Rifovi u Srbistanu :)

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Rifovi u Srbistanu :)

Post by Doolio » 07 Jul 2012, 18:04

Хм, можда је то само зато што сте тинејџери, па сте по дефаулту у неком превише тру трибалском трипу. Кад будете имали тријес, нађите се, па ако су и даље толико затворени, онда им реци свашта:)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Jul 2012, 20:40

Dushan S wrote:b) Nedovoljnom i nekvalitetnom doprinosu drzave kulturi
Колегиница из бенда ради у Министарству културе, и каже да се до сада ни из једне странке није појавио нико ко је заинтересован за ово министарство, и то ће вероватно последње да се решава, као најспореднија ствар. Тако да се слажем у потпуности.

Сећам се да је некада државна телевизија била врло озбиљна институција, са озбиљном продукцијом програма, и озбиљном уредничком политиком. Ко је био вољан да прати све емисије посвећене филму, тај је могао да има спремљен теоријски део испита за филмску режију, сва класична кинематографија је била озбиљно заступљена. Образовни програм је такође био на завидном нивоу. Како је то неко описао, то је било "дубинско образовање нације". С друге стране, исти тај систем је подразумевао култ личности, култ идеолошких и државних симбола, цензура је захватала много шире од кича и шунда. Оно што је данас (ако још ради!) биоскоп Морава у Кнезу, то је некад била сала у којој којекакви цвикераши одлучују који филм је подобан за развој једног корисног грађанина СФРЈ, а који није. Иста та комисија је имала право да одређени филм исече, да се прикажу само идеолошки подобни делови. То поуздано знам, јер је неславна чињеница да је мој покојни деда једно време био члан те комисије. Сад, за чиме жалити, а на шта одмахнути руком... јако је тешко рећи. Ипак на крају вагамо шта је мање зло, што само по себи није добро.

Било како било, треба свирати, треба правити музику. Прво променити своју инерцију и склоност ка очајавању. Ценим да је то лакше променити него комплетан систем.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Jul 2012, 21:56

Novoj drzavi nike bio potreban neko da se buni, vec kulturne pesmice, pop, i da se ne talasa.
Naprotivu, svakoj demokratskoj drzavi trebaju dezurne bundzije, e da bi dokazale njenu demokraticnost. :bambi: (Recimo, oni nesretnici koji ne razlikuju emigrante od disidenata, kod nas, na primer :mrgreen: )

Jedan francuski pisac, cije sam ime zaboravio (odvec sam star i sjecanje me vise ne sluzi), lepo je to objasnio. Moderna demokratska drzava podstice, gaji bunt, jerbo bunt nista sustinski ne menja, ali dobro stoji svakoj drzavi. Zato Majkl Mur nije istinski subverzivan, na primer, ne udara u temelje sistema, nego hoce da ga popravi (a prica se da jako fino zivi od te zelje). :bambi:

Nego, posto je ovo muzicki forum... Kad ce, Dule, neka sred video lekcija (Hottest licks, na primer, u skladu sa vremenom)? To nam daj... 8)

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Jul 2012, 23:14

MetalFunk wrote:
Dushan S wrote:Cim je krenula slobda dobio si tv kanale pretrpane smecjem i generaciju koja raste na pink filmovma a to su bile sve one gluposti koje niko normalan ni iz video kluba ne bi iznajmio pre toga, osim greskom.
Navedi mi par takvih filmova. Ne sećam se da sam gledao ikakav treš tamo još kad je pink bio iole kvalitetan. A bio je!
Pomenuo je covek za Nemeceka, ali koliko se ja secam prvo je isao jako dug period u kome je film sa Zhan Klod Van Damom bio vrhunsko filmsko dostignuce. Fabula je bila u tome da sam bar u mom slucaju, odrastajuci uz tv u SFRJ pogledao skoro sve klsike filma od Kurosave do Kjubrika. Fabula je u tome da je filmskog programa bilo malo ali da je bio probran. To opet znaci da sam sedva dana ranije spremao za neki film pa mi je on vise znaccio ili sam gledao film koji inace ne bih nikad sam odabrao da gledam. Kapiras paralelu u odnosu na konzumaciju muzike? Mislim da kad su ljudi zapljusnuti beskrajnom ponudom bez ikogga ko bi bio tu da se bavi odvajanjem zita od kukolja, postane na na krajusvejedno konzumentu.

