Tone to die for

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Tone to die for

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 08:19

Ovaj ton je dosao nekako u isto vreme, mada je ova pesma iz kasnijeg perioda, ali sad mi se bas ona slusa, so piss off.

Ali da, znaci pored te opcinjenosti 'prljavim' zvukom, kad sam prvi put cuo ovog lika, u sedamdesetim, it was like....I want my acoustic back. Ne samo gitaru. Nego akusticnost, kao pojam. I wanna sound wide.....and deep. Alive.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 08:31

Ili ovo, jos kasnije. Kakav. Em toncuga em izvedba.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 08:34

Sad malo saram sa galerije, koristim vremeplov, ali i ovo je zvukcina. Ima tu svasta sem gitara. :kokice:

Vec vidim Dvejna kako ga ove ruskinjice maze i paze, a on satro irac. :ziveli: :metal:

zwelj

Post by zwelj » 19 Aug 2012, 08:41

Dushan S wrote:
Boga mi, ni ovakav stil pričanja sa visine i opet ponavljam provincijski (Jazz) elitizam nisu neki poseban znak odraslosti, ali ajde, bože moj. Obično kad neko ima takav ton nema nekog smisla odgovoriti mu, jer jasno mi je unapred da on zna i to je to. Ali hvala na savetima pošto eto, drugi nikad nisu čuli Mahavišnu a i ti bolje znaš i ko je šreder i šta šrederi vole i sve ostalo.
NHF momce, cenim da te je @nebojsak malo iznervirao pa si moje reply-e doziveo sa vise emocija nego sto to zasluzuju. Elem, cujem lepo sviris, vidim lepo izgledas a cenim i da si dobar momak, cim pokusavas da razumes Holdswortha, sto je ,verujem, i njemu nepoznanica ;) Sudeci po tvojim reply-ima, malo toga si razumeo sto sam kanio reci. Pokusao sam da se izrazavam jasno i koncizno po cenu da zvucim streberski i pretenciozno, sto su mi, kako vidim, neki i zamerili, a sve u cilju formalnog i jednoznacnog tumacenja recenog, no na zalost, izgleda da je siri kontext neophodan.
Nego:
Ja pricam o vestini "music problem solvinga", dakle, sirokom i hijerarhizovanom repertoaru vestina, znanja i talenata (ako se na ovaj poslednji uopste moze uticati) a ne na muzicki eqvivalent vestine brzog mnozenja/deljena/korenovanja...
Dakle, "problem solving" je skup heuristika kojim se na sistematican nacin pristupa resavanju neke klase problema. u ovom slucaju muzickih. Ideja se sastoji u dekompoziciji muzike kao fenomena i svodjenje na hijerarhizovane skupove potrebnih znanja i vestina neophodnih za uspesno bavljenje istom. Jedna od podela bi izgledala ovako:

- Akustika (Fizika zvuka, alikvoti, reverberacije, difrakcije, metode sinteze zvuka, aditivna, substraktivna, FM, Fizikal modeling itd...
- Kognicija i percepcija (Gestalt teorija, apstrakcija, simetrija, opazajne heuristike...
- Mehanicke vestine (razne tehnike leve i desne ruke)
- Mentalne vestine Vezbe sluha, zapisivanja i citanja nota
- Kreativne vestine (Improvizacija, interpretacija komponovanje, orkestracija)
- Audio tehnologija (Home recording, DSP, MIDI prograniranje, Alt ctrl...)
- Komparativna muzikologija... itd...

A drugi deo recenice ne govori ni o kakvoj matematizaciji Satrijanija :shock: , nego se lepo kaze: "muzicki ekvivalent brzog mnozenja/deljenja/korenovanja" kao aluzija na one kvazi matematicare koji su razvili sposobnost brzog baratanja osnovnim matematickim operacijama, pomocu mnemonika, ali koji nemaju sposobnost kreativnog resavanja matematickih problrma. A "muzicki eqvivalent" prethodnog, je upravo izomorf onog skupa vestina koji se najcesce promovise po video skolama sredera, samo sto su njihovi mnemonici 3 prsta po zici i sl. Nadam se da sam ovaj put bio jasniji.
Mene samo fascinira da ljubitelji Jazz-a, muzike koja se svirala radi zabave i zadovoljstva ljudi, žive energične muzike koja možda još nekad zasmrdi na home made alkohol iz vremena prohibicije i polja pamuka, nekad mogu da nose konstantno ta elitistička odela i da pokušavaju da podvuku crtu između umetnosti i neumetničkog tačno nakon što je Jazz došao, a delom i prošao.
Davno prosla vremena, dug je put od Jelly Roll Mortona, Kid Ory-ja preko Goodman-a Millera, Ellingtona, Parkera Coltrane-a, Milesa, MJQ, Orneta AEofC... No nebitno, da pazljivije citas video bi da nemam problema sa tim. Muzika je za mene samo jedan beskrajno zanimljiv psiholiski, kulturoloski... i jos puno tih ski, fenomen, tako da su zanrovske podele odvec rough za svo filigranstvo ideja koje se tu presecaju... Uostalom, to se moglo i zakljuciti iz mog prvog replya koji je, rekao bih, ostao nezapazen, a cijim bi nas pazljivijim citanjem postedeo ovog mog elaborata.
viewtopic.php?t=19126&p=313865#p313865

