Tone to die for

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nebojsak

Re: Tone to die for

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 20:20

Je l može onda odgovor i meni, onaj koji se tiče raspalih naduvanih studenata? :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 18 Aug 2012, 20:27

Dushan S wrote:
sinisake wrote:
Cek Sinisa, ti u tim godinama jos gledas video skole?
Pa, jbg, ucim cio zivot. :bambi: I da, i ja obozavam Svedove intervjue, to je nepresusni izvor shege... :bow: :metal:

Nego, Dule, ne znam na koje ti pitanje nisam odgovorio, vraticu se i pazljivo procitati sve, ALI ocekujem i ja odgovore. Mislim, mora se neki zakljucak udariti na raspravu... :)
Pitao sam te šta misliš o dotične tri osobe. A za odgovore nije problem, pričam ja tj kucam i više nego što treba!
Pa za Di Meolu sam rekao, Bili ima nekoliko opakih udaraca (Majonez, Tudej, 1979, Disarm, itd, itd...) i lepo svira djitru (taman toliko dobro da mu ne smeta u stvaranju, mada bi on voleo da svira bolje :mrgreen: ), Holcvort je opak gitarista, svidjaju mi se neka soliranja, preslusao jedan album i nekoliko YT klipova, ime nijedne konpozicije nisam zapamtio... :nixweiss:

Sade ti!
Last edited by sinisake on 18 Aug 2012, 20:28, edited 1 time in total.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 20:28

nebojsak wrote: Ja mislim da ti mene zajebavaš. Još jednom, uporedimo ovo što si ti meni podmetnuo
Pošto tvrditi da svi koji znaju da sviraju ne mogu da naprave pesmu
sa ovim što sam ja pojasnio
Dakle, lični stav korisnika nebojsak je da u rokenrolu nema dobrih pesama od strane muzičara koji su odlični tehničari na svom instrumentu, a pritom se njihov rad u bendu svodi na apsolutno liderstvo i bend im je samo pratnja.
Siniša potvrdio. Dakle, još jednom, uporedi razlike između ova dva u kvotovima.
Ajmo sad redom. Prvo, ponašaš se čudno i malo neprijateljski, bar koliko je to moguće na internetu, jel. Izbor reči ti je takav, na primer to "podmetnuo". Koji je moj interes da ja nekom podmećem, mogu da se raspravljam sporta radi, ali ne kapiram da neko može da doživi da mu neko nešto "podmeće" pošto se to radi sa nekim ciljem i zlonamerno. Ajd, možda je to problem semantike i klasičnog internet nerazumevanja.

Ajmo redom, Sinisake je imao određenu tvrdnju. Ta tvrdnja nije bila kao ovo što sada ti pričaš i kako tvrdiš da si mislio sve vreme. Sinisake nije pomenuo muzičare koji su poznati kao šred gitaristi. Vai se proslavio zapravo prvo kao "onaj mali što je svirao sa Zapom", a zatim kao gitarista u bendovima koje su vodili poznati likovi kao što su David Lee Roth i Coverdale. Takođe pomenuo je likove koji nisu poznati kao vidi šta ja mogu gitaristi već ljudi koji su dobijali silne Gremije, koji su voljeni zato što su i dobri kompozitori i autori, koji su imali nove ideje u svoje vreme i zadužili kompletan muzički svet. To nije moj stav, konačno, već stav njihovih kolega. Znači kad Sinisake kaže to što misli, on govori da zato što neko tehnički dobro svira ne može da napravi dobru pesmu, bar je on nije do tad čuo.
Ti si na to udario plus, znači da se sa tim potpuno slažeš, da misliš isto.
Kad onda u tom kontekstu napišeš:
Dakle, lični stav korisnika nebojsak je da u rokenrolu nema dobrih pesama od strane muzičara koji su odlični tehničari na svom instrumentu, a pritom se njihov rad u bendu svodi na apsolutno liderstvo i bend im je samo pratnja. takvu rečenicu će iz konteksta da se slažeš sa Sinisake-om značiti da ti doživljavaš i da je na primer Vai čovek koje je apsolutno lider u svom bendu - ali on to nije bio kad se proslavio. Znači ja onda kapiram da ti doživljavaš da bilo koji bend koji ima istaknutu gitaru kao recimo Dream Theater spada u tu grupu. Sad ti hoćeš da kažeš da se ipak ne slažeš sa Sinisakeom, nego si plus-ovao onako, a u stvari uslov ti je on solo lider svog benda. Znači ti sad tvrdiš, ako te dobro razumem da ako je neko lik koji svira solo deset minuta, ono štrikanje, ali nije gazda u bendu, ima pevanja i to, onda ostavljaš mogućnost da taj bend ima dobrih pesama. Malo sve to stvara konfuziju meni koji pokušavam a te skapiram.
Elem to prvo znači da si promenio iskaz a nisi rekao da si ga promenio, tj da se ipak ne slažeš sa Sinisake-om koji to ako se sad opet možda ja ne varam, za sve gitaroše koji su potkovani tehničari ubice ili šta već. Ti znači povlačiš taj +1 nego misliš da ne valjda da su gazde svog benda. To onda takođe valjda znači da to misliš samo za gitariste, ali ako Jonas Hellborg pravi bend ili Chick Corea, ili dakle ako je gitaroš Henderson, iz neki tebi znanih razloga to onda odjednom ima autorsku vrednost jer nije rock?

Evo to je moj maksimalni napor da te dodatno razumem.