@Doolio
Ja imam utisak da si ti ufazonu, ono, entropija vlada univerzumom i covek je coveku vuk, taj fazon... Moje iskustvo je da je covek bazicno dobar ali da lako skrene s puta, da na postoji zlo ali da postoji bezbroj interpretacija dobra i tu je problem. Sama istorija na kraju pokazuje da uprkos najuzasnijim padovima, ljudska rasa opet ustane i ide napred. U prici oko muzike, i onaj ko fura smece od muzike, nije da on ne bi konzumirao bolje da ga neko obuchi. To je ta vrsta civilizovanja koje pocinje faliti u modernom ljudskom drustvu.

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Jul 2012, 23:31

sinisake wrote:
Novoj drzavi nike bio potreban neko da se buni, vec kulturne pesmice, pop, i da se ne talasa.
Naprotivu, svakoj demokratskoj drzavi trebaju dezurne bundzije, e da bi dokazale njenu demokraticnost. :bambi: (Recimo, oni nesretnici koji ne razlikuju emigrante od disidenata, kod nas, na primer :mrgreen: )

Jedan francuski pisac, cije sam ime zaboravio (odvec sam star i sjecanje me vise ne sluzi), lepo je to objasnio. Moderna demokratska drzava podstice, gaji bunt, jerbo bunt nista sustinski ne menja, ali dobro stoji svakoj drzavi. Zato Majkl Mur nije istinski subverzivan, na primer, ne udara u temelje sistema, nego hoce da ga popravi (a prica se da jako fino zivi od te zelje). :bambi:

Nego, posto je ovo muzicki forum... Kad ce, Dule, neka sred video lekcija (Hottest licks, na primer, u skladu sa vremenom)? To nam daj... 8)
e pa onda se postavlja pitanje da li mi jesmo demokratska drzava ili formalni privid iste.

Za hot licks, zapravo jesam razmisljao o tome ali na engleskom, mozda. Ne znam koga ovde to zwista interesuje pa da mu ga dajem na domacem. Drugo, to ne bi bili licks vec bi tu bilo nekih desetak stvari na koje jako slabo nailazim u nekim skolama i na netu a zapravo su strasan problem, npr vecina ljudi koji pocinju ima provleme sa grcenjem, pogresnim drzanjem tela, cudnim hvatanjem vrata itd.

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Jul 2012, 23:33

Kristijan wrote:
Dushan S wrote:b) Nedovoljnom i nekvalitetnom doprinosu drzave kulturi
Колегиница из бенда ради у Министарству културе, и каже да се до сада ни из једне странке није појавио нико ко је заинтересован за ово министарство, и то ће вероватно последње да се решава, као најспореднија ствар. Тако да се слажем у потпуности.

Сећам се да је некада државна телевизија била врло озбиљна институција, са озбиљном продукцијом програма, и озбиљном уредничком политиком. Ко је био вољан да прати све емисије посвећене филму, тај је могао да има спремљен теоријски део испита за филмску режију, сва класична кинематографија је била озбиљно заступљена. Образовни програм је такође био на завидном нивоу. Како је то неко описао, то је било "дубинско образовање нације". С друге стране, исти тај систем је подразумевао култ личности, култ идеолошких и државних симбола, цензура је захватала много шире од кича и шунда. Оно што је данас (ако још ради!) биоскоп Морава у Кнезу, то је некад била сала у којој којекакви цвикераши одлучују који филм је подобан за развој једног корисног грађанина СФРЈ, а који није. Иста та комисија је имала право да одређени филм исече, да се прикажу само идеолошки подобни делови. То поуздано знам, јер је неславна чињеница да је мој покојни деда једно време био члан те комисије. Сад, за чиме жалити, а на шта одмахнути руком... јако је тешко рећи. Ипак на крају вагамо шта је мање зло, што само по себи није добро.

