Dilema!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

parmezans

Dilema!

Post by parmezans » 01 Aug 2012, 03:48

Imam Squier Standard Jazz.
Ima stvarno jako dobar ton, lep vrat, udoban za sviranje... Samo sto je tezak kao djavo. Ne moze da se izdrzi vise od 2-3 pesme stojeci.
Sviram bass nesto manje od godinu dana, ali napredujem brzo (ovo morate na rec da mi verujete). Mnogi ce reci da nije vreme za novi bass, ali koliko je ovaj tezak, ne znam kako cu.
Navikao sam da sviram sedeci posto nema sanse da vezbam stojeci. E sad, merkam jedan OLP fretless MM2. Koji god bass, mnogo je laksi od mog trenutnog, tako da je to plus.
Jedino se plasim da necu moci da sviram fretless i da ce mi nedostajati MUDA pragova, a kamoli na Stringray tipu bassa. Ne znam sta da radim sad, da l' da se borim sa oovom tezinom jos neko vreme, pa da cekam da nesto iskoci po oglasima
(posto novo da kupim nesto stvarno necu, osecam se kao da me kradu) ili da uzmem ovo sad pa nek ide zivot, mogu valjda uvek da preprodam.

Funkd

Re: Dilema!

Post by Funkd » 01 Aug 2012, 04:16

Ako ti je problem tezina jedno Squier-a, neces se usreciti ni sa tim OLP-om.
Opet, ne mogu da verujem da ti je bas toliko tezak.. mislim, znas li bre sta je stvarno tezak bass?

Sta da uradis (ne uradis)
1. Ne kupuj fretless. To ne moze da ti bude primaran instrument.. osim ako ne sviras neki etno jazz, bebop.. ali to sigurno ne sviras. A i pogubices se kad nema pragoba. Znaci ne kupuj.
2. Kupi neki deblji kais.
3. Ako ovo prethodno ne pomogne, kreni u teretanu. Ono, mrtvo dizanje, bucice, leptir masina.. idemo
4. E sad, ako ni to ne urodi plodom (preforsiras se, sjebes ledja, ode sve u ku*ac) onda lepo pazari Ibanez gsr200. Nema veze sto je sranje, sa njim mozes i da trcis dok sviras

P.S. Zove se "Stingray" i ne kontam kakav ti je tacno problem sa tim "tipom" bass-a.

parmezans

Post by parmezans » 01 Aug 2012, 04:56

Funkd wrote:Ako ti je problem tezina jedno Squier-a, neces se usreciti ni sa tim OLP-om.
Opet, ne mogu da verujem da ti je bas toliko tezak.. mislim, znas li bre sta je stvarno tezak bass?

Sta da uradis (ne uradis)
1. Ne kupuj fretless. To ne moze da ti bude primaran instrument.. osim ako ne sviras neki etno jazz, bebop.. ali to sigurno ne sviras. A i pogubices se kad nema pragoba. Znaci ne kupuj.
2. Kupi neki deblji kais.
3. Ako ovo prethodno ne pomogne, kreni u teretanu. Ono, mrtvo dizanje, bucice, leptir masina.. idemo
4. E sad, ako ni to ne urodi plodom (preforsiras se, sjebes ledja, ode sve u ku*ac) onda lepo pazari Ibanez gsr200. Nema veze sto je sranje, sa njim mozes i da trcis dok sviras

