Akustara ispocetka
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Akustara ispocetka
Sto se tice sipke, probacemo da napravimo jednu pa cemo videti sta ce ispasti.
Ovu temu sam i otvorio da bi pomogao, koliko je u mojoj moci, novim graditeljima, a i da bi cuo kritike i sugestije, na kojima sam veoma zahvalan, od iskusnijih majstora. Svaki predlog koji dobijem u ovoj temi uvazavam i ako je konstruktivno izvodljiv prihvatam, i vec u sledecem projektu cu probati da primenim.
Ovu temu sam i otvorio da bi pomogao, koliko je u mojoj moci, novim graditeljima, a i da bi cuo kritike i sugestije, na kojima sam veoma zahvalan, od iskusnijih majstora. Svaki predlog koji dobijem u ovoj temi uvazavam i ako je konstruktivno izvodljiv prihvatam, i vec u sledecem projektu cu probati da primenim.
Bio sam danas kod Aleksandra, da mu malo smetam. Poneo sam i mikrofon da onako na brzinu probamo na napravimo bar neki zvučni snimak. Sve što je brzo... bolje je nego ništa, pa evo dve gitare:
Gibson L00 tip gitare:
https://www.box.com/s/ibqg20egb3j5it5m17mt
Ona Dreadnought iz prošle teme, prema nacrtu za Martin D-28, zapravo Martin HD-28 jer su gredice scaloop-irane:
https://www.box.com/s/qa3gxuhz7kdhe42c4l14
Gibson L00 tip gitare:
https://www.box.com/s/ibqg20egb3j5it5m17mt
Ona Dreadnought iz prošle teme, prema nacrtu za Martin D-28, zapravo Martin HD-28 jer su gredice scaloop-irane:
https://www.box.com/s/qa3gxuhz7kdhe42c4l14
Dreadnought zvuci jako lepo! Onaj L00 mi se ne dopada bas.
Koji mic si koristio?
Koji mic si koristio?
Dreadnought je naprosto bolje snimljen, poređenje nije ovde reprezentativno.MUzzY wrote:Dreadnought zvuci jako lepo! Onaj L00 mi se ne dopada bas.
Uživo je onaj L00 bogatijeg zvuka. Ono što je jako lepo na ovoj dreadnought su basovi, jako su dobro definisani i ima ih. U ostalim delovima utisak nije baš takav da zaustavlja dah...
U svemu ostalom je ova L00 uživo bolja.
Oktava mk-012, odnosno Октава МК-012.MUzzY wrote:Koji mic si koristio?
Јасно се назире где би 00 бриљирао, независно од снимка. Штета што ове Битлсе ниси свирао на 00, пошто ми она делује као далеко погоднија за окидање прстима. Дреднот је... дреднот. Нема ту нешто посебно да се каже. Лепо звучи, али не може оно што може 00
И обрнуто 
Све у свему - веома лепо.

Све у свему - веома лепо.
Snimci su stvarno na brzinu napravljeni, tako da nemojte zameriti. Zahvaljujem se clanu Komil na snimcima i na kratkom druzenju. Juce nisam bas bio vredan pa zato i nema slika, imam jedan neopravdani
.
Pa da nastavim gde sam stao. Danas uklapam vrat i telo, ali prvo da skinem visak drveta sto pokriva sipku
A da, zaboravio sam da napomenem da je koristen materijal za "stripe" javor.
Uklapanje vrata sam radio na sledeci nacin, preneo sam ugao bocnih strana i gornje ploce na deo vrata koji naleze na korpus
E sad jbg, zaboravio sam da slikam gde sam taj ugao preneo, mada mislim da svi znate gde.
I krecem sa skidanjem viska konusnim glodalom
A zatim na korpusu
Obelezavam mesto na vratu koje ce da naleze na telo i produbljujem ga jer talo na mestu na koje ce vrat biti zalepljen nije ravno nego zaobljeno
Proba
Isecanje i turpijanje viska drveta da bi konacno uklopio vrat sa telom
I obavezno smirglom odraditi spoj. Namesti se vrat u leziste, smirgla se podvuce izmedju onog dela sto naleze na bocnu stranu i povlaci se a ujedno se vrat pritiska ka dole( prema kobilici). I tako sve dok spoj ne bude idealan
Jos da proverim da li se ugao vrata poklapa sa gornjom plocom
Odlicno
Posto mi malo fali materijala na headstocku morao sam da dodam po 5mm na svaku stranu
Odlucio sam da grifplatna i kobilica budu od javora. Mnogi se nece sloziti sa ovom odlukom ali ja sam resio da eksperimentisem, smatram da nece biti lose. Dascice sam imao vec isecene, samo da obelezim mesta za pragove i
Izbusim fretmarkere
I da napravim radius. Ovo je opet homemade dodatak za glodalicu koji pravi radius
Glodalicu vucem po ovim sinama postavljenim paralelno sa grifplatnom
I posle 3 minuta posla
Gotov radius
Suzavanje na meru
Lepljenje fretmarkera
Ona dva fretmarkera nisam slucajno zaboravio, nego ce mi te dve rupe sluziti kao vodjica za grifplatnu kad je budem lepio na vrat, ali o tome sutra.
I nakon sat vremena smirglanje i doterivanje za pragove
Mic po mic
I na kraju ih zalijem sa strane tecnim superlepkom
Neka to odstoji pa cu sutra nastaviti. Veliki pozdrav svima.