Било како било, треба свирати, треба правити музику. Прво променити своју инерцију и склоност ка очајавању. Ценим да је то лакше променити него комплетан систем.
Sve se slazem!

vukkk

Post by vukkk » 08 Jul 2012, 00:57

Dushan S wrote:Za hot licks, zapravo jesam razmisljao o tome ali na engleskom, mozda. Ne znam koga ovde to zaista interesuje pa da mu ga dajem na domacem. Drugo, to ne bi bili licks vec bi tu bilo nekih desetak stvari na koje jako slabo nailazim u nekim skolama i na netu a zapravo su strasan problem, npr vecina ljudi koji pocinju ima provleme sa grcenjem, pogresnim drzanjem tela, cudnim hvatanjem vrata itd.
mene interesuje !!
mada, cini mi se da je ovde najvise ljudi zbog pisanja o opremi, retko koga zanima sviranje (imho) :mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 08 Jul 2012, 01:02

Ako ništa, ipak se okreće ^^

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jul 2012, 09:40

mene interesuje !!

mada, cini mi se da je ovde najvise ljudi zbog pisanja o opremi, retko koga zanima sviranje (imho) :mrgreen:
:1:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 08 Jul 2012, 09:42

+surf

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jul 2012, 10:57

Randy wrote:Da se i ja ubacim u diskusiju 8) Dakle što Kristijan reče za kćerke.Evo ja imam 17 leta i sad kao izlazim,idem na svirke i slične događaje,upoznajem vršnjake,svake vrste metalika i mešuga,...E sad tu su metalike i fenseri.Fenseri ko i obično narodnjaci,domaći rnb kakogod,....ovo znam iz viđenja ne izlazim na ta mesta :mrgreen:
Metalike-svi su kao otvoreni al su ustvari zatvoreni.
''Glemeri'' :bambi: -slušaju 80e,Zeleta-boga gitaristike,Vlatka,ostatak domaće ex-yu,...Od mjetala malo metalike i džudas prista.Ne pokušavaju nešto puno da modernizuju te 80e već onako klasično.Ne znam jel im to cilj,da sviraju ono što se sviralo pre 30 misleći da će opet napraviti scenu,al ajd.
Spoiler:
Trešeri-trve ljudi koji slušaju old skul treš,ded mjetal,blek mjetal,....Takođe prave svirke na kojima sviraju ono što se sviralo pre 20-25 godina.Pesme su isto treš,neće nešto puno da se modernizuju.Jedino kod njih ne vidim nešto puno da oće neku veliku scenu da prave kao glemeri,valjda da budu andergraund jer su trve.
Spoiler:
Posto se TMM Magazin ipak bavi rok muzikom generalno, nisam hteo da pisem tekstove vezane usko za metal. Mozda to uradim za neki drugi portal kasnije, a jedna od tema bi bas bila to, cudno kontanje podzanrova metala od strane publike. To sto ti opisujes je zapravo generalna pojava, koja je prisutna i kod nekog amera. Fabula je samo u tome sto kod njih ima vise publike pa to jos nekako pije vodu, a kod nas to izgleda bizarno jer je ionako malo publike. U sustini, to ti je podela izmedju onih koji dozivljavaju da im metal donekle definise identitet, koji pokusavaju da se distanciraju od mainstream-a pa logicno biraju agresivnu muziku ne samo jer je vise vole nego zato sto to ide uz ceo taj stav i onih koji vole rok i tvrdje gitare, ali vole taj veseliji duh koji prati rok osamdesetih i pitke pevljive pesme. Danas su ta dva zanra metala toliko daleko muzicki da se postavlja pitanje da li uopste treba ocekivati od vatrenog fana Slayer-a i Gojira-e da zeli da ode na Whitesnake tributeband, lupam. Ja prvi volim sve i svasta i od metala i jos vise van metala pa bi mi bilo dosadno da odem i cujem Here I Go Again.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 08 Jul 2012, 12:48