P.S. Zove se "Stingray" i ne kontam kakav ti je tacno problem sa tim "tipom" bass-a.
Prvo, stvarno hvala na odgovoru, pogotovo u ovaj sitan sat, iako sadrzi dozu drskosti.
Ovako, pazi sad, iako sviram i ne tako dugo, drzao sam puno bass gitara u ruci. Verovatno ni blizu koliko i ti. Sad, opet, ovo je forum pa mi veruj na rec- ovo je najtezi cetvorozicani bass koji sam drzao. Opet, s' obzirom da je ovo forum, znas li ti bre koliko je tezak moj bass? Ne znas. :P Veruj, tezak je... A zasto da verujes. E pa, bre, da ti lupim lepo kontra-argument na tacke 3. i 4. , ja sam covek od 197cm i 100kg, sportista sam vec 10 godina. Hvala na savetu ali sam sve to vec prosao zdrav i prav, a ovaj bass je i dalje tezak posle par pesama.
Dobar savet za kais, to sam i planirao vec duze vreme. Hvala sto si me podsetio. :)
Shvatam tvoj argument da to ne moze da bude primaran instrument, ali zasto bi se neko ogranicavao... Mnogi ljudi koriste fretless van zanrova koje si nabrojao. Kontam da za pocetnika nije pametno, ali vidis da sam bas zagrizao pa trazim misljenja... I opet- pucas u prazno nagadjajuci sta ja sviram. Umesto da me pitas. Bebop muzika me uzasno interesuje, iako se mucim i sa najosnovnijim pesmama, a etno jazz ne sviram niti znam koja je to podvrsta jazz-a. Mada jazz je jedan od mojih omiljenih zanrova.
I ja se plasim da cu se gubiti mnogo oko "pragova" (tako se pise, vidis, ljudi mase slova ponekad kao sto ja znam da je Stingray u pitanju), to mi je jedan od top razloga sto da ne uzmem bass, samo sam se pitao KOLIKO bi bilo potrebno vezbe i truda uloziti u tehniku desne ruke.

edit: nemam problem sa Stingray bassevima i ne vidim zasto stavljas "tip" pod znak navoda, kao da sam se pogresno izrazio. Nisi razumeo kontekst, obozavam ta "muda" koja pruza klasicni Stingray, nemam nikakav problem sa tim.
Muka mi je muzicara koji tripuju elitu i uvek imaju nadmen, arogantan stav. Ne razumem cemu to. Ali opet hvala na odgovoru i duboko se izvinjavam ako sam lose procenio.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Aug 2012, 07:39

Po mom misljenju tezina nije bas neki razlog za menjanje basa. Ja imam Epi Thunderbird IV koji je MASIVAN, pa se opet izdrzi svirka/proba (jedino posle blok probe od 4h osetim neprijatnost). Sirok kais i to je to.
A sto se tice zamene, kontam da ne vredi benjati bas od 150e basom od 250e, vec treba skupiti pare za neku klasu iznad (400-500e) jer ces inace biti u vecem gubitku prilikom preprodaje.
Takodje, michabass te je savetovao iz cistog iskustva, fretless nikako ne bi trebalo da bude jedini instrument, pogotovo osobi koja svira oko godinu dana (ne kazem ovo kao uvredu, nisam ni ja daleko od toga).

parker

Post by parker » 01 Aug 2012, 08:55

Ibanez SR 500 rešava sve tvoje probleme za idućih mnogo godina (pod uslovom da imaš te pare). Nešto jeftiniji bi bili (a i navikao si na to) Squier Jazz VM ili CV serije, to je novo oko 300-350€, mnogo dobri Jazz basovi, u rangu Fendera Meksikanaca.
Voleo bih da probaš moj bas pa da mi onda kažeš koliko je tvoj tačno težak :D, verujem da dobar kaiš rešava sve tvoje probleme, npr.
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/788 ... ORT-ST-BK/

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 01 Aug 2012, 09:41

ja sam covek od 197cm i 100kg, sportista sam vec 10 godina. Hvala na savetu ali sam sve to vec prosao zdrav i prav, a ovaj bass je i dalje tezak posle par pesama.
E moj sportisto, ja sam pijandura od 172cm i 80inesto kg pa sam isti takav bas gulio jedno dve godine po svirkama od po 3 i vise sati.... :)
Znaci vise piva!
PS Bas je onako osrednje tezak ima i tezih i laksih od njega... Jel ti se javljaju bolovi negde u ledjima ili ramenu?
PPS Ibanez SR500 :1: Veoma lagan bas.
E da, batali fretless :ziveli:

