И то треба узети у обзир
Нисам тврдио да не може да функционише то кад ставиш магнет на макар какав носач, беше онај пример са стављањем магнета на гитер блок, па и то свира некако. Само не свира као кад се стави на леп комад дрвета.
Ја имам некакву кинеску копију Телекастера. За оних 5 пута месечно колико узмем електричну гитару у руке, мени скоро да и не треба ништа пристојније, а ова гитара није само на око као Телекастер, дефинитивно даје тај дрчни тон типичан за Телетину. Било је време кад сам је свирао сваки дан, и добро познајем могућности те гитаре, а и моји другари музиканти који су имали прилике да је свирају кажу да не функционише то рђаво. Међутим, не вреди фантазирати да је то спектакуларан инструмент, далеко од тога. Наравно да сам размишљао да ли могу некако да је намуњим без великих улагања. Не знам какав је труп, само знам да није шперка, али је обојена у црну боју и не могу да наслутим из колико комада дрвета је направљен труп. Наравно да сам прво гледао да нешто урадим с магнетима. прошле јесени сам се чудним стицајем околности играо са другачијим магнетима, и поредио ову моју Кинескињу с америчким Телекастером. Одмах да кажем да Американац није био од најспектакуларнијих комада које сам чуо, али је свакако давао раскошнији звук од моје гитаре. Ставио сам пробе ради 2 различита сета магнета. Један је био са мексичког Телекастера, а други неидентификовани сет за који се претпоставља да је са неког старог Pearl Телета, и ту магнет код кобилице онако на око није типични Теле магнет, нема онај 3. шраф. На моје велико изненађење, ја стварно не могу да кажем да сам чуо икакву разлику између кинеских магнета и магнета са Мексиканца. ОК, знам да људи обично на Мексиканцима замене магнете чим се укаже прилика, али сам ипак очекивао да чујем неку разлику. Ови неидентификовани су били друга прича, могао сам да чујем јасну разлику, добио сам много лепше флажолете, на магнету код врата сам добио разговетније басове, генерално је гитара звучала озбиљније. Међутим, и даље није била ни близу Американца. Знам да би прави тест био да ставим исте магнете какве носи Американац на ову моју тарабу, па онда да поредим, али нисам сигуран да бих и тада добио неки запањујући резултат. Са пристојнијим магнетима ја сам имао нешто бољи звук, али је било очигледно да нису само магнети у питању. Па онда наравно вреди узети у обзир и комплетно ожичење, потенциометре, седла, коњић... Дрнде-мрнде, сто чуда... Да сам све то променио и ставио бесне магнете, потрошио бих на надоградњу скоро дупло више него на целу гитару. Нисам имао воље да се с тиме бавим, а како ови неидентификовани магнети нису били на продају, једноставно сам све вратио у оригинално стање, и то је то. И тако никад нисам открио да ли је дрво на мојој гитари нека безвезе даска, или може да ради посао
С друге стране, имао сам прилике да сретнем људе који баш јесу ишли на варијанту бескрајне надоградње. Одоше силни новци, и не направи се од Епифона Гибсон, и од Сквајера Фендер. Мислим да је овде на форуму Сава (старији Сава, не ССМЦ) имао неки сличан подухват који се уклапа у ову причу. С те стране ја заиста не могу да прихватим то да је све једно какво је дрво у питању. Можда није разлика као буља и око, али на крају крајева, када бисмо за сваку финесу рекли да је потпуно небитна, вероватно бисмо дошли до много погрешних закључака.
Коначно, шта год да је утицајније по питању тона, мислим да није добро оптерећивати се с тим, јер свако ко мисли да га у музицирању суштински омета магнет, дрво, коњић, прекидач... заправо нема проблем с инструментом. Ту не помажу ни надоградња, ни скупа гитара.