R. M. Točak
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
Re: R. M. Točak
То није баш тачно. Моји родитељи су били млади шездесетих година, и знам шта они имају у колекцији плоча. Били су они врло информисани и упућени у то шта се дешава у музици. Исто је као и данас. Ако гледаш шта се највише врти на радију и телевизији, онда не можеш да имаш комплетну представу о томе шта се дешава у музици. Ако се интересујеш за музику, онда имаш разне начине да се информишеш. Што каже мој пријатељ, судећи по ономе што можеш најчешће да чујеш на радију, у свету се музиком баве Ријана и она друга певачицаChildren Of Paradise wrote:hocu da kazem da verovatno niko od nas ne zna sta je Smak stvarno predstavljao za generacije '50, '60, '70 godina, koje, realno gledano nisu bile u mogucnosti da se posvete svetskim i evropskim standardima muzike (odvratni socijalizam)

Чак имам утисак да су моји родитељи били и у мало бољој позицији, јер су оно што су имали у музичкој колекцији стварно знали напамет. Данас је по мени далеко већи проблем да стигнеш пажљиво да преслушаш све што можеш да набавиш. Кад сам пре 19-20 година почео да тезгарим, питао ме је отац да ли бих био вољан њему за љубав да научим да свирам једну песму коју он никад није имао на синглу, али је то редовно слушао на Академији и у Цепелину. Он је знао ту песму скроз напамет, са уводом, текстом, прелазима, звиждао ми неке соло комаде... Знаш, нешто што он никад није имао могућност да пусти код куће, и што је последњи пут чуо у клубу средином седамдесетих, он је 15-20 година касније знао у тон и у слово. Мислим да ми данас трпимо неку врсту инфлације у музици.
-
Da se nadovežemo na ovu Kristijanovu inflaciju muzike..
Nekada je šećer bio prava retkost.
Imali su ga samo veoma bogati ljudi i jeli ga u retkim prilikama. (čak su u modi bili i crni zubi, jer je to onda značilo da neko ima šećera za prejedanje. Mnogi su (za ne poverovati) farbali zube kako bi stvorili lažan utisak da su imućni)
elem, možete li da zamislite jačinu senzacije i oduševljenja, kod čoveka koji nešto slatko proba jednom u par meseci.
Danas međutim, deca žive na šećeru.
Svaki dan po nekoliko puta smažu neki slatkiš.
Isto je tako i sa muzikom.
Nje je danas previše (ako se tako može reći)
sa svakog ćoška, sa svakog gedžeta..maltene svaki čovek ima neke gajtane u ušima.
U takvim uslovima, mozak (kao i sa šećerom) - otupi.
Senzacije koje muzika pruža su sve manje, slabije..
Iz takvog stanja beži se u sve glasnije, sve brže, sve luđe..ali uzalud.
Mozak čoveka iz 60-tih i mozak čoveka danas dva su različita mozga.
Ovaj drugi je osakaćen i bojim se gladan novih senzacija (koje možda još samo neki extasy može da dopuni uz kakvo takvo treskanje)
Traga se za novim i novim, a tog novog nigde na vidiku.
Nekada je šećer bio prava retkost.
Imali su ga samo veoma bogati ljudi i jeli ga u retkim prilikama. (čak su u modi bili i crni zubi, jer je to onda značilo da neko ima šećera za prejedanje. Mnogi su (za ne poverovati) farbali zube kako bi stvorili lažan utisak da su imućni)
elem, možete li da zamislite jačinu senzacije i oduševljenja, kod čoveka koji nešto slatko proba jednom u par meseci.
Danas međutim, deca žive na šećeru.
Svaki dan po nekoliko puta smažu neki slatkiš.
Isto je tako i sa muzikom.
Nje je danas previše (ako se tako može reći)
sa svakog ćoška, sa svakog gedžeta..maltene svaki čovek ima neke gajtane u ušima.
U takvim uslovima, mozak (kao i sa šećerom) - otupi.
Senzacije koje muzika pruža su sve manje, slabije..
Iz takvog stanja beži se u sve glasnije, sve brže, sve luđe..ali uzalud.
Mozak čoveka iz 60-tih i mozak čoveka danas dva su različita mozga.
Ovaj drugi je osakaćen i bojim se gladan novih senzacija (koje možda još samo neki extasy može da dopuni uz kakvo takvo treskanje)
Traga se za novim i novim, a tog novog nigde na vidiku.
ma nista danas ne valja
sry za jedan totalni offtopic
sry za jedan totalni offtopic
-
prenaglašene činele..razloženi zvonki clean akordi električne gitare i do zla boga razvučen ritam, pravi su recept za stopostotnu gnjavažu (kakva je ova Zašto ne volim sneg, smorena tirada..)
-
Sve si odlično razumeo i imaš moj duboki naklon zbog toga! Za razliku od mnogih ti očigledno upotrebljavaš i mozak!Children Of Paradise wrote:znate kako, ne znam koje ste godiste i sve to. ja sam na primer '89 i nikako nemam pravo da na bilo koji nacin kritikujem postajnje Smak-a ili bilo koje druge grupe zacetnika Rock'n'Roll-a u Srbiji. kako kazu, uradi nesto tako, pa onda kenjaj. ja bih, po mom misljenju trebalo samo da kazem da li mi se ne svidja ili svidja i da li za mene znace nesto ili ne. hocu da kazem da verovatno niko od nas ne zna sta je Smak stvarno predstavljao za generacije '50, '60, '70 godina, koje, realno gledano nisu bile u mogucnosti da se posvete svetskim i evropskim standardima muzike (odvratni socijalizam). sve to je tada, po mom misljenju, predstavljao bunt maldih ljudi protiv svega, sto u sustini R'n'R i jeste, a predvodnici tog talasa su i dan danas velika imena i naravno da zasluzuju postovanje.
nikada aktivno nisam slusao ni voleo nas Rock (mislim na taj raniji), kod kuce ceo dan na kompu ili sa slusalica na plejeru, ali ponekad cujem stvar od koje mi se sledi krv.
Kada se bilo koja pojava tumači najvažnije staviti je u prostor i vreme nastanka. Čak i tehnologiju treba tako posmatrati pa su primera radi Gibsonovi magneti visokog izlaza nastali 60-tih jer je to bilo potrebno za glasniju klubsku svirku. Naravno da je rock bunt, najbolje se to vidi u mjuziklu "Kosa", ali i u Dilanovim tekstovima recimo. Pominjanje Tita je ordinarna glupost jer je on bio čovek koji je voleo muziku pa je i Bijelo dugme slušao uživo iako nije obožavao rock. Muzika je nešto što ne može da se zabrani dekretom, to samo Mali Perica može tako da misli. U Kini je do nedavno bilo zabranjeno posedovati računar, a oni spadali u najveće hackere, većina crackova je dolazila od ili preko njih. I tako dalje... može o tome satima da se priča, ali ti bi bio jedan od malobrojnih koji bi razumeo... i to da je ex YU imala jednu od najjačih rock scena u Evropi... preslušati album Time na primer...
-
čekaj..kakve veze Bijelo dugme ima sa rokom?
Bijelo Dugme je oduvek bio narodnjački bend.
Režimska "i mi roken rola za trku imademo" priča..a u stvari šut u stomak rock-u na ovim prostorima.,
trojanski konj koji je izgledao kao roker, a iz njega iskakali sve sami narodnjaci..
Bijelo Dugme je oduvek bio narodnjački bend.
Režimska "i mi roken rola za trku imademo" priča..a u stvari šut u stomak rock-u na ovim prostorima.,
trojanski konj koji je izgledao kao roker, a iz njega iskakali sve sami narodnjaci..
-
"ex YU imala jednu od najjačih rock scena u Evropi."
ovo je tek presmešno..
ovo je tek presmešno..
Pa osim UK scene, ja ne znam jos neku jako bitnu iz tog vremena... a sama konstatacija jeste presmesna. Usred zala - vrsni poznavalac evropskih rock scena iz prosloga stoleca 
Bitno da je onaj lik sve odlicno razumeo..

