Tone to die for
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Tone to die for
------------
Polovinom januara 1980. godine, posle koncerta grupe Leb i sol održanog u Domu sindikat, u beogradskoj kafani “Mornar” sedeli su Srđan Gojković Gile (rođen 8. aprila 1961. u Beogradu) bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, takođe u grupi Hipnotisano pile i orguljaš Ljubomir Đukić. Došli su na ideju da osnuju punk grupu Električni orgazam u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i peva, a Jovec da bude za bubnjevima.
-------------
Mladi ljudi, smoreni jazz rockom i Vlatkovim solažama na SG-u, rešili da okrenu drugi list.
Polovinom januara 1980. godine, posle koncerta grupe Leb i sol održanog u Domu sindikat, u beogradskoj kafani “Mornar” sedeli su Srđan Gojković Gile (rođen 8. aprila 1961. u Beogradu) bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, takođe u grupi Hipnotisano pile i orguljaš Ljubomir Đukić. Došli su na ideju da osnuju punk grupu Električni orgazam u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i peva, a Jovec da bude za bubnjevima.
-------------
Mladi ljudi, smoreni jazz rockom i Vlatkovim solažama na SG-u, rešili da okrenu drugi list.
gledam ove grečeve i neverujem i setim se klipčine zbog kojeg sam počeo slušati ove momcove
kakav zvuk, aaaaaaaa
kakav zvuk, aaaaaaaa
Strat iz 1958 (cijena sitnica: $32.995) i 100 rifova za 60 godina r'n'r-a:
[youtube]xiC__IjCa2s&feature=player_embedded[/youtube]
[youtube]xiC__IjCa2s&feature=player_embedded[/youtube]
vrhunski, ideja, sviranje, sve
mada mi zvuk onako djene djene, na momente kul, na momente tuga
a čoveku svaka čast, gledam ovo i neverujem
64. zvukčina!
a kolko je AiC pokidao... aaaa predobar klip

mada mi zvuk onako djene djene, na momente kul, na momente tuga
a čoveku svaka čast, gledam ovo i neverujem

64. zvukčina!
a kolko je AiC pokidao... aaaa predobar klip
Što jes jes, fino im je išlo nekoliko godina. Pretpostavljam da danas klinci takođe okreću drugo lišće, kad preslušaju novi album koji su dobili uz mts prepaid dopunu.fattwang wrote: Mladi ljudi, smoreni jazz rockom i Vlatkovim solažama na SG-u, rešili da okrenu drugi list.
Bilo bi lepo da se ta praksa stvaranja muzike novih generacija nastavi. Klincima nije ni malo lako, ima malo mesta za svirku, nedavno su ih proterali iz BIGZ-a, nemaju pristup medijima...nebojsak wrote:Pretpostavljam da danas klinci takođe okreću drugo lišće, kad preslušaju novi album koji su dobili uz mts prepaid dopunu.
Istoričar Aleksandar Raković, autor knjige "Rokenrol u Jugoslaviji od 1956 do 1968" je u jednom interjuu napomenuo "Posle 5. oktobra 2000. rokenrol se kod nas potiskuje na margine i jednostavno ga nema. Zbog čega je to tako to treba istraživati"
samo da ne krene kolektivna psihoza tripovanja neke megalomanije, nek se dešava šta se dešava(rekao je stils), prosto nek to ide, ljudi prave muziku, ljudi ih slušaju, ova tripovanja neke ujedinjene scene i nešto su gluposti, pa onda tripovanje rokenrola na nacionalnom nivou... sve je to samo tripovanje, ljudi žele nešto što ne mogu da imaju i onda tripuju mesto da slušaju/sviraju, jednostavno je...
Nisu proterali, eno pun bigz i dalje, čak i ja sam i dalje tu. Zatvorena dva kluba koja su sačekana na zicer zbog sasvim osmih stvari, nešto kao slučaj Akademija.fattwang wrote:nedavno su ih proterali iz BIGZ-a
+1Duane wrote:samo da ne krene kolektivna psihoza tripovanja neke megalomanije, nek se dešava šta se dešava(rekao je stils), prosto nek to ide, ljudi prave muziku, ljudi ih slušaju, ova tripovanja neke ujedinjene scene i nešto su gluposti, pa onda tripovanje rokenrola na nacionalnom nivou... sve je to samo tripovanje, ljudi žele nešto što ne mogu da imaju i onda tripuju mesto da slušaju/sviraju, jednostavno je...
Rokenrol je tačno tamo gde i treba da bude, što se mene tiče.
-
Duane wrote:samo da ne krene kolektivna psihoza tripovanja neke megalomanije, nek se dešava šta se dešava(rekao je stils), prosto nek to ide, ljudi prave muziku, ljudi ih slušaju, ova tripovanja neke ujedinjene scene i nešto su gluposti, pa onda tripovanje rokenrola na nacionalnom nivou... sve je to samo tripovanje, ljudi žele nešto što ne mogu da imaju i onda tripuju mesto da slušaju/sviraju, jednostavno je...
nebojsak wrote: +1 Rokenrol je tačno tamo gde i treba da bude, što se mene tiče.

