Bugera ILI Blackstar? Nastavak... dobar ton za umreti II

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dushan S

Re: Bugera ILI Blackstar?

Post by Dushan S » 25 Oct 2012, 14:50

Dersu Uzala wrote:
MUzzY wrote:
Zamisli, ovde svira 7zicanu gitaru :mrgreen:
Naravno. Upravo u tome je poenta, njegova sedmica zvuci savrseno i solo i u miksu a onaj na sedmici rilja da ogluvis. Zato sam ih i poredio.

Do you even have a point?
Zapravo konkretno Awake ima malo te "nasty" visoke srednje i nije upeglan kao neki njihovi albumi, pa je više dobar primer za ono što sam ja ili Muzzy hteo da kažem al ajd. Hoćeš da završimo priču sa zaključkom da ako tebi nešto lepše zvuči to je i bolje a svako ko snima danas gitaru drugačije, nema pojma šta radi? :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 14:51

Dushan S wrote:
MUzzY wrote:Inace jammit veze nema sa pravim multitrekovima iz studija. Ja sam o tome prica. Ne "izvadio sam iz matrice zajebavajuci se sa fazom pa imam super podlogu za karaoke" varijanta.
Nikad nisam obratio pažnju ili slušao to njihovo, ali koliko se sećam, oni su reklamirali da dobijaju originalne trake, tj da imaju nke deal-ove?
Precisely.

Zato i ide tako sporo, ko i vas album covera. Ne da niko. Sem Rush i DT, a ta dva benda, toliko im je zinulo dupe za pare da je to cudo jedno, uskoro ce poceti kao Kiss onomad da prave kondome i zvake, hebo-ma-ter-svo-ju. :grummel_2:

komil

Post by komil » 25 Oct 2012, 14:52

MUzzY wrote:Inace jammit veze nema sa pravim multitrekovima iz studija. Ja sam o tome prica. Ne "izvadio sam iz matrice zajebavajuci se sa fazom pa imam super podlogu za karaoke" varijanta.
Ovaj link te demantuje: http://www.dreamtheater.net/board_posts ... -jammitcom

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 14:53

Dushan S wrote:...Hoćeš da završimo priču sa zaključkom da ako tebi nešto lepše zvuči to je i bolje a svako ko snima danas gitaru drugačije, nema pojma šta radi? :)
Ali zasto? Zasto mi poturate reci, misli, stav?

Mozemo da zavrsimo pricu ovako:

Ola mi smrdi i ne zelim ikad vise da cujem ista u tom smislu niti bi mu ikad dao raklicu na testiranje. Dream Theater jebase kevu na prvih 6-7 albuma i to je vrh, kraj, nema daljnje price za mene.

Jel moze tako? :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 14:56

Boogie Woogie wrote:Image
Ovako ja u snu, kad sanjam kako mi Hunter S. T. ulazi u kucu sa 'onim' kufercetom.

MUzzY

Post by MUzzY » 25 Oct 2012, 14:56

Dersu Uzala wrote:
MUzzY wrote:
Zamisli, ovde svira 7zicanu gitaru :mrgreen:
Naravno. Upravo u tome je poenta, njegova sedmica zvuci savrseno i solo i u miksu a onaj na sedmici rilja da ogluvis. Zato sam ih i poredio.

Do you even have a point?
Do you? Osim onih oko kojih se svi slazemo samo ti iz nekog razloga moras da potsetis sve prisutne na to.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 14:57

MUzzY wrote:
Do you? Osim onih oko kojih se svi slazemo samo ti iz nekog razloga moras da potsetis sve prisutne na to.
Okay, rinse and repeat:

"Ola mi smrdi i ne zelim ikad vise da cujem ista u tom smislu niti bi mu ikad dao raklicu na testiranje. Dream Theater jebase kevu na prvih 6-7 albuma i to je vrh, kraj, nema daljnje price za mene."

