Finiš i dilema?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Gagi909

Re: Finiš i dilema?

Post by Gagi909 » 07 Aug 2012, 22:48

Sva ta fama oko nitro laka je nastala zbog starih vintage instrumenata.

Taj stari nitro lak se pravio za autoindustriju i sa namerom da se smirgla, bude glatak i polira.
Uz to bile su neke substance na biljnoj bazi koje su se zamenile sintetikom.

Kada nazoves proizvdjaca nitro laka i pitas kako se upotrebljava i nanosi, svi ce ti reci, ide osnovni 1 do 2 ruke smirglanje nije obavezno i 1-2 ruke sjaj.
Nesmes da pitas farbaru na cosku jer ce ti oni reci to sto zelis da cujes...

Nedavno mi je jedan dobar majstor odgovorio sa, cinjenica da nitro puca je dokaz da je lak tvrd jer da nije tvrd nebi popucao, jeli...

1. Ako ga naneses kao sto proizvodjac kaze, nece puci nikad, ono, mozes da mu radis sta hoces, relic koliko zelis... nista.
2. Sam nitro od sebe nece da pukne, uglavnom se goriste neki freez sprejevi, znaci ide za sekundu na -15, brrate puci ce i guma od traktora ako je za sekundu na -15 ohladis :-D

Neki misle da je nitro bolji (cula rekla kazala) zato sto Fenderi kostaju vise sa nitro lakom , custom shop ovo ono, poenta custom shopa je reprodukcija starih gitara,
tolika je fama nastala oko nitro da je to manje vise fora, prodaju se muda za bubrege i fender custom shop je vec odavno masovna produkcija, kao svi su master builderi ima njih 10 a godisnje se napravi 5000 FENDER CUSTOM SHOPA :-D
Komercijala, prodaje se to sto se trazi...

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Aug 2012, 23:55

Nije da sam previše razumeo od toga što kuckaš, ali pretpostavljam da ću imati prilike lično da se uverim u pros i cons.

Perce

Post by Perce » 08 Aug 2012, 01:11

E super, i sada kada treba da lakiram gitaru, vise ne znam sa kojim lakom. Prvo sam na umu imao dvo-komponentni PU a onda ovde citam kako je taj PU ondom varijanta a nitro ima dusu i svasta nesto....

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Aug 2012, 01:19

Jebo dušu. Poliuretan i da se šutiraš u dupe.

fric

Post by fric » 08 Aug 2012, 08:00

Perce wrote:E super, i sada kada treba da lakiram gitaru, vise ne znam sa kojim lakom. Prvo sam na umu imao dvo-komponentni PU a onda ovde citam kako je taj PU ondom varijanta a nitro ima dusu i svasta nesto....

u tome i jeste poenta , koji god lak pravilno naneses ce odraditi posao tako da opusteno koristi sto imas i sto ti je pri ruci..
a ti ondomi citav zivot sviraju na nenastimovanim gitarama a imaju uvo da cuju razliku u finishu poli-a i nitra a nikad i nisu izvrsili merodavan experiment tipa dve gitare edna poli druga nitro ili .....

fric

Post by fric » 08 Aug 2012, 08:38

Dersu Uzala wrote: ali najjaca fora mi je oduvek bila 'dobro osuseno drvo' (u tamo nekim susarama), prica koju su i ovde pozvali da izadje na crtu. Izgleda da su ovi iz Kremone lagali, a ladno koristili drvo odlezalo u vodi. A te price me progone od davnina, svaki mornar i ribar mi je uvek pricao, nemoj da si glup, najrezonantnije je drvo koje odlezi u vodi. :mrgreen:

P.S. Prodire u telo i kreira te staklaste veze koje cine telo rezonantnijim, poliuretan su plasticne gace, a razna ulja umrtvljuju rezonansu instrumenta jer se u telu rubberzie, postanu gumasta. A guma jel apsorbuje oscilacije. .

Dersu molim te o kakvim rezonancama ti govoris?

drvo u krajnjem proizvodu momaka iz Kremone je bio max 4mm debeo i to se iskljucivo radilo o smrci
i njihovi prizvodi(violine ,vihuele, chela itd) kad kucnes prstom po prednjoj ploci, zadnjoj ploci cujes neki ton koji odgovara rezonanci te kutije i te ploce i uglavnom ima i neki sustein. taj ton koji se cuje predstavlja rezonancu kutije i ploce te se kod gitara (akusticnih i klasicnih)ta rezonanca kutije krece oko 100hz a ploce od 170-250Hz .
akakav ton imas kad kucnes u telo el. gitare , kakvu to rezonancu ima daska debela 4-5cm??? da li si igde cuo o podatcima rezonanci tela el gitara? nisi i niti ces jer je to glupost velika kolika je i rezonanca tela el.gitare(velika van slusnog opsega).

