Hvala na savetima. Da, probaću šrafovima pre kupovanja nogica. Probao sam, naravno, i na tepihu, zapravo prvo i jesam na tepihu. Ja sam ovim opisom sa parketom više želeo da dočaram dokle taj problem može da ide, kako god okrenem dođe do samooscilovanja, moram nešto uraditi.
micha, hvala, nisam siguran da učvršćivanje unutar kutije može da pomogne? Sve je vrlo čvrsto povezano, provereno nije nešto na jednom mestu, nego zvuk dolazi iz kutije kao celine. Da, ovo dampovanje materijalima bi definitivno nešto pomoglo, ali to onda ubija svrhu imanja kutije od borovine... Možda malo dampovanja kompromisa radi, mada mi i to daje gorak ukus u ustima...
Znači, baš ono kao efekat marširanja vojske preko mosta, lupiš E na gitari i to ode u beskonačno samopojačavajuće samooscilovanje.

Pitao sam sad nekog lokalnog lika što je napravio dosta zvučnih kutija (više hobija radi). Kaže mi, doslovno, "u časopisima, literaturi kažu da kad se tako nešto desi nema pomoći, kažu, pravi novu kutiju".... Kaže lik, smatra da nema lakog rešenja... (S tim što on to gleda iz perspektive hi-fi, gde je ova anomalija verovatno dosta nepoželjna) E sad....