Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i pot

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2012, 13:01

komil wrote: Poenta videa je da pokaže koliko je pickup bitan. Međutim, kad malo razmisliš, na drugi pogled, shvatiš da beton nije baš toliko loš materijal za gitaru (ne koliko govore u tom videu)!
Ja totalno cujem razliku. Video sam ovaj video (no pun intended) onomad, pre godin dana. Mozda i dve. Ne mogu ja taj zvuk da pobrkam sa mojim gitarama, mada Mesa Boogie-ji, perverzno napravo kak'o jeste, oce da se zafrkava sa ljuckom percepcijom.

Prema tome, zgutajte ovo sa zrnom soli.

Micim ok, prvo, probo sam (ne beton, ali mermer). Micim, alo. Probo sam svasta. Joj cega se svi nisu dosetili. Micim, believe you me. E sad, nisam probao gitaru od plutonijuma i to. Stroncijuma. Sve ovo sto imaju, probo. Uredno.

Alo bre, pa probao sam i sve ovo o cemu mu ga dajete, braco postovana. I zato me nervirate, stoko. Da ste probali sve to, skapirali bi da Boza moze to isto da napravi, a sad da li treba da se ceka 357 godina (see what I did there?) da to drvo 'ozivi' od svirke? Alo, bre.

Zappa lepo reko.

Znaci, izaberes sebi parce drveta i odneses Olegu, Nidzi, Miki i svima koje sam zaboravio, ali ja bi ovima trima haverima narucio. Micim, ne znate vi Djeda, Djed je pionir custom shopova (tojes' narucivanja od istih, domacih), tako da je debelokozac. Ono, odrade mu djitru, on zahvalan. A vi momci, treba da ste srecni. Ja da nisam papak ko sto jesam, i da zivim u Palmira Toljatija ko nekad, narucivo bi samo djitre od ovih frikova, i pojacala od Pece. Neverovatno koliko se ljudi loze na 'firmu'.

Posto se loze, we gotta play that way, all of us, i onda Goran i Peca moraju da ulazu pare u gluposti 'mesto da ulazu 'di treba. Sve ce to da vam objasne ovi Masters Of Business Administration.

Godspeed. :bambi:

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Aug 2012, 13:21

Dersu Uzala wrote: a sad da li treba da se ceka 357 godina (see what I did there?) da to drvo 'ozivi' od svirke? Alo, bre.
Verovatno si video, ali ajd' da podsetim i da podelim s kolegama:
http://alchemyacousticlabs.com/
Dersu Uzala wrote:Zappa lepo reko.
:1:

komil

Post by komil » 28 Aug 2012, 13:23

Dersu Uzala wrote:
komil wrote: Poenta videa je da pokaže koliko je pickup bitan. Međutim, kad malo razmisliš, na drugi pogled, shvatiš da beton nije baš toliko loš materijal za gitaru (ne koliko govore u tom videu)!
Ja totalno cujem razliku. Video sam ovaj video (no pun intended) onomad, pre godin dana. Mozda i dve. Ne mogu ja taj zvuk da pobrkam sa mojim gitarama, mada Mesa Boogie-ji, perverzno napravo kak'o jeste, oce da se zafrkava sa ljuckom percepcijom.
Naravno da se razlika čuje, samo je (subjektivno) pitanje koliko. Ali ta percepcija je tu stvarno vrlo zeznuti deo jednačine, da se ogradim: bar što se mene lično tiče. Ja sam bar odavno to kod sebe provalio. Ima čak dana kad mi, subjektivno, Les Paul zvuči neubedljivo i mršavo, a ima dana kada mi najgrđa strat kopija zvuči naprosto nebeski fenomenalno. Raznorazne okolnosti dosta utiču na moj subjektivan doživljaj tona...

Jedan od primera kako to kod mene šljaka: npr. ne pipnem gitaru dve nedelje zbog godišnjeg odmora i zaželim je se. Kad je se dočepam osetim maltene prosvetlim se :) i razni tonovi su mi veoma inspirativni. Suprotan slučaj, kad je sviram svaki dam neko vreme, uvek na istom mestu jel, zasitim se takve situacije za par dana. Onda neki mikronski napredak u zvuku (tipa, nova gitara za par procenata bolja), može da me ubaci u inspirativno stanje u kojem se oduševim novim "mnogo boljim" zvukom - sve dok se i toga ne zasitim. Znači, generalno, osećam da mi taj subjektivni prag između "zvuči odlično" i "zvuči prosečno" (ili čak lošije od toga), donekle promenljiv i donekle zavisi od raznih okolnosti..
p.s. Još ako se doda i neki GAS u jednačinu, jao...

