Kupovina drveta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Kupovina drveta

Post by Funkomat » 14 Nov 2012, 01:02

Mene zanima ova zvucna slika... kako se odredjuje kvalitet zvucne slike daske?

ApplePie

Post by ApplePie » 14 Nov 2012, 01:30

nesharm wrote:Cuo sam i ja tu pricu za severnu stranu, ali s obzirom da ta prica potice od graditelja violina stotinama godina starih, mozes je nazvati i nekom vrstom sujeverja. Koliko je to tacno, naucno to niko ne spominje. Sad ako si se uhvatio da neku legendu furas kao svoj stav, nije ti neki argument.
Drvo na severnoj strani ima gušće godove pa samim tim je i čvršće. Danas niti jedna veća firma (a ni manje) ne gledaju i ne biraju drvo tako. Prvo zbog hiperprodukcije instrumenata a drugo drvo se danas takvim firmama prodaje na kubne kilometre pa se ne bira tu mnogo. Samo Gibson ima nešto kao "agente" koji biraju drvo i to ako ih nisu ukinuli ... Danas neke birane količine završe u kastom pljačkaonicama i samo nekakvi zaludni "stolari" koji za to imaju vremena, prilike i volje traće i jure takve komade ne bi li poštovali zastareli recept mehaničkog kvaliteta gradnje instrumenta. ;)

ApplePie

Post by ApplePie » 14 Nov 2012, 01:33

Funkomat wrote:Mene zanima ova zvucna slika... kako se odredjuje kvalitet zvucne slike daske?
Ja mislim, vreme je da forum uvede još jednu SI mernu jedinicu ... kad je prošla ona za GAS i ova će :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Nov 2012, 02:17

Svasta su graditelji violina (i to bas iz Kremone) kenjali, pa sse super-modernom hemijskom analizom ispostavilo da je nemoguce, ergo da su lagali. Da bi zastitili svoj intelectual property. Jes bas cu da ti ispricam kako ja pravim violine, zini da ti kazem. Ima sad da se nadje na netu sve to.

Jedna od najvecih fora svih vremena je da drvo nisu susili u susaram na suvom vazduhu, susili su ga u vodi. Go figure.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Nov 2012, 06:40

Trzalica wrote:Nema tu linka bar meni poznatog. Znam dosta iz priča starijih graditelja gitara, violina, ... čak i duvačkih instrumenata i sl., oni znaju još bolje graditelje, ... ovi bolje ... svi uglavnom imaju saznanje da severna strana drveta treba biti odbačena jer ne rezonuje dobro, tj. zvučna slika joj je najgora. Od te strane drveta se ne izradjuje ništa. Danas vidim to nikoga ne zanima ... zato sam to napisao reda radi, misleći da ovakvi EXPERTI to već odavno znaju
Видиш, ја имам другачије информације. Ја сам слушао од људи који се баве градњом да се баш бирају стабла која расту на северним падинама, јер расту спорије, и имају гушће и паралелније годове. Ово ти не кажем да бих ти терао контру, стварно имам овакве информације. Ово ти такође наводим да бих ти скренуо пажњу на начин како се ти лепиш за одређене информације, и како те информације пласираш, и још важније - на који начин се постављаш према саговорницима и неистомишљеницима. Кад је мајсторија било које врсте у питању, увек постоји више различитих приступа проблему. Ни ти ни ја нисмо мајстори, само смо слушали о томе. Немамо литературу, не умемо да наведемо линк где смо дошли до информација. Постоји могућност да смо и ти и ја погрешно разумели шта нам је речено. Па ипак, тебе то не спречава да људе извређаш јер ствари разумеју и прихватају другачије од тебе.

Много причаш о потреби аргументованог разговора, а сам не нудиш аргументе, него преубеђења која те спречавају да чујеш и саговорнике.
Trzalica wrote: O čemu dalje da vam pišem kada i sam moderator u PP poruci piše da će podržati ljude koji me direktno vredjaju jer on ne voli moj način komentarisanja.
Реално, ти или се правиш луд, или ти заиста фали социјална интелигенција. Ти си тај који непрекидно прави непријатну атмосферу, ти си тај који стално вређа и подбада. Не умеш да се укључиш у разговор као цивилизована особа, вечито упадаш као неко ко стоји на ћошку и дрско добацује пролазницима. Ти си тај који стално тражи кавгу. Није проблем што имаш другачије мишљење, проблем је како то мишљење износиш. Не постоји никакво злочиначко удруживање противу тебе, то ти фантазираш. Постоје људи које си извређао, па имају краћи фитиљ када си ти у питању. А извређао си многе људе, јер немаш ни мрвице такта, и јеси дрзак човек. Коначно, и сам си сада признао да ти овде долазиш "да нас истресеш", сам кажеш да те заправо нормална комуникација не интересује. Онда када ти неко одговори истом мером, ти цвилиш и зовеш администрацију у помоћ, глумиш праведника који страда ни крив ни дужан. Видиш, то је оно што се овде дешава, то и ништа друго, а ти можеш да фантазираш колико хоћеш, и то нема везе са правим стање ствари.
Trzalica wrote:Tako da, navalite, jer nećete biti kažnjeni ... možete ono je*** ti majku, sestru .. .ovo ono ... sada vam je prilika
Ово мени више личи на тебе, то ми делује као даљи развој твог вида комуникације. Овде људи не комуницирају тако.

