NAJBOLJE GITARE NA SVETU

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Gagi909

Re: NAJBOLJE GITARE NA SVETU

Post by Gagi909 » 03 Jul 2012, 23:45

Ti brate samo kakis, vidis ca covek ima 3 radnika, to je opusteno svako po 2-3 mesecno..
Funkomat wrote:Gotova gitara svaka tri, cetri dana? :metal:
Rucni rad.

Gagi909

Post by Gagi909 » 03 Jul 2012, 23:59

Dersu Uzala wrote:Pa sad, ono, u USA se svi loze kad je nesto izvan USA, ali da nije Kina. Do skora ni Koreja, mada je sad Koreja kao kul. Ali ono, u Americi ako imas para samo hoces tudje stvari. Talijanske cipele i koznu galanteriju, svedski namestaj (ili talijanski), francuske krpe (ili talijanske), nemacke automobile (ili talijanske), vilu u spanskom stilu (ili talijanskom). Indijkicu zenu (ili talijanku).

Sala i zajebancija (ali ima i zbilje). Birch jeste breza rekao bih ali ima ih puno porodica. Balticka je jako cenjena, Mesa Boogie te koristi za standardne kabinete.

Sto se tice samih gitara (Ruokangas) nijesam ih nazalost probao. Sto se tice izrade, tojest poslovnog modela, znam jedno 5-6 ljudi koji su isto tako postali milioneri ali im produkat nije nuzno fenomenalan. Al da ih sad ne spominjem ovde javno. Mislim, gitare izgledaju i napravljene su super ali kad poznajes svaki detalj izrade gitare intimno (a ovi likovi oko mene poznaju) onda cujes raznorazne komentare i tacno skapiras u cemu je fol. Kazem, cak i gitare koje na prvi pogled izgledaju savrseno umeju da razocaraju. Samo mali primer, PRS. Te gitare ja ne kapiram ko moze da svira. Kad uzmes PRS u ruke, to je tako sterilan filing da je to cudo jedno. Kao da si uzeo palicu za bezbol. Totalno neinspirativan instrument, a sad kako i zasto o tome bi mogli nasiroko.
:ziveli:

Superhik

Post by Superhik » 04 Jul 2012, 01:26

I mene je malo zagolicalo ono:"100 gitara ručni rad za godinu", al onda sam malo odvrtio njegove filmiće u glavi. Kao prvo, njegov rad bih ja nazvao poluručno, ipak gro stvari odradi na mašinama. Pejn in pedutu je da napravi šablone za tijelo, vrat, headstock, ruting, al kad ih jednom napravi onda mu je posao mnogo olakšan. Recimo, prvi put "ručno" isjeca šablon za tijelo gitare i tu sad ide par pokušaja, redizajniranja u hodu itd, ali na kraju kad napravi šablon on novo tijelo (pretpostavimo da već ima pripremljeno drvo) može isjeći za par minuta. Pošto ih ima više u radionici, pretpostavljam da svako radi neku fazu u izradi, tako se faktički nikada ne stoji.

Zašto kažem poluručno? Pa moj đed je, pokoj mu duši, bio stolar (ne sikirajte se, ja ne pravim ama baš ništa, a pogotovo ne gitare) i kad je on pravio prozor uzeo bi najprije balvan; pa ga raspilao na daske (balvan bi navaljali na specijalnu skelu, uzela bi se velika testera, jedan bi stao iznad i vukao testeru gore, a drugi ispod i vukao testeru dole); pa bi svaku dasku ručnom testerom odsjekao na mjeru; onda bi uzeo oblić i izoblao svaku dio da bude glatka; zatim bi dlijetom izdubio rupe na spojevima... mislim da shvatate šta želim reći. Vjerujem da je i Stradivari sva svoja remek-djela napravio na ovaj način.