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 01 Aug 2012, 10:46

Siri kais sigurno moze da pomogne, to prvo probaj! Ono sto nije mozda spomenuto jeste polozaj u kom sviras i kako drzis bas/vise ili nize u odnosu na svoje telo i ruke! Ako nisi u ugodnom polozaju to moze da prouzrokuje mnogo veci zamor nego sto bi pomislio pa ti se ucini da je bas pretezak. Negde sam procitao da je jazz bas navodno "tezak" zbog specificnog oblika tela, i da u stvari i nije toliko nego se ucini ljudima da jeste. Sad, da li je to tacno, ne znam. Gorepomenuti thunderbird je isto malo tezi bas, ali kod njega problem nije u telu, vec u vratu - ako ga pustis i ne obratis paznju, ode! :lol:

parmezans

Post by parmezans » 01 Aug 2012, 10:55

MrMoT wrote:
ja sam covek od 197cm i 100kg, sportista sam vec 10 godina. Hvala na savetu ali sam sve to vec prosao zdrav i prav, a ovaj bass je i dalje tezak posle par pesama.
E moj sportisto, ja sam pijandura od 172cm i 80inesto kg pa sam isti takav bas gulio jedno dve godine po svirkama od po 3 i vise sati.... :)
Znaci vise piva!
PS Bas je onako osrednje tezak ima i tezih i laksih od njega... Jel ti se javljaju bolovi negde u ledjima ili ramenu?
PPS Ibanez SR500 :1: Veoma lagan bas.
E da, batali fretless :ziveli:
Imam bol u levom ramenu. Sad sam izvalio da pravim ostar ugao unazad laktom i podlakticom dok sviram, povucem citavu ruku iza tela da bih uspeo sakom da dohvatim fingerboard posto su mi dugacke ruke. Probacu malo na desni bok vise da stavim bass pa da vidim da li ce se nesto promeniti. Hvala. :)
Ali ljuuuudiiii! :shock:
Kao sto znaju svi, Squier do Squira se skoro svaki razlikuje. Ovaj je zaista, ali zaista tezak. Jedan clan je gore naveo da je Thunderbird tezak. E pa hteo sam bas da napravim referencu, posto ljudi smatraju Thunderbird teskim bassom. Gle, kad sam ja uzeo TB u ruke da ga probam, posle navike na Squieru, imao sam osecaj kao kad podignes torbu sa poda za koju si ocekivao da je 10x teza nego sto jeste. :lol: Isto tako i sa Musicman Stingray-om, koji se vidim smatra za tezi bass.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Aug 2012, 11:01

Ali pricam o TB od mahagonija, ne ovi kinezi od aldera

Funkd

Post by Funkd » 01 Aug 2012, 16:33

parmezans wrote: Prvo, stvarno hvala na odgovoru, pogotovo u ovaj sitan sat, iako sadrzi dozu drskosti.
Ovako, pazi sad, iako sviram i ne tako dugo, drzao sam puno bass gitara u ruci. Verovatno ni blizu koliko i ti. Sad, opet, ovo je forum pa mi veruj na rec- ovo je najtezi cetvorozicani bass koji sam drzao. Opet, s' obzirom da je ovo forum, znas li ti bre koliko je tezak moj bass? Ne znas. :P Veruj, tezak je... A zasto da verujes. E pa, bre, da ti lupim lepo kontra-argument na tacke 3. i 4. , ja sam covek od 197cm i 100kg, sportista sam vec 10 godina. Hvala na savetu ali sam sve to vec prosao zdrav i prav, a ovaj bass je i dalje tezak posle par pesama.
Dobar savet za kais, to sam i planirao vec duze vreme. Hvala sto si me podsetio. :)
Shvatam tvoj argument da to ne moze da bude primaran instrument, ali zasto bi se neko ogranicavao... Mnogi ljudi koriste fretless van zanrova koje si nabrojao. Kontam da za pocetnika nije pametno, ali vidis da sam bas zagrizao pa trazim misljenja... I opet- pucas u prazno nagadjajuci sta ja sviram. Umesto da me pitas. Bebop muzika me uzasno interesuje, iako se mucim i sa najosnovnijim pesmama, a etno jazz ne sviram niti znam koja je to podvrsta jazz-a. Mada jazz je jedan od mojih omiljenih zanrova.
I ja se plasim da cu se gubiti mnogo oko "pragova" (tako se pise, vidis, ljudi mase slova ponekad kao sto ja znam da je Stingray u pitanju), to mi je jedan od top razloga sto da ne uzmem bass, samo sam se pitao KOLIKO bi bilo potrebno vezbe i truda uloziti u tehniku desne ruke.

