Šta izabrati Epiphone / Vintage / Tokai / Cort

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Baneee

Šta izabrati Epiphone / Vintage / Tokai / Cort

Post by Baneee » 24 Jul 2012, 00:10

Da ne gnjavim mnogo sa detaljima ..... završio sam nižu klasičnu muzičku za gitaru, nakon toga jedno 10-ak godina svirao u raznim KUD-ovima i sada želim da kupim svoju prvu električnu gitaru i da naučim nešto novo.
Budžet +- 500 EUR

Izabrani modeli koji mi se sviđaju:

- Epiphone LP Standard
- Vintage v100
- Tokai Loverock
- Cort CR 280

Probao sam sve njih u različitim prodavnicama i naravno dobio uveravanja od prodavaca kako je upravo njihova marka gitare koju prodaju najbolja....
Neko svoje mišljenje imam ali ga neću reći u ovom trenutku čisto da bih čuo vaša mišljenja i iskustva vezana za ove gitare.

Pozdrav!

Bojjan96

Re: Šta izabrati Epiphone / Vintage / Tokai / Cort

Post by Bojjan96 » 24 Jul 2012, 00:46

- Epiphone LP Standard
- Vintage v100
Skoro smo na jednom forumu pricali izmedju ovoga,Epiphone je dobra gitara za previše novca,kako videh u inostranstvu je jeftiniji za 25%.

Imam druga koji je imao matorog Vintagea i krivo mu je dan danas sto ga prodao.

Misljenje o to dvoje :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 24 Jul 2012, 08:55

viewtopic.php?f=20&t=19709
potpuno identicna dilema. Procitaj sve, pa pitaj ako nesto nije jasno. :D

Baneee

Post by Baneee » 24 Jul 2012, 15:30

Hvala na savetima!
Vec sam jednom odgovorio ali je moje pisanje trajalo dugo tako da kad sam pritisnuo "pošalji", izbrisao mi se ceo tekst i trebao sam ponovo da se ulogujem !"#$$%$##!%%&$#!
Zato ću probati da budem kraći i brži

- pročitao sam epsku priču o kupovini Tokai-ja
- ponovo sam došao do zaključka da je prava gitara za mene ona koja meni leži u rukama, nijanse su male i subjektivne, a ukusi različiti.

Ipak imam par nedoumica po pitanju onoga što sam video kod svakog od navedenih modela pa molim za razjašnjenje.
Moj izbor bi bio sledeći

1 - Vintage V100 - lep zvuk, lepa obrada,nedoumica - na 2 odvojena modela 6-ta, najdeblja žica je zvrčala udarajući u sledeći prag. Da li je to samo pitanje setup-ovanja gitare?
2 - Tokai - lep zvuk, malo teža u odnosu na ostale, lepa obrada, nedoumica - na modelu koji sam probao je otpala plastika sa čivije. Ok zvuči malo paranoično ali da li ima razloga da sumnjam u kvalitet izrade?
3 - Epiphone - dobar zvuk ali je malo kruta, telo gitare i vrat totalno različita nijansa boje + telo je sjajno a vrat je mat. (barem primerak koji sam ja video)
4 - Cort CR 280 - meka, lepa izrada iako na par mesta malo nedovršena (linija spoja vrata i gitare malo krivuda?) , nedoumica - ne mogu da pronađem nikakve preporuke za ovaj model.

Otežavajuća okolnost je ta što sam gitare probao na različitim pojačalima i na različitim lokacijama pa taj "subjektivni osećaj" prevrtljiv.
Najbolje bi bilo da ih imam sve na gomili i da izaberem, ali to nije moguće :(

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Jul 2012, 15:52

Редом, овако из мог угла:

1. Највероватније је само подешавање у питању, можеш да тражиш да ти у радњи то мало дотерају.
2. Нисам свирао ту гитару па не могу да судим. С друге стране, пластика на чивијама би требало да преживи године и године употребе, и мада је можда гитара у транспорту очтећена, опет бих много, много пажљиво осмотрио сваки детаљ на тој гитари.
3. Ја бих био ванредно срећан са мат вратом. После дужег свирања, кад се руке озноје, мени је за свирање и лако кретање руке далеко бољи мат врат. Ствар навике и укуса, никако није мана у питању. Нисам разумео на шта мислиш кад кажеш да је гитара крута.
4. То што нема препорука не мора да буде минус. Ако ти добро лежи, ако пристојно звучи кад се укључи у појачало - то је то, без обзира шта други кажу. Ти свакако тражиш гитару за себе, не за неког другог.