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 08:57

e, za Dutju svi znamo ko je i sta je, ali za tebe ne. Tako da okaci taj neki tvoj minuli rad. Pa ili da ti se klanjamo ili smejemo? Sta ti mislis?

Od teorije nema vajde? Ima tu jos neki mladjani borac, ima cak i svoju temu o teoriji. A da ga cujes kako svira, nekmoli komponuje, jadna mi majka.

Tako da znas sta ti je raditi.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:01

Recimo isto 79. Toncina.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:03

Medjutim tadj e izasla i studijska (tojes 78. valjda) verzija la Villa Strangiatto.

Misim, pamuk. Zvukcina.

Evo partial live momenat.

A vidi mi vibrato, a vidi mi vibrato. :kokice:

zwelj

Post by zwelj » 19 Aug 2012, 09:08

Dersu Uzala wrote:
zwelj wrote:am da boli, ali muzika je ipak malo vise od skolica na 22(24) praga.
Ma ne boli, to moze da boli samo gluperdu. Ako se srozavas takvim iskazima, nece ni tebe niko uzimati za ozbiljno.

Slazem se sa mnogim stvarima koje pricas, ali u prici lutas gore-dole,levo-desno, kako ti odgovara. Vecina nas ovde smo culi ponesto od tih ljudi koje si vec naveo (pocevsi od Palestrine do danas :bambi: ), a poneki i bas sve.

Metheny je meni verovatno jedan od najomiljenijih muzicara (i likova), oops, gitarista u historiji. Ali mi to nista nije smetalo da poslusam i Ingvetu revnosno (prva 3 albuma), Satcha (opet, prva 3 albuma). I Gallaghera. eeej. Sve ima svoje mesto (sem jack White-a, Hivesa, Vinesa, i tako to), bar kod mene. Poslusaj Ancient Future, jedan od meni najomiljenijih bendova svih vremena. To je padanje na dupe. Uzmi recimo Asian Fusion album za pocetak.

Spomenucu i ja da Dimejolu ne mogu organski da svarim jedno 30-tak godina ali opet prva 3 solisticka albuma su rasulo (nekako stalno ta prva 3 albuma mi figuriraju kod mnogih izvodjaca, mozda Dutja da napise traktat na tu temu). Posle mi se nekako materija razvodnji. Sem kod Rush-a i Uriah Heep gde mi je ta infatuacija trajala prvih 6-7 albuma otprilike. Ali ono, I Jean Michelle jarre mi bio baja na prva tri albuma i posle fajront u kafani.

Inace, kod mene se mnogo cesce vrte big-bendovi na zvucnicima, nego bilo kaki shred ili solo djitristi, ili heroji bilo kak'og tipa, tek toliko da se zna. O klasicnoj muzici da i ne pricam. I'm a big fan of opera too. Like, really big fan, placem dok slusam, grcam u suzama od te emocije, ljubav, nepravda, opresija, neuzvracena ljubav, pogibija, tragedija.

Al o tome na nekom operskom forumu :bambi: .

Sto se Satcha jopet tice, slazem se sa Ducinom tezom da je on slow hand Luke, poslednjih 20 godina. Medjutim, famozna prva 3 albuma (2 plus EP), su cudo od kompozicija i aranzmana, progresija i digresija, povrh kojih je i medju kojim su utkane fabulozne fraze. A i opste je poznata stvar da je bas on popularizovao u raji pitch-axis theory prilaz, pa prema tome sledi da nije bas muzicki nepismen. Daleko od toga stavise, ima covek muziku u malom prstu jel 9i teoriju i kompoziciju). Vai je opstepoznat kao volsebni poznavalac teorije i notnog zapisa, cak i kompozicije. Transkribovao je toliko muzike u svoje vreme (pocevsi od kompletnog Zappinog opusa za bend i orkestar), it's not even funny. Zasto on komponuje to sto komponuje, to je druga stvar, meni se to ne svidja od (pogodili ste) prva 3 albuma naovamo. Zakljucno sa Passion and Warfare. Nisam nesto ni slusao kasnije albume, jer me jebe taj obrazaca da mi se nece svideti (predrasuda?).

I da se vratimo na zemlju, volim i ja dobar, prost, hipnoticki groove. Onako plemenski.

