Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Baba Slim
MF veteran

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Baba Slim » 14 Feb 2013, 00:22

Meni doneo drugar iz Britanije, a samo jednom sam je video u Mitrosu u NS, i to sam odmah javio kolegi forumašu iz BG za kojeg znam da ju je tražio, i odmah je pazario pedalu.

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 14 Feb 2013, 08:40

Kolega iz BGa se još jednom zahvaljuje. :D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 14 Feb 2013, 10:39

Kako bi moj brat majti kratko rekao - služimo narodu. :D :ziveli:

shule

Post by shule » 18 Feb 2013, 03:41

Nema bas veze sa temom, ali ste pricali od HDR fotkama, pa evo mog doprinosa (moj neradni sto):

Image

Mozda je malo preterano ali mi se svidja :)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 24 Feb 2013, 09:48

Kakvo vlada misljenje o ovoj MXR pedalici na MF?
Ima li neko iskustva sa njom?

Image

Historik
MF veteran

Post by Historik » 24 Feb 2013, 11:58

Fina je to pedala, u principu klasik kad su kompresije u pitanju. Dosta prirodno zvuci (mnogo prirodnije nego npr. Boss CS3, o jeftinijim pedalama i da ne govorimo), lepo prima dinamiku... Dobra je i za strumming, i za fingerpick. Sve u svemu best buy u svojoj klasi.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 25 Feb 2013, 10:47

Historik wrote:Fina je to pedala, u principu klasik kad su kompresije u pitanju. Dosta prirodno zvuci (mnogo prirodnije nego npr. Boss CS3, o jeftinijim pedalama i da ne govorimo), lepo prima dinamiku... Dobra je i za strumming, i za fingerpick. Sve u svemu best buy u svojoj klasi.
Onda je upisujem u svoju opremu (skromnu)...
:ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 25 Feb 2013, 12:21

Historik wrote:Fina je to pedala, u principu klasik kad su kompresije u pitanju. Dosta prirodno zvuci (mnogo prirodnije nego npr. Boss CS3, o jeftinijim pedalama i da ne govorimo), lepo prima dinamiku... Dobra je i za strumming, i za fingerpick. Sve u svemu best buy u svojoj klasi.
Ovo si lupio NAPAMET. Nikada je nisi ni koristio tj. uporedio sa Boss CS3, zar ne?!? Napisa ti ovaj post samo kako bi odglumio "poznavaoca" kakvi su ovde svi od reda...sve ste probali i imali što postoji od opreme, sve znate ... a u stvari samo negde usput po forumima ili magazinima načuli da eto kompresori služe za "strumming i fingerpick" ... :hide: :grummel_2:

Pitanje: za šta prvenstveno koristiš ovu pedalu, pa utvrdjuješ šta prirodno a šta manje "prirodno" zvuči na njoj?

Ima više funkcija jedan compressor za tvoju informaciju. Recimo, neko ga koristi za dodatni boost prilikom solo deonica pa i radi dodatnog trajanja (sustain) tona, neko je drži stalno uključenu kao klasičan efekat u kombinaciji sa drugim pedalama, a neko pak ovu pedalu koristi ispred drugih efekata, recimo chorus-a za izjednačavanje tona prilikom klasičnog sviranja akorda (to je onaj tvoj "strumming i fingerpick"). Ove osobine idu u korist i jedne i druge pedale i ovde nema pobednika, sve se svodi na individualni ukus kada su brendovi u pitanju u ovom slučaju.
Probao sam i MXR Custom Comp i mogu reći da je odličan, najmanji šum, bla, bla, ali je dosta skup i ne opravdava svoju cenu i namenu kojoj služi. Usput mu manjkaju dugmići za fino podešavanje. :P Imao sam i CS2 tamo negde osamdesetih i početkom devedesetih ako se ne varam i ništa bolji nije od CS3, čak šta više lošiji. Danas čitam da je to "VINTAGE" i kako je to znalo nekada da sviraaaa (pro*eravanje). Probao sam i klasiku Marshall-a ED-1 koji je odličan za svoju cenu. Oko "PRIRODNOSTI" keeley modifikacija i ostalih modova, stvarno ne bih ...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2013, 12:28

Trzalica wrote:[quote="Historik" Imao sam i CS2 tamo negde osamdesetih i početkom devedesetih ako se ne varam i ništa bolji nije od CS3, čak šta više lošiji.
Ovo si lupio NAPAMET. Nikada je nisi ni koristio tj. uporedio sa Boss CS3, zar ne?!? Napisa ti ovaj post samo kako bi odglumio "poznavaoca" kakvi su ovde svi od reda...sve ste probali i imali što postoji od opreme, sve znate ... a u stvari samo negde usput po forumima ili magazinima načuli da eto kompresori služe za "strumming i fingerpick" ...

