električna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Perce

Re: električna gitara

Post by Perce » 22 Feb 2013, 14:47

Okej, povlacim pitanje :)

majtimika

Post by majtimika » 22 Feb 2013, 15:01

LifelessDead wrote::XD: ...a otkud znas da se ja lozim na japanske polove?

nisam ih probao, samo sam pitao, cisto da znam, nema potrebe da shizish... i ako si je vec probao onda bi trebao da znas da li su delovi dobri ili nisu, to se bar lako da proceniti...i ne znam i dalje sta je tu prevara...
Vidim da znas dosta o istim pa sam predpostavio da se lozis na to, sto se tice hardvera na fgn nije brendiran pa ne mogu da kazem cisto na osnovu izgleda da li ce trajati , sto se tice drveta takodje , sto se tice ukupnog utiska krs, pravara je to sto poznata fabrika napravi sboje modele po visokim cenama, sa namerom da se prodaju na osnovu stare slave, a u stvari su krs

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Feb 2013, 15:39

Perce wrote:Da li je nemoguce napraviti gitaru u rangu originala? I sta bi se podrazumevalo pod originalom, da uzmemo za primer Strata?

Da se razumemo, ne zelim da se svadjam, samo diskutujemo.

Kod npr Fendera,originalom bi se podrazumevalo sve sto izlazi iz proizvodne linije kompanije Fender, sa njenim potpisom, njenom garancijom i njenim pravnim regulativama, bez obzira da li se nalazi u Americi, Meksiku, Japanu, Koreji ili KIni.Isto vazi i za sve brendove koji se nalaze pod okriljem kompanije Fender, kao i i za sve renomirane i registrovane proizvodjace instrumenata i njihove modele.
Sto se tice stata kao oblika on je sada genericki oblik i moze se praviti jedino sto potpada pod zastitu je glava vrata i ime koja su pravno zasticeni.

Da li moze da se napravi u rangu originala ili bolje od originala?Da moze,pogotovo od ovih jeftinijih modela, ali nikada to nece biti original.To je ono sto je ovde Trzalica onako nemusto i iritirajuce mislio,samo ne zna da iskaze kako valja.
Sa strane kvaliteta izrade,sviranja i zvuka moze da ispadne vanserijska gitara od najlepseg drvta, ali uvek ce biti kopile, nikada nece biti vredna kao original.Kao kad kralj nadje seljancicu pa je kresne , pa se rodi klinja.....moze taj klinja da bude najlepsi i najjjaci i najbolji macevalac, ali nikad nece naslediti presto niti postati princ, poput njegovog brata sa dvora.
Ima i izuzetaka....Jurij Siskov,sada masterbuilder za Fender.
Nekada je pravio gitare, isto kao i mnogi majstori ovde.mogao je on da pravi strata i da ga uradi prvoklasno,...ali dzaba kad to nije fender,nije original....medjutim onog trena kada su ga iz kompanije pozvali da radi za Fender,to sto pravi postalo je Fender,postalo je original,priznato....podjednako dobro kao i onda kada je pravio gitare u svom podrumu.
Elektricna gitara je jednostavan instrument u odnosu na akusticnu ili klasicnu, i uz dobru ruku, dobro znanje i pravi alat i sirovine moze se napraviti dobar instrument....a i ne mora.Ni iz fabrike nekada ne izadje uvek najbolje.
Last edited by Haralampije on 22 Feb 2013, 15:40, edited 1 time in total.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Feb 2013, 15:40

Evo za ove sto velicaju amere... vrat sa mog usa standarda, trenutne cene preko 140k dinara

Image

Paralelni godovi, izbor drveta i to. :kokice:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 22 Feb 2013, 16:26

majtimika wrote: Vidim da znas dosta o istim pa sam predpostavio da se lozis na to, sto se tice hardvera na fgn nije brendiran pa ne mogu da kazem cisto na osnovu izgleda da li ce trajati , sto se tice drveta takodje , sto se tice ukupnog utiska krs, pravara je to sto poznata fabrika napravi sboje modele po visokim cenama, sa namerom da se prodaju na osnovu stare slave, a u stvari su krs
Pa znam dosta pre svega sto sam citao komentare ljudi koji su ih posedovali i uporedjivali sa Gibsonom. Ja imam Orvila i u principu sam zadovoljan i nemam nameru da uzimam vise LP gitaru. Sto se tice FGN nisam mnogo cuo o njima. Jedino sto znam je da su pravljene od drugacijeg drveta i da imaju svetliji ton od klasicnih les polova. Sto se tice hardvera trebao bi da bude Gotoh kao sto je na vecini japanskih gitara.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Feb 2013, 17:49

