Vrat!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Critical
PedoBear

Vrat!

Post by Critical » 01 Jun 2008, 13:52

Ovako ,pretrazih ceo net ali nikako da nadjem dimenzije vrata za ESP MII (prevashodno me zanima koliko je taj vrat debeo i da li je tanji od Wizard II vrata)....

Pa ako neko zna bilo bi lepo da me prosvetli :D

YeaH_LefT

Re: Vrat!

Post by YeaH_LefT » 01 Jun 2008, 16:05

ESP M-II ima extra thin flat neck a na netu sam nasao da je to:
Thickness at the 1st fret - 19.0mm
Thickness at the 12th fret - 21.00mm

dok su W2 vratovi
Wizard II (USA) 19.0-21.0
Wizard II (Japan) 18.0-20.5

Critical
PedoBear

Post by Critical » 01 Jun 2008, 16:26

Pa to je to,kod mene je isto 19mm - 21mm,znaci dodje mu na isto :D

Thanx :D

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 02 Jun 2008, 22:22

Izvinjavam se posto ne znam gde da postavim pitanje,a da ne otvaram novu temu.Da li bi razlicita sobna temperatura trebala da utice na stim gitare,konkretno na dilataciju vrata i tela,npr. zimi leti 20-30 %C?

viden

Post by viden » 02 Jun 2008, 22:57

teodorica wrote:Izvinjavam se posto ne znam gde da postavim pitanje,a da ne otvaram novu temu.Da li bi razlicita sobna temperatura trebala da utice na stim gitare,konkretno na dilataciju vrata i tela,npr. zimi leti 20-30 %C?
Menjanje sobne temperature svakako će uticati na štim gitare ali više zbog uticaja različite temperature na žice (metal ili najlon - svejedno).
NAGLA promena temperature nepovoljno će uticati na drvo, a naročito na lak (dolazi do pucanja).
Ako težu gitaru (električnu) držiš na zidnom stalku (ako visi) može doći do istezanja vrata (u drastičnim slučajevima vrat se toliko istegne da se pragovi potpuno razdrmaju).
Ipak razlika od 10 stepeni koju si naveo ne bi trebalo da nepovoljno utiče na instrument naročito ako nije previše nagla.
Proizvođači ipak misle i na to i uvek ostavljaju malo "lufta" na kritičnim mestima kako bi se kompenzovao "rad" drveta.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 02 Jun 2008, 23:01

viden wrote: Ako težu gitaru (električnu) držiš na zidnom stalku (ako visi) može doći do istezanja vrata (u drastičnim slučajevima vrat se toliko istegne da se pragovi potpuno razdrmaju).
Uf, bre! Ozbiljno? Ja moju drzim vec jedno pola godine, nisam primetio nista. Da je skidam?

viden

Post by viden » 03 Jun 2008, 08:16

Mithrandir wrote:Uf, bre! Ozbiljno? Ja moju drzim vec jedno pola godine, nisam primetio nista. Da je skidam?
Pa ja rekoh u ekstremnim slučajevima.
Ako ti se svakih pola sata drastično menja temperatura i vlažnost vazduha u prostoriji gde držiš gitaru onda je svakako odmah skidaj (mada tada neće biti bezbedna kako god da je staviš :) ).
Ipak, ja lično mislim da je zidni stalak najgore rešenje za čuvanje gitare, naročito vrednije. Nakon DOSTA godina vrat će se ipak nesto izdužiti. Ne previše, i ne vidljivo, ali taman toliko da se dobiju problemi sa štimom. Ali ako uslovi zahtevaju takvo rešenje...

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 17 Jan 2009, 17:32

Evo mene ponovo u ovoj temi. Nisam znao gde drugo da postavim, pa da se nadovezem.

Posto sam kupio novu gitaru i sada je, je li, cuvam kao malo dete, zanima me da li je preporucljivo drzati gitaru licem ka posmatracu na stalku ciji je najvisi oslonac na vratu. :lol:
Ovakav stalak: http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=104

Posto znam da se gitara treba naslanjati licem (kako se ne bi vrsio dodatni pritisak na vrat), ukoliko je oslonac negde u visini vrata.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 17 Jan 2009, 18:29

Ja recimo sve moje gitare naslanjam iskljucivo na telo gitare nikada na vrat, osim mozda u toku svirke, ali to je cirka 20 minuta najduze. Najbolji su oni stalci sto im se dupe gitare "ubaci" izmenju neka dva zljeba a gitara se oslanja samo na zadnju stranu tela...Image Taj neki fazon... Telo se nemoze nesto iskriviti, mislim...kako bi...jel... :mrgreen:

bokicasa

Post by bokicasa » 17 Jan 2009, 20:24

juce sam pazario nekoliko tih stalaka u mitrosu,imate kakvih ocete u rangu od 1000-1500 dinara,2 sam rasklopio i svidja mi se stvarcica,jako..

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 17 Jan 2009, 23:31

Yup, takav stalak sam i planirao da kupim. Ali, ipak da ja proverim s vama pre nego sto dam pare.

Post Reply