edit: nemam problem sa Stingray bassevima i ne vidim zasto stavljas "tip" pod znak navoda, kao da sam se pogresno izrazio. Nisi razumeo kontekst, obozavam ta "muda" koja pruza klasicni Stingray, nemam nikakav problem sa tim.
Muka mi je muzicara koji tripuju elitu i uvek imaju nadmen, arogantan stav. Ne razumem cemu to. Ali opet hvala na odgovoru i duboko se izvinjavam ako sam lose procenio.
Ma kakva drskost, ja to u 4 ujutru zaboravim da stavim smajlije i odmah misle da sam nadrkan..
Znam koliko je tezak tvoj bass, zato sto sam par svirki i odradio na istom. U pravu si ti da se tezina razlikuje, ali te varijacije su +- 15%. Jednostavno je nemoguce da je to toliko tezak bass.. ali aj sad, ako ti kazes tako.. Mozda je stvar u tome sto ja imam 201cm i 104kg :)
Probas recimo MM Stingray 5 i skontas sta je tezak bass.

Fretless ti ne treba. Napisao si da sviras nesto vise od godinu dana i na osnovu toga sam sasvim siguran da ti ne treba. Jeste, mnogi ljudi ga koriste, ali ti ljudi su tate a ti si jos skolarac.. hajde tako da se izrazim :)
U svakom slucaju, fretless (kakav god da je) nije versatilan instrument. Ok, ako zelis da sviras samo bebop, kupi ga. Mogao bi da razmislis i o kontrabasu..

A ovo poslednje te ne razumem. Ovo se odnosilo na mene, jel da? Ja stvarno nisam imao nameru da zvucim nadmeno vec da te odvratim od pogresnog izbora.. i stvarno ne tripujem elitu niti smatram da sam blizu toga. Evo, ja trenutno odradjujem svirke na VM Squier-u, valjda ti to dovoljno govori.
theTrooper wrote: Takodje, michabass te je savetovao iz cistog iskustva, fretless nikako ne bi trebalo da bude jedini instrument, pogotovo osobi koja svira oko godinu dana (ne kazem ovo kao uvredu, nisam ni ja daleko od toga).
Kakav bre michabass? Kako si samo uspeo da me pobrkas sa njim. Ja sam i mladji i lepsi od njega! :mrgreen:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Aug 2012, 17:00

:D istripovao sam se, 7:39 ujutru, izvinjavam se na zabuni

michabass

Post by michabass » 01 Aug 2012, 17:33

Samo vas gledam!! :lol: :lol:

Parmezane meni se čitajući ovu tvoju temu čini da ti još nemaš dovoljno sviračkog staža i da će to s težinom sigurno da dodje na svoje mesto posle par stotina sati provedenih stojeći s basom na ledjima.... mislim da će ti takođe širi kajš dosta pomoći da se navikneš (uostalom koje je širine taj što sad koristiš??).... a ako baš ne želiš da se navikavaš porazmisli stvarno o nekom laganom sdgr-u ili možda neki hollowbody... nemam pojma... :bambi:

parmezans

Post by parmezans » 01 Aug 2012, 20:43

Funkd wrote:
parmezans wrote: Prvo, stvarno hvala na odgovoru, pogotovo u ovaj sitan sat, iako sadrzi dozu drskosti.

Ma kakva drskost, ja to u 4 ujutru zaboravim da stavim smajlije i odmah misle da sam nadrkan..
Znam koliko je tezak tvoj bass, zato sto sam par svirki i odradio na istom. U pravu si ti da se tezina razlikuje, ali te varijacije su +- 15%. Jednostavno je nemoguce da je to toliko tezak bass.. ali aj sad, ako ti kazes tako.. Mozda je stvar u tome sto ja imam 201cm i 104kg :)
Probas recimo MM Stingray 5 i skontas sta je tezak bass.