Funkomat wrote:Evo za ove sto velicaju amere... vrat sa mog usa standarda, trenutne cene preko 140k dinara
Spoiler:
Image

Paralelni godovi, izbor drveta i to. :kokice:
U jbt :O
Pa moj ibanez RG350 (tj bio je moj, sad je ortakov) ima 15 puta lepse odradjen vrat, ako uspem ovog lika da nateram da slika okacicu. A to je gitara od ~350e

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Feb 2013, 18:44

Da ali to je ibanez, ovo je fendercina, jel tako trzo?!

Trzalica

Post by Trzalica » 22 Feb 2013, 19:09

Haralampije wrote: Da li moze da se napravi u rangu originala ili bolje od originala?Da moze,.... ali nikada to nece biti original.To je ono sto je ovde Trzalica onako nemusto i iritirajuce mislio,samo ne zna da iskaze kako valja.
.
ČITAJ PAŽLJIVO:
Nisi ti mene shvatio Haralampije, kao ni većina ovde. Nisam ja tvrdio da KOPIJA nikada po kvalitetu izrade (!) ne može biti bolja od Fender USA Strat. Može, može čovek da upotrebi Jovu najboljeg kvaliteta, sušenu 100 godina, da ubaci zlatne žice za vezivanje elektronike, potenciometre koji se ne kvare ni posle 100 godina, čivije koje štimuju u milioniti deo, pragove od titanijuma i vrat koji se ne krivi nikada, magnete koji hvataju kosmičke signale i zvukove mikrometeorita koji se probijaju kroz naš sunčev sistem, i td. ali sve je to džabe. Takav instrument će koštati više od samog ORIGINALA - a to jednostavno nema smisla ako se teži zvuku kakav daje sam original. Valjda je ovo jasno?!?

Niko neće kupiti skuplju kopiju da bi imao gitaru koja liči na Fender, kupiće čovek onda Fender koji zvuči kao FENDER, jer jeste Fender.

Još 1. ZAŠTO.
Zato što je tokom pedesetih i celim tokom šezdesetih i sedamdesetih najobičniji Fender od jeftinog drveta jove, sa lošijim hardverom nego danas, cenjen max. 150 dolara po šopovima, sa tri single magneta ne tako dobra kao što danas izradjuju Seymor & Co., ... - PISAO ISTORIJU Rock 'n Roll-a. Taj zvuk koji je dala ta RELATIVNO JEFTINA gitara, sa tim njenim skromnim hardverom, postao je sinonim za Blues, za Rock, Hard Rock, pa čak i mnoge oblike Heavy Metal-a.
[[[[[[Ako je to ZV U K koga naše uši poznaju kao "zvuk Fender gitare" onda nema dalje potražnje za nečim boljim, jer to onda ne bio taj - ZVUK! Logično, zar ne?!?]]]]]

Ako mi je do "BOLJEG" zvuka (rekao bih: drugačijeg), onda ću da potražim Music Man-a, potražiću neki dobar Blade ili još bolje neki SUPERSTRAT u vidu Ibanez, Kramer, Yamaha, i sl. gitara.
JOŠ JEDNOM: ZAŠTO bih platio kopiju kada imam original za manje para koji zvuči kao svaki drugi original koji je krojio istoriju rnr-a?????????

Znači, ne može kopija da zvuči bolje od originala. Može da imitira zvuk originala, da bude približna zvuku originala ili da se razlikuje. Zato ne cenim KOPIJE koje koštaju kao originali.
Haralampije wrote: Da li moze da se napravi u rangu originala ili bolje od originala?Da moze,pogotovo od ovih jeftinijih modela, ali...
.
BTW. da li je neko od vas mudraca, preporučio neku kopiju od max. 300€ koja zvukom i izradom parira usa fenderu? IKADA???
Vi svi preporučujete "HAND MADE" naših stolara koji su skuplji od samih originala?!? Usput, se mnogi hvale kako su dobro prošli prodajom USA Fender-a za 400-500€. Baš me zanima, ko bi radije kupio Goran, Ilianni, Mirko Tasić i sl. stratocastere iznad 700 pa i 1000€ a da nema u posedu fender strata koga sviraju rokeri cele planete za 400 - 500€ za koliko ga valjaju članovi Muzičkog Foruma?
Last edited by Trzalica on 22 Feb 2013, 19:16, edited 1 time in total.

