Dersu Uzala wrote:Otkud ti CNC, dobio na lutriji. Nije to nimalo jeftino ni naivno napravo.
Ja bas razmatram da pazarim jedan ovih dana. Ima sad ovih manjih za $15k-20k sa pratecom opremom da ne kazem burgijama i nozevima, statijaznam. Ima bas kao neki namenski za luthiere, pravi ga neka firma meni iz komsiluka (njihovi su bas ovi koje citirah za cenu). Satro Made in USA. Ali vidim ima sad i kineskih, pa treba to analizirati.
Kupio sam pre dve godine, ceo život sam hteo da imam CNC, ne samo radi djitri

Uslužno sam glodao kod ortaka koji pravi namestaj na nekim mašinama od 200 000 € i onda kad su pale cene ovih manjih odlučio da zagrizem pa makar samo inlay i maske radio na njemu. Po nekoj svojoj logici sam izbegao Kineze i odabrao domaći proizvod firme iz Niša. Dobio doživotnu garanciju, custom radna površina od 500 x 700 mm, precizan u stoti deo milimetra, jak da glođe mJetale... Vozim ga Mach-om, fajlove spremam sa Desk Proto. Glodala su Talijancka, za drvo i više nego dobra a i ne treba ih puno. I sad cena

CNC sa glodalima (imam i neke adaptere i mala glodala za pragove) i računarom plus originalni software (nisam hteo da baksuziram) je koštao nešto preko 4500 evra. Nije baš šampion brzine, ima malo cimanja oko nulte tacke, postavke materijala, ali sve se to praksom prevazidje. I dalje volim da oderem cepanicu šablonom ali kad dodje fingerboard na red CNC je nezamenljiv. Ušteda u vremenu i nije neka (jedino ako bih reckao u seriji po 100 komada) ali svakako je lakse gledati glodalicu kako mi razbacuje opiljke po radionici nego da izlazim iz radionice pun opiljaka koji se zavuku u kosu, patike ... Ovako kao doktor, mogu da stavim beli mantil i zabavljam se po ceo dan

A krajnji rezultat je isti kao i na onoj mašini od 200 000 €
Ima i nezgodnih stvari, u mojoj situaciji gde sam ja "sam svoj majstor" i gde sam mu ja i mama i tata i sva rodbina nije lako biti i CNC operater i programer. Imao sam itekakva predznanja o CAD softveru pa mi je bilo lakše da sve to ukapiram ali otelio sam se dok nisam celu stvar pojednostavio da ne moram da guram Auto CAD XXX da bih pomerio rupu za šaraf... I dalje sam u potrazi za jednostavnim ali FUNKCIONALNIM softom za neko 3D editovanje. Nekako me sramota da pokrećem npr CATIA zbog tamo nekog kanala za šipku ... Uz malo entuzijazma koga na ovim prostorima nedostaje, malo hrabrosti na preduzimanje takvih koraka i ne preteranom količinom keša može se napraviti sasvim solidan "small bussines". CNC je isplativ ako se koristi a ja sam imao na umu da radim i neke ramove za slike rezbarene, kalupe za carbon fiber freediving peraja i nekakve spojlere za auto .... Za sad još nije isplativo da bih stavio kravatu zaposlio radnike i postao "bizmismen" ali je zadovoljstvo nemerljivo ... makar što se djitri tiče