Lepo je Zappa rekao, a evo i tebi jedan Godspeed:

Mislim, nisam rekao ništa epohalno, hteo sam samo reći da u momentu kada je ton taj koji je pod glavnim svetlom reflektora - najverovatnije da nešto drugo u jednačini ne štima. Ili direktnije, što bi Zappa reko....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2012, 13:58

No worries.

Evo nesto za moj ukus. :mrgreen:

Misim, dosadan san san sebi, sto bi rekli ovi nasi Dalmosi. Sad, ko je pametan, taj je vec skino ceo album.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 28 Aug 2012, 15:14

jbt ovo ko da se mešaju tri stanice..

Superhik

Post by Superhik » 28 Aug 2012, 23:26

Ima mnogo zanimljiv članak u kome stoji ovo:

"Here is something you may not have considered before. Guitar pickups are electromagnets. They only respond to electromagnetism, and nothing else. The oscillation of the guitar's strings is the only thing they 'pick up'. Due to this physical phenomenon, the woods and other materials used in the guitar which are extraneous to the pickup and strings make only subtle differences. This is contrary to the prevailing thoughts on how a guitar's construction affects its tonal output"

i

"an electric guitar can be extremely resonant when unplugged, but once a guitar utilizes a pickup to amplify its sound and is plugged in, the acoustic resonance is not of such great importance because the pickup doesn't care about overall resonance - it only cares about the vibration conductors in a magnetic field (i.e. the strings)"

Ako ko hoće da pročita cijeli članak, bolje reći cijelu seriju članaka može ih naći ovdje: http://www.ultimate-guitar.com/columns/ ... _tone.html

Da ne bi unaprijed otpisali čovjeka evo šta kaže na kraju članka: "DISCLAIMER: Yes, I know most of your tone comes from your fingers, from your playing... That's not what I intended to discuss here."

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Aug 2012, 07:31

Budalashtina.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 29 Aug 2012, 07:42

Superhik wrote:Ima mnogo zanimljiv članak u kome stoji ovo:

"Here is something you may not have considered before. Guitar pickups are electromagnets. They only respond to electromagnetism, and nothing else. The oscillation of the guitar's strings is the only thing they 'pick up'. Due to this physical phenomenon, the woods and other materials used in the guitar which are extraneous to the pickup and strings make only subtle differences. This is contrary to the prevailing thoughts on how a guitar's construction affects its tonal output"

i

"an electric guitar can be extremely resonant when unplugged, but once a guitar utilizes a pickup to amplify its sound and is plugged in, the acoustic resonance is not of such great importance because the pickup doesn't care about overall resonance - it only cares about the vibration conductors in a magnetic field (i.e. the strings)"

Ako ko hoće da pročita cijeli članak, bolje reći cijelu seriju članaka može ih naći ovdje: http://www.ultimate-guitar.com/columns/ ... _tone.html

Da ne bi unaprijed otpisali čovjeka evo šta kaže na kraju članka: "DISCLAIMER: Yes, I know most of your tone comes from your fingers, from your playing... That's not what I intended to discuss here."

Uzmi malo vikni u te magnete pa javi rezultat :wink:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Aug 2012, 08:02

Будалаштина или не, мени је пре свега битно кад се већ цитира изјава, да је аутор некакав релевантни стручњак, посебно код овако одлучних тврдњи. У овом случају, потписани Hells.Mascot је оверен као стручњак исто колико и неко ко се дуже врзма по овом нашем форуму. По мени, ова прича пада у воду кад се упореде гитара од пуног дрвета и полушупља гитара. Ако се магнети код полушупље гитаре шрафе у блок пуног дрвета, по овом чланку би требало да Лес Пол и 335 звуче готово идентично, јер је у оба случаја магнет ушрафљен у комад пуног дрвета. Ипак, у пракси је разлика више него упадљива. Ту је и чињеница да јефтина азијска праћка не постане врхунска гитара ако се у њу ушрафе магнети који су два пута скупљи од целе гитаре. Моје искуство је ето сасвим другачије, дрво и конструкција нису занемарљиви. Нисам стручњак, па се не бих усудио да пишем чланак о томе, и из истих разлога сам врло скептичан према разноразним писањима по интернету. Онлајн теоретичари су велики проблем, јер имају одрешене руке да напишу било шта, нема ни уредника ни рецензента који могу да кажу да нешто једноставно није за објављивање. Мислим да није посебно јак аргумент то што нешто пише негде на интернету. Пише и на тараби... знате већ.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 29 Aug 2012, 08:10