Trzalica

Post by Trzalica » 22 Feb 2013, 19:16

Recimo, Fender Telecaster 52 i sve njegove revizije (modeli sa dva singla naravno), je postao sinonim za Country iz koga se izrodio Rockabilly pa ceo Blues i Rock 'n Roll ... i samo takva gitara je TELECASTER. Sve modifikacije i iz same Fender fabrike i od privatnih graditelja kakve danas srećemo na Telecasteru - tipa HH kombinacija magneta i bez klasičnog mosta sa tri sedla, .... svira sve i svašta, ali to više NIJE - The FENDER TELECASTER kakav je definisan jasno i precizno svojim zvukom u svetu muzike na ovoj planeti. To je neka druga gitara koja liči na Fender Telecaster, ili jeste Fender Telecaster, ali ne zvuči kao "tele" (nema taj MOJO) i ako bih tako nešto, onda bolje da kupim Gibson-a LP i sviram gitraru sa dva dupla magneta i telom od ekskluzivnog i skupocenog drveta.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 22 Feb 2013, 19:24

Znaci kopija Fendera ne moze da zvuci kao Fender. A koja je to tajna koju poseduju u Fenderu pa proizvode taj unikatan zvuk? I gde si ti video da USA Fender kosta 400-500eur, daj meni nabavi jedan.

Trzalica

Post by Trzalica » 22 Feb 2013, 19:25

Funkomat wrote:Da ali to je ibanez, ovo je fendercina, jel tako trzo?!
mislim da sam tebi već nesvesno odgovorio ovde:
Trzalica wrote:Ako mi je do "BOLJEG" zvuka (rekao bih: drugačijeg), onda ću da potražim Music Man-a, potražiću neki dobar Blade ili još bolje neki SUPERSTRAT u vidu Ibanez, Kramer, Yamaha, i sl. gitara.
:ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 22 Feb 2013, 19:30

LifelessDead wrote:A koja je to tajna koju poseduju u Fenderu pa proizvode taj unikatan zvuk? I gde si ti video da USA Fender kosta 400-500eur, daj meni nabavi jedan.
Nema tajne, neko je uzeo baš tu gitaru, to pojačalo i njima svirao i stvorio nešto vredno, CEO SVET je to ispratio (pored Gibson-a i Marshall pojačala) i eto tajne. Ostali mogu samo da kopiraju ili nude nešto novo, ali to više nije Koka Kola! ;)
BTW. pročitaj unazad malo teme na ovom forumu i videćeš tvoje cenjene kolege članove kako se hvale da su na KP jedva uspeli da prodaju za 400 cirka 500€ Fender USA stratove i telecastere. Čak su i kupci članovi foruma, slike postavljali ... JEB'ga ako NEKO LAŽE, onda hmm....
LifelessDead wrote:Znaci kopija Fendera ne moze da zvuci kao Fender.
Eh, da, ti kao da ne čitaš tudje postove?!?
Šta ovde piše:
Trzalica wrote: Znači, ne može kopija da zvuči bolje od originala. Može da imitira zvuk originala, da bude približna zvuku originala ili da se razlikuje. Zato ne cenim KOPIJE koje koštaju kao originali.
Ako te ovakav odgovor ne zadovoljava, onda nema smisla dalje da raspravljamo.
Last edited by Trzalica on 22 Feb 2013, 19:36, edited 1 time in total.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 22 Feb 2013, 19:34

a, dobro, prevideo sam to, mada cini mi se da si ranije forsirao pricu da ne moze da zvuci isto...

ako novi Fenderi kostaju preko 1K tesko da ce neko da ga da za 400-500...

Varenika

Post by Varenika » 22 Feb 2013, 20:26

najniza cijena koju sam ja ikada vidio bila je 650 bez kofera. I neki su se bunili sto je rasklapana slikana itd.. Ali to razumijem zato sto covjek koji ju je kupio polovnu, prije prodaje je morao da se uvjeri da prodaje original, da ne ispadne kasnije problem... Po meni kad se to radi kod majstora, i naravno ne precesto, je bolje nego da se kasnije tripujes...

Tenji

Post by Tenji » 22 Feb 2013, 20:36

Ne mora strat da bude od sto godina susene jove da bi bio bolje izrade od fendera(meksikanca). Dovoljno je da ne bude od 14 dascica prekrivenih furnirom.

Post Reply