:kokice:

Trzalica

Post by Trzalica » 25 Feb 2013, 12:31

Funkomat wrote:
Trzalica wrote:[quote="Historik" Imao sam i CS2 tamo negde osamdesetih i početkom devedesetih ako se ne varam i ništa bolji nije od CS3, čak šta više lošiji.
Ovo si lupio NAPAMET. Nikada je nisi ni koristio tj. uporedio sa Boss CS3, zar ne?!?

:kokice:
>Ne nisam, nisam ih imao istovremeno! 8)
Ali, imam poverenje u svoje ušne školjke, jer danas koristim CS3, nekada sam koristio baš CS2 a usput proveravao i druge brendove, a vi ako se palite na "vintage" slogane i svetsku reklamnu mašineriju da je bolje ono starije nego novije i da ništa ne napreduje, već sve nazaduje, mogao sam sačuvati par komada tih MIJ pedala i uvaliti vam ih danas po 100 i kusur evrona kao što rade pametnjakovići na KP! :cao:

@Funkomat, da Historik, nije tvoj drugi nalog? :lol:
Last edited by Trzalica on 25 Feb 2013, 12:34, edited 1 time in total.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2013, 12:34

I ja sam imao sve tri pedale (dvojku trojku i dve verzije mxr-a).
Po cemu je trojka bolja od dvojke?

Trzalica

Post by Trzalica » 25 Feb 2013, 12:45

Funkomat wrote:I ja sam imao sve tri pedale (dvojku trojku i dve verzije mxr-a).
Po cemu je trojka bolja od dvojke?
Po tome što nema isušene komponete nakon 20.godina korišćenja i time stvara veći ŠUM od CS3 u zvučnicima, po tome što CS3 ima mogućnost za finije podešavanje kompresije i tona, putem dodatnog petenciometra. Nema tu neke razlike kakvu opisuje onaj neuki folirant, nema tu prirodnijeg i neprirodnijeg zvuka, zna se čemu služi kompresor i traži se što manji šum, dobra dinamika tona i balans. CS3 je novija pedala, ima ton pot što ova prethodna nema, nema problema sa isušenim elektrolitima, sve je u korist CS3 sa te strane. Zato sam i ja a i mnoge kolege zamenile efekte i pojačala novijim. Kompresor nije distorzija, overdrive i stvara velike oscilacije u tonu, ili ga možeš iskoristiti za ono čemu služi, ili menjaj kompresor drugim. Ovaj, izvini, dirao sam sveti gral "vintage". :krstise: Kajem se što sam sve to bukvalno poklonio. Danas bih mogao u oglasima visiti poput pojedinaca i nuditi ih kao "vintage" sprave i obavezno navesti ono Made in Japan kao merilo kvaliteta i PRIRODNOSTI zvuka ... Bar bih obradovao neki muzej gitarskih efekata.
Nisu to violine drugovi moji. Ovaj svet IPAK ide napred --- ma koliko neko vraćao staro u rafove i time palio balavce da je to ono pravo a u stvari proizvedeno prošle godine samo namerno oguljeno, nazvano reissue i sl. Dajte, jedina starija pedala koja mi je zvučala super je OVERDRIVE, ali i to možda zato što nisam znao za bolje tada.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2013, 12:53

Znaci ti si 80ih imao cs-2 sa isusenim komponentama? :kokice: Slab taj rok trajanja.

Trzalica

Post by Trzalica » 25 Feb 2013, 13:10

Funkomat wrote:Znaci ti si 80ih imao cs-2 sa isusenim komponentama? :kokice: Slab taj rok trajanja.
Jok...
Znaš šta Funkomat? Ova priča je ista kao i ona kod audiofila. Jedni se zaklinju u gramofonsku ploču a drugi u CD.
Prvima je analogno bog, takvima je još i "lepo i milo" to kada čuju ono pucketanje, preskakanje i sl. nedostatke i mane koje je taj nosač zvuka imao, i sve to nazivaju "prirodnost" "dubina" prostornost", trla baba lan, i sl. dok je u stvari sve to produkt njihove želje da se razlikuju i budu nešto posebno u odnosu na druge.
Ja sam za progresiju, napredak, volim da je zvuk čist, da mi ništa ne pucketa, šumi, volim digitalno brate, jer sam tek time dobio punu slobodu u bilo kom muzičkom smislu.
Nikada se ova dva tabora neće pomiriti. Jedino u šta sam siguran je to da će sve manje biti ovih koji se pozivaju na "vintage" analogno i veruju da je starije bilo bolje. Takvi neka kupe Commodore 64 i na njemu pretresaju ovaj forum, ... neka kupe Mercedes 123 ponovo, i voze se u "vintage" automobilu koji troši 15 na sto, isto toliko ulja, slušaju analogni radio u njemu na i uživaju u životu... :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Feb 2013, 13:14

Upravo. Jedni vole jedno, drugi drugo. Ne znaci da je jedno losije od drugog.

Locked