Ali stojim pri tome da mi je tvoj stav pomalo detinjast i doživljavam da zahteva da se čovek mentalno zatvori. Ako ništa drugo, Vai je na primer sa svojim solo radovima toliko daleko otišao da nisam siguran da li je to uopšte više rok muzika, a koliko je to realno neki malo tvrđi fusion.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 20:41

nebojsak wrote: Pazi, ti si napisao ovo gore, i mene živo zanima na koga si mislio. Je l toliko teško ispljunuti makar jedno ime, a usput i obrazložiti tvrdnje da je neko propali student i večito naduvan. Ja sam sasvim spreman da ti izlistam likove na koje sam mislio kad sam napisao ono za gitariste lidere sa pratnjom, a kad polemišem o nečemu, očekujem i da druga strana bude fer i navede na šta misli.
Bend propalih studenata koji su večito naduvani, sa blago raštimovanim gitarama i izrecitovanim tekstom koji ima malo značenja ali zvuči "pametno" ima mnogo veću šansu da bude shvaćen od publike i kritike kao "Art" nego uradak nekog ko je odrao dupe od učenja svog instrumenta.
Evo ovako beše izjava.
Zamisli da sam izjavio "Neki lik iz kraja koji se tripuje da zna da repuje i ima poluizmišljenu prošlost u gengovima, sa tekstovima u kojima se ponavljaju seksistički klišei i puvanje o nepostojećoj prošlosti ima veće šanse da se probije danas nego neko ko pokušava da radi muziku sa smislom i artističkom vrednošću". Da li bi ti i to smetalo? Pošto je de fakto - tačna tvrdnja. To nije tvrdnja da je rep muzika smeće. Nego da neko ko je u skladu sa određenim imidžom i trenutnim očekivanjima publike i izdavača ima veće šanse, neopravdano. To naravno, znači i da neki polupismeni majmun ima veće šanse da postane zvezda dok Saul Williams može do sutra da radi odličnu muziku. Njegov rep nije toliko interesantan raji ili onima koji plasiraju rep muziku, jer mu pakovanje ne odgovara određenom klišeu.

Ajd sad razmisli opet o mojoj izjavi. Ona glasi da onaj ko je u skladu sa određenim klišeom "alternativnog umetnika" ima veće šanse da prođe nego neko ko poseduje određene kvalitete. Da li sam ja rekao da su svi koji su u skladu sa tim klišeom automatski loši? Ima dobrih alternative rock bendova koji izgledaju u skladu sa klišeom. Takođe da li sam ja rekao da su samo šred svirači odrali guzicu radeći? Ono što sam naravno mislio je da ako neko u rok muzici zna da jako dobro svira svoj instrument i pokazuje tu kompetenciju ISUVIŠE, tim rizikuje u domaćim vodama da neko počne da se mršti - video sam takve situacije.

Ti iz nekog razloga insistiraš da je moja rečenica uvredljiva. Da li sam ja smislio taj imidž i stav? Ako nisam a navedem ga, zašto je to uvredljivo?

Konačno, mene nervira ta pojava, da se pakovanje prodaje a kvalitet ignoriše, u bilo kojoj vrsti muzike. Za tu pojavu nisu krivi muzičari koliko mediji i ljudi na mestima koja su bitna po muziku. Dakle ako neki bzvz bend prolazi, to je prvo krivica nekog ko ga gura, a tek onda samog benda - jer možda da nailazi na realističniji tretman, bolje bi radili.
Da li se sad razumemo? Ne imenujem bend ne zato što na prazno pričam već zato što nije na meni da ih imenujem ili vređam, mene nervira kliše i oni koji ga guraju. Znači mogu da imenujem da mi se povraća od Popo Boks politike, ili B92 politike, cele te tradicije koja je krenula sa raznim masturbacijama novinara u Džuboksu nekad davno. A možemo odvojeno u nekoj temi da pričamo i o imenima koga sve smatram odgovornim što stvari ovde ne valjaju. Ali neću ti imenovati bendove jer u toj rečenici ponavljam, ja adresiram sistem koji gura kliše i pakovanje a ne bendove same po sebi. Mogu da ti pomenem da postoje dobri bendovi, da na primer Goribor razvaljuju iako ja ne volim toliko njihovu muziku, ali neću da se bavim nečim niskim kao što je pljuvanje kolega kako su vezare - to je njihov problem ako su vezare.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 20:43

Dushan S wrote:...
Uff...

Ajde opet, poslednji put. Dakle, nema potrebe da se hvataš za onu Sinišinu tvrdnju koju sam plusjedanirao™, pošto smo već ustanovili da nije bila jasno sročena, pa sam je iz tog razloga sročio jasnije i ponovio više puta. Siniša je takođe potvrdio na šta misli, a to je isto to. Elem, bez obzira na to što sam sve to naglasio više puta, ti se posle toga i dalje hvataš za ono prvo i pričaš mi kako menjam iskaz. Zašto?

Da se pocetimo
Dakle, lični stav korisnika nebojsak je da u rokenrolu nema dobrih pesama od strane muzičara koji su odlični tehničari na svom instrumentu, a pritom se njihov rad u bendu svodi na apsolutno liderstvo i bend im je samo pratnja
Elaboracija: bespredmetno je pominjati Vaia u kontekstu Zappe i Whitesnake, pošto je on tu bio samo član benda i nije pravio pesme, koliko ja znam. Ono iz kvota se odnosi na te gitariste koji nastupaju kao solisti, dakle on, Ingvi i Satriani na prvom mestu, između ostalog. Oni ne prave pesme, to nije pesma, to je par delova koji se okreću oko par fraza, a 80% stvari je gitarski solo. I to nema veze sa bendom manje više ravnopravnih članova tipa Van Halen, gde je Eddie priznati gitaroški heroj, ali svira u funkciji benda, bend nije podređen samo njemu. Još jednom, u bendovima Vaia i Satrianija sve je podređeno njima 100%, to su prateći bendovi gitarista. Oni ne prave pesme, nego sviraju solo. U tome je razlika, i mislim da ne mogu jasniji da budem od ovog, te ću time i završiti.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 20:53

Dushan S wrote:Ti iz nekog razloga insistiraš da je moja rečenica uvredljiva. Da li sam ja smislio taj imidž i stav? Ako nisam a navedem ga, zašto je to uvredljivo?
Opet mnogo reči bez direktnog odgovora na pitanje.