Dushan S

Post by Dushan S » 25 Oct 2012, 14:58

Dersu Uzala wrote: Pa ne moram valjda svaki posto da kvalifikujem (posto ih imam oko 3-4 iljade) da je to moje misljenje, to se podrazumeva, sem kad u pitanju nisu poznati i priznato zakoni nauke. Onda nije moje misljenje, onda je misljenje onoga cije ime taj zakon i nosi, nakverovatnije. Postajes i ti bukvalac, vreme ti je da selis na zapad. :bambi: .

Drugo, ja sam i odreagovao posle nekog posta gde Ola opet svira na suvo (nema miska, svira solo nekog malecnog Marshalla) gde je zvuk katastrofa. Ali opet u tom njegovom fazonu. Meni je to katastrofa, ja to u ludilu ne bih nikad podesio tako u kuci a nekmoli okacio na YT. Jasno mi je sa kojim ciljem on to radi, ali mi je taj cilj smrdljiv. A zvuk 'modernog metala' kako kazes, jos smrdljiviji. Jer i nema zvuka, sve je besomucno riljanje i drljanje i drapanje.

Nema nikakvog modernijeg i bolkeg mjetal zvuka od 1990 naovamo cenim. Ima samo vise riljanja, dok se to ne pretvori u ultrariljanje i vise ama bas nista ne mozes (ne mogu pardon) da razaznam, nit kad cujem solo track, nit u miksu. Prdi.
Pazi, zakačio sam se za ovo zato što je bitno za onog koga interesuje da danas snimi valjano gitaru. Jedan od najčešćih problema koji sam video kod gitaroša u studiju je da prave farbe koje su prijatne, i kakve bi se njima dopale u sobi, umesto one koje će dobro raditi u miksu, pa je potrebno vreme da se uši naviknu na to da ideš protiv sebe i svog nagona i (naravno pričamo o metalu) snimiš gitaru koja ti je čak pomalo aprijatna da bi imao nešto što će posle raditi u miksu. Meni lično je isto bilo potrebno vreme. Razlog zašto pričam sad sa tobom je što si imao zaključak da je na solo videu gitara loša a da je on "tamo nešto doterao" za miks, a zapravo, takva gitara je bila potrebna za takav miks, to je ta gitara. Kapiraš? Sasvim je ok da kažeš da ti se ne sviđa uopšte kako on tretira gitare i da si rekao da ti se u svim njegovim video snimcima ne sviđaju gitare, ali ovde je fora da je njemu svaka gitara koju snimi pomalo takva karakterom. To jest, posredno možda i branim neko svoje stečeno znanje kako treba snimiti gitaru a da valja, jer nema tu nikakvog trika ili EQ-a koji može da doda nepostojeće frekvencije na gitaru koja je snimljena neadekvatno frekventno.

Što se tiče tvoje rečenice "A zvuk 'modernog metala' kako kazes, jos smrdljiviji. Jer i nema zvuka, sve je besomucno riljanje i drljanje i drapanje." ipak kontam da si isuviše ozbiljan čovek da pišeš ovakve bzvz stvari, to je rečenica za klince koji se svađaju pa bolje da ne pričamo dalje, a? :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 25 Oct 2012, 15:06

komil wrote:
Ovaj link te demantuje: http://www.dreamtheater.net/board_posts ... -jammitcom

I stand corrected. Ali i dalje ne verujem da dobijaju bas raw trake.
Ono sto sam ja davno slusao je bilo iz diskusije mix inzenjera na nekom bad ass forumu pa su trake prosledjene i na lokalne forume (mozda ce se i Dusan setiti ali je davno bilo stvarno ...). Kako je taj bas dosao do tih raw traka ne znam.
Na kraju nije ni bitno. To o cemu pricam je decenijama unazad potvrdjeno. Takodje se zna da sto bolje namestis sve pri snimanju to kasnije imas manje posla pri misku.

komil

Post by komil » 25 Oct 2012, 15:18

MUzzY wrote:I stand corrected. Ali i dalje ne verujem da dobijaju bas raw trake.
Da, u programima za džemovanje tipa Garage Band oni najverovatnije ne ostave/dobiju sirovo, već procesirano (efekti, eq i sve) jer se podrazumeva da će korisnici puštati i te trake zajedno, bar nekoliko traka. Tako da u tom smislu to nije raw, nije direktan snimak trake. Raw je širok pojam :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 15:53

