Zašto ljudi se*u da je ton u "prstima"

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Superhik

Zašto ljudi se*u da je ton u "prstima"

Post by Superhik » 09 Jun 2012, 21:27

Nakon čitanja ko zna koliko foruma, i još više novinskih natpisa došao sam do zaključka da svi pretjeruju u tome kako je "ton" u stvari u prstima i da ne zavisi toliko od instrumentarija. Pa majke mu zašto onda svi hebeni gitaroši prangijaju ekstra custom gitare, samo za njih napenaljenja pojačala, a o efektima da i ne pričam.

Niko, ama baš niko, me ne može ubijediti da Edi VH može svirati isto na Squieru ili Apolu kao na svojoj custom gitari!

Da parafraziram Šekspira: Gov** će vaazda isto smrditi, ma kakvo mu ime dali. U prevodu Arija je Arija, Squier je Squier, a Fender je Fender!Q

Duane
Fenderaš

Re: Zašto ljudi se*u da je ton u "prstima"

Post by Duane » 09 Jun 2012, 21:37

svaka čast! bravo!

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Jun 2012, 22:14

Superhik wrote:Nakon čitanja ko zna koliko foruma, i još više novinskih natpisa došao sam do zaključka da svi pretjeruju u tome kako je "ton" u stvari u prstima i da ne zavisi toliko od instrumentarija. Pa majke mu zašto onda svi hebeni gitaroši prangijaju ekstra custom gitare, samo za njih napenaljenja pojačala, a o efektima da i ne pričam.

Niko, ama baš niko, me ne može ubijediti da Edi VH može svirati isto na Squieru ili Apolu kao na svojoj custom gitari!

Da parafraziram Šekspira: Gov** će vaazda isto smrditi, ma kakvo mu ime dali. U prevodu Arija je Arija, Squier je Squier, a Fender je Fender!Q
Stvarno ti je post besmislen.Ne znam sta si hteo time da kazes.Pa naravno da sve ima veze za krajnji ton;i gitara i pojacalo i pedala i...prsti!Edi ce i iz budjavog Skuajera da istera pristojan zvuk a tamo neki levak Tosa,nece moci ni iz njegove custom...mislim...ajde. :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Jun 2012, 22:30

Netacno.Edi ce da ima govno zvuk na skvajeru ali ce i dalje da zvuchi kao Edi.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 09 Jun 2012, 22:43

Koji ljudi? :O.o:

bancika

Post by bancika » 10 Jun 2012, 00:16

mozda ne moze isto da zvuci u smislu kvaliteta zvuka, ali to je to...

MUzzY

Post by MUzzY » 10 Jun 2012, 01:01

:mrgreen: Bas htedoh da okacim to :mrgreen:

Amplifier = amplifikuje ili ti pojacava ono sto ti sviras. End. Ne tripujte se vise. Ko lose svira, zvucace lose a skupo.

Milanares

Post by Milanares » 10 Jun 2012, 01:14

:1:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Jun 2012, 01:15

Ima i onaj lik što svira autentičnu opremu iz 60ih, Hendrix i to, a ne zvuči nikako, mrzi me sad da tražim....

Mrav

Post by Mrav » 10 Jun 2012, 01:27

Ta izreka prosto govori da prvo treba da naučiš da dobro sviraš, i ako to ne uradiš nikakva oprema ti ne pomaže makar vredela kao maserati, i to je prosto tačno. Posle nekog stadijuma oprema naravno vredi da bi više izašlo i sve zvučalo onako kako želiš.

Evo, setite se kad ste prvi put svirali na lampaškom pojačalu (ako jeste) i setite se kako odjednom imate osećaj da ne znate da svirate, jer svi detalji pa i greške mnogo bolje izlaze. Dobra oprema nije olakšavajuća okolnost ako ne znate da svirate.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Jun 2012, 01:33

Kaze se da ton lezi u prstima prosto zato sto odatle krecu elektroni kojima se onda napaja ostatak lanca.

