Neprijatna rezonanca zvučne kutije, ima li jednostavnog leka

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Neprijatna rezonanca zvučne kutije, ima li jednostavnog leka

Post by komil » 02 Oct 2012, 17:37

Imam jedno combo pojačalce čija je kutija napravljena od borovine. To daje neki zvučni šmek, ali ima jedna nezgoda. Naime, kada se okine E žica na gitari to pogađa unutrašnju rezonantnu frek. kutije, čuje se bzzz, ako je na parketu prenosi se još jače, verovatno i po komšiluku. Ma haos. Ja sam prvo mislio da neki mehanički spoj negde "landara" ali rasklapanjem svega mogućeg i uz pomoć prijatelja utvrdili smo da nije do tako nečega... Dakle, baš nezgodna varijanta, da je neko gađao praveći kutiju ne bi nikad pogodio ovo, izgleda da je tačno u hz na tonu E..
Elem, ima li neko savet, po mogućnosti da ne bude mnogo bolno :)

Mislio sam, recimo, da uzmem one "visak" tip nogice, da se bar vibracije manje prenose preko poda. Kad se drži pojačalo u vazduhu primetno je manje te nezgodne bzzz rezonance.
Da li bi zahvat tipa, bušenje rupe prečnika recimo 5cm na donjoj ploči, uspelo da pomeri ovu frek. taman toliko da omaši malo ton E?
Da stavim cigLJu u pojačalo? :roll: Msm, dajte neke savete, odlepio sam, jer pojačalo mi je mnogo dobro...

Perce

Re: Neprijatna rezonanca zvučne kutije, ima li jednostavnog

Post by Perce » 02 Oct 2012, 20:05

Ja bi probao, za pocetak, sa nekim ozbiljnijim gumenim nogicama, a za visak varijantu, pre nego sto sam se bacio na pravljenje istih za svoje podnostojece zvucnike, probao sam kako to funcionise na sledeci nacin: 4 holc ili pleh srafa sa ravnom glavom postavis na cvrstu podlogu (parket, plocice) glavom na dole, rasporedis da uglovi kutije legnu na njih (balansa radi) i to bi trebalo da posluzi za test a da ne bacas pare za bzvz.

istiqrac

Post by istiqrac » 02 Oct 2012, 21:02

DA probas da stavis pojacalo na neki tepih? Mozda pomogne, a mozda i jock :D

michabass

Post by michabass » 02 Oct 2012, 21:13

Neželjene vibracije zvučnih kutija se rešavaju dodatnim ušvršćenjima unutar same kutije (tzv bracing na engleskom) i/ili dodatnim dampiranjem stranica kutije iznutra materijalima koji apsorbuju vibracije: bitumenske ploče, vatelin, staklena vuna, azmafon, krojački presovan konac, prava neupredena ovčija vuna ... you get the idea :)
Spajkovi ne rešavaju problem, otvaranje rupe pojačava rezoniranje, tepih možda malo smanji refleksije ali možda i upije ono što želiš da čuješ a izlazi spreda....
gitarska pojačala su čudna cvećka...uglavnom je cilj da kutija rezonuje ali onako kako treba... tvoja izgleda rezonuje kako ne treba.... :?

komil

Post by komil » 03 Oct 2012, 15:02

Hvala na savetima. Da, probaću šrafovima pre kupovanja nogica. Probao sam, naravno, i na tepihu, zapravo prvo i jesam na tepihu. Ja sam ovim opisom sa parketom više želeo da dočaram dokle taj problem može da ide, kako god okrenem dođe do samooscilovanja, moram nešto uraditi.
micha, hvala, nisam siguran da učvršćivanje unutar kutije može da pomogne? Sve je vrlo čvrsto povezano, provereno nije nešto na jednom mestu, nego zvuk dolazi iz kutije kao celine. Da, ovo dampovanje materijalima bi definitivno nešto pomoglo, ali to onda ubija svrhu imanja kutije od borovine... Možda malo dampovanja kompromisa radi, mada mi i to daje gorak ukus u ustima...

Znači, baš ono kao efekat marširanja vojske preko mosta, lupiš E na gitari i to ode u beskonačno samopojačavajuće samooscilovanje. :facepalm: Pitao sam sad nekog lokalnog lika što je napravio dosta zvučnih kutija (više hobija radi). Kaže mi, doslovno, "u časopisima, literaturi kažu da kad se tako nešto desi nema pomoći, kažu, pravi novu kutiju".... Kaže lik, smatra da nema lakog rešenja... (S tim što on to gleda iz perspektive hi-fi, gde je ova anomalija verovatno dosta nepoželjna) E sad.... :facepalm:
Last edited by komil on 03 Oct 2012, 15:18, edited 1 time in total.

komil

Post by komil » 03 Oct 2012, 15:09

michabass, sad nešto razmišljam, izgleda da se u tvom odgovoru krije nešto o čemu nisam razmišljao: ja sam razmišljao u pravcu toga da se učvršćivanjem ne menja frek. te rezonancije, ali, da li je ideja tog rešenja da se neprijatno buzzovanje pretvori u ono koje je u redu i muzikalno? Jel u tom grmu zec?

michabass

Post by michabass » 03 Oct 2012, 16:10

Daj neku sliku da vidimo o čemu pričamo! :D otpozadi naravno sa skinutim poklopcem da se vidi unutrašnja konstrukcija kutije..... nešto ovako:
Image
pa možda onda mogu da ti dam neki konkretan savet...

:ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 03 Oct 2012, 16:46

Mislim da znam na kakvu rezonancu mislis, ja sam to iskusio u Orange studiju za probe (oprema je valjda littlemark2 i neke fender kutije), kad god odsviram G (na trecem pragu E zice) SVE U SOBI vibrira, cak se oseti i u prostoriji ispred. Jeziv osecaj, pojede sve ostale tonove u sobi, a ne nestaje bez obzira na cackanje pojacala i tone pota na basu (tj nestaje jedino kad se smanjim toliko da se ne cujem uopste)

Funkd

Post by Funkd » 03 Oct 2012, 17:32

Trooper wrote:Mislim da znam na kakvu rezonancu mislis, ja sam to iskusio u Orange studiju za probe (oprema je valjda littlemark2 i neke fender kutije), kad god odsviram G (na trecem pragu E zice) SVE U SOBI vibrira, cak se oseti i u prostoriji ispred. Jeziv osecaj, pojede sve ostale tonove u sobi, a ne nestaje bez obzira na cackanje pojacala i tone pota na basu (tj nestaje jedino kad se smanjim toliko da se ne cujem uopste)
Nije to isto. To je vise do akustike sobe i da se resiti drugacijim pozicioniranjem izvora zvuka. Njemu kutija ne rezonira kako treba. A sa onim kutijama u Orangeu je sve u redu.. (osim sto su sranje :) )

rockozaurus

Post by rockozaurus » 17 Oct 2012, 19:40

Ovako,logickim misljenjem,ja dolazim do zakljucka da su stranice tanje nego sto bi trebalo da budu...Znaci,treba ih ojacati,sto bi mozda moglo da se uradi postavljanjem drvenih krstaca unutar bocnih stranica?Drugo,nisi naveo da li je kutija pozadi otvorena ili poluzatvorena ili skroz zatvorena?Ako postoji neka pregrada pozadi,ponekad je dovoljno skinuti je ,da bi se oslobodila suvisna rezonancija...Ponekad je dovoljno prekontrolisati srafove i zategnuti ih ako ima labavih...I poslednje sto mi pada na pamet je da se razclani cela kutija na sastavne delove i da se sve stranice izoluju gumom ili silikonom i da se posle tako ponovo sklopi...Trpanje metala u vidu srafova,mislim da nece dovesti do boljeg rezultata... Ajde. :ziveli:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 18 Oct 2012, 13:00

Funkd wrote:
Trooper wrote:Mislim da znam na kakvu rezonancu mislis, ja sam to iskusio u Orange studiju za probe (oprema je valjda littlemark2 i neke fender kutije), kad god odsviram G (na trecem pragu E zice) SVE U SOBI vibrira, cak se oseti i u prostoriji ispred. Jeziv osecaj, pojede sve ostale tonove u sobi, a ne nestaje bez obzira na cackanje pojacala i tone pota na basu (tj nestaje jedino kad se smanjim toliko da se ne cujem uopste)
Nije to isto. To je vise do akustike sobe i da se resiti drugacijim pozicioniranjem izvora zvuka. Njemu kutija ne rezonira kako treba. A sa onim kutijama u Orangeu je sve u redu.. (osim sto su sranje :) )
hah da da ona betoncina.. horor, pogotovo za bass gitaru i bass bubanj.

komil

Post by komil » 19 Oct 2012, 12:01

Nestao mi jedan-dva posta u ovim poslednjim tehničkim previranjima na forumu...

Vibracije su od samog boksa, to zvuči isto kao ono što se doživljava u nekim studijima za probu kad nekoliko stvari u prostoriji vibrira, samo što je kod mene krivac kutija.

Elem, dodao sam ojačanja na kutiju, što sa dve nove letvice, što sa 10-ak novih šrafova, i dodao sam sunđer na šasiju. Rezultat je da postoji neki pomak, u smislu, jedan tip vibracije je nestao (možda je to bila šasija, ko će ga znati), ali vibracije su i dalje vrlo jake (samo tačno na E tonu, nešto malo i na H).

rockosauruse, to za tanke stranice si sigurno u pravu. Dobio sam odgovor na mejl od firme što ovo prave, to i oni kažu. Sve u svemu, konstrukcija je takva, svaka ovakva njihova kutija vibrira. Ali, problem je kod mene što je nekim čudom moja kutija ispala "naštimana" tačno na E, pa se vibracije na E višestruko umnožavaju... Što se tiče skidanja zadnje stranice - probao sam i to, možda manje vibrira, ali opet jako vibrira. Inače, zaboravio sam da spomenem, kada se snima dinamičkim mikrofonom, razvrnuto pojačalo, vibracije se uopšte ne čuju. Valda zato što vibracije nisu sa prednje strane....
Kako bre rockosauruse da zaboravim šrafove, pa za izradu kutija se kaže "ne žali šrafova (ili lepka)"...

Funkd

Post by Funkd » 19 Oct 2012, 15:57

A da probas malo da "povisis" kamerton?
komil wrote:izgleda da je tačno u hz na tonu E..
Ono, standard je 440Hz, recimo Beckoj filharmoniji je 448Hz, neki furaju i vise... mozda je glup savet, ali tebi ocigledno odredjena frekvencija pobudjuje to nezeljeno rezoniranje, pa menjanje vrednosti istih ima neke logike... meni :mrgreen:

Naravno, ako sviras u bendu i ostali bi morali da srede svoje stimere.
faks wrote: hah da da ona betoncina.. horor, pogotovo za bass gitaru i bass bubanj.
Ma cuti, ima i mnogo gorih prostora od onoga. Recimo: Studio za probe "Motorna testera" :lol:

Post Reply