Plywood telo

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Trzalica

Re: Plywood telo

Post by Trzalica » 20 Sep 2012, 17:51

bancika wrote:a uostalom, 7ender u koji se neki kunu pravi tela od 7 ili vise delova telo...ko moze da dokaze da bocno lepljenje dascica ne sjebe ton, a sloj po sloj sjebe :roll: Ako je drvo dobro, bice dobro i iz delova, ako ne valja, nece valjati ni izjedna.

Image
Nije da je to slučaj sa kvalitetnijim modelima. Ovo je primer kod squier gitara koje se posle lepo oblažu spoljnim furnirom koji je i prikazan na slici ... Kval. modeli koji se samo prelakiraju su dr. priča i uglavnom su ili iz dva ili tri dela. Recimo, moja gitara je iz dva dela. Lako uočljivo. Evo sl. uhvatite taj prelaz ...
Image
Btw. nikoga nisam hteo da vredjam, čak šta više mene vredja kada pročitam da se neko odmah poziva na "upgrade" vrlo jeftinih početničkih budget gitara.
Ljudi, to su babe i žabe i ne ide jedno sa drugim. Jedva da se isplati upgrade i dosta skupljih 500€ + modela.

Što se tiče osnivača teme, ako je gitara jeftina, neka je pazari, vežba, kada nabavi bolju, ovu iskoristi za unutrašnju dekoraciju stana, ... i ne razmišlja. Video sam gotovo nove skvajere za 65€ u oglasima .. a to je baš dž. za jedan muzički instrument. Frula je 3x skuplja pobogu~!

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 20 Sep 2012, 18:07

Po nekoj logici ako sper ubija vibracije na akusticnoj gitari,pa kako nece onda na elektricnoj,mada tu magnet i pojacalo igraju presudnu ulogu.Zavisi i dali su furniri od istog tipa drveta ili je paprikas varijanta,nije ista homogena masa.Moja gitara je od 3 dela mahagonija,s tim da je srednji deo najsiri.Opet ,zabole me uvo kako zvuci na suvo,jer je namenjena da ide u pojacalo

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 18:18

Мислим да никад није постојала наменска производња дебеле шперке за гитаре. А стандардно шперка има слојеве фурнира тако поређане да влакна суседних слојева иду унакрст, то табли даје чврстину и спречава витоперење. Међутим, то баш и није сјајно ако причамо о вибрацијама трупа.

Истина је да се електрична гитара свира искључиво убодена у појачало, али није занемарљива резонантност гитаре на суво, то ипак показује тембр инструмента, и јесте финеса која ће да учини комплетну тонску слику мање или више пожељном.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 20 Sep 2012, 18:53

Koju osobinu tona definise rezonantnost tela elektricne gitare?Po meni,zdravo laicki samo duzinu trajanja tona.Cak i to zavisi dali ima tremolo ili idu zice kroaz telo

Trzalica

Post by Trzalica » 20 Sep 2012, 19:05

teodorica wrote:Koju osobinu tona definise rezonantnost tela elektricne gitare?Po meni,zdravo laicki samo duzinu trajanja tona.Cak i to zavisi dali ima tremolo ili idu zice kroz telo
Onda bi po toj logici trebao samo da prebaciš magnet sa Gibson Les Paul-a na Squier-a i Squier bi identično zvučao kao LP Std.?

Teodorica, na ovoj planeti postoje neke vrlo prepoznatljive osobine proizvoda. Većina prepoznaje ukus koka kole, piva, vina, ... takodje kod električnih gitara, bez mnogo ustezanja se može utvrditi autentičan zvuk Gibson Les Paul i Fender Stratocaster gitare i tu nema dileme.

Znači, nije baš sve u "magnet/pojačalo" vezi.

