Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Mrav
-
Varenika wrote:Kristijan wrote:Mrav wrote:Bi ovde dosta nekih priča o tome kako javor koji raste kod nas nije dobar za instrumente ... ccc . Drvo za instrumente se ne kupuje tako što se ode na stovarište i nađe komad koji na oko lepo izgleda. Skoro sam pričao sa sertifikovanim stručnjakom za tu temu, i sam sam tehničar za finalnu obradu drveta pa itekako znam ponešto o tome.
Kada se bira drvo za instrument, bitno je i na kojoj nadmorskoj visini i sa koje strane padine je raslo. Traži se drvo sa najmanjim godišnjim prirastom, što daje najuže godove i stoga i najgušću strukturu (veća gustina, veća rezonantnost). O sušenju neću ni da pričam, drvo za muzičke instrumente treba da sadrži 6% ili manje vlage, a ovde nije lako naći ni sušaru za drvo i ljude stručne da sušenje urade kako valja. Čovek lepo zna i gde rastu najbolja tonska drva u Bosni, ne drži se to kao neka tajna.
Е тако се то ради, ово је један фин приступ и аргументована прича. Можда је проблем у мени, ја ето много више волим да чујем ову врсту обраћања, ово ми држи пажњу, а лупање шаком о сто ми некако не делује убедљиво. Дакле није у питању то да код нас не може да расте дрво које може да се искористи, а и чудно би било да у земљи где дрвеће расте на надморским висинама од 0 до 2500 метара не може да се нађа никакво тонско дрво, него је у питању одабир и третман.
nedje sam to procitao, za sjevernu stranu padine i sve ovo, al sam procitao i da je takav javor pakao skup s obzirom da i mnogo sporije raste, tako da to malo ko koristi za izradu gitarskih vratova. a i u velikom je deficitu...to sam procitao na nekom americkom sajtu vezanom za te stvari..
a i ipak je kanada mnogo hladnija i mracnija od bosne s obzirom na geografsku sirinu i duge hladne i mracne zime, tako da moze biti, a vjerovatno i jeste da je kanadski javor bolji od bosanskog sve i da su lokalni geografski uslovi slicni i da je ista vrsta javora u pitanju, a vjerovatno nije...
a ovo kristijane za 2500m, malo ga precera
mislim nista lose, ali kad se penjes po ovim regionalno najblizim planinama, koje dosezu do 2,5km obicno kad dodjes do 2000-2100, mozda i nize, ne raste vise nista, svuda je goli kamen, otprilike je pejzaz blizi povrsini mjeseca, jedini zivot oko tebe je roj muva koji te prati, a i one poslije neke visine odu s vjetrom.
uf sad sam samoga sebe nalozio, jedva cekam ljetos da vrsljam po prokletijama, kad si gore, nema mnogo stvari u zivotu koje ostave tako dubok utisak. nevjerovatno strahopostovanje dobijes prema prirodi, pocnes da je cijenis mnogo vise, pa i u obliku najobicnijeg drveta...sori za off

http://www.bosniantonewoods.com/
Naravno da je skupo

ali ništa skuplje od dobrih komada mahagonija rekao bih.
-
Hotstepper
Gagi909 wrote:
Ja garantujem da bilo koji fender meksikanac daje bolji ton od najkvalitetnije napravljene gitare od naseg drveta.
Khm... ovaj... Ja se kladim u gajbu vrućeg piva da nisi u pravu.
Svojski sam se potrudio da pročitam svih 6 strana posle ove rečenice...
-
Milanares
Ja se kladim da je gajba bilo kog meksickog vruceg piva bolja od gajbe naseg najboljeg vruceg piva.
-
pedja 81
Milanares wrote:Ja se kladim da je gajba bilo kog meksickog vruceg piva bolja od gajbe naseg najboljeg vruceg piva.
Ma nema pojma Bosansko pivo je najbolje.
-
ApplePie
-
Ja baš znam za Jeanovog strata koji zvuci bolje od većine USA stratova koje sam probao... Jeste da je pomerio masku gde ne treba, menjao šipku, par puta gadjali kobilicu, mehaničkih nedoslednosti koliko hoces ali sve pada u vodu kad zvuči kako treba ... Domaća tigrasta jova & javor ptičorak.. stranjski rosewood.
-
Usred Zala
Ne razumem se previše u to koje je drvo tonski bolje, ali znam da je bosansko uvek bilo i ostalo na ceni pa je dosta toga izvoženo i u Ameriku, posebno bukva. Gomila nameštaja koja se prodaje u Americi je napravljena od tog drveta. Setite se samo onih trpezarijskih stolica, mislim da niusam video Američki film u kojima ih nije bilo. Izvozile su se kao "kit" forma i sklapane negde tamo. Danas su gotovo čitav prinos zakupili stranci (pretežno Nemci) koji arče te šume i izvoze drvo širom sveta. Ne isključujem mogućnost da je nešto od toga završilo u Fenderu, Gibsonu ili Bog zna kuda. Prednost velikih kupaca kao što je Fender (pročitah da su prošle godine napravili pola miliona komada instrumenata-fantastična količina!) što mogu da biraju najbolji kvalitet, rokove isporuke, cene, načine plaćanja i uopšte najpovoljnije uslove kupovine bilo gde u svetu. Male radionice se oslanjaju ili na obližnje isporučioce (stovarišta) pa uzimaju šta nađu, a oni sa velikim imenom kupuju negde u svetu i plaćaju skupo. Što se naših tiče rade isto tako, neki se snađu bolje neki lošije, ali uglavnom se oslanjaju na domaće isporučioce. Bosansko drvo može da se pronađe u manjim količinama kod nekih preprodavaca tu negde u okolini obe granice.
-
fric
moji prijatelji graditelji preko okeana me mole za Bosnia maple, a bosanski piciji je vrh...
sto se tice onog linka bosniantonewood , pitam se sto bi neko iz Niksica uvozio drvo iz Bosne (javor i smrcu) kad sve to ima na severu CG

