekti toga).

p.s. Setio sam se jedne anegdote kad je u Hrvatskoj neko naručio telo Telecastera. Ocarinjeno je telo, kao "deo stola" :mrgreen:

Elem, kod nas prvo usvoje zakon, a onda razmišljaju šta i kako će se primenjivati u praksi.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 23 Nov 2012, 09:21

Opusteno bre... carina na muzicke instrumente je i bila 1% tako da ova novina nece izmeniti bas nista. Osim toga te carinske stope vaze za pravna lica a fizicka lica imaju pravo da uvezu samo robu koja se koristi u domacinstvu i pritom placaju carinu 10% i pdv. :grummel_2:

istiqrac

Post by istiqrac » 25 Nov 2012, 13:22

nikolic025 wrote:?
Ili kazem sestri kada dolazi iz USA da mi donese Gibson-a i ne platim nikakvu carinu?

Ja sam tako rekao burazeru za fendera jos pre 4 godine i niko ga nista nije pitao na carini... Sreca valjda :)

bancika

Post by bancika » 25 Nov 2012, 21:35

ako te ne pitaju i prodjes ne platis nista, ali se inace placa...ja sam gitaru sam prijavio da me ne bi drkali za ove ostale stvari u torbi i naplatili mi uredno 28% + 5e

Noisy_jazzmaster

Post by Noisy_jazzmaster » 01 Feb 2013, 17:00

da li je neko narucivao stvari sa allparts.uk i da li salju oni uopste u srbiju?

Post Reply