Bitno da je onaj lik sve odlicno razumeo..

-
ma to vreme je bilo krejzi..ali, zna se ko je iz tog vremena izašao kao muzički jet set, a ko je završio u nekom ćošetu dnevne sobe zarastao što u papuče, što u sećanja, što u bradu..
-
Velemajstori smo da ne poštujemo sami sebe! Razmišljajte o tome.
Za to vreme čitajte šta Hrvati misle o Točku i koliko ga cene i prepoznaju kvalitet:
http://www.glazbeni-forum.com/topic/147 ... msearch__1
Pri tom vidim da su koncert najavili još u oktobru, a ovde tek nedavno.
Za to vreme čitajte šta Hrvati misle o Točku i koliko ga cene i prepoznaju kvalitet:
Srbin je proklet!
-
kakva je sad to pa glupost..m?Usred Zala wrote:Velemajstori smo da ne poštujemo sami sebe! Razmišljajte o tome.
u vreme Smaka nije bilo "Hrvata" i "Srba", već svo smi imali jedno muzičko (i svako drugo područje)
u tom smislu i kod braće Hrvata je vladao isti rock and roll tootoomrack ko i u Srbiji.
To što ga sada neki ponovo "otkrivaju" je razumljivo, jer..pored ovakve muzike danas, logično je da su svi krenuli da grebu sa dna šerpe i da se vraćaju u istoriju.
Oho, ho, poziv na "PATRIOTIZAM"?!?Usred Zala wrote:Velemajstori smo da ne poštujemo sami sebe! Razmišljajte o tome..

Da si ti samo pročitao taj HR forum, shvatio bi koliko HR članovi poštuju sebe medjusobno i koliko nesebično jedni druge pomažu. Nema "ČOPORATIVNOG" duha, nema dobacivanja i vredjanja novim članovima, nema TAPIJE NA ISTINU od starijih članova kada se nešto predlaže mladjim članovima, .... sve umereno i ODMERENO.
Da li si to primetio na ovom forumu?!?
Koga briga to što je Točak Srbin? Zar to treba da me ubedi da mu platim kartu po identičnoj ceni po kojoj sviraju Vai & Satriani? Ja slušam ono što mi se dopada i ne razmišljam da li je muzičar Albanac ili Liliputanac.
Nemam ama baš nikakvih patriotskih sklonosti prema muzici i muzičarima uopšteno! Doduše da, ali prema ETNO & narodnim muzičarima koji se u Srbiji gle čuda - NE CENE, nazivaju se "seljacima", pljuju se, ... ali se zato TUDJI NARODNJACI cene i više od života. Ako se spomene irsko leleukanje, skakuće se na prvi takt, ako se spomenu američki kravari i njihov "cowboy COUNTRY" pohrliće čopor srbina i pokupovati rekvizite da liče na njih (TELECASTER oblik gitare), ... tako da ... mani taj patriotizam, muka mi je od njega!