Driver

Post by Driver » 25 Jul 2012, 22:56

Od ove 4 Cort-a nisam probao, tako da ne mogu da komentarisem, ali od ostalih bih, po svom ukusu, izdvojio Vintage i tonski i po "osecaju", pa sam ga i kupio. (V100mrpgm)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 29 Jul 2012, 13:16

Tema je dobra, ne znam razlog zasto se vezivati tek za nekoliko firmi kada je ponuda raznovrsna i zestoka.
Da sada kupujem prvu gitaru, sada nakon 35 godina od moje prve...pazario bih polovnu gitaru za 250 do 400 evra i ostatak novca iskoristio za majstorske intervencije tipa pragovi, shilding, mozda potovi, prekidac, bone nut...
Kod novih jeftinijih modela uvek treba postaviti pitanje koliko drvo radi i sta ce sa gitarom biti kada dodje vreme da se menja nekom boljom..Kod vremesnih polovnjaka to pitanje otpada, drvo je vec poprilicno odradilo svoje, ne treba ocekivati da ce vrat ili telo poceti da se krive nakon 15-20 godina ...
Sve je relativno, do ljubljenog komada stize se tako sto se zanemare neki nedostaci koji mogu da odbiju na prvi pogled jer sve to moze kod dobrog majstora lako da se ukloni...
Najbitnije je da se oseti hemija gitare...da vam prija njeno telo, vibrasija u rukama i na stomaku, njen buke...i da se ne pati od predrasude da sve sto je dobro mora da bude i skupo...
Vlatko Stefanovski mi je rekao jednom prilikom da je ubedljivo najbolje da se udje u radnju sa nekoliko desetina kandidatkinja ( ozbiljne radnje drze i polovne komade, naravno, kod nas, uglavnom ne, zasto?), da se ne gleda cenovnik vec da se proba i proba...dok se ne stigne do prave... eee, onda pocinje igra!!

dsavovic25

Post by dsavovic25 » 06 Aug 2012, 11:17

Epiphone imam i on mi je ok, imam ga jednu godinu i za sad nemam probleme mada za epiphone ce ti trebati ,ako ga kupish naravno, potovanje magneta zbog mickrofonije, shto se tiche vintage mislim da je gitara chak i bolja od epiphone shto se tiche zvuka, ali sam isto tako chitao da su neki ljudi imali problema sa shtimom, rashtimavala se stalno... Mada mislim da posle duzeg vremena mogu da se promene chivije..

mateuspoz

Post by mateuspoz » 07 Aug 2012, 08:15

dsavovic25 wrote:Epiphone imam i on mi je ok, imam ga jednu godinu i za sad nemam probleme mada za epiphone ce ti trebati ,ako ga kupish naravno, potovanje magneta zbog mickrofonije, shto se tiche vintage mislim da je gitara chak i bolja od epiphone shto se tiche zvuka, ali sam isto tako chitao da su neki ljudi imali problema sa shtimom, rashtimavala se stalno... Mada mislim da posle duzeg vremena mogu da se promene chivije..
Zašto voskirati već voskirane magnete? Koji model Epiphone nema voskirane magnete, ko to ume kod nas stručno da odradi i da ima smisla? Mislim da je bolje kupiti dobre magnete, po želji, nego voskirati već voskirane magnete i kvariti nešto nepopravljivo...
Što se tiče čivija, vrlo često se dešava da problem raštimavanja rešava šrafciger u ruci i zatezanje. Meni se desilo da jedna lepa i nova Epi BB King lucille raštimava samo zbog toga što neko iz fabrike nije dovoljno pritegao šrafčiće koji drže čivije, dakle pre zamene svakog dela treba proveriti banalnu završnicu koja tako nedostaje srednjoj i nižoj klasi gitara o kojima upravo raspravljamo. 8)

umart

Post by umart » 20 Sep 2012, 01:28

moj utisak je da tokai pravi nabolji LP u tom,pa i u par sledecih rangova.na najeftinijim su samo civije malo budjave,ali em sto to i nije preskupa investicija,em sto ostatak hardvera je pristojan.najveci plus je naravno ton,koji je po meni u rangu sa mnogo,mnogo skupljim gitarama.narocito su dobri za drajv svirku,to je jel LP,ali je tokai tu stvarno ubjedlljiv.svaki komad ima za nijansu bar malo drugaciji zvuk,definitivno nesto sto se ne srece u svijetu gitara toliko uopste danas.npr epiji su mi mnogo generickiji,cak svi standardi koje probah imaju u 90 posto isti zvuk i feel.

dsavovic25

Post by dsavovic25 » 20 Sep 2012, 16:21

Moji magneti na Les Paul-u Standardu su bili loshe izvoskirani.. I zbog toga sam mora da ih voskiram. Mada sam prezadovoljan rezultatima zato shto se zvuk nije uopshte promenio.. :D

Baneee

Post by Baneee » 26 Sep 2012, 12:37

E ovako,

da ne ostanem nedorečen u svom izboru.
Obišao sam ceo Beograd, video različite gitare, shvatio da sve muzičke prodavnice u tom cenovnom rangu prodaju ustvari Kineze.
Gledao sam po netu u Engleskoj, Austriji, Grčkoj - cene nešto manje, al opet kada sam ih kontaktirao kažu da gitare kupuju na veliko od Kineza.

