drveni pickguard ???

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

majtimika

Re: drveni pickguard ???

Post by majtimika » 01 Dec 2012, 09:19

AU al je tek ovo gadno, mada baba bi ga stavio na gitaru gotovo sam 100% siguran

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 01 Dec 2012, 11:05

Ipak ne bih. :lol: :ziveli:

brndza

Post by brndza » 01 Dec 2012, 16:43

Ajde da probam da odgovorim svima.
Prvo, kvalitet fotografije je los. Slikano je telefonom slabe rezolucije.
Drugo, slikano je odmah nakon spricanja. Farba je jos uvek sveza i zato ovoliko sljasti i gadno izgleda. Naravno da nije ovoliko sjajno posle zavrsne obrade. Ovo je cak mozda i prva ruka grunta, ne secam se...
Trece, neko rece da zalepi nekoliko parceta drugacijeg drveta pa da slajfuje do iznemoglosti. Ako se to isplati onda nemam nista protiv...
I poslednja stvar, ovo se prodaje... Ko god je video ovaj ili druge pickguard-ove koje sam pravio trazio je da napravim i njemu...

istiqrac

Post by istiqrac » 01 Dec 2012, 18:40

Ne moras da se branis, ukusi su u pitanju... Nekome se svidja, a nekome ne... Ja bi stavio samo ako bi bio radjen od iste daske od koje je i telo pa da izgleda kao da ga nema :)

Perce

Post by Perce » 02 Dec 2012, 23:58

Meni ovo izgleda relativno ok.

Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 03 Dec 2012, 00:39

istiqrac wrote:Ne moras da se branis, ukusi su u pitanju... Nekome se svidja, a nekome ne... Ja bi stavio samo ako bi bio radjen od iste daske od koje je i telo pa da izgleda kao da ga nema :)
Jedino tako, natural finis. Sve ostalo mi je neopisivi kic

parker

Post by parker » 03 Dec 2012, 00:54

Ja sam jednom video uživo i nije izgledalo loše. Nije bilo u natural varijanti već neka tamna boja, braon a skoro crno na crvenoj đitri.
Na kraju sve se svodi na šta se kome sviđa i koliko dobro je urađeno

fattwang

Post by fattwang » 03 Dec 2012, 07:25

Perce wrote:Meni ovo izgleda relativno ok.
Spoiler:
Image
:grummel_2:
Bolje bi odgovarala, kao materijal za pickguard, beličasta plastišna tacna sa pijace.

Perce

Post by Perce » 03 Dec 2012, 21:27

Ajd vazi :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Dec 2012, 22:47

Мени је дрвена заштитна маска исто што и радне рукавице од свиле. Да је то само носач магнета, могли би и некакви прстенови око магнета да се наместе. Та величина и та позиција јасно сугерише да треба да штити дрво од дрљања трзалице, а онда уместо да буде од материјала који је на то орпоран, ставња се 2 до 3 милиметра дебело - дрво! Идеја од старта делује као зафрканција. А и не изгледа особито занимљиво.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 04 Dec 2012, 00:04

brndza wrote:Drveni pickguard ce promeniti izgled gitare. To je definitivno odlicna ideja i nikako nije kicerica. Naravno, moze i to da ode u krajnost. Ima nas raznih... Vidi ovako, stolar sam vec godinama. Imam dosta iskustva i imam par saveta. Ove price "nadji komad drveta, pa ga pusti kroz diht" nemaju veze s vezom. Originalni, plasticni, pickguard na mom stratu je debljine 2.0 milimetara. Diht koji moze da istanji drvo na tu debljinu ces dosta tesko naci. Za takve stvari se ne koriste dihtovi uopste.Za takve debljine se drvo sece na listove, ne tanji se...
Elem, ja sam dosao na istu ideju kao i ti.Da mi pickguard bude drven. Posto nemam cime da obradim drvo na tu debljinu, probao sam da zalepim parce furnira na hdf (lesonit) koji je debljine oko 3 mm (varira do 3.5 mm). Tako sam dobio pickguard debljine skoro 4 mm. Namontirao sam ga i odmah skinuo... Imas osecaj kao da zice leze na pickguard-u. Previse je visoko i nemoguce je svirati... Dakle, MORA DA BUDE 2 mm. Resenje ti je lepljenje nekoliko lista furnira. Ja sam nasao furnir od 0.7 mm. U tri sloja to izlazi 2.2 mm (lepak takodje utice na debljinu). Potrebna ti je presa da bi to zalepio. Ne mozes da uradis kako treba cvinglama ili slicnim pomocnim alatkama. Prednost u ovom nacinu ti je i u tome sto poslednji sloj mozes da kombinujes od vise vrsta razlicitog drveta. Ima bezbroj kombinacija... Za debljinu nemoj da brines. Deluje tanko i slabo, ali samo deluje. Moras precizno da izbusis sve otvore. Sto se toga tice tolerancija na postoji. Sam spoljni oblik dozvoljava odredjena odstupanja, ali otvori ne. Narocito oko magneta. Srafovi koji drze magnete su dosta blizu da bi mogao da "malo" prosiris rupu, a opet, ako otvor bude uzak, magnet ne moze da prodje... Sto se zvuka tice, nisam primetio neke razlike, ali to je bio period kad nisam imao pojacalo, pa sam svirkao "na suvo". Tako da nisam mogao da uporedim zvuk pre i posle. U svakom slucaju, sve sto je manje vestackih materijala, po nekoj logici bi zvuk trebao da bude lepsi...
Eto, to je to otprilike... I sam imam par razlicitih komada koje menjam povremeno. Cisto da ne dosadi... :) I nemam nameru da se vracam na plastiku. Zvuk je dobar, gitara je lepsa, drugacija od svih... Zadovoljan sam...
Ako imas jos neko pitanje, reci... Ako nemas uslova da uradis sve ovo, opet se javi. Imam sve sto je potrebno za izradu, pa mozemo da dogovorimo nesto... Pozdrav i srecno ;)
A gde naci 0.7mm furnir :)?

luci

Post by luci » 04 Dec 2012, 00:33

pa to je furnir, to je debljina koja je dostupna... ona firma u pazovi ga ima, i to od svih vrsta drveta koje imaju...

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 05 Dec 2012, 00:58

Ima li neko broj telefona, ili sajt te firme?

Perce

Post by Perce » 05 Dec 2012, 08:42

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 05 Dec 2012, 10:57

Hvala.

Post Reply