Ne shvatam da se neko još dvoumi kod MUZIČKIH INSTRUMENATA u vezi zvuk/drvo?!? To je primarno pa sve ostalo od hardvera do pojačala>

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 20 Sep 2012, 19:29

Trzalica wrote:
teodorica wrote:Koju osobinu tona definise rezonantnost tela elektricne gitare?Po meni,zdravo laicki samo duzinu trajanja tona.Cak i to zavisi dali ima tremolo ili idu zice kroz telo
Onda bi po toj logici trebao samo da prebaciš magnet sa Gibson Les Paul-a na Squier-a i Squier bi identično zvučao kao LP Std.?>
Vise ce zvucati kao Gibson nego kao Squer.Jel drvo odredjuje boju tona ili komletna elektronika?

kwiss

Post by kwiss » 20 Sep 2012, 19:38

Mislim da je kod špera samo predrasuda zato što nije drvo.Pre neku godinu sam prodavao Cimar SG napravljen krajem 60",lik je probao ,nije mogao da veruje kakav ton ima sve dok nisam skinuo magnet da mu pokažem da je šper od sedam ploča mahagonija sa vidljivim lepkom između.Tad sam ga zadnji put video i čuo,samo predrasuda :lol: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 20:27

Мислим да све оставља довољно упечатљив траг, и да није сасвим тачно ни да су магнети најбитнији, ни да је дрво најбитније. Чињеница је да свира и гитара од клирита, али је исто тако чињеница да не можеш тек тако на макар коју цепаницу да ставиш магнет и да имаш сан снова од тона, кад се на јефтину гитару ставе скупи магнети она постане боља јефтина гитара, не постане скупа гитара.

wicker man

Post by wicker man » 20 Sep 2012, 21:29

Što se tiče osnivača teme, ako je gitara jeftina, neka je pazari, vežba, kada nabavi bolju, ovu iskoristi za unutrašnju dekoraciju stana, ... i ne razmišlja. Video sam gotovo nove skvajere za 65€ u oglasima .. a to je baš dž. za jedan muzički instrument. Frula je 3x skuplja pobogu~![/quote]

Odustao definitivno od nabavke te gitare. Delom zbog onoga sto sam procitao,delom sto sam i sam nekako tako kontao. Vec posedujem jeftinog strata (aster) sa kojim drljam po kuci. Primarni mi je Hamer sunburst koji je vec pristojnija gitara za svirke i pricu glava+4x12,a ovaj Squier je bio zamisao kao upgradeovana bekap gitara.,jer sa Asterom nikada nebi svirao svirku.
Da uzimama sada nekog meksikanca zato sto bi hteo strata,jednostavno nemam "municije".

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 20 Sep 2012, 22:09

Nije lose procitati,pa nek svako prosudi po volji(da ne idem vise u off).Nije 100% referenca,ali da ne pravimo od drveta sveti gral
http://www.guitarsite.com/news/music_ne ... th-busted/
http://210.101.116.28/W_ftp41/14108805_pv.pdf

gondi

Post by gondi » 20 Sep 2012, 22:44

Od 1982 do otpr. 2002 sam imao Rokkomann SG japanske proizvodnje, bordo boje sa bindingom oko rosewood fingerboarda, sedefnim pravougaonim inleyima, crnim pickguardom iz par slojeva, a telo od debele šperke koja se mogla uočiti na rubovima. Lepo su se kroz delimično transparentnu boju videli sa strane slojevi a odozgo i odozdo je bio furnir.Danas razmišljam,zašto su si Japanci dali truda da na ovu gitaru od šperke stavljaju ono što danas obično ide na skuplje modele.Ja sam joj na bridge poziciju stavio Dimarzio dual sound i uz njega još jedan mali switch, svirao na nju godinama, potrošio pragove i na kraju je prodao a nešto nisam mnogo lupao glavu dal je šperka ili puno drvo. :ziveli: :roll:

Haralampije

Post by Haralampije » 21 Sep 2012, 00:03

Trzalica wrote: Image
Mozda me pogled vara,ali ja i ovde vidim spoj.
Image

fattwang

Post by fattwang » 21 Sep 2012, 04:41

I treba da ima spoj. Telo American Standard Strata se pravi od dva ili tri dela. Ovo je verovatno trodelno.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Sep 2012, 06:12

pravi se od 2 ili 3 dela furnira

fattwang

Post by fattwang » 21 Sep 2012, 07:01

Izvinjavam se Trzi, od dva dela je.
nenadnenad wrote:pravi se od 2 ili 3 dela furnira
Nema tu nikakvog furnira.

Post Reply