Realno, ne znam za taj imidž i stav u kontekstu kako si ga ti predstavio, tačnije, on se može primeniti na 95% svetskih bendova, Drugo, jeste uvredljiv i jadnjikav, pošto u prvi plan stavlja stvari koje realno nemaju veze sa muzikom. Kao kad bih ja sad rekao da je Satriani isfrustrirani patuljak a Ingvi ima malu kitu, pa to kompenzuju gitarom kao falusnim simbolom, i drndaju solaže da bi privukli pičke. Treće, to implicira da ti ekšli znaš da su ti ljudi propali studenti i non stop naduvani i da sviraju samo zbog hajpa, što predstavlja težak paušal sa elementima tabloidnog tračarenja.

Na kraju, to su stvari koje prilično često umeš da pomeneš, pa se opravdano stiče utisak da te opasno žulja. I opet, nije fer u diskusiji ispaljivati takve stvari, a onda "e neću da kažem ko je" i širenje i razvodnjavanje. Jbg.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 21:02

sinisake wrote:
Dushan S wrote:
sinisake wrote: Pa, jbg, ucim cio zivot. :bambi: I da, i ja obozavam Svedove intervjue, to je nepresusni izvor shege... :bow: :metal:

Nego, Dule, ne znam na koje ti pitanje nisam odgovorio, vraticu se i pazljivo procitati sve, ALI ocekujem i ja odgovore. Mislim, mora se neki zakljucak udariti na raspravu... :)
Pitao sam te šta misliš o dotične tri osobe. A za odgovore nije problem, pričam ja tj kucam i više nego što treba!
Pa za Di Meolu sam rekao, Bili ima nekoliko opakih udaraca (Majonez, Tudej, 1979, Disarm, itd, itd...) i lepo svira djitru (taman toliko dobro da mu ne smeta u stvaranju, mada bi on voleo da svira bolje :mrgreen: ), Holcvort je opak gitarista, svidjaju mi se neka soliranja, preslusao jedan album i nekoliko YT klipova, ime nijedne konpozicije nisam zapamtio... :nixweiss:

Sade ti!
Posle cele ove rasprave sa Nebojsom koji izgleda doživljava da vređam, čini se njegovu voljenu alternativu ili šta već nekako ne znam da li ima smisla vraćati se na početak priče al ajd.

Već sam napisao da me je napuštanje klišea o dobroj i manje dobroj muzici i to što sam podjednako počeo na primer čitati ozbiljne intervjue sa bendovima koje ne volim obogatilo. Moj generalni utisak je i dan danas da je zapanjujuće koliko, naročito američki bendovi, vrlo ozbiljno shvataju ono što rade, puno vežbaju i šljakaju na muzici čak i kad su punk rock, a koliko su muzički široki i koliko zapravo svi imaju poštovanja prema kvalitetnim sviračima i autorima iz drugih žanrova. Ni nalik naravno odnosu publike koja voli klupski stil razmišljanja i pljuje ono što ne voli muzički.
E sad prvo iz tog konteksta, to što si ti izjavio mi je jednostavno ograničena vrsta razmišljanja, u kojoj je neko nešto što ne voli ili ne razume ili nešto treće smestio u određene mentalne kasete i odeljke i klasifikovao kao "to je tako". Nije da ti nemaš prava da to misliš, ali se kosi sa logikom.
Prvo i osnovno, instrumentalna muziku ima često sličnu strukturu kao i vokalna. Satriani je postao popularan radeći pesme koje imaju rock strukturu. Rif, strofa, refren, strofa refren, rif, solo, refren, kraj. Pri tome je postao poznat i po tome što su te pesme jako pevljive i slušljive i onima koji nisu gitaroši. Dakle OSNOVNE ODLIKE Satrianija su da NIJE šreder, da pravi slušljive pesme, jednostavne i da je pitak. Takođe je univerzalno slavljen kao inovator i prvi čovek koji je učinio instrumentalnu rok muziku komercijalnom. E sad u svetlu toga tvoja tvrdnja je kao da si rekao "Mercedes možda ne ide loše, ali to nisu dobra kola, jer je kao i Fiat firma koja se gura sa jeftinijim kolima i proizvodima koji nemaju kvaliteta. Jednostavno sve je pogrešno u tvojoj izjavi.
Za Bilija sam te pitao zbog one priče koju sam već napisao Nebojši, iz Guitar World-a. Dapače gomila svirača iz običnijih rok bendova ceni i poštuje uradak nekih ozbiljnih gitaroša. Onda mi je opet interesantno zašto neko može da kaže da je taj i taj gitarista ok i svira sa feeling-om a Satriani je šatro tehničar, kada znam da upravo taj gitarista za koga se govori da ima feeling misli za Satrianija da je svetski mega car. To znači da neki forumaš kada hvali nekog gitaroša koji je slow hand istovremeno tvrdi da zna čak i bolje od tog gitaroša šta je dobro. Tako i ti.

Konačno, što se tiče Al Di Meole - ja sam doživeo da zevam na njegovom koncertu, ume da udavi. Ali je on tolika ozbiljna veličina pa sam logično hteo videti šta ćeš reći. Holdsworth-a volim donekle ali ga ne razumem dovoljno dobro. Voleo bih ali ne mogu, jbg. A to ne znači da je njegova muzika glupa, već da je problem u meni. Možda jednog dana naučim da ga volim, a dotle se ne pravim pametan tvrdnjama da npr Holldsworth ne ume da napravi dobru pesmu, samo zato što ja to ne kapiram. U čemu je i suština mog pametovanja i smaranja ovde na temi.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 21:12

nebojsak wrote:
Ajde opet, poslednji put. Dakle, nema potrebe da se hvataš za onu Sinišinu tvrdnju koju sam plusjedanirao™, pošto smo već ustanovili da nije bila jasno sročena, pa sam je iz tog razloga sročio jasnije i ponovio više puta. Siniša je takođe potvrdio na šta misli, a to je isto to. Elem, bez obzira na to što sam sve to naglasio više puta, ti se posle toga i dalje hvataš za ono prvo i pričaš mi kako menjam iskaz. Zašto?
Zašto? Pa zato što smo i ušli u celu raspravu oko tvog +1. A to što ti pričaš uopšte nije ono što je Siniša rekao, ne pričate isto, što ajd sad, već nije ni bitno. Ti izgleda misliš da neko treba da nekim magijskim metodom pogodi da si ti udario +1 ali u stvari si mislio nešto drugo, a onda kad ti daš objašnjenje koje menja smisao, ta osoba treba da zna da sad sve što priča treba da izmesti iz konteksta. Možda tebi sve izgleda lepo i logično jer si ti u svojoj glavi pa znaš šta misliš, ali brate ja čitam ono što napišeš, i naravno, hvatam se za ono što napišeš.

