kako radi string tree na fender gitarama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
kako radi string tree na fender gitarama
molio bih za objasnjenje cemu sluzi string tree na telekasteru.zasto neki modeli imaju isti deo u obliku dugmeta ako sam dobro objasnio ,a drugi u obliku musice,dok na nekim stratovima ima i dva komada. i kako se on steluje.hvala
Re: kako radi string tree na fender gitarama
String tree jednostavno obezbedjuje tenziju žica na nut-u...nema nikakve filozofije, jednostavno ih malo savije obezbedi oštriji ugao prelaska žica preko nuta i onda one bolje prionu na nut... to je sve.
Koliko znam ovi uobičajeni modeli nemaju štelovanje, šta tu ima da se šteluje?
pozzz
Koliko znam ovi uobičajeni modeli nemaju štelovanje, šta tu ima da se šteluje?

pozzz
Ima dva komada zbog bolje kontrole, drugaciji ugao ti treba za prve dve nego za druge dve zice pa se jedan postavlja malo vislje. Moze da se "steluje" u smislu da malo popustis sraf pa da se tenzija smanji, mada ne vidim potrebu. Ja sam zamenio svoje sa nekim graphtech, posto me nerviraju one metalne jer stalno skripe kad se benduje zica.
bilo je ramisljanja da se stavlja i na petu i sestu zicu ali se odustalo zbog problema sa drzanjem cigare.

jezus marija.covek se uci dok je ziv.puki sam amater sviram baja telekaster i nikako nisam bio zadovoljan mekocom ,odnosno svirljivoscu vrata. u procesu eksperimentisanja stignem do divnog majstora oboss a koji mi na novoj gitari uradi leveling pragova i gle cuda.odjednom druga prica.bendovanje duplo lakse,akcija osetno niza,ali ne lezi vraze.posto sam randju jednom prilikom slusao na koncertu isto sa baja telekasterom,stignem i do njega da uporedim komade.nema sta da se prica.njegova jos osetnije meksa,zvoni na suvo i na pojacalu bolje radi.on je recimo zamenio svoj stringtree sa oni m sa strata i kaze nikad ne stezati do kraja, te smo ina mom baji popustili malo i rekao bih da se oseti razlika.eto i bancika je promenio svoj kaze skripalo je kad se benduje.neko ce reci da preterujem ali treba probati... hvala na odgovorimabancika wrote:Ima dva komada zbog bolje kontrole, drugaciji ugao ti treba za prve dve nego za druge dve zice pa se jedan postavlja malo vislje. Moze da se "steluje" u smislu da malo popustis sraf pa da se tenzija smanji, mada ne vidim potrebu. Ja sam zamenio svoje sa nekim graphtech, posto me nerviraju one metalne jer stalno skripe kad se benduje zica.
neki wrote:treba probati...

Upravo sam tim metodom, posle godina zezanja, ukapirao da mi na Fenderima u zivotu ne treba string tree na G i D zici, dok sa istog na E i H volim da skinem onaj granicnik koji odredjuje minimalnu visinu i da ga zabijem skroz do drveta.
Na taj nacin sam, uz podesavanje sJedala™ na kobili, konacno uspeo da izjednacim odziv i glasnocu G i E zice - boljka od koje Fenderi (pogotovo Stratovi sa nazubljenim magnetima) dosta pate.
treba popamtiti ove informacije god damnit!
ja sam bio skinuo zhice sa string tree-a svih i malo je lakshe za sviranje ali mi je giara izgledala chudno kad sam je gledao na stalku, stoga sam sve vratio kako je bilo
P.S. nodi, randja vishe nema tog telekastera
ja sam bio skinuo zhice sa string tree-a svih i malo je lakshe za sviranje ali mi je giara izgledala chudno kad sam je gledao na stalku, stoga sam sve vratio kako je bilo

Ne znam, meni taj drugi stvarno ne treba, jer je G vec sama po sebi deb'la i lepo izlece iz mix-a akorda. Cim joj zaostris ugao iza kosti, samo krene jos vise da se dernja (naravno da kompresija iz OD pedala pomaze, ali...), a i ovako, uz standardno namotavanje svake od 2-3 kruga na civiji sasvim lepo prate taj neki luk koji vec zadaju E i A zice.
E i H su vec dosta tanje, magneti su vise uvuceni nego kod G i D zica, pa im taj ostriji ugao malo pomaze u dobijanju mesa bez promene debljine seta.
Sve je ovo IMHO, naravski.
E i H su vec dosta tanje, magneti su vise uvuceni nego kod G i D zica, pa im taj ostriji ugao malo pomaze u dobijanju mesa bez promene debljine seta.

bio je to najbolji baja od pet komada koje sam do sada imao prilike da probam.Cortex wrote:treba popamtiti ove informacije god damnit!
Ja bih preporucio glicerin, ne samo za string tree, no i za sedla, nut ....
- Dersu Uzala
guv'nor wrote:Ne znam, meni taj drugi stvarno ne treba, jer je G vec sama po sebi deb'la i lepo izlece iz mix-a akorda. Cim joj zaostris ugao iza kosti, samo krene jos vise da se dernja (naravno da kompresija iz OD pedala pomaze, ali...), a i ovako, uz standardno namotavanje svake od 2-3 kruga na civiji sasvim lepo prate taj neki luk koji vec zadaju E i A zice.
Ovo sto ste vi dva mangupa ovde izonanisali, ja kapiram da ne kapiram. Misim, doveli ste taj neki nivo (p)oznavanja materije do panja. Ne znam sad kolko to vise ima poente, ebo vas Fender.

Htedoh reci, kao prvog dana, salji muziku, jebes zvucne semplove. Crko mi taj komp, ali moram da salvadzujem Sinisine i Nemanjine 'trekove' sa 'Karnevala Zivotinja'.
Snima se, Dersu, punom parom.
Samo da skapiram kako da dodjem do zavrsene misli, sve neki poluproizvod...
Stos' tice Fender-a i string tree-a, vise neka dokonost nego potreba, ali kada je drustvo vec krenulo, sto da ne.

Samo da skapiram kako da dodjem do zavrsene misli, sve neki poluproizvod...

Stos' tice Fender-a i string tree-a, vise neka dokonost nego potreba, ali kada je drustvo vec krenulo, sto da ne.

Lose radi. To je jos jedno od sranja na Fenderu...