Dushan S wrote: Što se tiče tvoje rečenice "A zvuk 'modernog metala' kako kazes, jos smrdljiviji. Jer i nema zvuka, sve je besomucno riljanje i drljanje i drapanje." ipak kontam da si isuviše ozbiljan čovek da pišeš ovakve bzvz stvari, to je rečenica za klince koji se svađaju pa bolje da ne pričamo dalje, a? :ziveli:
Mrtav sam ozbiljan. :ziveli:
Za mene ne postoji moderan metal, metal je rikno davno. 1990. ili tu negde. Deal with it. Ovo danas su zajebancije. Cast izuzecima, i verovali to ili ne (ostali) tebe u stvari i ubrajam u izuzetke ali ti je mesto ovde a ne tu (i ti to znas). E sad , kako bi ti snimao ovde i producirao, to ne znam, ali sam siguran da nisi lik koji kapira kako je (i posle svih tih godina za pultom i gitarom) pomuzao svo znanje covecanstva. Ti ionako ne sviras taj stil mjetala, pa kapiram da nikad nista slicno ne bi ni snimio.
Dushan S wrote: Pazi, zakačio sam se za ovo zato što je bitno za onog koga interesuje da danas snimi valjano gitaru. Jedan od najčešćih problema koji sam video kod gitaroša u studiju je da prave farbe koje su prijatne, i kakve bi se njima dopale u sobi, umesto one koje će dobro raditi u miksu, pa je potrebno vreme da se uši naviknu na to da ideš protiv sebe i svog nagona i (naravno pričamo o metalu) snimiš gitaru koja ti je čak pomalo aprijatna da bi imao nešto što će posle raditi u miksu. Meni lično je isto bilo potrebno vreme. Razlog zašto pričam sad sa tobom je što si imao zaključak da je na solo videu gitara loša a da je on "tamo nešto doterao" za miks, a zapravo, takva gitara je bila potrebna za takav miks, to je ta gitara. Kapiraš? Sasvim je ok da kažeš da ti se ne sviđa uopšte kako on tretira gitare i da si rekao da ti se u svim njegovim video snimcima ne sviđaju gitare, ali ovde je fora da je njemu svaka gitara koju snimi pomalo takva karakterom. To jest, posredno možda i branim neko svoje stečeno znanje kako treba snimiti gitaru a da valja, jer nema tu nikakvog trika ili EQ-a koji može da doda nepostojeće frekvencije na gitaru koja je snimljena neadekvatno frekventno.
Aj onda i ja da diktiram sebi u pero.

Ovo sto si napisao stoji. To bi trebalo da je i maloj deci jasno, ali nije. Ti mislis da je to novi problem? 'Mi' spo poceli da sviramo mjetal odavno, a pocetkom 80-tih smo presli na speed mjetal. Poneko i thrash. Kad kazem 'mi', micim na neku moju ekipu, moje drustvance. Moje drustvance su Heller, Bloodbath, momci iz mog benda i tako to. Vecina tih momaka pocetkom 90-tih godina nije imala skup stereo. Cak ni hi-fi stereo. Imali su mono radio kasetase. Cak i ako imaju dva zvucnika, vecina tih usranih radiokasetasa su u stvari citali mono zapis i duplirali identican signal na levi i desni kanal (therefore mono, mada su se ljudi cudili kad sam im to objasnjavao, ja veliki mag elektrotehnike i elektroakustike sto bi Muzzy reko i ne moze da nadje u svom srcu da mi oprosti :bambi: )

Aj eksuli had a solid stereo hi-fi shit at the time, da ne idemo dalje. Tj bio sam hi-fi freak jedno 10-15 godina. Ko Nemanja za gitare, you get the picture. To je samo letelo unutra/napolje, uzimalo/davalo.(zato kapiram Nemanju, ali proci ce ga ko i sve nas; a mozda i nece, i onda je jebo jeza u ledja).

Znaci, svet je postojao i pre MuZZy-ja i pre Dutje i pre Dersua, jel.