Elaboracija: bespredmetno je pominjati Vaia u kontekstu Zappe i Whitesnake, pošto je on tu bio samo član benda i nije pravio pesme, koliko ja znam. Ono iz kvota se odnosi na te gitariste koji nastupaju kao solisti, dakle on, Ingvi i Satriani na prvom mestu, između ostalog.
Ti se proizvoljno koristiš argumentima kako ti odgovara. Vai je postao poznat svirajući u bendovima gde je neko drugi bio šef, a on samo gitarista, ali je bio kompozitor muzike - sa David Lee Roth-om je bio taj slučaj, i upravo je tada postao svetski poznat, a tako sam i ja čuo za njega. To što sad tebi za tvoje tvrdnje više odgovara da pokušaš da ga naguraš u neki kliše gitarskog Ingwie masturbatora, razumem ja tebe, al jbg, nije on taj, sorry.
Oni ne prave pesme, to nije pesma, to je par delova koji se okreću oko par fraza, a 80% stvari je gitarski solo.
Da li želiš da kažeš da je to stvar tvoje percepcije, to jest kad gitara svira melodiju ti nisi u stanju da čuješ da je to melodija, a kad je svira ne znam, violina onda prepoznaješ da je to melodija? I objasni mi takođe da li tvoja logika važi i za sve ostalo, pa ti je neprihvatljivo da album pijaniste ima klavir u prvom planu, album saksofoniste saksofon, pa je svaka muzika u kojoj melodiju svira instrument samo iživljavanje a umetnost je jedino kad melodiju peva vokal? A kao drugo, po tvom komentaru, kapiram ja da ti nikad zapravo nisi ni preslušao neki Vai-ev album, pošto to toooooooliko nema veze sa njegovom muzikom.
I to nema veze sa bendom manje više ravnopravnih članova tipa Van Halen, gde je Eddie priznati gitaroški heroj, ali svira u funkciji benda, bend nije podređen samo njemu. Još jednom, u bendovima Vaia i Satrianija sve je podređeno njima 100%, to su prateći bendovi gitarista. Oni ne prave pesme, nego sviraju solo. U tome je razlika, i mislim da ne mogu jasniji da budem od ovog, te ću time i završiti.
Kapiram, ali ako je podređeno Chick Corea-i onda je ok? Ili ako je podređeno nekom pevaču onda je isto u redu? Samo da nije gitara u prvom planu jer je to apriori zločin?

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 21:20

nebojsak wrote:
Dushan S wrote:Ti iz nekog razloga insistiraš da je moja rečenica uvredljiva. Da li sam ja smislio taj imidž i stav? Ako nisam a navedem ga, zašto je to uvredljivo?
Opet mnogo reči bez direktnog odgovora na pitanje.

Realno, ne znam za taj imidž i stav u kontekstu kako si ga ti predstavio, tačnije, on se može primeniti na 95% svetskih bendova, Drugo, jeste uvredljiv i jadnjikav, pošto u prvi plan stavlja stvari koje realno nemaju veze sa muzikom. Kao kad bih ja sad rekao da je Satriani isfrustrirani patuljak a Ingvi ima malu kitu, pa to kompenzuju gitarom kao falusnim simbolom, i drndaju solaže da bi privukli pičke. Treće, to implicira da ti ekšli znaš da su ti ljudi propali studenti i non stop naduvani i da sviraju samo zbog hajpa, što predstavlja težak paušal sa elementima tabloidnog tračarenja.

Na kraju, to su stvari koje prilično često umeš da pomeneš, pa se opravdano stiče utisak da te opasno žulja. I opet, nije fer u diskusiji ispaljivati takve stvari, a onda "e neću da kažem ko je" i širenje i razvodnjavanje. Jbg.
Pazi šta si napisao, pročitaj malo bolje. Da je "uvredljiv i jadnjikav, pošto u prvi plan stavlja stvari koje realno nemaju veze sa muzikom". Taj imidž on to radi, stavlja u prvi plan irelevantne stvari. Da li sam ja izmislio taj imidž? Nisam. Idi se žali an uvredljivost onom ko gura takav imidž kao relevantnu formu. Ne može neko da bude uvredljiv samo zato što saopštava nešto što već postoji onako kako jeste. Drugo sad već počinješ da se praviš kao da ne razumeš. Napisao sam ti vrlo dobro šta mislim i ti očigledno ne želiš da razumeš. Primeri ti nemaju veze sa mozgom. Evo da ti pomognem: Obrnuta izjava od moje za Šredere bi glasila "Gomila gitaroša koji su samo vežbali kao majmuni i radom nadoknađivali nedostatak sopstvene muzikalnosti je tokom osamdesetih dobila svoje parče slave, dok su zaista talentovani ljudi stajali u senci zato što je nekim metal glupanderima bilo interesantno što neko ruši brzinske rekorde na gitari".
Vidiš, to nije uvreda, nego je tvrdnja koja je istinita. I to je pravo poređenje a ovo što si ti napisao nema veze sa vezom, niti je nalik.

