NAJBOLJE GITARE NA SVETU

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

Re: NAJBOLJE GITARE NA SVETU

Post by Kristijan » 27 Jun 2012, 12:22

То исто каже и Дерсу, писао о томе више пута. И још сам понегде то исто читао, а увек сам склонији да верујем у такву верзију, него у коришћење звучног имена у маркетиншке сврхе.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 27 Jun 2012, 12:57

Superhik wrote:Pogledao sam ove klipove o izradi Ruokangas gitara i jedna stvar mi je "zapela za uho". Naime, lik kaže da koristi španski kedar, što zbog tona, što zbog težine i dodaje: ne koristi honduraski mahagonij je ga DECENIJAMA nema u slobodnoj prodaji, i sve što se sada prodaje pod tim imenom nema veze sa pravim honduras mahagonijem, daleko je teže i struktura drveta uopšte nije ista!!!

Može li neko da potvrdi ili opovrgne ovu informaciju, ja koliko vidim masa gitara se reklamira da je izgrađena upravo od honduras mahagonija.
Isto tako je acetico sirće pravo po našim samoposlugama....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jun 2012, 15:43

Superhik wrote:Pogledao sam ove klipove o izradi Ruokangas gitara i jedna stvar mi je "zapela za uho". Naime, lik kaže da koristi španski kedar, što zbog tona, što zbog težine i dodaje: ne koristi honduraski mahagonij je ga DECENIJAMA nema u slobodnoj prodaji, i sve što se sada prodaje pod tim imenom nema veze sa pravim honduras mahagonijem, daleko je teže i struktura drveta uopšte nije ista!!!

Može li neko da potvrdi ili opovrgne ovu informaciju, ja koliko vidim masa gitara se reklamira da je izgrađena upravo od honduras mahagonija.
Sve je to tacno. Moze doduse da se nabavi ali je skupo, malo ga ima, prodaju ga na komad. 250-500$ ploca za jednu gitaru (zavisi da li hoces bookmatched, znaci 2-piece ili 1-piece body koje onda mora da bude duplo vecih razmera). Skupo je i zato sto je odlezalo, komadi koji su dostupni su u proseku preko 20-25 godina stari. Od 1990. +- godina tamo vamo, Honduras ne dozvoljava da se sece mahagoni. Belize dozvoljava, to je preko puta (kao preko Drine) vrlo slican mahagoni. Obzirom da se Belize nekada zvao Britanski Honduras (a danasnji Honduras se zvao Spanski Honduras) kontaju da je ok zadrzati ime 'Honduras mahagoni'. Ali i taj nije bas jeftin nit ga ima ko pleve.

Gagi909

Post by Gagi909 » 02 Jul 2012, 23:24

Nije bas tacno, uglavnom kaze da danasnji Honduras nije isti kao nekad jer se sad kontrolisano sadi znaci nije prirodan i da zagadjenost okoline je danas mnogo veca itd.
Isto to moze da se kaze za spanski kedar sto on koristi...

To je malo marketing, kao i sve ostalo covek reklamira i prodaje svoj proizvod.

Naravno da ima pravog Honduras...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2012, 10:02

Gagi909 wrote:Nije bas tacno, uglavnom kaze da danasnji Honduras nije isti kao nekad jer se sad kontrolisano sadi znaci nije prirodan i da zagadjenost okoline je danas mnogo veca itd.
Isto to moze da se kaze za spanski kedar sto on koristi...

To je malo marketing, kao i sve ostalo covek reklamira i prodaje svoj proizvod.

Naravno da ima pravog Honduras...
Reci ti nama. Deder, reci. Znaci, zivis u Hondurasu? Spanskom? Brrrritanskom? Ili zivis u Tunguziji. Spare us. Please. :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 03 Jul 2012, 11:59

Čovek živi u Njemačkoj, ti u USA, kome sada vjerovati moj Dersu :kokice:

majtimika

Post by majtimika » 03 Jul 2012, 16:30

Pa dersuu kome drugo, zar postoje opcije ,boze moj pa valjda smo svi do sada to naucili.

Cuj stari ja sam tezak covek, ali ti si tuc brate

Gagi909

Post by Gagi909 » 03 Jul 2012, 18:22

Dersu brate moj, ne znam zasto se ti sad osecas napadnut.
Vidis da sam uglavnom potvrdio to sti si ti reko, ili ne vidis?? Moguce da si u gardu non stop i nevidis levo ni desno...

Reko sam nije tacno to sto kaze Roukangas za Mahagoni.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2012, 22:45

Gagi909 wrote:Dersu brate moj, ne znam zasto se ti sad osecas napadnut.
Vidis da sam uglavnom potvrdio to sti si ti reko, ili ne vidis?? Moguce da si u gardu non stop i nevidis levo ni desno...

Reko sam nije tacno to sto kaze Roukangas za Mahagoni.
Ok , fair enough.