Fretless ti ne treba. Napisao si da sviras nesto vise od godinu dana i na osnovu toga sam sasvim siguran da ti ne treba. Jeste, mnogi ljudi ga koriste, ali ti ljudi su tate a ti si jos skolarac.. hajde tako da se izrazim :)
U svakom slucaju, fretless (kakav god da je) nije versatilan instrument. Ok, ako zelis da sviras samo bebop, kupi ga. Mogao bi da razmislis i o kontrabasu..

A ovo poslednje te ne razumem. Ovo se odnosilo na mene, jel da? Ja stvarno nisam imao nameru da zvucim nadmeno vec da te odvratim od pogresnog izbora.. i stvarno ne tripujem elitu niti smatram da sam blizu toga. Evo, ja trenutno odradjujem svirke na VM Squier-u, valjda ti to dovoljno govori.
theTrooper wrote: Takodje, michabass te je savetovao iz cistog iskustva, fretless nikako ne bi trebalo da bude jedini instrument, pogotovo osobi koja svira oko godinu dana (ne kazem ovo kao uvredu, nisam ni ja daleko od toga).
Kakav bre michabass? Kako si samo uspeo da me pobrkas sa njim. Ja sam i mladji i lepsi od njega! :mrgreen:
Ok, tako mi je delovalo i izvini, hvala ti na odgovorima... Pa dobro, ako imas 201cm i 100kg, imas pravo da zajebavas ljude da su slabi, al' nisam taj. :P
Izgleda da necu uzeti fretless, citajuci vase odgovore, a sto se mog bassa tice.... tezak je pa je tezak, pricajte sta 'ocete. :P Ma rekoh ti da sam probao Stingray-a, premda cetvorku. Stvarno je SMESNO lak u odnosu na ovaj bass.
Vidi, ako ista znaci, ovaj Squier je znacajno tezi od bilo cega sto je trenutno izlozeno u Mitrosu. Da sam imao gram mozga dok sam kupovao to, pa da pitam kao sad, ne bih napravio gresku pa bih kupio nesto lakse, ovi mi bas uvalise najtezi bass. Ali ima zavidan ton za Standard liniju Squiera, barem to.
Inace imam kais od... 6cm ja mislim. Na ovu tezinu ne ide, znaci prva stvar da kupim novi kais. Je l' moze neko da me posavetuje u koju galanteriju da idem? :ziveli:
E, bass je tezak 6kg na kucnoj vazi. :hide: Sad ne znam koja iskustva vi imate i ovo je jedini bass koji sam merio, samo znam da je tezi od ostalih.

Cope

Post by Cope » 01 Aug 2012, 21:07

Uradi telo od Topole i premesti vrat i hardver, od toga nema lakše, a svira...
Druga bitna stvar kod dobro urađenih imstrumenata je njihov balans, tako da nekad teže gitare deluju lakše od ovih lakših!

parker

Post by parker » 01 Aug 2012, 22:27

Stvarno ću sutra da izmerim bas i da obnarodujem koliko to teži, sviram Pivi T-40 koji je poznat kao težak al ne verujem da ima 6 kila. Tebe su ošacovali da si gabaritan pa ti dali najteži koji su imali.
Kaiš bi stvarno mogao da malo rasporedi tu težinu pa neka ti to bude prvi korak. Najbolje da odeš sa svojim basom kroz par radnji i kažeš koji ti je problem i tražiš šta ima od širokih kaiševa pa probaj i vidi da li to rešava problem. Vidi ovaj PW kaiš što sam stavio link gore, on je i širok i tapaciran i stvarno pomaže. Ili da kupiš/napraviš kožni kaiš od jedno 8-10cm, i to valja.
Treće bi bilo da nam kažeš sa koliko para raspolažeš pa da ti nešto predložimo. Ja rekoh već Ibanez SR 500, ako to možeš da priuštiš to je bas koji može da te služi mnogo idućih godina i da si zadovoljan. Malo telo, lagan, zgodan vrat, sa druge strane ima Bartolini magnete i mnogo dobrog zvuka je u njemu.. Ima ih polovnih za 350-400€ pa ako možeš to nema šta dalje da tražiš. A ima i SR 300, i to nije loše mada je ovaj prvi dosta ozbiljniji i zadovoljava dugoročno..
Eto, napisah roman, nadam se da je bilo od pomoći :ziveli:

Post Reply