Pa da nastavim gde sam stao. Danas uklapam vrat i telo, ali prvo da skinem visak drveta sto pokriva sipku
Spoiler:
Uklapanje vrata sam radio na sledeci nacin, preneo sam ugao bocnih strana i gornje ploce na deo vrata koji naleze na korpus
Spoiler:
I krecem sa skidanjem viska konusnim glodalom
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:

Posto mi malo fali materijala na headstocku morao sam da dodam po 5mm na svaku stranu
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Suzavanje na meru
Spoiler:
Spoiler:
I nakon sat vremena smirglanje i doterivanje za pragove
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Steta. Imam jak utisak da ce biti dosta twangy. Voleo bih da je probam u svakom slucaju.
...Jel' bas morao javor?
...Jel' bas morao javor?

Da napomenem da je na onoj dreadnought gitari velika većina detalja urađena izuzetno pedantno, utisak je top class. Ima jedna greška na bridge-u, ali to se izgleda pokazalo kasnije i može se ispraviti (odlepiti bridge, srediti ga pa vratiti).
Obećavam da ću uraditi popravni sa snimcima.
Obećavam da ću uraditi popravni sa snimcima.
Ups, zar to neće otežati menjanje pragova, kad za to jednom dođe vreme? Zar nije bolji lepak za drvo, on bi zagrevanjem lako popustio, kad zatreba.jecaisale wrote:I na kraju ih zalijem sa strane tecnim superlepkom
Pa javor mi je trenutno na raspolaganju, a opet, malo eksperimenta nije na odmetMUzzY wrote: ...Jel' bas morao javor?
Nece, jer je superlepak krt i lako se kruni, inace pragovi tesno ulegnu, mozda ne bi ni trebao da stavljam lepak ali za svaki slucaj. Imao sam prilike da menjam pragove koje sam tako zalio i nisam imao nikakvih poteskoca.komil wrote: Ups, zar to neće otežati menjanje pragova, kad za to jednom dođe vreme? Zar nije bolji lepak za drvo, on bi zagrevanjem lako popustio, kad zatreba.
Ovo je jedini snimak akustare sa maple fretbordom koji sam uspeo da iskopam

Ne zvuci lose.
Lepo zvuci, jako su retke akusticne gitare sa javorovim fretboardom.
E, da nastavim gde sam stao. Krajeve pragova sam osmirglao i poravnao sa grifplatnom
Pa sam presao na pripremanje korpusa za binding
Ovo je dodatak za glodalicu koji pravi odstojanje glodalu onoliko koliko je potrebno da kanal bude dubok
A to ovako izgleda na delu
I lepljenje bindinga
Prelazim na vrat. Prvo smirglam one dve dascice koje sam zalepio na glavu da bude sira i secem priblizno na meru
A zatim prelazim na oblikovanje vrata. Malo turpija, malo smirgla i puno znoja
Sinoc kasno sam spojio lepkom dve dascice koje cu da zalepim na headstock
Lepak kojim sam lepio binding se stegao i mogu da skidam visak plastike, to sam radio malo nozicem skalpera malo smirglom
To sam samo onako grubo skinuo da mogu vrat da uglavim da bi grifplatnu namestio na mesto i zalepio je. Prvo sam, nakon par sati susenja, poravnao dascicu, sto sam zalepio na headstock, sa vratom
I onda, uglavim vrat na svoje mesto, postavim grifplatnu tako da sredina i de u pravcu sredine korpusa i tad zabusim po jednu rupu u centar onih rupa gde nisam zalepio fretmarkere. U te rupe posle stavim po jedno drvce(cackalica), i to mi je vodjica da mi slucajno grifplatna ne sklizne u stranu pri stezanju stegama, sto hoce da se desi kad se namaze lepkom
I naravno lepljenje grifplatne za vrat
Eto to je danasnji posao. Sutra finalno obradjivanje vrata i nadam se da cu sutra uspeti sve da kompletiram, da bi mi ostalo samo lakiranje. Veliki pozdrav svima.
E, da nastavim gde sam stao. Krajeve pragova sam osmirglao i poravnao sa grifplatnom
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
"...ja se njemu divim do imbecilnosti!" 

