premotavanje magneta?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: premotavanje magneta?
a znao sam ja kako funkcionise humbucker, samo mi nije bilo jasno kako funkcionise kad su bobine jedna na drugoj... hvala na objasnjenju 

ovaj kalem dole vise sluzi za ubijanje suma nego da hvata signal...mislim, on radi da obican single gurnes santimetar ispod maske 
to je otprilike kao ona fora sto suhr ima (BPSSC), samo sto oni kalem stave sa druge strane gitare da budes siguran da nece da uhvati nista od signala.
Mada, i dimarzio ima dobre stacked magnete, bar ovo sto sam probao. Imam i kinmane i dimarzio, dobri su i jedni i drugi

to je otprilike kao ona fora sto suhr ima (BPSSC), samo sto oni kalem stave sa druge strane gitare da budes siguran da nece da uhvati nista od signala.
Mada, i dimarzio ima dobre stacked magnete, bar ovo sto sam probao. Imam i kinmane i dimarzio, dobri su i jedni i drugi

Mislim da ako to tako radi onda magneti ne idu kroz donji kalembancika wrote:ovaj kalem dole vise sluzi za ubijanje suma nego da hvata signal...mislim, on radi da obican single gurnes santimetar ispod maske

idu i kroz njega. Hvata on malo signala ali manje nego gornji, pogotovo sto ima dosta manje namotaja. Lako se da isprobati sa dimarzio recimo, on ima sva 4 izvoda pa moze da se splituje.

Ne mere to bez namagnetisanja dole, a, a... Ma isti princip kao humbucker skroz samo je jedan kalem "sakriven" tako da ne kupi zvuk žice, ko što reče bancika. Dobro kaže bancika, Di Marzio godinama napreduje (u tome da donje i gornje jezgro budu što više izoliraniji, tj. da donje jezgro ne utiče na zvuk). Ali, malo mi je mrska cela ta priča, toliko mnogo truda, nauke, toliko novih delova je potrebno, a krajnji rezultat u najboljem slučaju ništa novo... Mislim, kome treba singl zvuk a ima u nekih situacijama nesnosno mnogo šuma - neka u tim situacijama namesti srednju poziciju koja humbuckuje (i ako baš ekstra mrzi npr. srednji magnet, spusti ga malo da manje utiče na sveukupni zvuk).
A za bešumni singl coil, radije bih preporučio motanje ovako:

Jedini problem je što na toj polovini može biti gužva. A Leo Fender je objasnio i kako rešiti taj problem:

A za bešumni singl coil, radije bih preporučio motanje ovako:

Jedini problem je što na toj polovini može biti gužva. A Leo Fender je objasnio i kako rešiti taj problem:

bilo bi zanimljivo napraviti pickup za gitaru koji je kao za precision bass, iz dva dela sa humbucking efektom...
Pravio bih nešto kao Gibsonov dirty fingers,znači high imp.,imam priličan broj magneta pa mi nije neophodno motanje već da probam kako bi to radilo.Nisam mogao da nađem njegove karakteristike pa ako neko ima nek pošalje...socio wrote:bilo bi zanimljivo napraviti pickup za gitaru koji je kao za precision bass, iz dva dela sa humbucking efektom...

"Gibson's Dirty Fingers pickup has dual exposed black coil forms, twelve gold plated screw type pole pieces, and copper grounding tape around the coils.
This pickup has an inductance of 8.6 henries, d.c. resistance of 16K ohms, and a resonant peak at 6K Hz."
This same book states that it is the Gibson Super Humbucker that has three magnets, but no word on wire size of any of the pickups.
I let one of those Dirty Fingers PU slip by a couple of years ago, now I'm sorry.
Gibson Dirty Fingers..............(2xCeramic).................. ....16.0 -16.6KΩ
jel ti ovo treba?
This pickup has an inductance of 8.6 henries, d.c. resistance of 16K ohms, and a resonant peak at 6K Hz."
This same book states that it is the Gibson Super Humbucker that has three magnets, but no word on wire size of any of the pickups.
I let one of those Dirty Fingers PU slip by a couple of years ago, now I'm sorry.
Gibson Dirty Fingers..............(2xCeramic).................. ....16.0 -16.6KΩ
jel ti ovo treba?
Last edited by socio on 07 Feb 2013, 16:25, edited 1 time in total.
izgleda kao obican budzeni paf 

According to Dave Hunter's book on pickups, the dirty fingers humbucker has 8000 turns of 44 guage plain enamel wire on each coil, for a total resistance of about 16k. It also had three ceramic magnets between the bobbins and the base plate and both coils have adjustable screws. Aparently Tom from Blink-182 uses it in his signature model.
The Dirty Fingers is not just an overwound PAF. It's practically a unique design from the ground up. It uses three ceramic bar magnets instead of a single Alnico II, III or V magnet (which are the standards for PAFs and PAF-inspired 'buckers). Each coil has six adjustable threaded steel pole pieces, which allow you to fine-tune the high-end response by raising the poles closer to the bridge or closer to the neck side. And instead of the common 42-gauge wire, the Dirty Fingers is wound with around 8,000 turns of fine 44-gauge plain enamel coated wire.
ne bih nista od toga nazvao revolucionarnim 

Nesto obimnija informacija:
Here is more info about Dirty Fingers pickups quoted from the Donald Brosnac book:
"Gibson's Dirty Fingers pickup has dual exposed black coil forms, twelve gold plated screw type pole pieces, and copper grounding tape around the coils.
This same book states that it is a Gibson Super Humbucker that has three magnets. Unfortunatly, it doen't say anything about the wire gauge or insulation type of the mangnet wire.
This info was taken from the pickup maker's forum. Below is a post from Nightwinder who is a member here who lists some specs for it.
The set I have is PAt#2,737,842.
South side facing bridge= 8.25
North side (slug side)=8.35
* 3 1/4 in ceramic mags. Two flank magnets 6mm, 1 bar magnet at 60mm long.
* Bar magnet is also glued in place, as it is too narrow to touch the keepers (reminds me of the Air buckers). Seems to use Solderon w/44 awg. Small 1.5mm gap from center bobbin, Egde. Could be 43 awg, but unlikely. 16.6k, +.10k offset to the (SLUG) north pole.
Here is more info about Dirty Fingers pickups quoted from the Donald Brosnac book:
This same book states that it is a Gibson Super Humbucker that has three magnets. Unfortunatly, it doen't say anything about the wire gauge or insulation type of the mangnet wire.
This info was taken from the pickup maker's forum. Below is a post from Nightwinder who is a member here who lists some specs for it.
The set I have is PAt#2,737,842.
South side facing bridge= 8.25
North side (slug side)=8.35
* 3 1/4 in ceramic mags. Two flank magnets 6mm, 1 bar magnet at 60mm long.
* Bar magnet is also glued in place, as it is too narrow to touch the keepers (reminds me of the Air buckers). Seems to use Solderon w/44 awg. Small 1.5mm gap from center bobbin, Egde. Could be 43 awg, but unlikely. 16.6k, +.10k offset to the (SLUG) north pole.
Upravo ovo mi je trebalo,magnet,žica... Hvala
Jel bi se igrao neko od vas domacih majstora sa motanjem bas hambakera? Neomidijumski nozevi ili tako nesto ekstremno, mada moze i standardno. Pikapovi u epi thunderbirdu su mi bas mutavi, pa bi nesto sa vise outputa i udarca. Jedina fina zamena koju sam nasao je 200 $+ postarina, a to mi se ne kupuje sad, nisam pri tolikim parama 

nisu li rickenbacker-ovi pickup-ovi za bas sa neodimijumskim magnetima?