Potrebna pomoc!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

PapaHet

Potrebna pomoc!

Post by PapaHet » 13 Jan 2013, 00:46

Evo ovako, nedavno sam na sajtu Rare Electric Guitars nasao replike gitara po jako pristupacnim cenama, a kao veliki fan Hetfieldovih explorera hteo bih da kupim jednu... Zanima me, da li je neko od mozda kupovao ili bar drzao neku od ovih gitara? :mrgreen:
U opisu koji stoji za svaki instrument cini mi se da i nije toliko lose, ja bih naravno promenio hardwer i elektroniku, ali ipak nzm da li da se upustim u to...

Evo to su te gitare... http://www.rareelectricguitar.com/Rare- ... itars.html

Unapred hvala, pozz :D

Trooper
Urednik

Re: Potrebna pomoc!

Post by Trooper » 13 Jan 2013, 01:24

Krsevi. Jos racunaj da bi te gitara od 400$ sa carinom i postarinom ovde kostala oko...450e recimo, mozda i vise. A na tim gitarama je obicno sve tuga i jad, od zavrsne obrade, kvaliteta hardvera i elektronike.. Bolje za te pare kupis npr Epi eksplorer ili hamer pa da ulazes pare u magnere/civije, pa na kraju krajeva cak i paintjob ako ti je stalo da bas lici gitara na hetfildovu

PapaHet

Post by PapaHet » 13 Jan 2013, 01:36

Stvarno nzm...na yt ima nekoliko reviewa i kazu da su gitare prilicno kul za te pare... :/ Ma neka je skart hardware i elektronika i pragovi, samo da je dobar vrat i finish (daj dobro odradjen set in) a i kako na slikama vidim inlayi su prilicno dobro odradjeni... :hide:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 Jan 2013, 01:40

za 450e mozes da BIRAS dobru gitaru, ako ti u tu cenu vec ne ulaze magneti i hardver. Jer jebiga, set magneta je 150e, civije i bridz jos bar 100...
Nema poentu ulaganje. Ako si zapeo za tako nesto, mozda da juris i handmade varijantu, ili da na kupovnom eksploreru nosis da ti rade inleje

PapaHet

Post by PapaHet » 13 Jan 2013, 01:49

Pa ovako, znam neke majstore koji za inlaye traze i po 500 evra, dok, npr iz pouzdanih izvora Radulovic trazi oko 1400 evra samo za izradu gitare (znaci ti kupujes hardwer, elektroniku, i ostalo) pa eto.

Mozda se i sam bacim na izradu nekog projekta, videcu... :)

kwiss

Post by kwiss » 13 Jan 2013, 08:07

PapaHet wrote:Pa ovako, znam neke majstore koji za inlaye traze i po 500 evra, dok, npr iz pouzdanih izvora Radulovic trazi oko 1400 evra samo za izradu gitare (znaci ti kupujes hardwer, elektroniku, i ostalo) pa eto.

Mozda se i sam bacim na izradu nekog projekta, videcu... :)
To za Radulovića nije tačno...

rockozaurus

Post by rockozaurus » 13 Jan 2013, 08:07

PapaHet wrote:Stvarno nzm...na yt ima nekoliko reviewa i kazu da su gitare prilicno kul za te pare... :/ Ma neka je skart hardware i elektronika i pragovi, samo da je dobar vrat i finish (daj dobro odradjen set in) a i kako na slikama vidim inlayi su prilicno dobro odradjeni... :hide:
Ja sa ovih fotografija,nista nisam ukapirao,osim da se radi o "nekim" gitarama1Kako si ti uspeo da vidis inleye,svaka cast?!Osim toga,niko nije lud da se reklamira kada ti pokaze kolike krseve predlaze...Svako gleda da nasminka,dotera fotke do maximuma,jer,jeli,treba prodati.Kinezi idu jos dalje,oni jednostavno maznu fotke originala i ladno ti to prodaju za svoje!Slazem se,ulazis u preveliki rizik kada se upustas u ovu avanturu.Meni se cini(mozda nisam u pravu),da ti vec imas resenje,samo trazis ovde verifikaciju,tvoje odluke?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Jan 2013, 09:34

evo ti sta covek koji pravi gitare misli o "replikama"
viewtopic.php?f=43&t=15864&hilit=replik ... 25#p239654
pa ti narucuj (posto si izgleda vec odlucio) ;)

uz to, ja mislim da su ovo na sajtu slike originala, ali mozda gresim...

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Jan 2013, 12:00

Ja u ovakvim ponudama prvo pogledam JEM-a a onda kad me prodje stomak od smejanja obratim pažnju i na ostalo. Uglavnom Fendere i Gibsone urade malo bolje ali ne mogu da se otmem utisku da su to radili isti ljudi, iste mašine koje su na jemu mašili za 10 milimetara. Do danas mi niko nije doneo kopiju kinesku a da vredi necemu ili da radi kako treba. Bilo je dva komada za koje bih mogao da kažem da mi je podnošljiva svrha za koju su je vlasnici uzeli a to je jedan LP (lik uzeo za nekih 300 evra da ne vuče svoju gitaru 10 x skuplju, mogao je i nesto drugo al eto ova mu se svidela sto je istovetna njegovoj pravoj) i jedan Hank Marvin Straja (čoveku je to bila dugogodišnja želja i iako ima pravog strata morao je i ovog makar samo da je gleda). I da, mislio sam se čak i ja da pazarim jednog PRS-a ali kad sam sračunao da moram baš sve da menjam na njemu, od pragova do šarafa, bio mi u rukama, zanimljiv .. al odeljaću sebi jednog pre nego da se zamlaćujem i gubim vreme sa ovim.