A da li me žulja, naravno da me žulja jer živim ovde, pa gledam kako gomila ljudi ima problema sa tim, pa i ja. Mi čak i manje nego neko drugi, ako ćemo realno. Nisam ja dobio 1 na pop boksu u recenziji, ili ignorisan od Diskomera, ili su mi bila zatvorena vrata TV-a, zapravo, skoro svuda smo bili. Ali govorim istinu o realnim problemima, a tebi ako se ne sviđa što imidž alt rok benda takav, a ti napravi takav bend i nemoj furati takav imidž i rešen problem, nemoj mi praviti ovde foru kako kobajagi nekog vređam.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 21:24

Dushan S wrote:A to ne znači da je njegova muzika glupa, već da je problem u meni
O jebote :roll:

Meni vaistinu nije jasno koji će ti d fak™ to u životu? Mislim, svako ima ono što voli i ono što ne voli, muzike ima pun kurast, i sad kada bih gubio vreme na to da na silu analiziram ono što ne volim i vadim sitnice za koje bih se zakačio (ili se išibam i odčučim na kukuruzu ako ustanovim da mi se i dalje ne sviđa i da je problem u meni :cry: ), život bi mi prošao u glupostima. Mislim, toliko ima stvari koje treba čuti i presušati, ono što mi se ne sviđa ne sviđa se i tačka, svako ima svoj ukus. Ne postoji glupa i pametna muzika, postoje afiniteti.

Ja bih rekao da previše vremena trošiš na analize i gluposti i nebitne stvari, poput onih tekstova o pregledima YT klipova narodnjaka. Jebote, koga to jebeno zabole? :mrgreen: To me podseća na likove koji kače non stop retardirane komentare sa sajtova i onda se zgražavaju, ili one koji znaju u detalj svaku sitnicu iz nekog rijalitija i onda komentarišu i zgražavaju se. Mislim, alo, to su stvari koje meni ne ulaze uopšte u domet radara, ne zanimaju me i ne znam ništa o tome, ne zavređuju da sekund života posvetim razmišljanju o tome. Srećom, nije obavezno gledati i slušati ono što ti se ne sviđa, i ja bih se zabrinuo da toliko vremena budnog života posvećujem tim stvarima.

To se odnosi i na te toliko puta pomenute propale studente koji te žuljaju. Nemaju oni ništa sa tobom, ne žele ti zlo, nemate istu ciljnu grupu, nikad im nećeš oteti fanove, kao ni oni tebi. Get over it. Drugo, imam neodoljiv utisak da ti je neviđeno stalo da se distanciraš od klasičnog metal klišea na silu i da pokažeš kako si drugačiji™. Nije sramota voleti i svirati to što ti radiš, ne znam zašto si toliko opsednut time, niko ti ne prebacuje zbog toga, ukusi su različiti i neka cveta hiljadu cvetova :ziveli:

Uostalom, imam utisak da te neviđeno frustrira to što ovde ne možeš da uspeš sa svojom muzikom i da živiš od nje, ali to je surova realnost koja se neće menjati, i niko za to nije kriv, ni zli Grand ni propali studenti ni neko šesti. Kontam da ti je najbolje lepo da stisneš muda, turiš okrajak plesniva kruha i komad obuđavela sira u zavežljaj, zavežljaj na rame, put pod noge pa lepo kod Đeda u Ameriku. Tamo je veliko tržište, ima prostora za to što ti voliš i široko ti polje. Ovako nema vajde, od kukanja po forumima i blogovima se niko nikad nije ovajdio, na kraju ćeš ispasti ko Štulić ili Zele kojima su večno svi drugi krivi za sve.

Aj uzdravlje :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 21:39

Dushan S wrote: Taj imidž on to radi, stavlja u prvi plan irelevantne stvari. Da li sam ja izmislio taj imidž? Nisam. Idi se žali an uvredljivost onom ko gura takav imidž kao relevantnu formu.
Jbg, ti i dalje izbegavaš da budeš konkretan, a ja imam utisak da sve vreme pričaš o nekoj homogenoj uniformisanoj masi sa tim imidžom. Ne mogu da nastavim diskusiju o tome dok ne otvoriš srce.

