Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mislim_stvarno

Re: Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2012, 09:59

Varenika wrote: hvala komil i nedalm, do sada nisam ni znao da postoji ovako nesto.
a za ovu uv sijalicu sto kazes da ima da se kupi u vecim apotekama, sta je to? googlao sam al bezuspjesno. Jel postoji neki link da znam sta da trazim, da me ne gledaju tamo kao da sam pao s marsa. I pogledao bih u onoj dezurnoj apoteci u srpskih vladara, pored beogradjanke. Jel ima jos neka velika apoteka u kojoj bi moglo biti tako necega?
sory svima za off :ziveli:
nema potrebe da juris uv sijalice ili tako nesto specijalno. Onaj halogeni reflektor od 200-300 din super radi.

komil

Post by komil » 15 Dec 2012, 14:26

Varenika wrote:hvala komil i nedalm, do sada nisam ni znao da postoji ovako nesto.
a za ovu uv sijalicu sto kazes da ima da se kupi u vecim apotekama, sta je to? googlao sam al bezuspjesno. Jel postoji neki link da znam sta da trazim, da me ne gledaju tamo kao da sam pao s marsa. I pogledao bih u onoj dezurnoj apoteci u srpskih vladara, pored beogradjanke. Jel ima jos neka velika apoteka u kojoj bi moglo biti tako necega?
sory svima za off :ziveli:
Pa ja sam mislio na ono što ima isto grlo kao obična sijalica, i dosta liči na običnu sijalicu. To je neka starinska Philips UV lampa, koristila se u našoj kući dosta za prehlade (sinusi i sl), u Domovima zdravlja je bilo istih takvih. Moja majka kaže da je sijalicu za to nabavila u lokalnoj apoteci, a siguran sam da imaju neke slične sijalice/lampe danas, jer se to koristi sigurno i danas. Tu starinsku Philips lampu sam viđao i po buvljacima (u suštini, lampa je nebitna, bitna je sijalica). Ovako napamet, probaj ovde: http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/p ... lampe/1404 (nisam proverio ilnkove)

ApplePie

Post by ApplePie » 15 Dec 2012, 21:16

Vratija se šime i donija obićane fotose .. biće još i biće kad budu gotove pedelice. Ideja je da oko prekidača i potova bude fosforescentna boja (narandzasta i zelena) tako da se na bini u mraku lepo vidi koja je koja i gde gaziti :) Boje su naravno NEON, sem crne.

Image

Margos

Post by Margos » 16 Dec 2012, 03:56

ApplePie you nailed it :bow: Nema dalje,ovo je fenomenalno.Necu da pitam za tehniku i kako i sta posto bih ja verovatno usrao nesto :D Svaka cast jos jednom

acikast

Post by acikast » 16 Dec 2012, 22:18

Drugari, ako ne želite da vam se desi ovo što se meni desilo.....
Image
Image
Image
koristite prajmer čak i kada kupite plastificirane kutije (ja to iskreno nisam znao)
Image
Drugi pokušaj swirl-a u vodi sa boraxom mi je bio neuspešan jer su boje počele da se odvajaju a ne spajaju čim sam sipao drugu (zelenu) boju pa sam u pokušaju br 2 koristio prvu tehniku, s tim što sam na nagovor oca probao da sušim kutiju uz pomoć profi fena za varenje folija za bazene. Zanimljivo je što sam uz njegovu pomoć dodatno izmešao boje na vrlo interesantan način i dobio sledeće
Image
Image

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 17 Dec 2012, 17:00

ApplePie wrote:Vratija se šime i donija obićane fotose .. biće još i biće kad budu gotove pedelice. Ideja je da oko prekidača i potova bude fosforescentna boja (narandzasta i zelena) tako da se na bini u mraku lepo vidi koja je koja i gde gaziti :) Boje su naravno NEON, sem crne.

Image
Fin rad :ziveli: . Ti prvo obojis pa busis?

@Acikast
Uvek prvo primer pa tek onda sve ostalo.
I ne moze bilo koji clear coat na uljane boje.

ApplePie

Post by ApplePie » 17 Dec 2012, 17:36

Mugen_Gica wrote: Fin rad :ziveli: . Ti prvo obojis pa busis?
Hvala :) Ovo su prototipovi za Troopera, nadam se da ima oštru burgiju. ;) Mada ni čekić im ne može ništa ako ih uradim polikarbonatom na kraju :)

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 17 Dec 2012, 18:26

Pa zbog toga i kazem da je bolje burgija prvo pa primer pa farba pa clear coat pa popunajvanje iznutra.

