Farbanje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Farbanje
Dali moze gitara da se farba sandolinom a ne nitro i poliuretanima,ne verujem da bi se zvuk mnogo promenio ako bi se stavio sandolin.Dali ima neko iskustva sa tim i dali znate dali bi bilo nesto gitari ako se nebi ofarbala i ostala gola?Hvala..
Re: Farbanje
Ne bih preporučio farbanje Sadolinom, on služi za građevinsku stolariju i pretežno spoljnu upotrebu. Ono što možeš da uradiš ako hoćeš da ostaviš "natural" look je da umesto da farbaš, drvo tretiraš odgovarajućim uljem. Meni se lično sviđa i feel i izgled koji to može da da.
Kojim uljima se to radi i kako ako mozes da me uputis,nisam imao iskustva sa njima?
Ask Google: Ibanez JEM BSB ... on je radjen samo vodenim bajcom, uostalom ask forum za ulje, sve ima ovde nego te mrzi da tražiš.
Ne pravis tarabu pa da farbas sandolinom i preradjenim uljem
Ulje i vosak za puscane kundake je dobra kombinacija, samo da nadjes onaj koji nije silikonski (valjda to bese za izbegavanje). Evo na mahagoniju sa malo braon pigmenta koji je utrljan u drvo

Ne praviš kundak za pušku pa mažeš kojekakvim uljima 

i jedno i drugo je za rokanje, dovoljno je blizu 

Ni ulje nije poželjno jer razara strukturu drveta a kod puške nije bitna rezonantnost već kadenca 

- mislim_stvarno
sta je kadenca kod puske? 
ja znam sta je kadenca kod voznje bAcikla, ali ne verujem da je to broj okreta pedale kod puske

ja znam sta je kadenca kod voznje bAcikla, ali ne verujem da je to broj okreta pedale kod puske

Broj metaka ispaljenih u minuti,nebitno za vrstu tj,automat,poluautomat,SA,DA.Na primer svima poznat AK47 ima oko 600 u minuti 

A kako bi bilo da se ostavi golo drvo dai bi bilo nekih problema ako bi se koristilo sam u kuci?
Ja ne volim ulje jer ne daje nikakvu mehanicku zastitu, ali sam nedavno morao da "nauljim" jedan naruceni bas, jer mi je to trazeno. Evo slike kako to izgleda: 
Tijelo je korjen oraha, a ledja su ipak lakirana kao i vrat. Uljen je i headstock, da se slaze sa tijelom. "Ulje" je 1:1:1 laneno ulje, uljnji firnajz i uljni razredjivac. Moze da se mjenja recept po zelji, ali ovo radi dobro. Ne treba nanositi mnogo, jer se ulje onda duugo susi, vec po jednu , max 2 ruke dnevno, sa malo smirglanja izmedju po potrebi.
Onda ide "vosak", tj 3:1 pcelinji vosak: uljni razredjivac. Vosak se lagano otopi i dok je tecan doda razredjivac. Bolje na elektricnoj ringli zbog isparenja, otvoren plamen moze izazvati...problem
I jedno i drugo nema rok trajanja.
Kazem, ja to ne volim jer nije neka zastita, ali izgleda dobro i zabavno je dok se nanosi.

Tijelo je korjen oraha, a ledja su ipak lakirana kao i vrat. Uljen je i headstock, da se slaze sa tijelom. "Ulje" je 1:1:1 laneno ulje, uljnji firnajz i uljni razredjivac. Moze da se mjenja recept po zelji, ali ovo radi dobro. Ne treba nanositi mnogo, jer se ulje onda duugo susi, vec po jednu , max 2 ruke dnevno, sa malo smirglanja izmedju po potrebi.
Onda ide "vosak", tj 3:1 pcelinji vosak: uljni razredjivac. Vosak se lagano otopi i dok je tecan doda razredjivac. Bolje na elektricnoj ringli zbog isparenja, otvoren plamen moze izazvati...problem

Kazem, ja to ne volim jer nije neka zastita, ali izgleda dobro i zabavno je dok se nanosi.
sa neke strane je i cool nedostatak zastite...mislim, ako cuknes gitaru ogulices lak/farbu pa onda izgleda mnogo gore nego da nema farbe uopste.
Slazem se, donekle, lak ipak primi na sebe bar dio udara, a ovdje ides direkt u drvo. Sa uljima je jako nezahvalno i bilo kakvo svijetlo drvo, jer od rukovanja pocinje da se prlja i tamni, i onda vrat od npr javora pocne da izgleda grozno...imam takav instrument i jako se tesko odrzava. Ovo sto sam napravio i nije strasno jer je tamno. Uzgred, jako je lagan za bas od oraha.