Kao na primer, jel:

Uzgred, ja sam licno odrastao na flamenco muzici (i svirao je prvobitno, na note jel, nisu postojale tablature a uredno sam citao note), kad je u pitanju 'gitarska' muzika, tako da su za mene i Dimeola i Mclaughlin i Henderson i Pass i Montgomery i Carlton i Corryell i Scoffield u izvesnom smislu samo razvodnjavanje materije i srozavanje nivoa kvaliteta, da se tako izrazim. Srozavanje emocije. :ziveli:

O tehnici i da ne pricam, nikakav gitarista ne moze da se meri sa flamenco gitaristom po tehnici. Zaboga, ljudi koriste svih 10 prstiju (9 najcesce doduse) i fraziraju harmonijski (za narod: u akordima) umesto melodijski (u individualnim notama). Misim... :bow:
He he... Neso momce... 8) Veci deo gorespomenutog mi je poznat a i vidim jos si slab na Satcha, a bezmalo 20 leta prodje od studija njegovijeh tablatura... :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:14

zwelj wrote: He he... Neso momce... 8) Veci deo gorespomenutog mi je poznat a i vidim jos si slab na Satcha, a bezmalo 20 leta prodje od studija njegovijeh tablatura... :ziveli:
Izgleda da si me pomesao sa nekim, zweljo momce. No, nije zgorega. Nego, ako se znamo, prikazi se.

Daj da vidimo tvoj rad.

U redu je ako ga ne das. Ne dam ni ja bas sve. Ali stosta sam kacio ortacima ovde, sto javno sto privatno, pa imam neke svedoke.

Izadji na crtu. :cao:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Aug 2012, 09:25

Hahahahaa, ovo je logican nastavak (i zavrsetak?) teme. :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

zwelj

Post by zwelj » 19 Aug 2012, 09:35

Dersu Uzala wrote:
zwelj wrote: He he... Neso momce... 8) Veci deo gorespomenutog mi je poznat a i vidim jos si slab na Satcha, a bezmalo 20 leta prodje od studija njegovijeh tablatura... :ziveli:
Izgleda da si me pomesao sa nekim, zweljo momce. No, nije zgorega. Nego, ako se znamo, prikazi se.

Daj da vidimo tvoj rad.

U redu je ako ga ne das. Ne dam ni ja bas sve. Ali stosta sam kacio ortacima ovde, sto javno sto privatno, pa imam neke svedoke.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:36

Naravno. Tebe bar znam. I znam kako sviras. Ne svidja mi se kako forumises, to je nesto neverovatno, ali mi se svidza kako sviras. No medjutim, kao tvoj producent, opasno bi te smorio da sviras onako kako ja mislim da treba za plocu.

Ali cuti ne seri, ti bar znas kako se to radi, a onda opet mnogo provociras. A onda opet, zato te i gotovim, jer da si mimoza ili eukaliptus, ftw.

Ja kapiram da si ti mnogo promaseniji muzicar ovde, nego bilo ko na forumu. Ovaj bar ima bend koji zakiva. I on u njemu. A ti ni bend. A imas lucidne ideje i tehniku. Mislim, alo Dutjo, ako je ovde neko ogorceniji od tebe na zadatu situlaciju, onda to, po meni, ne moz biti niko drugi do Sinise. Ne biva. Svaka cast Dotoreu i Guvnoru, mojim drugarima, svaka cast Nemanji mom drugaru, ali ti si tu siva eminencija sto se mene tice. I nista. Krah.

Da se preterano ne uobrazis, samo se poceti da sam ja za tebe Imperator Ming. Salim se. Kapiram tvoj bol. Al isti *****. Ti si ga bar preboleo i mindegy ti je, ono, sviranje gitare ti je Niceovski hobi. I bow to thee.

Al nemoj da provociras, nije lepo. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:37

Whatever.
Last edited by Dersu Uzala on 19 Aug 2012, 09:42, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:40

[quote="zwelj"][/quote]

Znamo ko je Ennio Morricone, alo.

Nesto za tebe, da analiziras malo konpoziciju.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2012, 09:43

zwelj wrote:
Dersu Uzala wrote:

Daj da vidimo tvoj rad.

Izadji ti na crtu, mani pametovanje.

Ima tamo onaj lik Ylvaeon sta li, ubi se covek objasnjavajuci nam teoriju, pri tome lupeta 50% vremena, tako ga uce u tim skolicama sad kad je sve puklo i svi koji vrijede napustise Jugu.

I onda ga on drobi ali ja ga uhitio preko Googlea. Pa on pojma nema sa muzikom. Jel tako i ti?

Oces da te poslajem kod Sanje Sojlevske, da naucis nesto? AKo sviras taj klavir?

Post Reply