Moj spev:

"Sve je to tacno. Moze doduse da se nabavi ali je skupo, malo ga ima, prodaju ga na komad. 250-500$ ploca za jednu gitaru (zavisi da li hoces bookmatched, znaci 2-piece ili 1-piece body koje onda mora da bude duplo vecih razmera). Skupo je i zato sto je odlezalo, komadi koji su dostupni su u proseku preko 20-25 godina stari. Od 1990. +- godina tamo vamo, Honduras ne dozvoljava da se sece mahagoni. Belize dozvoljava, to je preko puta (kao preko Drine) vrlo slican mahagoni. Obzirom da se Belize nekada zvao Britanski Honduras (a danasnji Honduras se zvao Spanski Honduras) kontaju da je ok zadrzati ime 'Honduras mahagoni'. Ali i taj nije bas jeftin nit ga ima ko pleve."

Tvoj reparte:

"Nije bas tacno."

Prvo, koji deo "nije bas tacan", pa da i znam kako da ti odgovorim.

P.S. Znam za Ruokangas ooooodavno (onako smekerski), mada je to 'internet odavno', sto ce reci ne vise od 3-4-5 godina. Nemam pojma kako sam nabasao na tog lika, mislim da je onaj Mr Fastfinger imao udela u tome, on je valjda reklamirao ili cvirao Ruokangas, a lepo cvira cova, pa reko da pogledam te gitare, i fakat sve to izgleda tip-top. Nista novo, ali ni Deltawing nije nista novo.
Last edited by Dersu Uzala on 03 Jul 2012, 22:48, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2012, 22:46

ssmc wrote:Čovek živi u Njemačkoj, ti u USA, kome sada vjerovati moj Dersu :kokice:
Nikome. Ja nikome ne verujem. Dok ne vidim svojim ocima, nema boga.

Gagi909

Post by Gagi909 » 03 Jul 2012, 23:12

I sto se tice tog Juhe Roukangas.

Kapiram ja da vecina ovde nema volje da se informise o njemu i da procita i cuje sve ali covek je bukvalno pokidao biznis!

Znaci koristi taj Finski Birch (jel Breza na nasem??) koji prvo mora termicki da se obradi da bi valjao za gitare, sam taj cin je godinama prucavao i sad ima patent na to.
Gitare isporucuje sa sve slikama obrade, manualom, certifikatom, krpom za poliranje fino izvezeno Roukangas, ma kao cokolada :-)
Jedan je od samo 4 njih iz finske sto imaju taj neki master degree...

Cinjenica da proda 100 gitara godisnje a gitare mu u proseku kostaju nekih 4000 EURA, covek je milijoner!

A cime je postao milijoner? Znaci rucno ih radi, nema CNC masinu, isti taj zanat kojim se i nasi majstori bave.

Uz to nije made in USA nasta se svi loze nego made in Finska :-)

Svaka mu cast...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Jul 2012, 23:29

Gotova gitara svaka tri, cetri dana? :metal:
Rucni rad.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2012, 23:37

Pa sad, ono, u USA se svi loze kad je nesto izvan USA, ali da nije Kina. Do skora ni Koreja, mada je sad Koreja kao kul. Ali ono, u Americi ako imas para samo hoces tudje stvari. Talijanske cipele i koznu galanteriju, svedski namestaj (ili talijanski), francuske krpe (ili talijanske), nemacke automobile (ili talijanske), vilu u spanskom stilu (ili talijanskom). Indijkicu zenu (ili talijanku).

Sala i zajebancija (ali ima i zbilje). Birch jeste breza rekao bih ali ima ih puno porodica. Balticka je jako cenjena, Mesa Boogie te koristi za standardne kabinete.

Sto se tice samih gitara (Ruokangas) nijesam ih nazalost probao. Sto se tice izrade, tojest poslovnog modela, znam jedno 5-6 ljudi koji su isto tako postali milioneri ali im produkat nije nuzno fenomenalan. Al da ih sad ne spominjem ovde javno. Mislim, gitare izgledaju i napravljene su super ali kad poznajes svaki detalj izrade gitare intimno (a ovi likovi oko mene poznaju) onda cujes raznorazne komentare i tacno skapiras u cemu je fol. Kazem, cak i gitare koje na prvi pogled izgledaju savrseno umeju da razocaraju. Samo mali primer, PRS. Te gitare ja ne kapiram ko moze da svira. Kad uzmes PRS u ruke, to je tako sterilan filing da je to cudo jedno. Kao da si uzeo palicu za bezbol. Totalno neinspirativan instrument, a sad kako i zasto o tome bi mogli nasiroko.
Last edited by Dersu Uzala on 03 Jul 2012, 23:44, edited 1 time in total.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 03 Jul 2012, 23:39

To i ja ne skontah. Kapiram da nema leba da se tako nesto odradi, ako su mu vec sve zajebani kastm instrumenti. Al eto, ako stvarno uspeva, alal mu vera

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2012, 23:43

Funkomat wrote:Gotova gitara svaka tri, cetri dana? :metal:
Rucni rad.
Sto, moguce je. Mada, gledajuci iz iskustva, bar ovde po gradu, ljudi ne sednu da rade jednu gitaru pa dok je ne urade. To se radi na etape, vise gitara odjednom, pa za sve radis tela, pa vratove, pa ovo pa ono. A ne jednu gitaru krzo ceo proces pa drugu. Krajnje neefikasno.

Ima tu jos kojecega, ali mrzi me brate.

Post Reply