Gibson Les Paul Custom: popravka headstock-a i refiniširanje

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Gibson Les Paul Custom: popravka headstock-a i refiniširanje

Post by NikolaNis » 01 Jul 2012, 00:03

Evo još jednog novog projekta. Moj sugrađanin Najda (Smak, Generacija 5, Deliverance INC.) već dugo vremena svira ovu gitaru. Imao je nezgodu prilikom jedne svirke u Novom Sad, gitara je pala sa stalka i pukla na klasičnom mestu za Gibsone. Gitaru je, kaže, dao nekom majstoru iz Novog Sada koji je to kao zalepio i prefarbao. Da ne davim puno ali po meni je to jako loše ispalo. Prvo, mesto gde je glava pukla se opet otvorilo a drugo, lak koji je korišćen prilikom popravke je neka čudna gumasta tvorevina, ne mogu da definišem šta je. Inače gitara je stavrno jako dobra, njemu najdraža i poželeo je čovek da joj vrati puni sjaj. Tako smo od priče oko popravke napukle glave došli i do toga da se uradi kompletan refiniš. Majstor koji je sređivao gitaru je iz meni neobjašnjivog razloga toliko zalio bojom serijski broj da se veći njegov deo više ne vidi. Sva sreća pa se i to da srediti što ćete videti na jednoj od slika...

Na sledećim snimcima možete videti i čuti tu gitaru na delu...

A u nastavku evo fotografija...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

...

pedja 81

Re: Gibson Les Paul Custom: popravka headstock-a i refinišir

Post by pedja 81 » 01 Jul 2012, 00:21

Uh kakav krs a verujem bice vrh,aj sa srecom.

majtimika

Post by majtimika » 01 Jul 2012, 07:48

ovo je cista grehota dirati

nenadnenad

Post by nenadnenad » 01 Jul 2012, 09:45

Image
dobro izgleda relicovano, jedino ta pukotina da se sredi.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 01 Jul 2012, 10:18

majtimika wrote:ovo je cista grehota dirati
My thoughts exactly.
headstock da se valjano sredi ok,al ostalo...
kako god drago mi je shto ti je u ruke upao takav kult nikola samo ces napredovati kao majstor. A vec si ludilo od majstora :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 01 Jul 2012, 12:10

Šta da vam kažem ljudi, čovek se brine jer su se na pojednim mestima boja i lak skinuli do drveta. On je jako često svira, ima tu dosta vlage, piva i sličnih stvari pa hoće da je zaštiti i održi u životu. Planiram jedan malo ozbiljniji hirurški zahvat oko ove glave jer očigledno prosto stavljanje lepka neće da završi posao. Jedino ako je taj majstor koji je prvi put lepio stavio OHO lepak, a verujem da nije. Tenzija žica će uvek povlačiti glavu tako da opet pokazuje gde je pukla pa planiram da ubacim komad-dva mahagonia da spoj bude čvrst, a neće se ni videti da je bilo ikakve intervencije jer preko ide crna boja. Svstan sam ozbiljnosti zadatka i verujem da će na kraju izgledati mnogo bolje nego sad. Već sam pomenuo neki čudan lak koji je bio preko glave i sa prednje i zadnje strane, vidite i sami kako čudna žućkasta boja nestaje sa natpisa Gibson kako se taj lak uklanja. Razvlači se inače kao neka guma i ima isti takav osećaj na dodir, može i noktom da se guli, verujte jako odvratan osećaj pod rukama, a ovo bi ipak trebala da bude top fabrička gitara...

Usred Zala

Post by Usred Zala » 01 Jul 2012, 18:21

Katastrofalno loše zalepljena glava! Šteta, nije lako to ispraviti. Na mojoj 72-ci je lomljena glava i znam da je neobično važno da se to odmah uradi jer ako se čeka uđe prljavština. Takođe je jako loše ako se to zalepi neregularno jer posle toga praktično je nemoguće više ponavljati postupak. Tu gitaru je radio Žika sa Karaburme, a nekada je to bio ne samo najbolji majstor u gradu već praktično i jedini. Ništa se ne vidi, a gitara radi sjajno i dan danas. Uzgred, zna li neko da li je Žika živ? Nadam se i želim mu da jeste!

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 01 Jul 2012, 20:43

Usred Zala wrote:zna li neko da li je Žika živ? Nadam se i želim mu da jeste!
forum signature material

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 02 Jul 2012, 15:05

Sinoć sam povadio magnete, potove i ostale delove pa je gitara sada skroz gola i zgodnija za dalji rad. Od sinoć do danas je stajala pod stegama. Onaj loše urađeni spoj je očišćen, lagano sam utisnuo lepak u pukotinu i sve lepo stegao. Sigurno ću dodati još par drvenih čepova da bih osigurao spoj da to opet ne krene da puca zbog tenzije žica. Da bi bolje bila uočljiva razlika evo slika pre i posle...

Image
Image

I evo još jedan mali prikaz onog užasnog gumastog laka. Opet slika pre i posle. Naravno treba sve to skinuti ali samo da vidite šta je realna slika što se tiče natpisa i ovog "dijamanta" ispod.

Image
Image

...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 02 Jul 2012, 16:08

Jel ce ici u crnu boju ko original ili u neku drugu?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 02 Jul 2012, 19:04

Da, gitara opet ide u crnu boju s tim što je vlasnik gitare zatražio da gitara bude urađena mat lakom.

Zaboravio sam da stavim slike na kojima se vidi šta je "ispod haube", možda nekog zanima...

Image
Image
Image
Image
...

saw77

Post by saw77 » 02 Jul 2012, 19:12

Prelepa, polako otkriva sto je ispod.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jul 2012, 22:05

Fino napreduje. Cudo sta sve drvo moze da pretrpi a da uvek postoji resenje za popravku.

Gagi909

Post by Gagi909 » 02 Jul 2012, 23:26

Divan Les Paul, meni uvek krivo ka se radi refinsh, uglavnom instrument gubi na vrednosti i karakteru

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 03 Jul 2012, 19:03

Kao što rekoh, gitara je dugo u njegovom vlasništvu i on nema nameru da je prodaje ikada, tako da je očigledno za Najdu ova gitara neprocenjiva. Baš zbog toga želi da je sačuva što bolje pa odatle i ovaj refiniš. Uostalom, na gitari je već rađeno kao što sam pomenuo na početku pa nije baš da joj ja uzimam nevinost :D .

Danas sam se zabavljao skidanjem boje i laka sa vrata i glave. Otkrio sam da je predhodni čovek koji je lepio glavu već stavljao drvene čepove ali po mom mišljenju stavio ih je na pogrešno mesto, isuviše daleko od same naprsline. Ja planiram da dodam dva nova ispod ovih koji se vide na gitari. Videćete da sam potpuno otkrio i serijski broj i onaj natpis MADE IN U.S.A. Jedino me buni ova prva cifra, liči na 8 a to kaže i Najda. Znam da je Gibson u ispisivanju serijskih brojeva imao namerne "greške" pa je možda o tome i ovde reč. Evo nekoliko slika...

Image
Image
Image
Image

Post Reply