mozda gresim al to mi lici onako malo .....
poz
-
Mrav
-
pedja 81 wrote:Ko ce to iseć jadan?
Nego nosim se mišlju, imam veliko dvorište, da na vreme zasadim Jovu, Lipu, Javor, Orah već imamo, jedno 30 godina ih zalivam pivom i mlekom od prepelica, mazim pazim prskam, pa kad unuci dođu na red da im pravi deka gitaru od "birds eye, mojo-beer, šišti-pišti, svira-peva mejpla unikat u univerzumu i šire, sa grifom od oraja sušenog 30 dina pod babinom guzicom, sa hardverom prekovanim od oruzja naših junaka" pa da vidmo kako svira

-
dweezil
a niko ne spori da i na Balkanu raste drvo vrhunskog kvaliteta konkretno taj bosanski Javor rebrash, verovatno i kvalitetna Smrcha tj. Spruce mislim da je poenta ove price da drvo kupljeno u inostranstvu u specijalizovanim prodavnicama jednostavno ne kupujete macku u dzaku kao sto je to slucaj u Srbiji. Verovatno ima cela procedura, kako se sece, kako i u kojim uslovima se cuva, standardizovano je, verovatno postoje i klase kvaliteta, i tacno se zna sta se dobija za konkretne pare pa takodje i gitara koja se pravi moze da ima i ozbiljnu cenu i celu pricu. Moguce da je bash taj tigrasti javor kupljen negde u Nemackoj bash iz Bosne, ali to je posebna tema o nama i nasem "prokletstvu".
-
Hotstepper
dweezil wrote: Moguce da je bash taj tigrasti javor kupljen negde u Nemackoj bash iz Bosne, ali to je posebna tema o nama i nasem "prokletstvu".
Ko što su meni pričali kako se čuveni puding Dr. Oetker (ili kako već beše..) proizvodio od skroba iz Zrenjaninske skrobare...
Mi njima prodavali na tonu a oni nama vraćali 150 puta skuplje na kesice... ima milion ovakvih primera kod nas...
-
MetalFunk
Fino reče onaj Kačavenda da smo mi nebeski narod... il to bješe neko drugi?

-
kwiss
Hotstepper wrote:dweezil wrote: Moguce da je bash taj tigrasti javor kupljen negde u Nemackoj bash iz Bosne, ali to je posebna tema o nama i nasem "prokletstvu".
Ko što su meni pričali kako se čuveni puding Dr. Oetker (ili kako već beše..) proizvodio od skroba iz Zrenjaninske skrobare...
Mi njima prodavali na tonu a oni nama vraćali 150 puta skuplje na kesice... ima milion ovakvih primera kod nas...
A sad to rade mnogo skuplje,kupili su centroproizvod,jeftinija radna snaga...
-
Dushan S
-
Nekada je teško biti objektivan a fakat je da nešto može da izgleda kao napad na graditelja, koji jasno, pokušava da živi od svog zanata.
Moje iskustvo sa Žanom je da ume da zabrlja ali i da je predusretljiv i ispravi grešku. Prijatelju je loše odradio vrat za bas ali je besplatno odradio drugi. Takođe, čuo sam za druge ljude koji su imali probleme, pa imam utisak da je moguće da ima nešto viši procenat škarta u odnosu na druge ovdašnje majstore. Naravno, to može i značiti da pravi više instrumenata od drugih pa da je zato i više problema. Konačno, naš temperament je takav da su ljudi glasni kad se žale a ćute kad je nešto dobro.
Ono što sa druge strane nije jasno iz prvog post-a je zašto čovek jednostavno nije tražio od Žana da na neki način ispravi grešku - nego se samo žali. Ako sam dobro shvatio on nije Žanu zatražio da mu vrati pare a on njemu loše napravljenu gitaru? Ili zatražio da mu napravi još jednu valjanu u pola cene ili šta već?
-
Kill surf city
Dushan S wrote:Prijatelju je loše odradio vrat za bas ali je besplatno odradio drugi.