Не бих се послужио терминологијом коју користи мајтимика, али будући да знам коме се обраћам, и колико теби може нормално обраћање да допре до свести, на крају се сам осећам као будала што овако трошим време.

nebojsak

Post by nebojsak » 14 Nov 2012, 09:11

Ja pre neki dan posadio na terasi par dasaka, na severnu stranu saksije. Sušim ih fajtalicom, za sada lepo napreduju :) Kad porastu, javljam utiske.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 Nov 2012, 10:15

Bitno je da im dash shansu, iako ti nisi taj chovek, a znamo da prave stvari u zhivotu treba chekati.

Combo 67% ?

nebojsak

Post by nebojsak » 14 Nov 2012, 10:24

Evo, sad sam baš ispratio, od jutros su porasle 0,0000024 mm :) Jeste malo gušće sa te severne strane, mada je to možda i zbog katrana u kome su ležale u šupi.

edit: fak, obrnuo sam greškom polaritet na adapteru i spalio fajtalicu :cry: Kako sad da sušim daske? Dajte neki hint gde da nađem neku solidniju, da nisu ove kineske.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Nov 2012, 10:38

Sta je to fajtalica?

EDIT: A, susis vodom, jasno!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 14 Nov 2012, 10:40

Dersu Uzala wrote: Jedna od najvecih fora svih vremena je da drvo nisu susili u susaram na suvom vazduhu, susili su ga u vodi. Go figure.
:metal: Dry it with water. Kako?

Ja sam recimo uvek bio protivnik teskih gitara, ali eto otkako sam sastavio ovaj ash koji imam na telcu gde je bilo Baja telo (koje je apsurdno prici napravljeno od mnoogo delova razlicitog drveta, bukvalno reslovi, zao mi je shto nemam sliku da okacim - Fender ipak mora da zaradi, i razumljivo je shto gitare koje nisu sa providnim finishom sastavljaju iz milion dascica, jer sve je to solidno drvo, pa da se ne baca...) promenio sam misljenje i vise ne znam ni shta da mislim. Na Musima Budz-u Jazzmastera imam sendvich fazon gde je jedan tanak komad drveta u sendvichu izmedju druga dva koja su isto tanka...i to zvoni kao da je akustara u pitanju, doduse nema mnogo sustejna, ali nije ni malo...Jedino je cudna ta akusticnost, bukvalno najglasnija gitara na suvo, ever. Telac mi je od 1 komada asha, koji je uzet bash po tom starom "sujeverju" iz Bosnie, sa te neke lokacije gde je najbolje drvo navodno (staro je valjda oko 40god susilo se vise od pola tog vremena prirodno), ja se u to ne razumem,ali ovo znam: gitara je dobila samom promenom tela - vise sustejna, topliji zvuk, vishe twanga, vise konkretnih srednjih i visokih tonova kao i jasan bass ma koliko ga ja odvalio na pojacalu do maks (Cortex -Non Friendly Setup :mrgreen: )...
Ja mislim da izbor drveta treba prepustiti onima koji se u to razumeju, a ovo shto sam napisao su samo informacije koje ja imam.
:ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Nov 2012, 10:41

Cortex wrote:Bitno je da im dash shansu, iako ti nisi taj chovek, a znamo da prave stvari u zhivotu treba chekati.

Combo 67% ?
Svakako bi, vredelo, razmisliti o, tome. Nisam razumeo samo poslednju aluziju? :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 Nov 2012, 10:42

Vidi se da nisi igrao Mortal Kombat 3 :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Nov 2012, 10:44

Telac mi je od 1 komada asha, koji je uzet bash po tom starom "sujeverju" iz Bosnie, sa te neke lokacije gde je najbolje drvo navodno (staro je valjda oko 40god susilo se vise od pola tog vremena prirodno), ja se u to ne razumem,ali ovo znam: gitara je dobila samom promenom tela - vise sustejna, topliji zvuk, vishe twanga, vise konkretnih srednjih i visokih tonova kao i jasan bass
Ne znam, ali ono sto je strucni ziri u sastavu: nenadnenad, KSC i moja malenkost zakljucio je - imas opako spravo. Gitara je pobjedila i neke nase druge hand made favorite. Dokaz da je drvo najbitnije, sto se mene tice™.

pedja 81

Post by pedja 81 » 14 Nov 2012, 10:47

I ponovo imamo prilike da gledamo epizodu MF novele TRZALICA SAM PROTIV SVIH.Sta ce se desiti pogledajte uskoro. :ma bravo:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Nov 2012, 10:50

Cortex wrote:Vidi se da nisi igrao Mortal Kombat 3 :mrgreen:
Ma nisam, ali mislio sam na prvu recenicu? A 67% konbo je zbog dve MF aluzije, a treca je non-MF? El to to? :mrgreen:

Post Reply