Pa kakva je razlika između one njegove, ajd da je nazovem "šapirograf" mašine i modernog CNC stroja, i jedno i drugo delju istu dasku na istu mjeru. I zašto ne koristiti CNC mašine da se brže i efikasnije odradi neki posao? Po izvrnutoj logici, ajmo prestati koristiti telefone i šta ti ja znam, i vratiti se na komunikaciju poni ekspresom ili mahanjem zastavicama sa vrha brda. Ili još bolje - sve protivnike ove moje teze pozivam da se mjesec dana briju isključivo britvom, onom starinskom, i to da je sami oštre, a da nakon mjesec dana uzmu Giletov Max-osamstopedesetijednuiljadu, pa će shvatiti o čemu pričam.

Ručni dio rada ogleda se u izboru drveta, u majstorovom oku da prepozna i najsitniju nesavršenost i da je ispravi, da ručno dotjera svaki instrument, i da svakom da notu osobenosti da ne bude sve jednolična konfekcija. Momak to očigledno umije, a mušterije to prepoznaju i to je to. Nemojmo zaboraviti da su ovako počinjala danas velika ( i nažalost "konfekcijska" imena poput Vejna Čarvela, Gerija Kramera, Grovera Džeksona, pa i "nemilog" Pol Red Smita.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Jul 2012, 01:40

Geri Kramer nema CNC. Nema ni dupli-carver. :mrgreen:

Ali kao sto kazes i sam, cak i ako nema kompjuterizovane alatke, to ne znaci da nema elektricne alatke za stolariju. Ali neretko se radi cista manufaktura, snaga misica. Import modeli iz Koreje su radjeni dupli-carver makinom, nemaju ni oni siroti CNC, skupa je to zajebancija. Mogo bih sad opsirnije o tome, ali bas da ne odajem svacije poslovne tajne.

Ja se ne secam da znam ikoga ko pravi solidbody eletricne gitare a da ih radi rucno. 100% ili 90% kako hocete. Jednostavno je to danas idiotizam, sa poslovne tacke gledista, o kvalitetu da i ne pricam. Ne moze da ti bude kvalitet konzistentan (pod uslovom da pravis neki model serijski, naruci ga 50 baja i svi hoce da im bude savrseno ali i isto).
I smor je. Mislim, ko se ikada time bavio zna. Smor je do bola. To kad si hobista djene djene. Kad zivis od toga, automatizacija kolko god moze.

Varenika

Post by Varenika » 04 Jul 2012, 04:14

Gagi909 wrote:I sto se tice tog Juhe Roukangas.

Kapiram ja da vecina ovde nema volje da se informise o njemu i da procita i cuje sve ali covek je bukvalno pokidao biznis!

Znaci koristi taj Finski Birch (jel Breza na nasem??) koji prvo mora termicki da se obradi da bi valjao za gitare, sam taj cin je godinama prucavao i sad ima patent na to.

Uz to nije made in USA nasta se svi loze nego made in Finska :-)
evo nemam ni ja volje, 4 ujutro je, dosad se radilo, mora se i spavat :D
nego ne vjerujem da je on u tim patentima revolucije u graditeljstu uvodio, jer ja evo pored mene imam finsku klasicnu gitaru(a lozim se na made in USA, sto ti je prokleti ljudski stvor) :D - Master Landola se zove, imam je od '93, polovnu mi je tada majka kupila. i mislim da sam nedje procitao nesto tipa termowood, mozda cak i u njoj... sta je sve prezivjela sa mnom /od mene jadnica :D al jos svira kako mome uvu prija :ziveli:

Gagi909

Post by Gagi909 » 04 Jul 2012, 18:14

Ma nije uopste bitno dali on radi rucno ili dali je izmislio toplu vodu.
Cak mislim da je taj "pin router" is 60tih od pola tone mozda i precizniji od nekih portal CNC mashina.
Veci deo na gitari svi rade rucno.

Licno mi se i nesvidjaju njegove gitare, bar na oko..

ali me je odusevilo na koj nacin je covek prisao celoj temi, eto ima 3 radnika, sva 3 su skolovani majstori, cak jedan jeste vec ili ce biti 5 finac koj ima taj master degree.
Rupe sto koristi za "F" hole su ustvari njegov logo dizajn, ma 100 stvari ima i detalja...

Licno nisam video nigde da neki majstor tako pedantno radi ne samo gitaru nego sve sto ide uz nju

Post Reply