zwelj

Post by zwelj » 18 Aug 2012, 21:52

Dushan S wrote:
zwelj wrote:
U svetu muzicke umetnosi, Holcvort i Dimejola su velikani. Korgan je velikan u svetu muzicke popularnosti.
U celokupnom korpusu muzicke umetnosti Bacha, Mozzarta, Wagnera, Heifetza, Horovica, Jarreta, Milesa, Elington, Corea, Morriconea, Tchaikovsky, Glassa... gorespomenuti su mikroskopski oblik zivota i fakat, to sto se nekima cini drugacije je posledica predimenziranosti bavljenja gitaristikom, pa poput opticke varke, umisljaju da je vece ono sto je blize. Muzika je opstiji pojam a gitaristika samo pokusaj njene implementacije...
Neki Jazz klavijaturistista kao Corea nije mikroskopski oblik života ali neki Jazz gitarista jeste?
Corea je autor na desetine kompozicija koje su postali standardi, deo vokabulara i predmet proucavanja svakog ozbiljnog muzicara, bio on klavirista, trubac, saxofonista, gitarista... etc. To je ono sto ga cini velikim i deo plejade gorenavedenih. Na zalost, postoji jako mali broj gitarista koji su cenjeni od strane drugih instrumentalista i to pre svega zato sto je gitara zavodljiv instrument, nakace se na pojacalo, ukljuce distorziju, rucica... turla-pirla tapping po fingerboardu i umisljaju kako strikaju, ali, na zalost, stvarnost je drugacija. Gitaristicki neindoktrinirani u tome ne nalaze gotovo nista od onoga sto je imanentno muzici. Taj tehnicko-tehnoloski surogat moze da obmane samo ogrezle gitarosektase koji se u svom "pravednickom gnevu" poistovecuju sa zrtvom i glume neshvacene genijalce, zaboravivsi pri tom da svaki rad nije i koristan rad i da ideje i verovanja mogu da budu vrlo opasni ako im se ne pristupa kriticki i u sirem kontekstu. Uostalom, preslisajte se. Koliko ima onih koji su u stanju da improvizuju kroz 2-3 modulacije, da otsviraju sve obrtaje cetvorozvuka, trooktavna arpedja po kvintnom krugu, recimo..., zapisu dvoglasnu temu na uvo, sviraju sa lista... Problem je sto retko koji i najbolji gitaristi mogu to, a pianisti gotovo svi, i to prosecni... Da se razumemo, ne kritikujem ja gitariste, nego pristup koji je napravio preveliki otklon od duha muzike.
I kako ćemo sad, postoje vredni i bezvredni muzički žanrovi, pa rok gitarista ako proda milione ploča i zaradi poštovanje svojih kolega i savremenika, nikom ništa, to se ne računa, a ako je to uradio We Montgomery, e onda je to nešto drugo?
Naravno da postoje zanrovi koji su svojom formom predisponirani za umetnicki, tako i oni za zabavni sadrzaj. Naravno da ozbiljna forma nuzno ne znaci i ozbiljan sadrzaj ali imlikacije postoje... Problem valorizacije ideja, bilo to umetnickih, filozofskih, naucnih... nikad ne moze biti kvantitet, vec iskljucivo konzistentno argumentovana logicka struktura. Sto se tice Wes Montgomerija, on je zanimljiv slucaj, spada u one retke koji su uspeli da izbegnu gitaristicku zamku i koji je cenjen kao originalan improvizator od sire muzicarske porodice. Mozda je i razlog to sto je on vrlo kasno, ako se ne varam, tek sa 20,21 godinom poceo da svira, tako da se bavio ispevavanjem muzike na gitari, a ne licks-ovima i geometrijom fingerboarda... U njegovo vreme je bilo daleko vecih virtuoza, Johnny Smith, Attila Zoller, Chuck Wayne, George Barnes... ali njih tesko ko da van gitaristickog klana zna... Sto na kraju krajeva i potvrdjuje tezu da samo muzika ostaje.
A vestina uvek implicira bolji kvalitet.
Mozda bolje estetsko-pojavni ali ne i nuzno smisaoni kvalitet. Vestine (obicno podrazumevaju vestacki, vezbom stecene i naucene sposobnosti, za razliku od, tzv, urodjenog talenta) su korisne u implementaciji neke ideje ali ne nuzno i u generisanju kvaliteta same ideje. Znacajna je distinkcija u metodologiji (ukoliko ona uopste postoji) generisanja dobrih ideja, i metodologije sticanja vestine implementacije. Skoro svako moze da nauci zanat, ali retki su oni koji zaista donose nove i smislene ideje.
Izvini ali nisi u pravu kad odvajaš veštinu i talenat, jer je sticanje veštine, brzina kojom se stiče veština kao i to kakva će biti priroda stečene veštine UVEK pod uticajem talenta. Bez talenta je sticanje veštine mnogo teže, u nekim slučajevima i nemoguće. A kad se započela priča o gitaristima, pre par strana, Sinisake nije pomenu gitariste koji su uspeli zahvaljujući svojoj veštini, već kao pioniri u sviranju gitare, kao nosioci novih ideja i koncepata, koji su UZ TO posedovali i veštinu. To jest tvrdnja je bila da iako su ti gitaristi slavljeni zato što su revolucionarni po pristupu instrumentu i cenjeni kao autori, on ne smatra da imaju vrednost, samo zato što poseduju i tehničke sposobnosti (to jest, da ne poseduju sposobnosti, bili bi bolji nego što jesu, ispada)
Ja pricam o vestini "music problem solvinga", dakle, sirokom i hijerarhizovanom repertoaru vestina, znanja i talenata (ako se na ovaj poslednji uopste moze uticati) a ne na muzicki eqvivalent vestine brzog mnozenja/deljena/korenovanja...

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 21:57

nebojsak wrote:
Dushan S wrote:A to ne znači da je njegova muzika glupa, već da je problem u meni
O jebote :roll:

