цртао бих неки бас, интересује ме ваше мишљење

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Више волем:

Precision Bass ширину врата
17
57%
Jazz Bass ширину врата
13
43%

Total votes: 30

umart

Re: цртао бих неки бас, интересује ме ваше мишљење

Post by umart » 12 Nov 2012, 01:18

inace,zaboravih da pohvalim kristijana za ted mekartijevsko razmisljanje. :ziveli:

Cope

Post by Cope » 12 Nov 2012, 02:39

Sustein zavisi od milion drugih stvari, prvenstveno od toga - koje je, i kako je sečeno drvo za vrat i zvučnjaču, zatim ugao koji zahvata vrat u odnosu na telo, pa tip šipke u vratu, zatim sam tip instrumenta - NTB ili BO... Žice kroz telo su deseta rupa na svirali i mogu i ne moraju da znače ništa ako su drljava sedla, nut ili briž, odnosno rezonira ceo instrument kako ne treba - ondak od susteina nema ništa...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Nov 2012, 07:23

Немам ту врсту искуства са басом, једино сам свирао басове са top loader кобилицом. Видим да се око овога ломе копља и код прављења електричне гитаре, и ја стално остајем збуњен по том питању. Што се тиче мог искуства с гитарама, свирао сам Телекастере и са string through и са top loader кобилицом, и оно... не могу ништа да тврдим будући да нисам на истој гитари имао прилике да испробам и једно и друго, али овако на различитим гитарама ја нисам приметио разлику. С друге стране сам свирао свакојаке гитаре базиране на Гибсоновим концептима, које уопште немају string through опцију, и не сећам се да сам имао утисак да је трајање тона компромитовано. Много ми је занимљиво оно што ради Крестон, и он рецимо тврди да је ипак у питању фама кад је string through у питању. Ја бих по мом искуству с гитаром рекао да то не утиче суштински на тон, али што се тиче баса не смем ништа да тврдим. Дакле овде ми треба да чујем што више мишљења, јер тренутно не могу да извучем закључак.
umart wrote:zaboravih da pohvalim kristijana za ted mekartijevsko razmisljanje.
Blush response :D . Хвала. Ја бих рекао да је у ствари немогуће радити другачије.

Funkd

Post by Funkd » 12 Nov 2012, 11:06

Cope wrote:Sustein zavisi od milion drugih stvari, prvenstveno od toga - koje je, i kako je sečeno drvo za vrat i zvučnjaču, zatim ugao koji zahvata vrat u odnosu na telo, pa tip šipke u vratu, zatim sam tip instrumenta - NTB ili BO... Žice kroz telo su deseta rupa na svirali i mogu i ne moraju da znače ništa ako su drljava sedla, nut ili briž, odnosno rezonira ceo instrument kako ne treba - ondak od susteina nema ništa...
+1

Kvockin bass

Image

http://soundcloud.com/kwocka/wgdpsustain
sstejn
sta nije jasno?
Spoiler:
Hebo vas sustain! ::ranting:: Kupite kompresor :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 12 Nov 2012, 11:15

Pa dobro, ne znam cemu sad toliki hejt oko opcije za string through. Ne verujem da ce za nekog musteriju postojanje rupa biti 'jao fuj', a sigurno ce bar jedna osoba naleteti kojoj ce bas ta opcija biti plus.

Cope

Post by Cope » 12 Nov 2012, 18:26

Trooper wrote:Pa dobro, ne znam cemu sad toliki hejt oko opcije za string through. Ne verujem da ce za nekog musteriju postojanje rupa biti 'jao fuj', a sigurno ce bar jedna osoba naleteti kojoj ce bas ta opcija biti plus.
NIje hejt, ja podrazumevam da bas novijeg leta ima žice kroz telo, samo se ne treba vatati detalja ko pijan plota... A Kvočka bi mogao malo da počne da menja žene za promenu, i da nabavi bar jedan pravi bas... :XD:

umart

Post by umart » 12 Nov 2012, 23:22

definitivno visak energije,i to negativne.steta,mogla je da bude bas super tema.

Cope

Post by Cope » 13 Nov 2012, 00:10

umart wrote:definitivno visak energije,i to negativne.steta,mogla je da bude bas super tema.
Četiri strane za tri dana, izvini, al ne bih se baš složio sa tobom da je bulja tema, uz to se bavi nečim kreativnim - nastajanjem novog instrumenta - dakle proces kakav sigurno ne može proizvesti negativnu energiju... Misim otkud ti taj doživljaj uopšte ?

11080

Post by 11080 » 13 Nov 2012, 00:22

Funkd wrote:+1

Kvockin bass

Image
+2
Vrh

Funkd

Post by Funkd » 13 Nov 2012, 00:37

Cope wrote: Četiri strane za tri dana, izvini, al ne bih se baš složio sa tobom da je bulja tema, uz to se bavi nečim kreativnim - nastajanjem novog instrumenta - dakle proces kakav sigurno ne može proizvesti negativnu energiju... Misim otkud ti taj doživljaj uopšte ?
Cope, mislim da je bilo upuceno meni zbog neslaganja oko "string thru body" varijante. Pa ne znam, ako je argument "Zasto da ne, ne skodi nista a moze da koristi" daj da mu ugradimo i siber, fen i fm radio.. Upravo sam ti dao primer rucno radjenog instrumenta koji ima duzi sustain od svih tih ST Peavey-a koje si pomenuo. Ovde iznosimo iskljucivo subjektivne dozivljaje, ako se ne varam, a meni moj kaze da je sustain skoro nebitna stavka. Odnosno, bitno mi je da ga ima u nekoj meri u kojoj ga ima na svim pristojnim instrumentima. Ali aj sad, na stranu to, nekome jel te verovatno treba ton (na bass-u) koji traje duze od 2 sekunde. Upravo sam zato i okacio audio zapis tog bass-a koji nema string-thru bridge. Znaci, moze bez toga. A onda opet dolazimo do toga, da meni, licno, smeta taj string-thru koncept, zato sto smatram da je nepotreban i da je vise marketinski trik nego prakticno resenje. Ali verovatno je u pitanju negativna energija, posto na temi na kojoj je izricito trazeno da iznesemo svoje vidjenje resenja, ja ustvari iznosim svoje vidjenje resenja...

umart

Post by umart » 13 Nov 2012, 00:41

Cope wrote:
umart wrote:definitivno visak energije,i to negativne.steta,mogla je da bude bas super tema.
Četiri strane za tri dana, izvini, al ne bih se baš složio sa tobom da je bulja tema, uz to se bavi nečim kreativnim - nastajanjem novog instrumenta - dakle proces kakav sigurno ne može proizvesti negativnu energiju... Misim otkud ti taj doživljaj uopšte ?
nemam pojma,mora da sam se istripovao.

Funkd

Post by Funkd » 13 Nov 2012, 00:48

:lol:

Koji si ti smeker...

Bozha

Post by Bozha » 13 Nov 2012, 11:35

jedan od vecih uspeha novog klasicnog dizajna... cisto ovako voajerski gledano, nisam imao priliku da probam

Image

Funkd

Post by Funkd » 13 Nov 2012, 12:24

Meni se dopada Marleaux Votan serija. Modovano JB telo, malo dublji cutaway, 22 praga, Prec vrat... doduse, nikako mi se ne dopada ovaj vintage truss-rod

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Nov 2012, 12:59

Факшит, моје скице много личе на овај бас... Мада... па и нема ту простора за нешто вансеријски другачије, ако се гледа да функционалност не буде угрожена дизајнерским лудовањем.

Post Reply