Finiširanje gitara metodom politiranja!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
miki

Finiširanje gitara metodom politiranja!

Post by miki » 07 Feb 2007, 16:29

Ja sam iz Hrvatske, novi sam član na vašem sajtu. Dopada mi se pa eto, možda ću nešto korisno ovdje objaviti. Većina graditelja žičanih instrumenata danas finišira lakiranjem. Ja sam također novi graditelj gitara, pa sam po savjetu starog mastora za izradu namještaja finiširao tijelo gitare politiranjem, Ako nekog interesira, nek mi se javi
Pozdrav
Fra Jozo

fra_jozo@net.hr

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 07 Feb 2007, 16:47

Naravno da nas intersuje. Mogao bi da okacis neke slike i objasnis ceo proces ako te ne mrzi. Ovde za sada ima samo onaj moj horor od farbanja autolakom :) .

Pozdrav i dobrodosao :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Feb 2007, 21:22

Dobrodošao! Poliranje - koristiš shellac, ili nešto drugo?

miki

Post by miki » 08 Feb 2007, 18:28

Da, koristim šelak koji sam pripremam na slijedeći način:

U pola litre 96 % špitita uspem 350 g šelaka u listićima.
Nakon 24 sata uz povremeno miješanje procijedim šelak kroz gazu. s tim gustim šelakom prvi puta premažem drvo koje mora biti savršeno glatko
Nakon 2 sata dodam u 2 žlice obične šelaka plovutak, plovučac, (engl. PUMICE) u obliku fine prašine, to pomiješam i s time trljam drvo kako bi ta smjesa popunila pore u drvu, Ako nemate plovučac postupak će bit malo duži. efekat isti.
Nakon 10 sati površionu drva pobrusim sa VODOBRUSNIM papirom granulacije 250. drvo očistim suhom krpom i malo razrijedim šelak tako da bude malo rjeđi. trljam jastučićem po drvu, kad jastučić počne zapinjat dodam 2 kapi Parafinskog ulja , to ponovim 3 puta
Ostavim 2 sata, obrusim opet istim postupkom.
Malo opet razrijedim šelak špiritom i ponovim postupak u 3 sloja
Sada je postupak završen što se tiče politiranja
Naredna faza je suho politiranje sa suhom pamučnom krpom (ne vunenom ili frotirom)
Trljaš tom krpom do visokog sjaja.
Ostaviš 24 sata (ne dirati prstima)
Nakon sušenja, ako primijetiš da su na površini sivkaste mrlje ili nejasni ili mutni obrisi, to je znak da je parafin iz ulja kristalizirao te ga treba izvući na slijedeći način.
Namočiti čistu krpicu u SAMO ŠPIRIT, brzim pokretima kružnim (bez stajanja) trljati odnosno vući kružno po površini. Ne držati špirit na jednom mjestu jer će doći do paljenja drva

Ostaviti bez da dirate prstima površinu 24 sata.

Vaš uspjeh će biti potpun ako se politirana površina nakon dodira prsta opet sjaji nakon 2 sekunde
Želim uspjeh u radu, nadam se da sam nekome pomogao
Ukoliko ima pitanja, bit će mi drago da me kontaktirate na forumu ili PM
Srdačne pozdrave...Jozo

Stanko

Re: Finiširanje gitara metodom politiranja!

Post by Stanko » 17 Jan 2010, 09:20

Znam da izvlacim temu iz zapecka, ali mislim da je bolje nego da otvaram novu i citiram coveka.

Uglavnom, razmisljam se da pokusam ovu metodu, politiranje, na gitari koju pravim polako.
E sad jel ima neko jos iskustava, i zanima me dal se ovim metodom moze raditi preko recimo vec izbajcovane povrsine? Tako da ostane boja ispod, a ne samo boja drveta :)

Inace, radio bih bajcom, druga alternativa je da posle samo predjem bezbojnim lakom, i to me isto zanima, sta ide preko bajca? Poliuretani ili nitro, ili mogu oba? :) hvala i pozdrav! :D

Evo jos par linkova, koji mislim da mogu biti korisni ;)
http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... j&strana=1
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... 486#p15486
http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier ... lish1.html

Post Reply