Meni vaistinu nije jasno koji će ti d fak™ to u životu? Mislim, svako ima ono što voli i ono što ne voli, muzike ima pun kurast, i sad kada bih gubio vreme na to da na silu analiziram ono što ne volim i vadim sitnice za koje bih se zakačio (ili se išibam i odčučim na kukuruzu ako ustanovim da mi se i dalje ne sviđa i da je problem u meni :cry: ), život bi mi prošao u glupostima. Mislim, toliko ima stvari koje treba čuti i presušati, ono što mi se ne sviđa ne sviđa se i tačka, svako ima svoj ukus. Ne postoji glupa i pametna muzika, postoje afiniteti.
Pa pazi, neko živi samo zato da bi sagradio kuću u selu, veću nego komšijinu. To je potpuno validno kao cilj, ali malo ograničeno za moj ukus. Isto tako ja volim da razumem stvari, a ako ne razumem - ćutim dok ne skapiram. A ima nas, nisam baš jedini takav. Fabula je u tome da je čovek obogaćen dodatnim razumevanjem. Sve što nisam kapirao od muzike pa skapirao, me je obogatilo kao muzičara, ali i kao osobu koja voli muziku. Ako je to tebi mučenje, jbg. Širiti vidike muzički je vrsta samoobrazovanja, ako se baviš muzikom.
Ja bih rekao da previše vremena trošiš na analize i gluposti i nebitne stvari, poput onih tekstova o pregledima YT klipova narodnjaka. Jebote, koga to jebeno zabole? :mrgreen:
One što vole da pročitaju? Mene i još stotine hiljada ljudi koji čitaju takve članke na nekim drugim sajtovima i u novinama? Ti ne kapiraš koliko si neprekidno u fazonu da forsiraš da je nešto bezveze, samo zato što tebi nije logično, razumljivo ili vredno truda. Isto si pričao i tamo o gitaristima a i sad to ponavljaš ali generalno. Bitno je brate, sve je bitno i muzika, nauka, politika, literatura, filozofija, kobasice i pečeni krompir, sve je brate bitno. Problem ovog naroda ovde i razlog zašto smo u govnima je između ostalog što se forsira to ma "nema veze". Treba da sve ima veze pa ne bi živeli ko stoka.
To se odnosi i na te toliko puta pomenute propale studente koji te žuljaju. Nemaju oni ništa sa tobom, ne žele ti zlo, nemate istu ciljnu grupu, nikad im nećeš oteti fanove, kao ni oni tebi. Get over it.
Khm. ovo je verovatno četvrti put da ti NE ŽELIŠ da pročitaš šta sam napisao. Nisam kritikovao bendove već sistem i one koji ga prave prvenstveno. Slušaj sagovornika, majku mu.
Drugo, imam neodoljiv utisak da ti je neviđeno stalo da se distanciraš od klasičnog metal klišea na silu i da pokažeš kako si drugačiji™. Nije sramota voleti i svirati to što ti radiš, ne znam zašto si toliko opsednut time, niko ti ne prebacuje zbog toga, ukusi su različiti i neka cveta hiljadu cvetova :ziveli:
Bože, ova rečenica za distanciranje od metal klišea je stvarno... Znaš, ako ti mene želiš videti kao kliše, to govori o tebi, o tome da si me ti odmah stavio u tu kutijicu, u kartoteku pod "metalac". Zašto bih se trudio distancirati od metal klišea, ne razumem, valjda treba prvo da budem kliše? Uvek sam slušao šareno muziku, ali ako ti želiš da me vidiš kao kliše metalca, samo napred. Čak ne razumem kakve veze ima to što radim, moja muzika sa šred muzikom i temom razgovora. jel ti stvarno, ali ono baš stvarno misliš da je duga kosa ili što svira u nekom bendu nešto što definiše čovekov profil, što ti daje informaciju šta on voli da sluša kod kuće i kakav je tip karaktera? Da smo Satriani i ja nešto slično jer obojca znamo Am lestvicu i sviramo gitare? Ja sam pričao sa tobom kao osobom, a ne sa članom ovakvog ili onakvog benda, bez nalepnice on je to i to i to, ne znam punker, metalac, šabanez, whatevr.
Uostalom, imam utisak da te neviđeno frustrira to što ovde ne možeš da uspeš sa svojom muzikom i da živiš od nje, ali to je surova realnost koja se neće menjati, i niko za to nije kriv, ni zli Grand ni propali studenti ni neko šesti. Kontam da ti je najbolje lepo da stisneš muda, turiš okrajak plesniva kruha i komad obuđavela sira u zavežljaj, zavežljaj na rame, put pod noge pa lepo kod Đeda u Ameriku. Tamo je veliko tržište, ima prostora za to što ti voliš i široko ti polje. Ovako nema vajde, od kukanja po forumima i blogovima se niko nikad nije ovajdio, na kraju ćeš ispasti ko Štulić ili Zele kojima su večno svi drugi krivi za sve.
Istina je da me frustrira nepravda u ovom društvu, ali na generalnom nivou, od neljubaznog činovnika preko ljigavog, nesposobnog političara do nadrkanog pandura. A da svi pokazuju da im to smeta i u svom malom segmentu rade nešto da stvari budu bolje i javno imenuju probleme, ovo bi bila bolja zemlja i bolji ljudi u njoj. Ti očigledno misliš da je varijanta "Boli me uvu, svako za sebe" prihvatljivija i to je opet, tvoje pravo. Da mi se živelo negde drugde, otišao bih do sada. Da li treba svi da dignemo ruke zato što nam se ovde ne sviđa i lepo se kolektivno iselimo u beli svet, to već ne znam. Pretpostavljam da se ni tebi ne sviđa mnogo šta ovde pa ako bi to kritikovao zar ne misliš da bi bilo bezveze da ti kažem "brate ako ti se ne sviđa što ovde radiš za 250 jura, ko te šiša, nemoj da se žališ nego sa familijom pravac amerika". Tako po tvojoj logici onda svaka priča postaje irelevantna, šta ima da se priča, ajd da se iselimo ako nešto nije ok.

Nego tebra, ti imaš neku čudnu sliku mene kao osobe i šta ja mislim. Kakav crni metalac, godinama nisam ni rok muziku slušao pa se malo vratio korenima posle dve'iljadite.. Kakav crni protivnik granda pa ja najviše para zaradih radeći aranžmane za Zvezde granda, kad se radi o muzici i bavljenju istom. Oslobodi se potrebe da guraš sagovornika u kliše.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 22:11

Dushan S wrote: Pa pazi, neko živi samo zato da bi sagradio kuću u selu, veću nego komšijinu. To je potpuno validno kao cilj, ali malo ograničeno za moj ukus. Isto tako ja volim da razumem stvari, a ako ne razumem - ćutim dok ne skapiram. A ima nas, nisam baš jedini takav. Fabula je u tome da je čovek obogaćen dodatnim razumevanjem. Sve što nisam kapirao od muzike pa skapirao, me je obogatilo kao muzičara, ali i kao osobu koja voli muziku. Ako je to tebi mučenje, jbg. Širiti vidike muzički je vrsta samoobrazovanja, ako se baviš muzikom.
Normalno, ali to ne znači da baš sve moraš da razumeš i sve da ti se svidi, na silu. Milion stvari sam čuo usput, nije mi ušlo u uvo, neke sam onda dodatno preslušao par puta i opet mi nije ušlo u uvo. I šta treba da radim, i dalje da slušam na silu, dok mi prolazi trista hiljada stvari koje mi se sviđaju.
Dushan S wrote:One što vole da pročitaju? Mene i još stotine hiljada ljudi koji čitaju takve članke na nekim drugim sajtovima i u novinama? Ti ne kapiraš koliko si neprekidno u fazonu da forsiraš da je nešto bezveze, samo zato što tebi nije logično, razumljivo ili vredno truda. Isto si pričao i tamo o gitaristima a i sad to ponavljaš ali generalno. Bitno je brate, sve je bitno i muzika, nauka, politika, literatura, filozofija, kobasice i pečeni krompir, sve je brate bitno. Problem ovog naroda ovde i razlog zašto smo u govnima je između ostalog što se forsira to ma "nema veze". Treba da sve ima veze pa ne bi živeli ko stoka.
Ovo je klasična zamena teza. Studiranje pregleda klipova narodnjaka i komentarisanje imbecilnih komentara i lažnih selebritija nema nikakve veze sa klasično bitnim širokim interesovanjima. To su stvari koje ne mogu da promenim, a nepotrebno odvlače pažnju od bitnih.

