Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ApplePie

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume

Post by ApplePie » 30 Jul 2012, 14:57

Da ... po slici bih rekao da je proizvodjač isti. Moja odstupa od uobicajenih dimenzija jer sam tražio malo veću radnu površinu po jednoj osi (500 X 700mm) i tražio sam ruter koji mogu da menjam. Četvrta osa (tacnije onaj rotaciona skalamerija) bi kostala oko 300 € ali za sada mi ne treba :) :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jul 2012, 19:26

Ja znam samo za njih u Nišu da se ozbiljnom bave izradom CNC mašina. Ako se ne varam oni su negde u Niškoj Banji ili na putu ka tamo.

Kad već pričamo o svemu ovome šta bi preporučili kao upotrebljiv software za rad na CNC-u i da li možete da mi ostavite neki link gde sve to može malo da se prouči i eventualno vidi kroz neke klipove. Potražiću i sam na youtube-u ali bar da znam šta da tražim. Ovaj CNC koji sam ja postavio "gura" Mach3 ako se ne varam ali moj prijatelj pravi potrepštine za domaćinstvo pa ne znam da li je to OK i za potrebe izrade gitara i svega u vezi toga? Da li se u tom programu odmah pripremaju i nacrti ili se radi u nekom drugom pa se prebacije u format da Mach3 može da "pročita"?

Izvinite ako davim ali zanima me pa da pitam vas iskusne... :)

ApplePie

Post by ApplePie » 30 Jul 2012, 21:09

Ajd onda da ne uzurpiramo temu ... Tema za CNC pa tamo :) :ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 13 Aug 2012, 22:24

valjda je dozvoljeno da se javno pohvale majstori ovde..?
u tom smislu, svaka čast Goranu (Custom) jer mi je tako lepo sredio akustaru da mi je gitara propevala.
Pre samo par nedelja sam razmišljao da je prodam, sada kad je sviram, ne mogu da je ispustim iz ruku.

Čovek zna posao i ima osećaj šta treba.
Svaka preporuka.

:ziveli:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 14 Aug 2012, 09:22

Boogie Woogie wrote:u tom smislu, svaka čast Goranu (Custom) jer mi je tako lepo sredio akustaru da mi je gitara propevala.
Pre samo par nedelja sam razmišljao da je prodam, sada kad je sviram, ne mogu da je ispustim iz ruku.
A šta ti je sve radio na toj gitari i koliko si platio?

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 14 Aug 2012, 17:58

pa vidi ovako..
spustio je kobilicu taman toliko da akcija bude super svirljiva, da ni jedna žica ne zazuji, a nekako sam dobio i lepši bas.

ranije je bio tvrd, tup i samo kao da padne pred noge
sada bas pliva, osećam ga i stomakom.

šipku nije štelovao koliko sam video, jer je vrat i inače bio prav
cena je standardna koliko sam shvatio za tu vrstu usluge, petnes' evritja.

ako želiš da ti stavi koštanu kobilicu, onda ona valjda košta oko četri iljadice

celu akciju sam pomišljao i sam da odradim, nije to neka raketna nauka, ali..ko će da se zeza se premeravanjima i podešavanjima i ponovnim premeravanjima

Usred Zala

Post by Usred Zala » 15 Aug 2012, 10:34

Ma ok, to je najobičniji setup, to valjda svaki majstor zna dovoljno korektno da uradi, nije vredno tolike hvale. Pomislio sam da je bila neka ozbiljna popravka ili prepravka u pitanju. Uzgred, ako ti je tačna informacija da mu je koštana kobilica 4.000 onda je to preskupo, mislim da je kod drugih majstora to reda 10-15 e.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Aug 2012, 21:26

moguće..
meni ipak neki majstori nisu odradili to kako treba, a Goran jeste
meni dosta

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 15 Aug 2012, 23:03

Ima li majstora iz Čačka.

Nije da mi treba,al nisam čuo ni za jednog.. mozda ce trebati,da upisem br. i to :D

nesharm

Post by nesharm » 19 Aug 2012, 21:02

Da pitam, da li neko zna da li nasi majstori mogu da naprave pickguard? Imam Ibanez Blazer Custom, i polomljen pickguard, htedoh da narucim iz US rezervni, ali se ne poklapaju sve rupe. Naime, imam BL-500 model sa phase i tapped switchom, a na Ebay ima da se naruce eventualno sa rupom za jedan, ili nijedan (tipa za BL-300 model). Generalno, gitara nije svirana 10 godina, ako se dobro secam, ne trebaju mi ni jedan i ni drugi prekidac, tj. nisam bio nesto impresioniran mogucnostima. Ako mogu da se uklone, moze neko od vas ovde ko se bavi servisom da se zabavlja malo, ja bih da osposobim gitaru konacno. Gitara je SSS kombinacija, sa Super Tap 6 magnetima.

Opcije za narucivanje su mi....

http://www.ebay.com/itm/Matte-black-198 ... 3a6960ce39

http://www.ebay.com/itm/B-W-B-3-single- ... 45e7007557

A ovo je sadasnje stanje, gde se vidi lom.

Image

luci

Post by luci » 19 Aug 2012, 21:56

moze se to napraviti, kontam da bi to svaki ozbiljniji graditelj mogao, uzme se tabla odgovarajuce plastike, isece se oblik i onda se napravi ivica odgovarajucim glodalom... rupe se izbuse da se poklapaju sa vec postojecim.. nista komplikovano... barem se meni tako cini...

nesharm

Post by nesharm » 19 Aug 2012, 22:01

Pickguard je original, tako da fali samo ovaj delic sto je pukao (zbog precrtavanja sablona).

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 20 Aug 2012, 03:31

a zasto jednostavno ne narucis taj koji ne poseduje tu rupu a pasuje i samo je probušiš?

jedino ako ti izadje skuplje i da kupis i da platis majstora .
Poz. :ziveli:

nesharm

Post by nesharm » 20 Aug 2012, 09:28

38$ deo, 36$ postarina, sigurno mi naplacuju carinu i PDV, neka naknada coveku koji narucuje, na kraju ce izaci oko 100$, dakle ako mogu da odradim ovde za manje od 75 evra kod nekog majstora, vrlo rado. Ono sto me debelo plasi - da li ce uopste pasovati, sraf na sraf, obaska manjak rupa.

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 20 Aug 2012, 12:47

nesharm wrote:38$ deo, 36$ postarina, sigurno mi naplacuju carinu i PDV, neka naknada coveku koji narucuje, na kraju ce izaci oko 100$, dakle ako mogu da odradim ovde za manje od 75 evra kod nekog majstora, vrlo rado. Ono sto me debelo plasi - da li ce uopste pasovati, sraf na sraf, obaska manjak rupa.

zato sam napisao ono
jedino ako ti izadje skuplje i da kupis i da platis majstora .

Post Reply