Finiš i dilema?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Finiš i dilema?
ko oseti osetio je i libo ga taki, ko ne oseti nije osetio i libo ga taki
Kapiram da se do definitivnog zaključka može doći samo ako na jednoj đitri promeniš finiš pa uporediš.Funkomat wrote: Jebiga matori koliko smo puta pricali o ovome i stigli do istog zakljucka...
Da ali ne da skines 2mm fabrickog polija pa stavis dva sloja nitra. Isti majstor, isti nacin farbanja, najkvalitetniji moguci snimak pre i posle i onda da komentarisemo a da ne znamo koji je koji.
- Dersu Uzala
Haha, klasicna prica.fric wrote:hocete reci da se oseti razlika u zvuku elektricne gitare koja je presprcana nitrom i poly-em?
Znaci nebitno je sta iko prica, ti ostajes pri svome?
Ne mora nikakvo specijalno merenje da padne, već smo elaborirali da je subjektivni utisak vrlo bitan kod gitare, kako vibrira u ruci, kako trese škembe, između ostalog. Prateći suhu logiku, ako se već slažemo da nije svejedno od čega je đitra napravljena (kvalitetno drvo, šperka, medijapan itd itd), finiš mu tu dođe ko šlag na slovo i™, jedna od komponenti materijala, neodvojivi deo. Uostalom, ni ja se ne osećamFunkomat wrote:Da ali ne da skines 2mm fabrickog polija pa stavis dva sloja nitra. Isti majstor, isti nacin farbanja, najkvalitetniji moguci snimak pre i posle i onda da komentarisemo a da ne znamo koji je koji.

Pitao sam svojedobno o tome najpoznatijeg domaćeg dunđera/stolara, koji izvlači debele pare onima koji ne poštuju rokenrol tradiciju. Samo je slegao ramenima i rekao da sve utiče na ton, u ovoj ili onoj meri, bio to nut, fretboard, finiš ili šta već.
- Dersu Uzala
Interesantno, neko mi upravo hekovao u nalog.Dersu Uzala wrote:Haha, klasicna prica.fric wrote:hocete reci da se oseti razlika u zvuku elektricne gitare koja je presprcana nitrom i poly-em?
Znaci nebitno je sta iko prica, ti ostajes pri svome?
Misim, vi'te da zvaka nije moja?!?
Svaka cast matori, ko god da je.

Vidim da mnogi pricaju o finishu a izgleda da ne znaju bas puno. Pogotovo ovaj dersu... brrate minli...
Polyurethan kao KONDOM??? Bice vise da je Nitro kao kondmom.
Danasnji nitro nije isti kao nekad, ja sam licno lakirao ca. 100 gitara nitro i mozda nekih 20 polyuretanom, potroseno oko 60 litara Nitro laka...
Nema bolje od polyuratana ali treba tanko da se nanese, e sad u fabrikama nemaju vremena da se zezaju pa se uvek nanese debelo da bi kasnije sa masinama smirglovali bez straha da dojdu do dveta.
Polyuretan je tvrd sto je ustvari dobro i nemoze da bude kao kondom jer je veoma TVRD!
I kad se nanese tanko ca. 0,3mm to bude prva liga.
Nitro, danasnji, nije bas tvrd, ustvari je mekan i bice vise da je kao kondom sto je usvari lose kao sto dersu kaze.
Mozda stvarno dozvoljava nitro drvetu da dise itd. ali cinjenica da je mekan kvari mu prosek
Voleo bi sad da komentarisu ljudi koji stvarno imaju iskustva sa lakiranjem i finshom a ne cula rekla kazala...
Polyurethan kao KONDOM??? Bice vise da je Nitro kao kondmom.
Danasnji nitro nije isti kao nekad, ja sam licno lakirao ca. 100 gitara nitro i mozda nekih 20 polyuretanom, potroseno oko 60 litara Nitro laka...
Nema bolje od polyuratana ali treba tanko da se nanese, e sad u fabrikama nemaju vremena da se zezaju pa se uvek nanese debelo da bi kasnije sa masinama smirglovali bez straha da dojdu do dveta.
Polyuretan je tvrd sto je ustvari dobro i nemoze da bude kao kondom jer je veoma TVRD!
I kad se nanese tanko ca. 0,3mm to bude prva liga.
Nitro, danasnji, nije bas tvrd, ustvari je mekan i bice vise da je kao kondom sto je usvari lose kao sto dersu kaze.
Mozda stvarno dozvoljava nitro drvetu da dise itd. ali cinjenica da je mekan kvari mu prosek

Voleo bi sad da komentarisu ljudi koji stvarno imaju iskustva sa lakiranjem i finshom a ne cula rekla kazala...
- Hotstepper
Ja i hoću nitro lak na gitari da bi on mogao da puca i liže se, ovaj poli će uvek biti sjajan i kao nov i to me nervira.
Ne traže svi isto u finišu, mislite o tome.
Ne traže svi isto u finišu, mislite o tome.

-
shut up and refinish your guitar,
Nitro je ok ima puno prednosti.
Jeftin, jednostavan za obradu itd.
I ko voli relic fazon to je jedini izbor
Jeftin, jednostavan za obradu itd.
I ko voli relic fazon to je jedini izbor

nenadnenad wrote:shut up and refinish your guitar
Valjda osnovna poenta i jeste u tome?Gagi909 wrote: Mozda stvarno dozvoljava nitro drvetu da dise itd. ali
Ja licno mislim da nije, sta u opste znaci drvo da dise?!nebojsak wrote:Valjda osnovna poenta i jeste u tome?Gagi909 wrote: Mozda stvarno dozvoljava nitro drvetu da dise itd. ali
Nemora vise da dise jednom kad je oseceno i suvo, ako bi stvarno nitro dozvoljavao drvetu da "dise" to bi znacilo da bi gitara/drvo i ako je nitro lakirano moglo da primi vlagu i to bi bilo fatalno.
Moje iskustvo je, sto tvrdji lak to bolje i sto tanje nanesen jos bolje.
90% danasnji nitro lak nije napravljen da se dobije glatka podloga i da se polira vec da se u 2-3 sloja nanese bez smirglanja i na kraju da se vidi struktura drveta.
10% verovatno ima negde u USA gde se pravi mozda bas za instrumente
Zanimljiv podatakGagi909 wrote: 90% danasnji nitro lak nije napravljen da se dobije glatka podloga i da se polira vec da se u 2-3 sloja nanese bez smirglanja i na kraju da se vidi struktura drveta.
10% verovatno ima negde u USA gde se pravi mozda bas za instrumente

naglasio sam elektricna gitara jer jednostavno ne mogu da verujem da na dascurini debeloj 4-5 cm ili kolko li je vec ce se desiti prepoznatljiva tonska promena usled promene finisha....
i tako neki pricaju price ....cuj drvo treba da dise....onog momenta kad je poseceno i dovedeno do 8% vlaznosti prestalo je njegovo disanje a onda ponovo prodise ispod 8-10 ruku nitra jooooooj
oboss, like your post...
i tako neki pricaju price ....cuj drvo treba da dise....onog momenta kad je poseceno i dovedeno do 8% vlaznosti prestalo je njegovo disanje a onda ponovo prodise ispod 8-10 ruku nitra jooooooj
oboss, like your post...