Uf, ima ovde svasta da se pise na pomenutu temu, al sam kratak sa vremenom, pa cu se samo na detalj osvrnuti.
Evo mog licnog iskustva vezanog za 'vaspitanje' muzikom...
Meni su npr kao klincu matorci pustali... svasta. TJ svasta sto je moguce naci u jednoj prilicno ruralnoj sredini. Recimo da je to islo od Jasara pa do...Corbe i dugmeta. Jbg, voleo sam npr corbu najvise od svega, al' sam imao jednu-dve kasete koje su se vrtele u krug, i to je to. U komsiluku lik sa matorom melodijom menges, umeo je da svira par stvari od bajage, azre i to je to. Al ono, tamo u 6-7 osnovne sam provalio mJetal i sve sto uz to ide. Lupam, krenulo je to uz Mejdene, 'taliku i tako to, da bi kasnije krenuo po netu, novi bendovi, zanrovi i sve.
Sad poenta mog posta. Kao klincu mi je sve sto su mi pustali bilo...meh, osim te corbe i dugmeta. Dok npr pre par dana, ulazim u auto sa ujakom i njegovom porodicom, i cim smo usli, njegova troipogodisnja cerka pocne da skandira 'GAS GAS' da bi joj njena keva pustila Severinin disk, i drzala tu pesmu na repeat nekih 35 minuta voznje. Drugom klincu su kupili gitaru jer je gitara, jel'te kul. I sad kao ajd da dodjem da mu pokazem par stvari (mada sam i ja lol gitarista). I pitam klinca 'Aj sta bi da ti pokazem da sviras' i on je nekih....10 minuta razmisljao, pa je onda predlagao neke njemu omiljene turbofolk pesme koje veze sa vezom nemaju. I onda ja random odsviram Smoke on the Water, i klincu se oci ozare, kao TO HOCU DA ME NAUCIS, takve stvari. A klinja je... valjda 6 razred osnovne. I zadnjih 3-4 godine ima net/kablovsku, tako da mu 'mogucnosti informisanja' nisu ogranicene.
Dok opet, stric je dobio dvojicu sinova pre par godina, a vec je imao jednog '91 sa kim ja redovno blejim. I npr nas dvojica smo klincima pustali kleptona, ejsidisi, mejdene, metaliku i tako to, da bi oni pre neki dan u predskolskom rekli da im je omiljeni pevac acdc. I opet kontam da ce oni za 5-6-7 ili koliko vec verovatnije sami potraziti nesto novo da slusaju, od gorepomenute dece (a da, klinja je posle 3-4 casa batalio gitaru, kao sta ce mi ovo, a o daljem istrazivanju rokenrola da ne pricam)

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 18 Jul 2012, 15:19

Meni je, kao zakletom crnom metalcu, zanimljivo i smesno kako se u tom moru govana na Grandu i na MTV, ponekad, samo ponekad nadje i pokoja stvarno kvalitetna pesma :D
Hejtujte kolko ocete

A jos je zanimljivije sto je i u rok i metal muzici potpuno ista situacija. Pri tome mislim na more govana.

Ljudima sveta treba neka nova muzicka revolucija, nesto sto ce da se muze jedno deceniju dve, tri. Nesto kao sto je rock n roll bio u svoje vreme.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Jul 2012, 07:57

Care. :kiss:

Znas doduse da tamo ne ulazim(o) bez kontrabanda.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Jul 2012, 08:03

Doolio wrote: И да, Дерсуу само да кажем да је Вермер већи цар за неке ствари него што он мисли, а опет мањи за неке друге, опет него што он мисли :wink:
Najveci slikar svih vremena. Zasto? Fotograf, pre fotografije. Jel me sad razumes dO2lio?

A vizavi velicine, syajaznam, kazu da je kralj perspektive i osvetljenja. You tell me. I Kill nek se uchipi, stajaznam, ja brate slusam Art Channel, sto mi kazu ja upijam kao svakoliki Ameri Srbin. Tojes' Arbanas.

:posto-mojisu-morebiti-arbanasi-satro-iliri:

Post Reply