Odvojila se kobilica na gitari

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Hairy Beast

Odvojila se kobilica na gitari

Post by Hairy Beast » 13 Nov 2012, 20:48

Pozdrav, treba mi pomoc
na slici se vidi kako se kobilica odvojila od gornje ploce, kobilica je bila pricvrscena samo sa sarafima i vremenom se gornja ploca iskrivila i kobilica se pomerala prema vratu i sad se totalno odvojila.
kako da se resi ovo?
samo lepljenje ne pomaze jer je gornja ploca kriva bas kod kobilice i ne moze se dovoljno izravnati da bi kobilica lepo nalegla i zalepila se.
da li da se ubaci parce drveta iznutra da bi sarafi bolje uhvatili jer su rupe razglabane ili da se dodaju jos 2 sarafa na novim rupama?

ili neka treca opcija?

da napomenem da gitara nije moja i da se trazi jednostavno i jeftino resenje (besplatno :) )
Hvala unapred.

Image

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Re: Odvojila se kobilica na gitari

Post by Stevan Hinic » 13 Nov 2012, 20:57

Pretpostavljam da je ovo klasicna gitara na kojoj su bile metalne zice?

Javice se neko od majstora sa foruma pa ce ti pomoci, nadam se da nije beznadezan slucaj...

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 13 Nov 2012, 21:00

gitara je neka muzicka naklada zagreb, model fg7, akusticna gitara ali stara i ne bas najbolje odrzavana.. to je sve sto znam o njoj. najveci je problem sto je ploca kriva a nema se sredstava i mogucnosti za menjanje ploce...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 13 Nov 2012, 21:10

Pa ako hoces jednostavno i pouzdano resenje :) sto je ne zasrafis, ali vijcima za mjetal, da unutra u telu budu matice, i jos dodas neke podloske i nema da mrda nigde.

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Nov 2012, 21:12

Ima rešenja :) ali pod odredjenim uslovima a to su stege za akustične gitare, liče na one testerice sa OTO-a. I PU lepak za drvo. PU lepilo se ponaša kao pur pena posle par minuta i tako vršeći pritisak ulazi u pore a popunjava deolove koji nisu knap jedan uz drugi. Taj deo gde je samo lepilo je čvrst i držaće. Za razliku od običnog lepka za drvo koji se sušenjem povlači i gubi na volumenu ovaj PU se proširuje i zato ne zahteva idealan spoj. Naravno posle nanošenja treba sve staviti čvrsto u stege, okolinu izlepiti krep trakom jer će se lepak širiti i curiti sa strana spoja. Lako se otklanja kad je suv skalpelom (kao osušena pur pena je samo tvrdje). Pu lepka ima u tubi u snabdevenijim farbarama a ja sam uzeo u Metrou, Bison za nekih 300 din ako se ne varam. Poenta je da spoj (kako god da je obradjen) bude u stegama što čvršće jer lepak širenjem pravi pritisak i ako nema gde da "pogura" spoj bude "gušći" i bolje drži.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 13 Nov 2012, 21:26

@Aleksej to sam isto i ja mislio ali zelim da cujem i druga misljenja jer nemam iskustva sa ovim stvarima a neko se ovde mozda susreo sa ovakvom scenom pa da se nadje najbolje resenje...

@ApplePie bas su te stege problem, ukoliko bi to nekako nabavili kao i nasli lepilo po povoljnoj ceni to bi bilo super i mozda u kombinaciji sa onim sto je aleksej predlozio

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Nov 2012, 21:32

Ako estetika nije problem onda kombinacija ova dva metoda radi posao. Posle intervencije dinamitaši ih ne bi razdvojili ;) :ziveli:

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 13 Nov 2012, 21:47

pa tako i ja mislim :)
a posle tog je samo pitanje kako ce se gornja ploca ponasati tj koliko ce izdrzati da se ne krivi vise i da ne pukne

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Nov 2012, 22:00

Само немој да ставља поново челичне жице, и требало би све да буде у реду.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 13 Nov 2012, 23:11

na njoj nikada nisu ni bile plasticne, sad su kupljene 0.10 jer su do sad bile 0.12 pa da bi manja tenzija bila.
uzrok ovoga je po mojoj pretpostavci taj sto je gitara stajala vise godina neodrzavana, nije svirana a zice nisu bile otpustene (do njega je tek nedavno stigla gitara)
zbog finansija ce verovatno biti usvojen predlog sa sarafima (a nemamo ni stege, jedino ako uspemo negde da pozajmimo) stim sto bih probusio novu rupu za bar jos jedan saraf jer su ove rupe dosta iskocene i prosirene. ispod gornje ploce je vec neko parce prilicno cvrstog drveta za koje je i do sada bila prisarafljena kobilica pa mislim da bi trebalo da radi posao sa novim rupama...

Nro

Post by Nro » 14 Nov 2012, 00:14

Druze,jel u pitanju akusticna ili klasicna gitara?Ako je klasicna,stavljanjem metalnih zica ce ti u najboljem slucaju proklizati dugmad na civijama,a verovatno desiti opet isto sa kobilicom i(li) deformisati vrat.
Ako nisi siguran,slikaj vrat gitare i civije da vidimo jel klasicna ili akusticna.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 14 Nov 2012, 01:13

akusticna, vrat je uzak nije kao kod klasicnih
trenutno imam samo ovu sliku Image

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 14 Nov 2012, 01:17

Stavi plasticne zice, ta gitara nije predvidjena za metalne, zato ti se i pokidala. :) :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Nov 2012, 06:00

Скини онај троугласти пластични поклопац на глави и погледај да ли испод постоји шипка. Ако нема шипке, онда немој да стављаш челичне жице. Гитара по свој прилици није направљена са таквом конструкцијом пречага унутар резонатора да може да трпи овакву тензију жица, па мислим да се због тога толико деформише горња плоча. Мислим да на ову гитару не могу да иду челичне жице, што се и у пракси показало.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 14 Nov 2012, 13:57

ima sipka, proveravao sam to, gitara je stara oko 20 godina ako ne i vise (drugar koji ima 30 godina je dobio kad je bio dete) oduvek su metalne zice na njoj. gitara nije svirana nekih 5-6 godina do pre godina dana a zice su bile pritegnute a gitara u nekom cosku da ne smeta i onda se pocela odvajati kobilica i kako se pocelo svirati tako se sve vise odvajala kobilica. to je ono sto znam, meni se ne svidja sto je raspored letvica na gornjoj ploci paralelan a ne u X sto smatram da je cvrsce, a kad pogledan vrat i sipku u vratu gitara ne moze biti klasicna. vrat je jos uzi od moje akusticne.
uglavnom, danas cemo probati sa ojacanjem ispod kobilice pa cemo videti kako reaguje ploca

Post Reply