:mrgreen:

Varenika

Post by Varenika » 10 Jun 2012, 01:48

vidi bratski, kad kazu ton vjerovatno misle na sveukupni ugodjaj koji izlazi iz zvucnika... svako ko se lozi na gitare i ima gomilu para moze da ima vrhunski zvuk i takvih likova imas koliko hoces, ali mi nikada necemo cuti za njih, i fala bogu sto necemo...a ti gitarosi koje spominjes su postali poznati zbog umijeca i ideja, a dobra oprema je u njihovom slucaju samo prirodan tok stvari...
edit, hehe sad vidim da sam treci koji je "objasnio" istu stvar. superhik nas malo lozi izgleda :D

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 10 Jun 2012, 03:08

Ja mislim da ovo ipak ima nekog smisla. Ljudi koje poznajem (vecinom su muzicari :mrgreen: ), svi drugacije totalno sviraju stilski i drugacije vrste gitara vole. Svakako da ce mnogi na 335 zvucati priblizno kao i oni na Stratu, ali prepoznatlivost su fore koje izbacujes tokom svirke a u tome podrazumevam mnogo vishe desnu ruku. Takodje, jako je bitno ko kako nameshta ton na opremi koju ima i time se dobija prepoznatljivost. Ja recimo tvrdim da sasvim solidan ton mozes dobiti sa Squier gitarom i nekim solidnijim pojacalom, cak shtavishe, mislim da bi kod klupske svirke teshko ko uspreo da napravi razliku izmedju Classic Vibe squiera i nekog USA fendera, ali na bini od 10k wati i vishe se i te kako cuje razlika u drvetu od kojeg je gitara izradjena. :ziveli:

HeatMan

Post by HeatMan » 10 Jun 2012, 03:49

ljudi ne seru. ton jeste u prstima.
ko misli drugachije najverovatnije ni ne svira ozbiljno.

leva ruka, stisak, zice, jachina okidanja zice, debljina trzalice, pozicija trzalice u odnosu na bridge, nagib trzalice u odnosu na zice, koliko je "duboko" trubadur zaorao trzalicom.
dash istu gitaru, isto pojachalo i istu trzalicu trojci gitarista i kazesh im da odsviraju najbazichniji bb king lick, i sva trojca ce zvuchati drugachije. provereno.

kada je u pitanju metal i ostale gluposti sa previshe efekata u lancu, onda se slazem da morash da imash kvalitetno pojachalo da bi izdrzalo pre svega sve to, i da ti napravi ton sa dobrom distorzijom
ali opet, ako dash i takav setup trojci gitarista zvuchace drugachije, manja ce biti razlika jer je tad vec ceo taj ton u lampama i efektima, ali ce razlike biti.

zashto imaju do jaja pojachala i gitare? zato shto je sve na mestu i radi kako treba i pouzdano je i lepo je pod rukom, a vala i pod uhom jer razlika definitivno postoji. ali kada bi ozbiljan svirach svirao pred nekim ko ne zna kako shta treba da zvuchi (bez uporedjivanja) ne bi uochio nikakav problem.

kada bi ***** svirach svirao pred nekim ko ne zna na gitari od 650 hiljada eura, zvuchao bi i dalje kao *****. prosto.
Last edited by HeatMan on 10 Jun 2012, 03:58, edited 1 time in total.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 10 Jun 2012, 03:54

To da je u prstima kaze se prosto iz razloga sto u danasnje vreme manje vise svako moze da dobije solidan ton za relativno malo para, ostalo je u prstima. I definitivno se previse tupi o drvetu. Na kojoj god gitari da promenis magnete, elektroniku i ubodes u lampasa mozes da dobijes sasvim ok ton i sumnjam da bi mnogi ovde primetili razliku izmedju kopije i originala ali ce sigurno primetiti razliku izmedju loseg i dobrog gitariste :ziveli:

Post Reply