Onda rekoh sebi .... što ja ne bih naručio direktno od Kineza?
Otišao na sajt alibabe ... kad tamo more gitara ... našao jednog prodavca, ima dobre reference, malo ga propitao i evo cena

250 USD gitara
45 USD kofer
9 USD osiguranje

Plaćanje sam izvršio preko dinarske master kartice koja je prebacila RSD u USD (bio je povoljan kurs - ništa strašno)
Postoji sistem da se uplate pare, ali da ih on dobija tek kada ti potvrdiš prijem robe ... do tada možeš da tražiš da ti se pare vrate ... postoji gomila pravila o tome tako da neću ovde o tome da pričam.

Uplatu sam izvršio 27.08., paket stigao 19.09. ... i to mi je kinez po prethodnom dogovoru pustio paket tek 02.09.
Troškove prevoza nisam imao - znači Free Shipping. Postoji mogućnost i za bržu dostavu ali to je skuplja varijanta.
Carinu sam platio 10.000 RSD

Znači kad se podvuče crta sve me je došlo cca 37k RSD

Evo sajta šta sam tačno uzeo:

http://bjpl.en.alibaba.com/product/5376 ... &edm_ver=e

Ok, neko će reći ... za te pare mogao si ovo / ono ... skupo ... itd.
Al meni za ono što sam hteo baš odgovara!

Rado ću podeliti svoje iskustvo, tako da ako ima pitanja, slobodno mi pišite na PP.
Takođe, poslaću slike moje gitare ako je neko zainteresovan da ih vidi.

p.s. Inače, kinez je mogao da napiše bilo koju marku na glavi gitare... tako da sam se ja odlučio sa Gybson sve sa Slash-ovim potpisom, a sa druge strane ima neki S/N i napisano "made in USA" ....

Pozdrav!

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Sep 2012, 12:43

voimje oca i svjatoga duha, i johna clees-a i rouvana etkinsona.

o.

m.

g.

I salute you dude.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Sep 2012, 12:47

Lol... IMHO, od svega sto ti je ponudjeno na ovoj temi, uzeo si gore od najgoreg

Mixer

Post by Mixer » 26 Sep 2012, 12:51

Baneee wrote:E ovako,

da ne ostanem nedorečen u svom izboru.
Obišao sam ceo Beograd, video različite gitare, shvatio da sve muzičke prodavnice u tom cenovnom rangu prodaju ustvari Kineze.
Gledao sam po netu u Engleskoj, Austriji, Grčkoj - cene nešto manje, al opet kada sam ih kontaktirao kažu da gitare kupuju na veliko od Kineza.

Onda rekoh sebi .... što ja ne bih naručio direktno od Kineza?
Otišao na sajt alibabe ... kad tamo more gitara ... našao jednog prodavca, ima dobre reference, malo ga propitao i evo cena

250 USD gitara
45 USD kofer
9 USD osiguranje

Plaćanje sam izvršio preko dinarske master kartice koja je prebacila RSD u USD (bio je povoljan kurs - ništa strašno)
Postoji sistem da se uplate pare, ali da ih on dobija tek kada ti potvrdiš prijem robe ... do tada možeš da tražiš da ti se pare vrate ... postoji gomila pravila o tome tako da neću ovde o tome da pričam.

Uplatu sam izvršio 27.08., paket stigao 19.09. ... i to mi je kinez po prethodnom dogovoru pustio paket tek 02.09.
Troškove prevoza nisam imao - znači Free Shipping. Postoji mogućnost i za bržu dostavu ali to je skuplja varijanta.
Carinu sam platio 10.000 RSD

Znači kad se podvuče crta sve me je došlo cca 37k RSD

Evo sajta šta sam tačno uzeo:

http://bjpl.en.alibaba.com/product/5376 ... &edm_ver=e

Ok, neko će reći ... za te pare mogao si ovo / ono ... skupo ... itd.
Al meni za ono što sam hteo baš odgovara!

Rado ću podeliti svoje iskustvo, tako da ako ima pitanja, slobodno mi pišite na PP.
Takođe, poslaću slike moje gitare ako je neko zainteresovan da ih vidi.

p.s. Inače, kinez je mogao da napiše bilo koju marku na glavi gitare... tako da sam se ja odlučio sa Gybson sve sa Slash-ovim potpisom, a sa druge strane ima neki S/N i napisano "made in USA" ....

Pozdrav!
I?kakav je instrument?Piši malo o tome,postavi fotke,kaži nešto... :)

Post Reply