a onda sledi prica lak ubija rezonancu ..... :povrac:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Aug 2012, 09:00

pa dobro zar ne mozhe samo da se prizna da razlichiti ljudi razlichito chuju i osecaju, potpuno je nebitno da li objektivno poli i nitro daju drugachije zvuke na istoj gitari bitno je ono kako svirach oseca gitaru dok je drzhi u rukama. ja sam svukao poli sa telekastera jer mi je izgledao kao neka plastichna igrachka i to me je nerviralo, sa nitrom izgleda mnogo vishe po mom ukusu a potpuno sam siguran da zvuchi bar 10% bolje, iako mislim daj ekombinacija koshtani nut + orange drop kond + nitro finish podigla taj procenat na jedno 20-25%, a to je dosta. i ne kajem se shto sam to uradio. da nije bilo razlike nakon svlachenja polija i lakiranja nitrom rekao bih to, zashto da ne, opet bi mi ostala satisfakcija izgledom gitare. prvo shto sam primetio nakon svlachenja polija i prebacivanja u nitro je znachajno duzhi sustain a i pojachano drmusanje na stomaku prilikom jacheg okidanja debljih zhica pri gornjim pragovima nikako ne shkodi
na kraju krajeva najgore je kad majstor pricha o tonu. o tonu treba da pricha umetnik. naravno, postoje mnogi muzichki umetnici kojima ton nije uopshte bitan [vec samo sadrzhah njihove umetnosti a ne i pokazna forma ajde da kazhemo kao shto je to sa gitarskim tonom sluchaj] shto je takodje savrsheno ok jelte.

Perce

Post by Perce » 08 Aug 2012, 09:22

U principu, sve se na kraju svodi na "koristi ono sa cime ces biti najzadovoljniji" jer jednom Nitro loveru ni jedan PUritanac nece poljuljati veru bilo kakvim argumentom i obratno, imho.

A sad konkretno pitanje (oko kojeg se valjda nece toliko koplja lomiti) : Sta pazariti kod nas od lakova na Nitro bazi a sta na PU bazi?

Usred Zala

Post by Usred Zala » 08 Aug 2012, 09:35

Moderatori brišite ovo, greška!
Last edited by Usred Zala on 08 Aug 2012, 09:36, edited 1 time in total.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 08 Aug 2012, 09:36

Gagi909 wrote: Polyurethan kao KONDOM??? Bice vise da je Nitro kao kondmom.

Danasnji nitro nije isti kao nekad, ja sam licno lakirao ca. 100 gitara nitro i mozda nekih 20 polyuretanom, potroseno oko 60 litara Nitro laka...
Ne zvuči logično!
Nitro je nitro i uvek ima isti sastav. Dodaci nisu kritični, osnova je bitna. Kvalitet sirovine se razlikuje kao i tehnologija izrade. Nije isto ako je sirovina ruska ili rumunska, a lak napravi neka mala privreda u Srbiji ili neka velika i jako poznata svetska hemijska kuća od proverene italijanske ili nemačke sirovine. Pa već mnogo godina unazad je primera radi poznato da Dugini ili Hempro lakovi nisu mogli ni da prismrde Nemačkom e sad kako se zbaše Kuncval ili tako nekako. Znači pričam o tome da je u pitanju sumnja u kvalitet laka, a ne vrstu.

Gitara se i lakira između ostalog da se spreči preterano vlaženje/sušenje drveta. Ne valja ni presušeno drvo, naravno. Najbolje je negde oko 5-6% vlage i lak bilo koje vrste treba da drvo održi na tom nivou.

Nitro je (uglavnom) napušten u svetu zbog toga što je vrlo otrovan i neekološki, sporo se suši i nije dovoljno izdržljiv. Nekada su se i nameštaj i automobili farbali isključivo nitro jer drugoga nije bilo. Vreme donosi nove tehnologije i razne vrste lakova i ubeđen sam da je današnja tehnologija dobra i napredna, ali treba birati kvalitet, a to uglavnom ne podrazumeva kupovinu u prvoj farbari iza ćoška.

Gagi909

Post by Gagi909 » 08 Aug 2012, 12:11

nebojsak wrote:Nije da sam previše razumeo od toga što kuckaš, ali pretpostavljam da ću imati prilike lično da se uverim u pros i cons.
Bilo bi fer da uporedis gitaru sa Polyuretanom koja nije lakirana u fabrici, vec od majsora koji je pazljivo lakirao da bude sto tanje.

Slazem se i ja da 2mm (napred i nazad to su 4mm) polyuretana skodi svakoj gitari.

Gagi909

Post by Gagi909 » 08 Aug 2012, 12:29

Usred Zala wrote:
Gagi909 wrote: Polyurethan kao KONDOM??? Bice vise da je Nitro kao kondmom.