Уууух, мислим да опасно нисте у праву. Заборављате да СВИ ти бендови које помињете као утицајне то раде као посао, није им то хоби поред 12-часовног ширења буље у фирми. Па као у већини послова, неки само од тога плаћају рачуне и имају да једу, а неки обрну милионе. Обрни окрени, опет је то њима посао, и јесте им посао јер постоји неки систем који то одржава, да не улазим сада у детаљну анализу какви све системи могу да постоје. Мени је свакако симпатична и у неку руку романтична ова ваша визија рокенрола, али то реално не шљака тако. Овде су извесни људи присиљени да се рокенролом баве цео живот онако како се неко тиме бави када прави прве кораке, па се дешава оно чему су људи иначе склони - под плаштом адаптације се заправо само помире са ситуацијом, а онда покушавају да нађу идеолошка оправдања, убеђују и себе и друге да у потпуности уживају што су се помирили са ситуацијом.
То мирење са ситуацијом је врло погрешно и погубно, јер се прелива у разне друге сфере. Па тако имамо књиге које се штампају у тиражу од 500 примерака, чак и кад није неки самиздат тоталног анонимуса, и да не набрајам даље. Живот на овом локалитету вуче и то наслеђено уживање у чемеру, али је битно да се то препозна као бољка, а не као предност.
То мирење са ситуацијом је врло погрешно и погубно, јер се прелива у разне друге сфере. Па тако имамо књиге које се штампају у тиражу од 500 примерака, чак и кад није неки самиздат тоталног анонимуса, и да не набрајам даље. Живот на овом локалитету вуче и то наслеђено уживање у чемеру, али је битно да се то препозна као бољка, а не као предност.

Skoro sam na fejsbuku imao neku prepirku na sličnu temu gde se jedan moj stari drugar smrtno uvredio kao da sam mu u porodicu udario sa tom pričom. Stekao se utisak da sam ja gramzivi rok star jer mi je žao što neki bendovi ne mogu da se 100% posvete samo pravljenju muzike nego moraju da se snalaze na razno razne načine.
U današnje vreme sve i da se pojavi bend koji svira podjednako dobro kao Leb i Sol tada, to apsolutno ništa ne bi značilo i bili bi gde i svi mi, da ne govorim o tome da bi verovatno morali da rade druge poslove za pare pa bi onda i kvalitet te muzike verovatno bio na nižem nivou. Da bi bend zvučao tako dobro, ljudi treba samo time da se bave i to je to, a ta vremena su prošla, nažalost, i tu privilegiju imaju samo oni koji su pre 20 ili 30 godina napravili prodor i održavaju status "zvezda".
Treba uvesti like dugme na ovom forumu 

Јао, немој опет ово исто, то смо сви научили напамет. Нека дође Албини да проба да практикује то исто у Србији, да видиш како би певао другу песму. Хајде озбиљно да причамо, постаје заморно овако.
-
Ne znаm, ponovih video zbog delа koji je univerzаlаn - ne moze svаko ocekivаti dа zаrаdjuje od muzike sаmo zаto sto zeli.
Mene zаmаrа pricа o sceni, i znаm tvoje textove i stаvove koje isto tаko ponаvljаs, pа opet nisаm bezobrаzаn. No, ok.
Mene zаmаrа pricа o sceni, i znаm tvoje textove i stаvove koje isto tаko ponаvljаs, pа opet nisаm bezobrаzаn. No, ok.