Ali! Zašto ne utvrditi nešto objektivno, pronaći činjenice: da li su tzv. ručno motani magneti drugačiji ili nisu. Ukoliko jesu, da li su te razlike potpuno minorne. Nisam našao takve testove na netu, pa, evo jednog. U gitaru od šperploče (da ne bi drvo uticalo na rezultat), na istu poziciju (middle), stavljen je prvo jedan, a zatim drugi ručno motani pickup (mereno je da oba budu na identičnoj visini od žica). Snimano je direktno preko jednog DI boxa bez simulacija ičega, u komp (dakle, bez mikrofona, pojačala, sve to radi visoke konzistentnosti). Snimano je samo okidanje praznih žica. Zatim je rađena spektralna analiza, uporedo na crtežu su ista žica, drugi pickup. Svaki snimak je rađen više puta, često i različitim danima, da bi se izbegla mogućnost da na primećene razlike drastično utiču nešto osim pickup-a...
Evo dve zanimljive slike, na E žici (i tankoj i debeloj) ova dva pickup-a su manje-više, ista. Ali, na D žici, recimo, razlike su takve, da svakako ne bi bilo objektivno reći da su minorne!
E:

D:

Dakle, ovo, po meni, definitivno jeste dokaz da sam način motanja magnet utiče na zvuk. Razlike su takve da, objektivno, ljudi koji kažu da ih čuju i da im dosta znače - definitivno ne lažu, definitivno nije neki psiho efekat. Naravno, ljudi koji tvrde da ne čuju te razlike takođe imaju legitimno mišljenje, to već prevazilazi ovaj test..
Dalje, oni koji tvrde da su razlike između ručno i mašinski motanih magneta takve da se mogu "popraviti" ekvilajzerima (parametarskim recimo) - nisu u pravu! Kao što smo videli na testu, da bi se simulirao ručno motani magnet potrebni bi bili komplikovani ekvilajzeri koji zavise i od tona koji je detektovan. Drugim rečima, dok ne vidite štimer koji detektuje ton u 1ms recimo, neće biti ni simulacije ovoga...
E sad, ovo su single magneti, kod humbuckera se stvar još i više komplikuje...Odoh ja sad na more...
p.s. Naravno, mašina može da namota sve kao i ruka, kada se isprogramira. Kad kažem ručno motani magneti, mislim na malo nepravilnije načine motanja i menjanje tenzije žice (dok je kod mašinskog motanja to sve mnogo konstantnije i konzistentnije)
p.p.s.
Dokaz je u pudingu od vanile, a ton je u mesu..