Na kraju .. dok se neki forumash ne saplete pa onako razocaran ne krene da puni teme ovakvih pitanja i razmisljanja ce biti.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 Jan 2013, 13:27

Jedan se vec sapleo (onaj batica sto je trazio preporuku za LP, i posle svih tokai/epi/vintage/apollo predloga covek uzeo kineza za 400e, i jos ubedjuje i sebe i nas kako je vrhunska gitara, ali ga mrzi da okaci bilo kakav snimak/sliku

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Jan 2013, 14:27

Verovatno mu bzvz da prizna sebi da se zeznuo, mozda nije imao sa čime da uporedi. Gibsone i Fendere naprave tako da makar vizuelno nema neke zamerke ali čivije škripe dok se vrte, svi metalni delovi se pojedu za mesec dana... Gitare sa floydom krepaju za mesec dana. Odmah se setim jedne teme ovde kad je na nekom kinezu nut pobegao od prvog praga za oko 5 mm :) Možda bi upalilo ako uporedim tu prevaru sa auto industrijom. Npr da prodaju kopiju ferearija za oko tisuću evra. Sad probajte da zamislite kako bi taj auto isao, koliko bi prešao, od kakvih materijala bi bio napravljen, o bezbednosti da ne govorim ( ne mislim na sudar, nego da se iz čista mira ne zapali ;) ) Sa automobilima je lakše, postoje neke merljive vrednosti pa čak i ako niko nije vozio ferarija zna šta da očekuje od takve sprave. Girare su u nekoj sivoj zoni, kao prvo ne postoji univerzalno dobra gitara nego svako ima neku svoju zamisao kakva mu gitara lezi i kakav ga zvuk zadovoljava. Drugo ja smatram da se odličan instrument može napraviti za malo para ali to nisu Kinezi. Jednostavno mnogo grešaka sebi dopuštaju pa još ako je na nevidjeno mislim da je prevelik rizik prokockati 400 evra u današnje vreme. Negde sam već pisao da je nabavne cena za one Jay Tursere od 25 do 50 $ na kolicinu (trocifrenu) a oni su još i brend ... Šta može da se očekuje od proizvoda koji je napravljen sa toškovnikom od 25 $ ? Alat za grubo glodanje čelika (zapravo najobičnije glodalo pristojnog kvaliteta) košta toliko. Ne znam koliko vas je imalo priliku da proba kineske žice. Evo ja sam ispao tikvan i jeste da sam dobio desetinu kompleta poceni jednog normalnog, bolje da sam vadio licne iz telefonskog kabla. Nisu bile upotrebljive ni za to da ih postavim na gitaru radi izgleda, nemaju čak ni onaj sjaj da bi ih fotografisao. Kad izvadim npr ernije iz pakovanja i razmotam ona se ispravi trenutno pa moram da pazim da me ne strefi u oko. (mislim da na nekim takvo upozorenje stoji) Ove Kineske ostanu onako uvijene kao razvučeni feder. Pominjem žice zato što nije nikakva nauka naštampati omot i prodavati ih kao kopiju nekih brendiranih. To se ipak ne radi zato što su te razlike očigledne pa bi i bacanje para bilo očigledno.

Ma .. moćda ja previše reagujem na ovu temu, od sad ću da ćutim pa kad se neko upeca da se pravim pametan kako sam ja to odavno govorio i da pokazujem ribama forum kako sam ja vidoviti pametnjaković. :)

kwiss

Post by kwiss » 13 Jan 2013, 15:59

Ma ribe su pobegle sa foruma :lol: Ja lično u YT review ne verujem,imam loše iskustvo sa pedalama , međutim review (ko veruje) china lp-epi lp , gibson standard-china standard kažu da su nijanse u pitanju,zvuka i finiša :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 Jan 2013, 17:11

I da, za tih 400-450e moze se uzeti i npr peavey rotor exp koji je zver od gitare. Ili mozda cak ako naleti polovan onaj Epi iz serije sa suriken inlejima, takodje jezivo dobre gitare. Ili npr neki kelly ili tako nesto.

PapaHet

Post by PapaHet » 13 Jan 2013, 17:12

E ovako, nemojte odmah da me kritikujete, nisam jos nista odlucio... :mrgreen: Ustvari odlucio sam i uzeo sam danas Schecter Omen Extreme FR. :D

Sto se tice ovih Hetfieldovih gitara, najverovatnije cu da nagovorim sestru iz Austrije da mi kupi za rodjednan! :D hahahah...
mislim_stvarno wrote:
uz to, ja mislim da su ovo na sajtu slike originala, ali mozda gresim...
Nisu originali, oni se ne prozivode vise, a i kontaktirao sam ih i poslali su mi jos mnogo slika. Rekli su da obicno izradjuju od mahagonija a sto se tice hardwera i elektronike, ne stavljaju kvalitetne delove, vec im je cilj da dobro odrade gitaru (telo, vrat, finish).
I kako sam cuo, msm da je Americka firma, ali me ne drzite za rec! :hide:

PapaHet

Post by PapaHet » 13 Jan 2013, 17:18

kwiss wrote: To za Radulovića nije tačno...
Jeste, moj drug je pre nekoliko dana narucio Ken Lawrence Explorer, bez hardware-a i elektronike. :)

Post Reply