Spoiler:
Superhik wrote:Ima mnogo zanimljiv članak u kome stoji ovo:

i

Image Image Image

parker

Post by parker » 29 Aug 2012, 08:12

Ako sam ja dobro skapirao ovo što taj lik kaže, da magneti reaguju samo na žice.. I to kao neki argument da drvo nije bitno..
Možda to i jeste tako (valjda je fizika egzaktna) ali takođe iste te žice imaju neku interakciju sa drvetom (telom i vratom), nut-om, bridge-om, prstom, trzalicom i tako dalje.. I na kraju magnet pokupi to što mu žica servira

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 29 Aug 2012, 09:55

koliko drvo utiče na zvuk..? koliko žice utiču na zvuk..? koliko magneti utiču na zvuk? koliko pojačalo utiče na zvuk? koliko kablovi utiču na zvuk?
koliko položaj zvučnika utiče na zvuk? koliko prsti utiču na zvuk? koliko lampe utiču na zvuk? koliko kobilica utiče na zvuk? koliko krvni pritisak utiče na zvuk?
koliko napon utiče na zvuk? koliko cveće utiče na zvuk? koliko zvuk utiče na zvuk..?

este vi normalni bre

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Aug 2012, 09:59

Cuti bre boogie ti si i ovako izjavio da najchesce ne ukljuchujesh gitaru u amp, vec svirash na suvo :mrgreen:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 29 Aug 2012, 10:01

tačno, ali to je zato što sam ja gluh, pa mi je svejedno..

mateuspoz

Post by mateuspoz » 29 Aug 2012, 10:28

Kristijan:...... "По мени, ова прича пада у воду кад се упореде гитара од пуног дрвета и полушупља гитара. Ако се магнети код полушупље гитаре шрафе у блок пуног дрвета, по овом чланку би требало да Лес Пол и 335 звуче готово идентично, јер је у оба случаја магнет ушрафљен у комад пуног дрвета. Ипак, у пракси је разлика више него упадљива. Ту је и чињеница да јефтина азијска праћка не постане врхунска гитара ако се у њу ушрафе магнети који су два пута скупљи од целе гитаре. Моје искуство је ето сасвим другачије, дрво и конструкција нису занемарљиви."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kristijane,
Vrlo dobro poređenje između zvuka solidbody (LP) i semihollow body(ES 335), dakle ista elektrika a definitivno različit zvuk, razlika u tonu s pojačala se oseća u smeru kakav već imamo na testiranju gitara bez pojačala, na suvo...Šta onda rade ti Gibson Classic 57 magneti, recimo..ili Bursbuckeri? Zašto zvuk nije istovetan?
Oni rade upravo ono o čemu ovde piše većina forumaša, oni skupljaju karakter , ton drvenarije i metalnih delova na kojima su žice prikačene. U konkretnom slučaju pošto se radi o istom hardware (aluminium tailpeace i ostalo...) tajna je u konstrukciji tela...
Ja sam premeštao magnete sa jedne na drugu gitaru, i uvek je drugačije zvučalo. Složiću se da na high output humbuckers možete najmanje da utičete konstrukcijom gitare vrstom drvenarije, ali verujte da i oni bolje zvuče na gitarama koje npr. imaju sustain i toplinu u odnosu na tarabe.
Fizičari (akustike) kažu da najduži ton vibrirajuće žice daje telo od teškog i tvrdog npr. od mermera, zašto? Zato što ogromnu masu tela od mermera neće ni najmanje zavibrirati tanano drhtanje žice, tj. vibracija se ne prenosi na telo, nema amortizovanja i gubitak energije je najmanji. Dakle sva energija sa trzalice prenela se na žicu do trenutka dok je nisu zaustavili tenzija žice, Zemljina gravitacija i otpor vazduha. Ton sa mermernog tela bio bi oštar kao žilet i dugačak.
Na telu od lake plastike ili najlakšeg mekog drveta, vibracija bi se lako amortizovala, energija brzo gubila, ton bi bio tup i kratak.
E, naša je želja da nađemo nešto između, da toplo zvuči i dugo traje....hehe...

Post Reply