Pravljenje LP-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pravljenje LP-a
Svaka čast , lep rad. Da li ti je ovo samo stalak za glodalicu što se vidi na slikama ili CNC?
Hvala! Samo stalak, pravio sam ga prije par godina. Dosta sam se navikao na njega, koristim ga i za ravnanje, tanjenje, skidanje uglova kako se i vidi na slikama. Na njoj frezam i kanale za sipke. Moze da reze kanale za kant bez svih onih dodataka sa federima koji se vidjaju po netu, samo da su ledja ravna.
Uzgred, to Sparky glodalo je neunistivo, ranije sam ga koristio i u stalku za busilicu, samo sto mu je onda radna povrsina puno manja.
Uzgred, to Sparky glodalo je neunistivo, ranije sam ga koristio i u stalku za busilicu, samo sto mu je onda radna povrsina puno manja.
Vrlo zgodno pomagalo, verujem da dosta pomaže u radu. Samo treba biti jako pažljiv inače se čovek lako povredi, pričam iz ličnog iskustva 

Svaka cast. Jako interesantno. Jedva cekam da vidim finish. 

Nisi mogao da izbegnes onaj cvor od straga?
Hvala, stigao sam malo da pregledam forum i vasi radovi su mi bas super! Mislim da bih rado probao da napravim akustiku, ovaj L00 je bas inspiracija. Moj tata je nekada davno imao takvu, doduse Melodija Menges, i bas mi je krivo sto je vise nemam. Klavir crna ledja i bokovi, i trobojni burst na licu sa tortoise pickguardom. Ako se odlucim da probam, pravio bih bas to.
Sto se bezbjednosti tice, najbolje se bojati vecine masina - tako se najvise i postuju. Ovaj oberfrezer je prilicno korisna stvar, ali i strasna. Da bi izbjegao mogucnost da noz povuce materijal skidam vrlo male debljine, ne vise od 2-3mm. A i ruke su sto dalje.
Bas sam jutros bio na previjanju, prst mi se dobro sastavlja, ali tek kad sam u radnji pogledao sta je ostalo od rukavice koju sam srecom nosio sam se
Perce, talpa je bila tangentalka, pa otuda i ta razmazana sara. Tu nije ni bilo pukotine pa se nisam posebno trudio da je izbjegnem. Oblik tijela sam doduse rezao prije godinu dana da drvo odradi sve sto mu moze pasti na pamet u obliku sto blizem konacnom, pa sam tek onda tanjio na konacnu debljinu. Sad je sve jako stabilno. Cak je i vrat lijepljen prije nekog vremena, da sva voda iz lijepka lagano ispari, makar je to sigurno pretjerivanje. Javor je radijalni, bez ikakve sare, iz nekog razloga bas to volim.
Sto se bezbjednosti tice, najbolje se bojati vecine masina - tako se najvise i postuju. Ovaj oberfrezer je prilicno korisna stvar, ali i strasna. Da bi izbjegao mogucnost da noz povuce materijal skidam vrlo male debljine, ne vise od 2-3mm. A i ruke su sto dalje.
Bas sam jutros bio na previjanju, prst mi se dobro sastavlja, ali tek kad sam u radnji pogledao sta je ostalo od rukavice koju sam srecom nosio sam se

Perce, talpa je bila tangentalka, pa otuda i ta razmazana sara. Tu nije ni bilo pukotine pa se nisam posebno trudio da je izbjegnem. Oblik tijela sam doduse rezao prije godinu dana da drvo odradi sve sto mu moze pasti na pamet u obliku sto blizem konacnom, pa sam tek onda tanjio na konacnu debljinu. Sad je sve jako stabilno. Cak je i vrat lijepljen prije nekog vremena, da sva voda iz lijepka lagano ispari, makar je to sigurno pretjerivanje. Javor je radijalni, bez ikakve sare, iz nekog razloga bas to volim.
Pocelo farbanje! Glava je prva, danas ostatak nadam se. Imam nov pistolj, jedva cekam da ga isprobam!

Pistoljcic je super!

I evo sta je ispalo:

Moram sve jos da prekontrolisem sutra na hladnu glavu, pa da spremim sve za lakiranje. Uzeo sam lak sa 70% sjaja, bas me zanima kako ce to da izgleda.

Moram sve jos da prekontrolisem sutra na hladnu glavu, pa da spremim sve za lakiranje. Uzeo sam lak sa 70% sjaja, bas me zanima kako ce to da izgleda.
Izrezao i plastike, samo necu da rezem detalje dok ne dobijem magnete i prstenove. Sve je ok sto se tice boja, pa mogu da maskiram sta treba za lakiranje. Od slijedece srede valjda sunce...

koja je nijansa boje pozadi jesi li to spricao bajc ili si tonirao lak, sta, kako , gde. Trebace mi za neku gitaru uskoro bas ta nijansa na mahagoniju
To je nekakva bordo crvena, nosio sam i gitaru i sliku zeljene boje gitare u firmu Intergaga, koja mjesa boje. To je Iza Rode, kod KBC Bezanijska Kosa. Uzimaju u obzir zeljenu boju, a i pocetnu boju golog materijala, sto mi se dopalo. Od 6-12 eur kilo, zavisi od nijanse. Dobio sam nitro-bajc spreman za pistolj, po 300ml od svake boje, vise nego dovoljno, a uzeo sam onda i lak koji oni preporucuju, da ne bude problema.
Ova tresnja koju imam je dosta slicna po nijansi svjetlijem mahagoniju, pa je ukupan efekat dobar, a sve linije u teksturi dobiju vise bajca pa su crnkaste, sve u svemu, meni se jako svidja. Uzmi u obzir da ce se boja jos malo izmjeniti poslije lakiranja.
Ova tresnja koju imam je dosta slicna po nijansi svjetlijem mahagoniju, pa je ukupan efekat dobar, a sve linije u teksturi dobiju vise bajca pa su crnkaste, sve u svemu, meni se jako svidja. Uzmi u obzir da ce se boja jos malo izmjeniti poslije lakiranja.
Ima li neko neki izvor za abs plastiku u plocama za pickguardove kod nas? Ne bih da koristim klirit jer je krt. Bjele ploce imam za ovih 5 komada, ali mi treba i crna za ledja...
Sad pravim sablon za truss rod poklopce, da se rezu na frezeru sa nozem sa kuglagerom i ivicom na 45deg.