Blizi se kraju posao i sve sam nestrpljiviji da cujem kako ce zvucati. A ujedno moram biti sve obazriviji pri radu jer sad vise nema popravke ako se steta napravi.
Grifplatna je legla lepo i ona dva fretmarkera sam zalepio
Konacno obradjivanje headstocka i premazivanje 2-3 sloja osnovnog laka da bi mogao kasnije logo da uradim
Finalno smirglanje korpusa smirglama 120,180,220,320,400
I vrata isto
Priprema dascice za kobilicu, nju sam imao vec isecenu samo sam trebao da je stanjim malo
Onda sam obelezio gde ce ici krajnje zice(najdeblja i najtanja), da bi znao kako da oblikujem kobilicu
E, sad treba napraviti slot za kosku
E tako. I logo je odradjen. Izradu logoa nisam slikao iz razloga sto su mi obe ruke bile zauzeta a pomocnik mi je spavao
A logo sam radio tako sto sam odstampao slova kontra(kao u ogledalu) na obican papir za stampanje, namestio na mesto gde treba da preslikam i peglom zagrevao papir. Kad se malo prohladi, proverim da li su se slova zalepila, ako nisu nastavim da grejem jos malo, ako jesu onda polako prstima kvasim papir(sa vodom naravno) i trljam dok se neskine. Samo oprezno sa grejanjem da se ne bi lak potklobucio.
To sto se malo beli to su ostaci papira
I konacno lepljenje vrata
Mislio sam da cu stici i kobilicu da zalepim ali ipak cu to ostaviti za sutra.
Pa, veliki pozdrav do sutra.
Grifplatna je legla lepo i ona dva fretmarkera sam zalepio
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:

Spoiler:
To sto se malo beli to su ostaci papira
Spoiler:
Spoiler:
Pa, veliki pozdrav do sutra.

Pa, poslednje lepljenje na ovoj gitari. Kobilica.
Opet obelezavanje gde ce ici krajnje zice a i ostale pa sam izbusio rupe za pinove. Kroz dve rupe za pinove sam uvrnuo srafove kao vodjice da mi kobilica ne bi skliznula sa mesta kad budem stegao stegom
To je bilo jutros a ovo su slike od malopre
Sutra cu jos malo pretrcati smirglom i konacno lakiranje. Kad je sastavim, naravno, postavicu slike.
Eto to je otprilike to sto se tice same izrade akusticne gitare sa vecim delom homemade alatima.Sama izrada nije na nekom profesionalnom nivou ali trudicu se da to napreduje sto je vise moguce i da usavrsavam alate da bi mi olaksalo radove. Nadam se dasam bar nekom pomogao i pokazao da za ovakvu vrstu posla nije od presudnog znacaja imati profi alat, naravno da je lakse i brze raditi sa njim ali skoro sav alat moze i da se napravi u kucnoj radinosti. Najvaznija je voleti ono sto se radi a ako je taj uslov ispunjen tu greske nema.
Veliki pozdrav svima
Opet obelezavanje gde ce ici krajnje zice a i ostale pa sam izbusio rupe za pinove. Kroz dve rupe za pinove sam uvrnuo srafove kao vodjice da mi kobilica ne bi skliznula sa mesta kad budem stegao stegom
Spoiler:
Spoiler:
Eto to je otprilike to sto se tice same izrade akusticne gitare sa vecim delom homemade alatima.Sama izrada nije na nekom profesionalnom nivou ali trudicu se da to napreduje sto je vise moguce i da usavrsavam alate da bi mi olaksalo radove. Nadam se dasam bar nekom pomogao i pokazao da za ovakvu vrstu posla nije od presudnog znacaja imati profi alat, naravno da je lakse i brze raditi sa njim ali skoro sav alat moze i da se napravi u kucnoj radinosti. Najvaznija je voleti ono sto se radi a ako je taj uslov ispunjen tu greske nema.
Veliki pozdrav svima

Мени је све ово ванредно занимљиво, а посебно бих похвалио ова разна довијања, додатке за глодалицу у домаћој производњи, видео сам нека несвакидашња решења.
Само ме једна ствар збуњује, а нисам начисто да ли добро то уочавам будући да је кобилица светле боје. Молим те ми реци да ли је то стандардна дебљина кобилице, или је ти правиш да буде мало масивнија?
Свака част, надам се да ћеш редовно да нам приказујеш нове радове. И иначе су ове градитељске теме најзанимљивија ствар коју имам прилике да видим на форуму, а мени је ова посебно занимљива због тога што ме посебно занимају акустичне гитаре.
Само ме једна ствар збуњује, а нисам начисто да ли добро то уочавам будући да је кобилица светле боје. Молим те ми реци да ли је то стандардна дебљина кобилице, или је ти правиш да буде мало масивнија?
Свака част, надам се да ћеш редовно да нам приказујеш нове радове. И иначе су ове градитељске теме најзанимљивија ствар коју имам прилике да видим на форуму, а мени је ова посебно занимљива због тога што ме посебно занимају акустичне гитаре.