Taj sindrom nemastine se pretocio u sindrom gluvosti, tojest neznanja. Ja sam svirao klasiku/flamenco kao klinac pa sam presao na jazz-rock i Kiss/Rush kombinaciju. Sve uredan stereo, sve mi bilo jasno i pre nego sto su se mnogi ovde koji me tapsu po ramenu i rodili, braca moja. :kiss:

Svi kao poceli nesto da sviraju, skidaju. Neko ABBA, neko Metallicu nebitno. I sad dodje meni ortak dok sam vezbuckao Al Di Mejotlu posle vojske (znaci '85. ili '86.) i kao poceo je da svira, kosijana do dupeta, levoruk, svira on gitaru ali u bendu svira bas. Ima neki mjetal bend, zna svu ovu gore opisanu ekipu preko kog sam je i ja upoznao netom kasnije. I kao pocne on meni da svira nesto sa prvog ili drugog albuma Talike, i ja ga pitam sta to sviras? On kao, pa tu i tu stvar. Ja reko ok, ali koji kanal sviras, kog djitristu, sviras Djemsa ili Bambija? Pa kao, statije, obojica sviraju identicno.

Jel?

To je znaci prvi problem bio. Posto to nije tematika, da skratim, posto sam njemu i drugim pojedincima objasnio da to sto oni cuju u mono varijanti su u stvari dva vrlo distinktna kanala od kojih oni cuju samo jedan kanal, koji je kod kasnijih uredjaja bio logicki 'AND' ovan (cujes mono kanal na dva zvucnika ali je taj kanal zbir levog i desnog kanala, panovanje i separacija su nemoguci jer je signal blendovan bukvalno kao digitalni AND signal, zdravo djaci).

Sad kad smo jednom svi to shvatili (kapiram da vecini to danas zvuci tipa 'ala lazes' ili najblaze receno smesno), ispostavio se drugi problem. Znamo sta koja gitara svira i kako (ima recimo dve ritam gitare jel). I nesto kao aranziramo i sve to. Obaska solaze ravne odisejama.

How's this sound? Let's practice at home and shit. I onda ljudi napice zvuk da im zvuci u spavacoj sobi tri sa tri, obaska shitara od opreme, low volume. I to mora da ore. To mora da bude ono, tojt. Sad su culi kako je to tojt, sta ko svira, ali su opet zanemarili cinjenicu (jednom kad su poskidali gitare) kakvu farbu, timbr i filing ima svaki kanal (ovo kanal kazem liberalno, posto svi znamo da 99.99% bendova sa dve gitare se podele po kanalima pri snimanju, a isto tako znamo da panovanje nije extremno 100% levo-desno. There's virtual 'middle' channel too. Kanali simulisu prostornost u mozgu i to im je jedina svrha u stvari. Danas bi to u stvari trebalo da je passe, ali nismo skontali bolji nacin da prenesemo informaciju o prostornosti izvodjaca a da se sve emituje iz jednog jedinog izvora (materijalne tacke :mrgreen: ).

Elem, svi dodju uvezbani, nadrkani, ne samo iz mog benda nego i prethodno navedenih namm drugara). I ja se nesto micim, cek, jel iko primetio da sviu zvucimo kao shit. E ali ne zvucimo ko Ola, mi smo u drugom smeru totalno ali isti shit. Neko mumlanje, arlaukanje, trudovi, kao da ce svakog casa zemljotres. To sve brunda, poskakuje, ali nekako kao da dolazi iz lifta koji je na osmom spratu a prislonio uvo na desetom.