Danasnji nitro nije isti kao nekad, ja sam licno lakirao ca. 100 gitara nitro i mozda nekih 20 polyuretanom, potroseno oko 60 litara Nitro laka...
Ne zvuči logično!
Nitro je nitro i uvek ima isti sastav. Dodaci nisu kritični, osnova je bitna. Kvalitet sirovine se razlikuje kao i tehnologija izrade. Nije isto ako je sirovina ruska ili rumunska, a lak napravi neka mala privreda u Srbiji ili neka velika i jako poznata svetska hemijska kuća od proverene italijanske ili nemačke sirovine. Pa već mnogo godina unazad je primera radi poznato da Dugini ili Hempro lakovi nisu mogli ni da prismrde Nemačkom e sad kako se zbaše Kuncval ili tako nekako. Znači pričam o tome da je u pitanju sumnja u kvalitet laka, a ne vrstu.

Gitara se i lakira između ostalog da se spreči preterano vlaženje/sušenje drveta. Ne valja ni presušeno drvo, naravno. Najbolje je negde oko 5-6% vlage i lak bilo koje vrste treba da drvo održi na tom nivou.

Nitro je (uglavnom) napušten u svetu zbog toga što je vrlo otrovan i neekološki, sporo se suši i nije dovoljno izdržljiv. Nekada su se i nameštaj i automobili farbali isključivo nitro jer drugoga nije bilo. Vreme donosi nove tehnologije i razne vrste lakova i ubeđen sam da je današnja tehnologija dobra i napredna, ali treba birati kvalitet, a to uglavnom ne podrazumeva kupovinu u prvoj farbari iza ćoška.

U nitro se nekad stavljalo ulje na biljnoj bazi. To ulje je uglavnom sluzilo kao omeksivac i kako je to ulje vremeno isparavalo lak je poceo da puca i da se kida. Uglavnom je to razlog za vintage look ;-)
Kada je ta biljka, (ne zam vise koja ali mogu da pogledam ako nekog bas zanima) postala zasticena zamenila se sintetickim omeksivacem.

Ja sam licno isao kod firme http://www.cromalacke.com
Tu sam sa zenom koja je bila boss u laboratoriju razgovarao dali je moguce da mi se napravi tvrdji nitro i koje je namenjen da bude finish glatak i poliran. Ili da se uzme neki tvrdji omeksivas itd.
A probao sam sve sto sam mogao od Hesse Lignal do Zvezde.
Mogu vam reci da je zvezda nije losa

michabass

Post by michabass » 08 Aug 2012, 13:39

fric wrote:akakav ton imas kad kucnes u telo el. gitare , kakvu to rezonancu ima daska debela 4-5cm??? da li si igde cuo o podatcima rezonanci tela el gitara? nisi i niti ces jer je to glupost velika kolika je i rezonanca tela el.gitare(velika van slusnog opsega).
a onda sledi prica lak ubija rezonancu ..... :povrac:
Uz dužno poštovanje (koje ukazujem svima u startu čak i nepoznatim ljudima koji ga možda i ne zaslužuju) ovo što ste napisali nema veze s istinom. Sva tela rezonuju na nekoj frekvenciji. Naravno da akustični instrumenti rezonuju drugačijom frekvencijom i amplitudom od električnih ali reći da električni instrumenti nemaju rezonansu je van pameti.
Rezonansa nekog tela se naučno meri akcelerometrima (accelerometer) i postoji izobilje podataka na internetu o merenjima rezonansi tela - električne gitare naprimer. Ovom izjavom ste pokazali da niste baš najbolje informisani u najmanju ruku, zašto sami sebe diskreditujete iz dalje ozbiljne rasprave?

Pogledajte ove linkove:
http://www.acs.psu.edu/drussell/guitars/electric.html
http://online.physics.uiuc.edu/courses/ ... Report.pdf

E sad istini za volju, ja lično nisam našao baš naučne radove na temu uticaja finiša na rezonanse tela, ali verujem da ima nekog, makar i minornog uticaja, jer je sve jedno s drugim povezano, nema akcije bez reakcije... :bambi:
Lično preferiram nitro (naročito za vrat) zbog osećaja pod rukom ali ni dobro odradjen (čitaj matiran) poliester ili poliuretan mi nisu strani.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 08 Aug 2012, 16:27

Nešto mi se čudno dešava sa računarom. Molim moderatore da obrišu prethodni post jer nisam imao nameru takav da ode.
Neću više postovati dok ne pregledam računar.

dweezil

Post by dweezil » 08 Aug 2012, 22:04

nitro je dobar za parket ali je zeznuto ako su zatvreni prozori a ukljuci se grejalica da se brze hladi ili se zapali jedan sigar, u cilju esplozije, to se zbilo u Nusicevoj ulici, prosle zime, ali je posle bio bolji sound i vise vintage

Post Reply