Do sada sam svirao samo akusticnu i klasicnu (u muzickoj skoli i po haustorima, kao klinac) i to je bilo jos pre desetak godina. Doneo sam svoju staru akusticnu pre godinu dana ovde, u Bg, i ponovo se zarazio. Sve u svemu, pozeleo sam elektricnu i proveo dosta vremena na ovom i ostalim forumima kako bih saznao sta bi mi otprilike odgovaralo.
Kako pretpostavljam da cu najvise svirati jazz i blues, i verovatno nesto malo roka (metal i neki hard rok i slicno sigurno necu jer sam sa tom vrstom muzike raskrstio jako jako davno), gledajuci svoje omiljene izvodjace skontao sam da u obzir dolaze Les Paulovi, Telecasteri i eventualno neki ES 335.
Generalno, nekako mi se najvise svidja izgled i zvuk Les Paulikih gitara, i kako nisam spreman da izdvojim novac za Gibsona u obzir dolaze ove jeftinije varijante:
1. Epiphone Les Paul STUDIO - 30k
2. Epiphone LP Standard - 41.5k
3. Epiphone LP Standard Plus - 50k
ili eventualno
4. Epiphone Les Paul Traditional Pro - 50k
Zanima me vas savet oko toga koju da izaberem. Razlike u ceni su nezanemarljive pa pretpostavljam da je tako i po pitanju kvaliteta.
Studio mi se cini kao lepa gitara, i lepsa mi je od standarda, ali svi znamo da gitaru i nije bas najbolje birati po izgledu. Vidim da studio nema onaj furnir koji je navodno jako bitan kod les paulova a takodje nema ni te gotoh civije. Moje pitanje je da li ove dve stvari vrede ovih cca 100e i sta bi mi vi preporucili.
Poslednje dve gitare su tu u slucaju da je vase misljenje da su ove prve dve neka vesla. Nisam planirao da izdvojim toliko za gitaru, ali bih to mozda i uradio u slucaju da je razlike izmedju njih i ove prve dve nebo i zemlja (Svestan sam da imaju ove probucker3 hambuckere, ali nisam siguran da ce meni, kao pocetniku to narocito znaciti). Izgled ovog furnira mi nije narocitoi bitan (ako sam dobro razumeo za razliku u ceni je dosta zasluzan i finish gitare) tako da to i nije nesto sto bi me nateralo da je kupim.
Sto se tice Telecastera, to nemam pojma sta da radim. Pretpostavljam da bi ovi squieri dolazili u obzir. Neko mi rece da les paulom mogu svirati siri spektar muzike, i kako i sam ne znam sta cu tacno svirati dao sam mu prednost. Koliko je ova moja odluka ispravna i da li mi mozda savetujete da kupim nekog telecastera?
Sa druge strane, ES 335 mi se dopada ali se bojim da cu njime moci da sviram samo jazz i blues (ispravite me ako gresim). Pogledao sam malo sta ima u ponudi i tu je bio Epiphone Dot i Ibanez AS-73, sa time da ovaj potonji mogao naci na oglasima za 30k (cena u mitrosu je 44k).
Sto se tice kupovine preko oglasa, malo sam skeptican jer nisam nikada imao susret sa el gitarom, niti poznajem nekoga koga bih mogao povesti sa mnom, tako da bi mi verovatno mogli uvaliti i zamasceni macji brk (a kada pogledam onu temu u kojoj kritikujete sve one gitare koje su fejk a valjaju se kao prave, dodatno sam skeptican).
Jos jedna stavka koja mi je neophodna je pojacalo. Tu stvarno nemam pojma sta se sa cime uparuje, ali znam da mi treba neka kucna varijanta od cca 150e. Svaki savet je dobrodosao.
Sto se tice same cene gitare, nije mi problem da dam nesto vise ako ta gitara stvarno toliko vise vredi i ako cu ja to primetiti. Sa druge strane, nisam siguran koliko ce me sve ovo drzati i ne zelim da se otvorim previse. Razmisljam da cu, ukoliko mi bude potrebna znacajno bolja gitara, bolje prodati ovu i kupiti nesto kvalitetnije.
Eto, toliko za sada, ako sam nesto bitno propustio - pitajte. Novi sam u vasoj familiji pa vas molim da ne budete prestrogi. Hvala vam unapred za svako napisano slovo