Da skratim pricu, nisam nikom ni objasnjavao kako rade lampe, pokusao sam momcima da objasnim da taj ogavni zvuk gitare koji cu ja da imam (po misljenju drugih djitrista) i taj ogavni zvuk gitare koji ce oni da imaju (po sopstvenom misljenju) kad budemo dn-ca-dn-ca na keca na 200 bita u minuti, to ima u uhu slusalaca da bude kancona. La musica di note. Imasuseru. MIcim da sam jedno 3 godine kenjao svakodnevno o tome, dok nisam onedotupavio i odustao. Odhjebase me svi manje vise :1:

Mnogo godina kasnije, neki su polako poceli da shvataju. Posle i silnih prituzbi publike, mada ne u vidu protuzbi naravno. Micim da su tu najvise kumovali na kraju ipak sami djitristi mjetalci (ja san diga ruke od sviranja u javnosti at the time) koji prisustvovase i necijim tudjim (nemjetalskim) koncertima, ali i ponajbitnije, na nekim grupnim svirkama gde mogu da se koriguju. Nekom prvom je bilo sinulo, kad je trebao peti da nastupa a ortaci mu prvi, e ljudi, pa zvucite ko *****, nista vas nisam razumeo u publici a bio sam tacno di treba, stereo centriran iza unakrsnog ugla jednakokrakog stereo trougla, na cca 8 metara od bine. Kita od pajsija. Panika. I onda se okuraze momci, pa me poslusaju, pa smanje gain, smanje bass (jer sema je mid-scooped, to smo znali od 81. thank you very much), najkurazniji podignu middle sa nule :mrgreen: (strogo je iso na nulu ako uopste postoji na ampu, samo ga zavrnes), upicani se treble (koji je inace ojsa, ali ga poklapaju oni basovi, i gain, a volume nije kao kod kuce nego je suludi, ali objasni ti mojoj braci elektroakustiku i psihosomatiku). Medjutim, cak i kad nadju tako malo bolji (njima 'idealan') ton, opet ne kapiraju da ih ima dvojica, i ako svirasa muziku koja je vremenski intenzivna a deonice su vam harmonijski i pogotovo ritmicki identicne, you're fucked. Rezonansa u glavi. Mumlanje, you can't really distinguish who's playing what (dok ne dodju solaze jel). U stvari, dok nisam cuo Trigger, ja nikad i nisam cuo za zivota (dok sam ziveo u Juzi) da je neko uopste skapirao sta se tu desava. Eeeee, sad ih ima dvojica, MuZZy je isto uskocio, i ja to postujem, i obojica su veliki magovi produkcije zvuka po meni, ja samo pricam to sto pricam i ne octupam jer to ja tako kapiram, p'kako bi onda octupio, ne ide, nije ljucki.

'naci, kapiramo se. Ali ovaj moderan mjetal zvuk me ubi. Ja bi najradije da se retardiram nazad u mlados i da idem na casove kod Zokija do smrti, drug Tito vecno da nam pozivi i to.

Bluesko

Post by Bluesko » 25 Oct 2012, 15:58

nači moderan zvuk gitare u metal muzici je kurtsi of Dersu Uzala?
jel ima to negde na nekom sajtu, neka zahvalnica, neka diploma, da je neko to stavio na vimeo, na youtube, da je ozvaničeno?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 15:59

MUzzY wrote: Ali i dalje ne verujem da dobijaju bas raw trake.
Ne mogu da se zakunem, ali koliko se secam to su kao jovo nanovo digitally remastered and digitally transferred original tapes. With final mix. Bez mixdowna naravno. Jedino mi nije jasno ono digitally remastered. Ja sam micio da taj termin nekako implicira traku/medijum posle mix-downa. Final product, da prostite. Neam pojma, znaju ovi moji, ali nebitno, ov nije raw deal (pun intended) Ovo je real deal, ali zato i ide sporo ku puz. Ne daju bre ljudi.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Oct 2012, 16:01

Bluesko wrote:nači moderan zvuk gitare u metal muzici je kurtsi of Dersu Uzala?
jel ima to negde na nekom sajtu, neka zahvalnica, neka diploma, da je neko to stavio na vimeo, na youtube, da je ozvaničeno?
MIcis u Jugi?

Posto, kako rekoh, nicam ja to cmicio, ja cam to cuo ca cvog cterea pa cam objasnio nekolisini cvojih drugara at the time. Drago mi je da cu danac cvi to ckapirali jel.

Bluesko

Post by Bluesko » 25 Oct 2012, 16:02

NIsmo ni sumnjali Djede :ziveli: :mrgreen:

Post Reply