Nego, ajde da ja sad probam, pošto i dalje nećeš da pričaš. Pokušavam da stvarima pristupim iz tvog ugla, tj iz klasičnog trpanja svega i svačega u koš alternative™ (jbt, kako mrzim taj izraz). Padaju mi na pamet bendovi tipa Petrol, Kriške, Threesome, Temple of the Smoke, Bitipatibi, The Schtrebers, Repetitor, Stuttgart Online, Straight Mickey and the Boyz, Klopka za pionira... sve dobri bendovi, vrlo različiti muzički, svi znaju da sviraju i svi rade ko magarci i ne bune se. Je l među njima neko propali student, večito naduvan i blago raštimovan (doduše, ove prve dve etikete stoje :mrgreen: kao i za 95% muzičara, bili oni metaleri, hiphoperi, pankeri ili tzv alternativci™)? Mislim, po tom tvom kriterijumu.

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 22:11

zwelj wrote: Corea je autor na desetine kompozicija koje su postali standardi, deo vokabulara i predmet proucavanja svakog ozbiljnog muzicara, bio on klavirista, trubac, saxofonista, gitarista... etc. To je ono sto ga cini velikim i deo plejade gorenavedenih. Na zalost, postoji jako mali broj gitarista koji su cenjeni od strane drugih instrumentalista i to pre svega zato sto je gitara zavodljiv instrument, nakace se na pojacalo, ukljuce distorziju, rucica... turla-pirla tapping po fingerboardu i umisljaju kako strikaju, ali, na zalost, stvarnost je drugacija. Gitaristicki neindoktrinirani u tome ne nalaze gotovo nista od onoga sto je imanentno muzici. Taj tehnicko-tehnoloski surogat moze da obmane samo ogrezle gitarosektase koji se u svom "pravednickom gnevu" poistovecuju sa zrtvom i glume neshvacene genijalce, zaboravivsi pri tom da svaki rad nije i koristan rad i da ideje i verovanja mogu da budu vrlo opasni ako im se ne pristupa kriticki i u sirem kontekstu. Uostalom, preslisajte se. Koliko ima onih koji su u stanju da improvizuju kroz 2-3 modulacije, da otsviraju sve obrtaje cetvorozvuka, trooktavna arpedja po kvintnom krugu, recimo..., zapisu dvoglasnu temu na uvo, sviraju sa lista... Problem je sto retko koji i najbolji gitaristi mogu to, a pianisti gotovo svi, i to prosecni... Da se razumemo, ne kritikujem ja gitariste, nego pristup koji je napravio preveliki otklon od duha muzike.
Mislim da nisi objektivan. Pijanisti su mrko gledali na gomile inovacija u Jazz-u, mrštili se na klavijaturiste, kontrabasisti na električni bas. Tvoje argumente je u mnogo navrata koristila starija generacija protiv neke novije. Drugo, potrebno je vreme da bi nešto postalo neka vrsta standarda. Konačno, ovaj komentar za gitaru više govori o tvom doživljaju sviranja gitare nego poznavanju materije. John Scofield, Al Di Meola ili Laughlin su pretpostavljam isto podložni onda kritici kad sviraju tehnički zahtevno i agresivnije? Mislim, treba se osloboditi provincijskog razmišljanja. To što je za nekog ovde Vai "Šreder", to je u redu, ipak smo selo malo. Ali bojim se da se ono što Jazz muzikanti misle o nekom Vai-u ili Satriani-ju nije u skladu sa tvojom pričom. Eno ga, sarađivao Al Di Meola sa Vai-om, ne gadi se. Možda da ga mi okrenemo na fon, da mu objasnimo gde srlja, u leglo kiča neukusa i gitarske masturbacije?
Naravno da postoje zanrovi koji su svojom formom predisponirani za umetnicki, tako i oni za zabavni sadrzaj. Naravno da ozbiljna forma nuzno ne znaci i ozbiljan sadrzaj ali imlikacije postoje... Problem valorizacije ideja, bilo to umetnickih, filozofskih, naucnih... nikad ne moze biti kvantitet, vec iskljucivo konzistentno argumentovana logicka struktura. Sto se tice Wes Montgomerija, on je zanimljiv slucaj, spada u one retke koji su uspeli da izbegnu gitaristicku zamku i koji je cenjen kao originalan improvizator od sire muzicarske porodice. Mozda je i razlog to sto je on vrlo kasno, ako se ne varam, tek sa 20,21 godinom poceo da svira, tako da se bavio ispevavanjem muzike na gitari, a ne licks-ovima i geometrijom fingerboarda... U njegovo vreme je bilo daleko vecih virtuoza, Johnny Smith, Attila Zoller, Chuck Wayne, George Barnes... ali njih tesko ko da van gitaristickog klana zna... Sto na kraju krajeva i potvrdjuje tezu da samo muzika ostaje.
Primećujem da stalno barataš sa nekom informacijom o ljudima poznatim samo u "gitarističkom klanu". Zapravo, verovatno je više ljudi čulo Satrianija od nekog Jazz velikana. Možemo sad da se bavimo nekom evaluacijom vrednosti ovoga ili onoga, ali ne znam odakle ti ta priča o tome da samo muzika ostaje, a onda imaš ljude koji su slušani upravo zbog muzika, kao taj pomenuti Vai ili Satriani. Mislim, znam ja da gomila ljudi sluša na bazi "vidi šta može ovaj", ali ko misli da bi Vai bio popularan da mu muzika nije zanimljiva, taj ne zna gde se tele vezuje.

Ja pricam o vestini "music problem solvinga", dakle, sirokom i hijerarhizovanom repertoaru vestina, znanja i talenata (ako se na ovaj poslednji uopste moze uticati) a ne na muzicki eqvivalent vestine brzog mnozenja/deljena/korenovanja...
To je problem tvoje percepcije. Pomenuti Satriani je slowhand svirač, realno, nije nikakav problem odsvirati njegove pesme prosečnom gitaristi koji se malo potrudi. Gde je tu matematika, ne umem shvatiti. Dapače, neki velikani Jazz-a verovatno gomili ljudi isto tako zvuče kao sinus kosinus, ispucavanje gomile atonalnog đubreta ogromnom brzinom.

Post Reply