Koja farba?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Koja farba?
Resio sam se da prionem na farbanje gitare,e sad kolko sam shvatio najbolji je nitro finis ,ali nije mi jasno dali se za varbu koristi sandolin ili neki obicni sprej ili nesto 3 a da se zvuk ne pokvari
?

Re: Koja farba?
Sakav crni Sandolin!!! time se farbaju parketi i spoljna stolarija !!! to ni slučajno.
Gitaru treba prvo izbrusiti lepo, onda po želji neki bajc (boja za drvo, e sad tu ima milion tipova i načina da se nanose) zatim ide nitro lak i nanosi se pištoljem za farbanje, sve drugo je bespredmetno. Da ne pominjem više slojeva i fino brušenje između svakog sloja ako se radi kako treba. Ima ovde dosta ljudi koji su to radili pa će ti preneti iskustva

Gitaru treba prvo izbrusiti lepo, onda po želji neki bajc (boja za drvo, e sad tu ima milion tipova i načina da se nanose) zatim ide nitro lak i nanosi se pištoljem za farbanje, sve drugo je bespredmetno. Da ne pominjem više slojeva i fino brušenje između svakog sloja ako se radi kako treba. Ima ovde dosta ljudi koji su to radili pa će ti preneti iskustva

Ok,hvala na savetu.Forumasi sa kakvim ste vi farbam farbali sa koima to najbolje ispadne? 

I da vrat se farba sa istom bojom kao gitar ili se samo lakira, na mojoj je sve u braon boji neko je pre mene farbao?
moj novi omiljeni finish je uljani. Dovoljno stiti drvo da se ne zaebe od vlage, odlican je osecaj pod rukom i ne pravi sloj oko drveta kao farbe, nego jednostavno upije i zastiti drvo. Uz to, nanosi se obicnom krpicom. Mozes i da toniras drvo nekim pigmentom (isto krpicom) pa ondak ulje i vosak. Tako je moja LP zatamnjena malo u braon pa nauljana. Mozda nije atraktivan finish, alie je praktican i ostavlja prirodan look&feel. Ako je komad drveta ispod lep, nema razloga da se ne vidi.
Evo moje

A ako hoces bas farbu, pre bih stavio poliuretan ili akril. Trajniji je, manje toksican, a i ne vidim sto bi "zvucao" drugacije od nitra.
Evo moje

A ako hoces bas farbu, pre bih stavio poliuretan ili akril. Trajniji je, manje toksican, a i ne vidim sto bi "zvucao" drugacije od nitra.
Jer znas mozda dali pre farbanja ide neka podloga, i kako da dobijem boju vrata kao na stratu samo lakiranjem ili kako vec?