ApplePie

Post by ApplePie » 17 Dec 2012, 18:57

Ma neće biti problem, HSS svrdla i teraj. Ovo su aluminijumska kucista jedno 4 mm debelih zidova. Swirl je tu najmanji problem.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 18 Dec 2012, 17:58

Kul swirlovi ApplePie!

Imam 2 pitanja :)
Da li se ta neon boja moze staviti bez prajmera direktno na hammond kutiju?
i koliko traje fosforescentni efekat, i da li, kad se istrosi, boja ostane ista?

Zagolicana mi je masta.. Nabavio bih narandzasti neon i nekako ga ukombinovao sa etchom

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Dec 2012, 19:52

Nedalm wrote:Kul swirlovi ApplePie!

Imam 2 pitanja :)
Da li se ta neon boja moze staviti bez prajmera direktno na hammond kutiju?
i koliko traje fosforescentni efekat, i da li, kad se istrosi, boja ostane ista?

Zagolicana mi je masta.. Nabavio bih narandzasti neon i nekako ga ukombinovao sa etchom
NEON ili FLUORESCENTNE boje reaguju na UV svetlost, takozvani "Black Light". Ultra ljubičasta svetlost je niže frekvencije, ispod 400 nanometara talasne dužine, van vidljivog spektra, ali kada "osvetli" neon boju, uspori i vraća se, odbija kao vidljiva svetlost. To znači kada u mraku osvetlite neon boju samo taj obojeni deo neon bojom izgleda kao da svetli u mraku. Pored neona taj efekat ima i bela boja pa se neon boje uvek nanose na belu podlogu. Drečave su i pod svetlošću punog spektra i dešava se da promene nijansu vremenom ali ne gube na fluorescenciji. A i to samo u ekstremnim uslovima.

FOSFORESCENTNE boje su nešto sasvim drugo, mogu biti i providne, a za razliku od fluorescentnih absorbuju energiju fotona i kasnije istu emituju. Ukratko, svetle u mraku. Nijansa koju isijavaju zavisi od pigmenata koji se koriste ali su obično zelenkaste ili plavičaste nijanse, i malo redje narandzaste. Takodje zahtevaju svetliju podlogu da bi bolje "upijale" svetlost A trajnost efekta zavisi od količine svetlosti koju upiju i količine nanesenih pigmenata. Kvalitetne fosforescentne boje ne gube lako svoja svojstva pa bi trebalo da traju godinama pre nego se primeti neko slabljenje.

Primer neon boja pod normalnim i UV svetlom iz moje radionice. Kod kalenića, onaj battery shop. ima UV neonki i sijalica ...

Image

Image

I još jedna sličica da zagolica maštu :)

Image

Ja swirl radim uvek neon bojama (to je originalna zamisao swirla) a sa fosforescentnim sam zamislio da radim aplikacije oko potova i prekidača na pedalama tako da ako na bini nema UV svetla onda će se bar nakupiti svetla sa reflektora i u mraku videti šta se gazi :)
Last edited by ApplePie on 18 Dec 2012, 19:59, edited 1 time in total.

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Dec 2012, 19:58

Zaboravih ... Ja koristim epoxy prajmer, belu osnovnu pa neon. Epoxy zato što se ponaša kao kao 2 in 1, tvrd je ko kamen a služi kao prajmer za boje na bilo kojoj bazi. Izmedju bele i neon boje bi bio potreban prajmer u zavisnosti od baze neon boje ili nekompatibilnosti sa belom podlogom. U mom slučaju to nije potrebno jer sam pravim boje za swirl. (tačnije ni jedna komercijalna ne radi posao) :ziveli:

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 18 Dec 2012, 20:13

E to mi je bilo pomijesano, mislio sam da je neon = fosforescentno.
Znaci neon boja pomjera UV spektar u vidljivi spektar, a fosforescentna boja ispusta energiju koju je apsorbovala.
Super, hvala na infou :ziveli: odlicno ti izgleda ta gitara u mraku!
Mmm krugovi oko switcheva i aplikacije oko potova bi izgledali fantasticno... Jos i na pointer knoba kad bi stavio.. bombona :D

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Dec 2012, 20:19

Pa ne mora na pointer ... i knobovi mogu biti fluo ili svetleći ;)

Image

Funkd

Post by Funkd » 19 Dec 2012, 14:48

sirac-šunka wrote:Je l probo neko dekupaž? :bambi:
:1:

Moja keva je doktorirala dekupaž (pravi nesto u slobodno vreme) pa ako treba nekome savet..pitajte. Postoje jos neke transfer tehnike pomocu acetona i nekog posebnog gela, nisam tacno siguran sta je u pitanju, ali znam da moze da se preslika bukvalno sta god pozelis sa laserske stampe na drvo/metal.

Post Reply